Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Γιατί οι όρκες κάνουν… μαμμόθρεφτα τα αρσενικά παιδιά τους

 Γιατί οι όρκες κάνουν… μαμμόθρεφτα τα αρσενικά παιδιά τους



Τους βάζουν το φαγητό στο στόμα ακόμη και όταν ενηλικιωθούν - Τι δείχνει έρευνα του βρετανικού πανεπιστήμιου Exeter

«Οι μητέρες όρκες θυσιάζουν τη δική τους τροφή και ενέργεια μόνο για τα αρσενικά τους», όπως προκύπτει από πολυετή μελέτη, που επικαλείται το BBC.


Ο καθηγητής Ντάρεν Κροφτ από το Πανεπιστήμιο του Exeter υποστηρίζει ότι η ανατροφή ενός αρσενικού, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες μιας θηλυκής φάλαινας – δολοφόνου να αναπαραχθεί στο μέλλον.

Κι αυτό γιατί η ενέργεια που χρειάζονται για να ταΐσουν τους γιους, φαίνεται να θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους, καθώς τις καθιστά λιγότερο γόνιμες.

Οι νεαρές θηλυκές φάλαινες, ωστόσο, γίνονται ανεξάρτητες στην ενήλικη ζωή σε αντίθεση με τα αρσενικά που απαιτούν ακόμη κι ένα μερίδιο από την τροφή που πιάνουν οι μητέρες τους, όπως για παράδειγμα σολομό, εξηγεί ο Βρετανός καθηγητής. «Αυτή είναι μια νέα εικόνα για την περίπλοκη κοινωνική ζωή και την οικογενειακή ζωή αυτών των καταπληκτικών θηλαστικών», προσθέτει.

Η μελέτη κράτησε τέσσερις δεκαετίες

Η μελέτη που διήρκεσε τέσσερις δεκαετίες και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Current Biology», προσπαθεί να ρίξει φως στην κατανόηση της οικογενειακής ζωής των φαλαινών δολοφόνων, αναφέρει το BBC.

Διενεργήθηκε από το Κέντρο Έρευνας για τις Φάλαινες (CWR), το οποίο παρακολουθεί τη ζωή ενός πληθυσμού φαλαινών- δολοφόνων, γνωστών ως «Κάτοικοι του Νότου», για περισσότερα από 40 χρόνια.

Από το 1976, το ερευνητικό κέντρο (CWR) έχει κάνει μια πλήρη απογραφή του πληθυσμού των «κατοίκων του Νότου», η οποία επέτρεψε στους βιολόγους να πραγματοποιήσουν μελέτες πολλών γενεών - όπως αυτή - αποκωδικοποιώντας την κοινωνική συμπεριφορά και τους οικογενειακούς δεσμούς που επηρεάζουν άμεσα την επιβίωση των ζώων.

Ταΐζουν τα αρσενικά τους μέχρι και την ενηλικίωση

Για αυτήν την έρευνα, οι επιστήμονες εξέτασαν τις ζωές 40 θηλυκών φαλαινών μεταξύ των ετών 1982 - 2021 και ανακάλυψαν ότι για κάθε ζωντανό αρσενικό, η ετήσια πιθανότητα μιας μητέρας να εκθρέψει άλλο μωρό έως ενός έτους μειώθηκε στο μισό.

«Η προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι τα αρσενικά έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης εάν η μητέρα τους είναι κοντά», υπογράμμισε ο Δρ. Μάικλ Βάις από το Πανεπιστήμιο του Exeter και το Κέντρο Έρευνας για τις Φάλαινες.

«Θέλαμε να μάθουμε αν αυτή η βοήθεια έχει ένα τίμημα και η απάντηση είναι «ναι».

Η συνεχιζόμενη μελέτη αυτού του απειλούμενου πληθυσμού φαλαινών δολοφόνων, που ζει στα παράκτια ύδατα μεταξύ Βανκούβερ και Σιάτλ, ξεκίνησε από τον καθηγητή Κεν Μπάλκομπ, ο οποίος αρχικά ήθελε να εξετάσει τις απειλές για την επιβίωσή τους.

«Οι μητέρες θα συνεχίσουν μέχρι και την ενηλικίωση να ταΐζουν τους γιους τους στο... στόμα με σολομό που πιάνουν», τόνισε ο καθηγητής Κροφτ προσθέτοντας ότι τα θηλυκά εξασφαλίζουν μόνα τους την τροφή τους. Αυτό θα μπορούσε, όπως πιστεύουν οι ερευνητές, να είναι ένα είδος εξελικτικής «αποκάλυψης λόγω του γεγονότος ότι τα μεγαλύτερα και γηραιότερα αρσενικά γεννούν πολλούς απογόνους.

Κινδυνεύουν να εξαφανιστούν οι φάλαινες - δολοφόνοι

«Αν μια μητέρα μπορεί να κάνει τον γιο της μεγάλο άνδρα ανάμεσα στον πληθυσμό, τότε αυτός θα είναι που θα συμβάλει στην απόκτηση περισσότερων απογόνων », επισημαίνει ο Βρετανός καθηγητής.

«Αν η μητέρα μου μαγείρευε το δείπνο μου κάθε βράδυ, ίσως δεν θα μάθαινα να μαγειρεύω », δήλωσε αστειευόμενος ο καθηγητής ερευνητής.«Αλλά, έμμεσα, φαίνεται να είναι προς το συμφέρον της μητέρας», πρόσθεσε.

Αυτήν τη στιγμή έχουν απομείνει μόνο 73 από αυτές τις φάλαινες δολοφόνους, επομένως, οι επιστήμονες λένε ότι πρέπει να κατανοήσουν οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τον τρόπο προστασίας αυτών των θαλάσσιων θηλαστικών.

«Αυτές οι φάλαινες- δολοφόνοι που κατοικούν στο νότο κινδυνεύουν να εξαφανιστούν». «Έτσι, οτιδήποτε μειώνει την αναπαραγωγή των θηλυκών προκαλεί ανησυχία για τον πληθυσμό τους », ανέφερε ο καθηγητής Κροφτ.

https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κι έγινα ο καθρέφτης σου… πώς νιώθεις;

  Κι έγινα ο καθρέφτης σου… πώς νιώθεις; – Θώμη Μπαλτσαβιά – GynaikaEimai 15 Ιανουαρίου 2025 Υπάρχουν πολλά στάδια που πέρασα με σένα και τη...