Μερικοί άνθρωποι προτιμούν τα γλυκά τρόφιμα, άλλοι τα ξινά ή πικρά, και πολλοί τα πικάντικα και καυτερά. Για τους λάτρεις των έντονων και πικάντικων γεύσεων η καυτερή πιπεριά τσίλι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία παρά την αίσθηση καψίματος στους υποδοχείς πόνου της γλώσσας.

Για το λόγο αυτό, η έκθεση άλλων περιοχών του σώματος χωρίς γευστικούς κάλυκες σε τροφικές ουσίες που θεωρούνται πικάντικες μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση θερμότητας, πόνου ή καψίματος παρόμοια με αυτή που δημιουργείται στη στοματική κοιλότητα εξαιτίας της καψαϊκίνης.

bigstock-Red-Hot-Chili-Peppers-with-her-94576484.jpg

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση πικάντικων τροφίμων;

Επέκταση της μακροζωίας: Η πιο πρόσφατη μεγάλη, ολοκληρωμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε σχετικά με τα οφέλη της καυτερής πιπεριάς τσίλι διεξήχθη το 2020. Η μελέτη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην επιστημονική συνάντηση της American Heart Association, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τρώνε πιπεριές τσίλι κινδυνεύουν να νοσήσουν λιγότερο από καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο και μπορεί να ζήσουν περισσότερο από εκείνους που δεν τις τρώνε.

Αυτή η μελέτη ανέλυσε τα αρχεία υγείας και διατροφής περισσότερων από 570.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Κίνα και το Ιράν και συνέκρινε τους τρώγοντες τσίλι με εκείνους που το καταναλώνουν σπάνια ή ποτέ. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν πιπεριές τσίλι είχαν 26% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, 23% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου και 25% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Πρόληψη της παχυσαρκίας: Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση καψαϊκίνης αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και μειώνει τον αριθμό των θερμίδων και των λιπαρών που καταναλώνονται στα γεύματα. Επίσης, η κατανάλωση τροφών με καψαϊκίνη μπορεί να αυξήσει την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνουμε και την οξείδωση του λιπώδους ιστού που μπορεί να αποτρέψει την αύξηση βάρους.

Δυνατότητα μείωσης της ανάπτυξης καρκίνου: Προκλινικές μελέτες αποκάλυψαν ότι η καψαϊκίνη έχει θετική επίδραση στην πρόκληση του θανάτου των καρκινικών κυττάρων και στην αναστολή της ανάπτυξής τους. Αν και η έρευνα σε αυτό το θέμα είναι ελάχιστη και δεν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η κατανάλωση πικάντικων πιπεριών τσίλι είναι σε θέση να αποτρέψει τον καρκίνο, οι ερευνητές συζητούν τις δυνατότητες των φαρμάκων που περιέχουν καψαϊκίνη.

Ανακούφιση κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος: Η κατανάλωση ζεστών πιπεριών τσίλι μπορεί επίσης να προσφέρει κάποια ανακούφιση στην αναπνοή κατά τη διάρκεια κρυολογήματος, λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, ιγμορίτιδας και άσθματος, επειδή η καψαϊκίνη στην στοματική κοιλότητα και το λαιμό προκαλεί ροή υγρών στην αναπνευστική οδό. Η βλέννα όταν το μαλακώνει είναι σαφώς πιο εύκολο να αποβληθεί.

Καταπραΰνει τους πόνους στο στομάχι: Οι ερευνητές λένε ότι τόσο οι πιπεριές τσίλι όσο και η μαριχουάνα αλληλεπιδρούν με τους ίδιους υποδοχείς στο στομάχι για να ηρεμήσουν το ευερέθιστο έντερο.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, η ερευνητική ομάδα έδινε σε ποντίκια καψαϊκίνη. Διαπίστωσαν ότι η χημική ουσία συνδέεται με το TRPV1, έναν συγκεκριμένο υποδοχέα στα κύτταρα εντός του πεπτικού σωλήνα. Όταν συμβεί αυτό, σχηματίζεται ανανδαμίνη, μια ένωση χημικά παρόμοια με τα κανναβινοειδή στη μαριχουάνα.

Η ανανδαμίνη αναγκάζει το ανοσοποιητικό σύστημα να ηρεμήσει τα έντερα, συμπεριλαμβανομένου του οισοφάγου, του στομάχου και του παγκρέατος. Η χημική ουσία συνδέεται επίσης με έναν άλλο υποδοχέα για να στρατολογήσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που αποτρέπει τη φλεγμονή.

https://www.onmed.gr/