Οι δεκαετίες του '60 και του '70 χαρακτηρίστηκαν από ελεύθερο σεξ, και κατά συνέπεια την υψηλή συχνότητα σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουμε διανύσει πολύ δρόμο όσον αφορά την ασφαλή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, και σήμερα υπάρχει μια υψηλότερη ευαισθητοποίηση των ανθρώπων που ξεκινά από τα μαθητικά ήδη χρόνια.

Μετά την εμφάνιση του AIDS θα έπρεπε να υπήρχε μια σταθερή πτωτική τάση στον αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), αλλά παραδόξως τα τελευταία χρόνια το ποσοστό έχει αυξηθεί.

profylaktiko

Οι λόγοι της αύξησης των κρουσμάτων

Ένας κύριος λόγος για την αύξηση των ΣΜΝ είναι το αυξανόμενο άνοιγμα της κοινωνίας για το σεξ και την ευρύτερη αποδοχή διαφορετικών σεξουαλικών τρόπων ζωής. Όσο περισσότερους συντρόφους έχει κάποιος, τόσο πιο πιθανό είναι να μολυνθεί και να μεταδώσει αυτές τις λοιμώξεις σε έναν άλλον άνθρωπο. Ο φόβος για το AIDS έχει μειωθεί πολύ, καθώς τα αποτελεσματικά φάρμακα επιτρέπουν σε κάποιον να έχει HIV ο οποίος δεν θα εξελιχθεί σε AIDS. Ωστόσο, αυτή η μείωση του κινδύνου οδήγησε σε μείωση της χρήσης προφυλακτικού και αύξηση της έκθεσης και του κινδύνου μόλυνσης από διάφορα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ο όρος «σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα» είναι μια πολύ γενική έννοια που περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία διαγνώσεων, οι οποίες έχουν κοινό χαρακτηριστικό ότι η μόλυνση προκαλείται από τη σεξουαλική επαφή. Δυστυχώς πολλές γυναίκες πιστεύουν λανθασμένα ότι κάνουν ασφαλές σεξ αλλά δεν γνωρίζουν ότι η μεγάλη πλειονότητα των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών (εκτός ίσως από τον HIV) μπορεί να μεταδοθούν ακόμη και όταν χρησιμοποιούν προφυλακτικό, επειδή αυτές οι λοιμώξεις μεταδίδονται επίσης μέσω του στοματικού σεξ.

Τα συνήθη σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Τα προφυλακτικά μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά δεν μπορούν να προσφέρουν απόλυτη προστασία. Συνήθη σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι τα χλαμύδια και η γονόρροια που προκαλούν φλεγμονή της ουρήθρας στους άνδρες και του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες. Στις γυναίκες, όταν αυτές οι λοιμώξεις δεν αντιμετωπίζονται, θα επηρεαστεί η γονιμότητα. Άλλες κοινές λοιμώξεις είναι ο ιός των θηλωμάτων, δηλαδή ο HPV που προκαλεί κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, η σύφιλη με τις πολλές επιπλοκές της, όπως η βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα και ο κίνδυνος βλάβης στο έμβρυο όταν μολυνθούν οι έγκυες γυναίκες, και ο HIV.

Οι συμβουλές για ασφαλές σεξ και η πρόληψη μόλυνσης είναι απλές για όσους τις δίνουν, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να εφαρμοστούν στην πράξη και εναπόκειται στην ατομική ευθύνη του καθενός μας να τις ενστερνιστούμε. Επίσης, η έγκαιρη ανίχνευση είναι πολύ σημαντική, η οποία θα σας επιτρέψει να λάβετε τη σωστή θεραπεία και να αποτρέψετε περαιτέρω μετάδοση στους ερωτικούς συντρόφους σας.

Το ασφαλές σεξ και η χρήση προφυλακτικού αποτελούν τις βασικές συμβουλές. Μιλήστε για τα προαναφερθέντα με τον σύντροφό σας. Εάν έχετε ξεκινήσει μια νέα σχέση, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε προφυλακτικό έως ότου και οι δύο κάνετε μια μόνιμη σχέση και εξετάσεις που θα βεβαιώνουν ότι είσαστε καθαροί από πιθανές λοιμώξεις.

EXETASEIS-DEIGMATA.jpg

Περιοδικός έλεγχος

Εάν γνωρίζετε την κατάστασή σας και το ίδιο και ο σύντροφός σας, μπορείτε να συμπεριφέρεστε υπεύθυνα ο ένας στον άλλον. Γνωρίζουμε ότι η απόλυτη πλειοψηφία των ανθρώπων έχει αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συντρόφους του καθώς είναι σημαντική η διασφάλιση της υγείας. Η συχνότητα με την οποία πρέπει να ελέγχεστε για τις διάφορες λοιμώξεις εξαρτάται από το επίπεδο έκθεσής σας σε αυτές και θα πρέπει να τις συζητήσετε με τον οικογενειακό σας γιατρό. Εάν αλλάζετε συχνά σύντροφο, κάντε εξετάσεις κάθε τρεις έως έξι μήνες. Και φυσικά νωρίτερα αν έχετε αναπτύξει συμπτώματα.

Υπάρχουν πολλές λοιμώξεις που τα εμβόλια τις αποτρέπουν και αν είστε έντονα σεξουαλικά ενεργοί ως άνθρωποι θα πρέπει να τα κάνετε. Αυτά αφορούν στην ηπατίτιδα Β και τον HPV. Οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες θα πρέπει επίσης να εμβολιάζονται κατά της ηπατίτιδας Α. Η μόλυνση από τον ιό των θηλωμάτων είναι σχεδόν καθολικός αφού όλοι εκτίθενται σε αυτόν τον ιό μετά τον πρώτο ή τον δεύτερο σύντροφο και το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και την εμφάνιση κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων.

Πότε τα ΣΜΝ γίνονται επικίνδυνα;

Πολλοί ασθενείς που έχουν προσβληθεί από λοίμωξη μέσω σεξουαλικής επαφής εκπλήσσονται από τη διάγνωση. Λένε ότι ο σύντροφός τους φαινόταν «καθαρός», κάτι που δεν αρκεί απλώς να το πιστεύουμε αλλά να το πιστοποιούμε.

Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις είναι κοινές λοιμώξεις που μπορεί να αποκτήσει ο καθένας και δεν έχουν καμία σχέση με την καθαριότητα ή τη βρωμιά. Επίσης, ορισμένα συμπτώματα δεν είναι αισθητά.

Εάν έχετε αναπτύξει σημάδια λοιμώξεων, επικοινωνήστε αμέσως με έναν γιατρό για να κάνετε θεραπεία. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών και τη μετάδοση της λοίμωξης στους συντρόφους σας. Εννοείται ότι μέχρι τη διάγνωση και την αποτελεσματική θεραπεία, πρέπει να απέχετε από τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Ποια συμπτώματα αποτελούν «καμπανάκι»;

Μια πληγή ή οποιαδήποτε νέα δερματική βλάβη στα γεννητικά όργανα σηματοδοτεί μια μόλυνση. Στους άνδρες σημάδια αποτελούν οι εκκρίσεις από το πέος, το κάψιμο κατά την ούρηση, ο πόνος, το πρήξιμο και η ερυθρότητα στους όρχεις.

Σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, η αιματηρή διάρροια, ο πόνος κατά την αφόδευση ή η έκκριση από τον πρωκτό μπορεί να υποδηλώνουν λοίμωξη από χλαμύδια ή γονόρροια, η οποία συχνά λανθασμένα διαγιγνώσκεται ως φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Οι γυναίκες θα πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό αν αντιληφθούν νέες ή μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις, βλάβες ή πληγές, πόνο ή αιμορραγία μετά την επαφή και πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα.

https://www.onmed.gr/