Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

«Θα μπορούσαν τα ψυχεδελικά να θεραπεύσουν την κατάθλιψη;»: Ντοκιμαντέρ για τις νέες έρευνες στο Arte

 «Θα μπορούσαν τα ψυχεδελικά να θεραπεύσουν την κατάθλιψη;»: 

Ντοκιμαντέρ για τις νέες έρευνες στο Arte

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ψυχεδελικά εξετάζονται όσον αφορά τις πιθανές θεραπευτικές τους ιδιότητες. Και στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, έγιναν παρόμοιες έρευνες στις ΗΠΑ, μέχρι που η κουλτούρα των χίπις τα ενστερνίστηκε σε τέτοιο βαθμό (κυρίως το LSD τη δεκαετία του ’60), ώστε ο πρόεδρος Νίξον να τα δαιμονοποιήσει ενστερνιζόμενος τον ηθικό πανικό της εποχής και να προβεί στην απαγόρευσή τους. Σταμάτησαν τότε συνακόλουθα βέβαια κι όλες οι ερευνητικές διαδικασίες.

Επανέρχονται τώρα όμως στο προσκήνιο (τα τελευταία δύο χρόνια ειδικά, συζητιούνται πολύ), μιας και θεωρείται ότι ίσως να μπορούν να θεραπεύσουν την κατάθλιψη (ωθώντας κατά κάποιο τρόπο τον εγκέφαλο σε επανακαλωδίωση), αλλά και την εξάρτηση απ’ το αλκοόλ. Παρακολούθησα λοιπόν το σχετικό ντοκιμαντέρ κι έχω να σας γράψω μερικά πράγματα για να καταλάβετε περισσότερα όσα δε γνωρίζετε ούτε αγγλικά ούτε γερμανικά ώστε να το δείτε. Πριν απ’ αυτό όμως, να τι αναφέρει το δελτίο τύπου του καναλιού:

«Θα μπορούσαν τα ψυχεδελικά να θεραπεύσουν την κατάθλιψη; Απαγορευμένες ουσίες όπως το LSD και η ψιλοκυβίνη δοκιμάζονται τώρα για διάφορα δεινά. Αρκετές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη με μία από τις μεγαλύτερες να διεξάγεται από το νοσοκομείο Charité στο Βερολίνο και το Κεντρικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας στο Mannheim της Γερμανίας. Δεδομένου ότι οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες των ουσιών δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί πλήρως, η χρήση τους για θεραπευτικούς σκοπούς παραμένει εξαιρετικά αμφιλεγόμενη».

Καταρχάς είναι σημαντικό το γεγονός ότι αναγνωρίζεται από ειδικούς που μιλούν σ’ αυτό το ντοκιμαντέρ, πως τόσο η ψυχιατρική όσο κι η ψυχοθεραπεία είναι αναποτελεσματικές για πάμπολλους ανθρώπους (περίπου για το 30%, σύμφωνα με διάφορες μελέτες) που πάσχουν. Στρέφονται λοιπόν σε νέες «λύσεις», όπως θεωρείται ότι είναι τα ψυχεδελικά, αλλά ξεκαθαρίζουν επίσης ότι κι αυτά δεν ενδείκνυται για όλα τα πάσχοντα άτομα. Για πολλούς λόγους. Το ότι το «ταξίδι» στο οποίο οδηγούν το μυαλό μπορεί να είναι πολύ άσχημο, είναι ένας μόνο απ’ αυτούς. Πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χειροτερέψει η κατάσταση των ανθρώπων που βιώνουν αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές πανικού κτλ. Κι όχι μόνο…

Επίσης, μη φανταστείτε ότι τα άτομα που συμμετέχουν σ’ αυτές τις κλινικές δοκιμές, παίρνουν απλώς νόμιμα τις δόσεις τους και κάνουν τα «ταξίδια» τους όποτε θέλουν στο σπίτι τους για κάμποσους μήνες, μέχρι να δουν αν τους περνάει η κατάθλιψη ή αν είναι πια σε θέση να κόψουν το αλκοόλ (τα γράφω όσο πιο απλά μπορώ για να καταλαβαίνετε άπαντες). Κάθε άλλο. Η χορήγηση γίνεται υποτίθεται μία μόνο φορά (ή μερικές ακόμη αν κριθεί απαραίτητο), σε απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον, με πολύ καθαρές από προσμείξεις ουσίες, παρουσία των ειδικών, ακολουθεί ανάλυση των «ταξιδιών» σε ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο, επανέλεγχοι κτλ.

Και, θ’ αναρωτηθείτε, ποια είναι συμπεράσματα; Λειτουργεί αυτό το «πείραμα»; Θα δείτε τι λένε τρία απ’ τα άτομα που παίρνουν μέρος στις δοκιμές που γίνονται στη Γερμανία και τι υποστηρίζουν οι ειδικοί που εμπνεύστηκαν αυτές τις έρευνες. Πάντως, τονίζω, ότι ακόμη όλα είναι σε πρώιμο στάδιο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να μελετηθούν τόσο όσον αφορά τις ερευνητικές παραμέτρους όσο και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις κι εγείρονται ποικίλα ερωτήματα (όπως αυτό του κινδύνου του εθισμού), παρά τα επιχειρήματα των ειδικών που προσπαθούν να καθησυχάσουν τις εύλογες αμφιβολίες.

Μαγικές λύσεις πάντως, δεν υπάρχουν. Κι όπως έχω ξαναγράψει, οι άνθρωποι δε ζουν σε κοινωνικό κενό, πράγμα που σημαίνει ότι τα κοινωνικό-οικονομικά προβλήματα είναι πάντα υπαρκτά κι εξακολουθούν να τους επηρεάζουν, όποια θεραπεία κι αν ακολουθούν.

Θυμίζω επιπλέον ότι το LSD χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για τον ψυχολογικό χειρισμό των ατόμων, χωρίς τη συναίνεση τους, όπως μπορείτε να διαβάσετε σ’ αυτήν την ανάρτηση κι ότι τα σχετικά με τις μικροδόσεις της συγκεκριμένης ουσίας που μοιάζει να είναι της μόδας πάλι, εδώ που τα λέμε, τα έχω αναφέρει και σ’ εκείνην την ανάρτηση. Προτείνω επίσης, αν σας ενδιαφέρει το ζήτημα να συμβουλευτείτε κι ορισμένα άρθρα όπως αυτό κι αυτό.

Το ντοκιμαντέρ των Mirjana Momirovic και Caroline Haertel, θα είναι διαθέσιμο ως τις 4/7/2023 και μπορείτε να το παρακολουθήσετε από εδώ στην ενότητα «Φάρμακα που θεραπεύουν».

https://aikaterinitempeli.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κι έγινα ο καθρέφτης σου… πώς νιώθεις;

  Κι έγινα ο καθρέφτης σου… πώς νιώθεις; – Θώμη Μπαλτσαβιά – GynaikaEimai 15 Ιανουαρίου 2025 Υπάρχουν πολλά στάδια που πέρασα με σένα και τη...