Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Οι Ρώσοι βλέπουν λασκάρισμα στις κυρώσεις λόγω εκλογών στην Ελλάδα-Τσαντίλα της Αθήνας με τους Ουκρανούς-Ποιος ρίχνει την ευθύνη στον αγωγό από το Αζερμπαϊτζάν

 

Οι Ρώσοι βλέπουν λασκάρισμα στις κυρώσεις λόγω εκλογών στην Ελλάδα-Τσαντίλα της Αθήνας με τους Ουκρανούς-Ποιος ρίχνει την ευθύνη στον αγωγό από το Αζερμπαϊτζάν


Ειδικός αναλυτής: Σύντομα θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα και εκεί αντιμετωπίζουν τη Ρωσία με μεγάλη συμπάθεια, οπότε περιμένω λιγότερο από όλα ένα βρώμικο κόλπο από αυτήν

Γράφαμε χθες για την ένταξη της χώρας μας στην "μαύρη λίστα" των μη φιλικών χωρών για την Μόσχα. 

«Η διεύρυνση της λίστας των μη φιλικών κρατών ήταν αναμενόμενη και όλα είναι ξεκάθαρα εδώ. Αυτές οι χώρες είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και συμμορφώνονται με όλες τις αποφάσεις αυτών των οργανισμών όσον αφορά τις κυρώσεις και τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία», δήλωσε στην εφημερίδα VZGLYAD ο Αντρέι Κορτούνοφ, γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι που έγιναν η βάση για να συμπεριληφθεί σε αυτή τη λίστα. Όμως, κατά τη γνώμη μου, η απόφαση σχετίζεται περισσότερο με το γενικό επίπεδο ρωσοφοβίας που υπάρχει σε αυτές τις χώρες, καθώς και με τους ατομικούς περιορισμούς που λαμβάνουν αυτές οι χώρες εναντίον Ρώσων πολιτών και οργανώσεων. Για παράδειγμα, οι οικονομικές συναλλαγές ή οι συναλλαγές ακινήτων δεν περιορίζονται εξίσου αυστηρά παντού», σημείωσε ο συνομιλητής.

«Όσον αφορά την Ελλάδα, είναι πιθανό, αντίθετα, να περίμεναν εξαιρέσεις κυρώσεων από αυτήν και να μην εφαρμόζει τέτοιες κυρώσεις εναντίον μας. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη - γι' αυτό η Αθήνα είναι στη λίστα », πιστεύει ο ειδικός.

«Στην πραγματικότητα, ο κατάλογος των μη φιλικών χωρών είναι πολύ μεγαλύτερος. Στην απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης, μιλάμε για μια λίστα με εκείνες τις χώρες που είναι περιορισμένες σε αριθμό διπλωματών. Προφανώς, αυτό οφείλεται στην απέλαση των διπλωματών μας, που έλαβε χώρα τους τελευταίους μήνες, καθώς και σε ορισμένα εχθρικά βήματα που έγιναν από την ηγεσία αυτών των χωρών», δήλωσε ο Βαντίμ Τρουχάτσεφ, λέκτορας στο Τμήμα Εξωτερικών Περιφερειακών Σπουδών και Εξωτερικής Πολιτικής του το RSUH, στην εφημερίδα VZGLYAD.

«Κάθε κράτος έχει τους δικούς του λόγους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, εκτός από τη γενική ιστορία των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μιλάμε για άνοιγμα αγωγού φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν – έγινε μόλις πριν από ένα μήνα. Στην περίπτωση της Σλοβακίας, είναι μια διαφορετική ιστορία - εκεί μιλάμε για τον τερματισμό της έκδοσης βίζας για Ρώσους πολίτες », είπε η πηγή.  «Η Ελλάδα και η Σλοβακία, κατά τη γνώμη μου, δεν θα σφίξουν ακόμη περισσότερο τις βίδες. Αν και οι Σλοβάκοι είναι έτοιμοι να αντιγράψουν στα τυφλά ό,τι κάνει η Τσεχία. Και αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων. Σύντομα θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα και εκεί αντιμετωπίζουν τη Ρωσία με μεγάλη συμπάθεια, οπότε περιμένω λιγότερο από όλα ένα βρώμικο κόλπο από αυτήν», πιστεύει η πηγή.

«Ταυτόχρονα, ήταν έκπληξη για μένα ότι η Σουηδία δεν ήταν σε αυτή τη λίστα. Έχει μια τεράστια πρεσβεία στη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν είναι η μεγαλύτερη. Και η Σουηδία, ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, έχει δει να υποστηρίζει τη ρωσική μη συστημική αντιπολίτευση, ακόμη περισσότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο ειδικός.

Ο Τρουχάτσεφ πιστεύει ότι ο κατάλογος των μη φιλικών χωρών πιθανότατα θα διευρυνθεί στο εγγύς μέλλον. «Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είμαι πεπεισμένος ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ θα είναι στη λίστα των μη φιλικών χωρών. Αυτό είναι αναπόφευκτο στην παρούσα κατάσταση», κατέληξε ο Τρουχάτσεφ.

Τσαντίλα Αθήνας με το Κίεβο 

Στο μεταξύ τώρα αποδεικνύεται περίτρανα γιατί ήταν λάθος η αντιρωσική εμμονή της κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με το "Βήμα" τα «γκρίζα» σημεία και οι ευθύνες του Κίεβου στην υπόθεση Antonov σε συνδυασμό με τα σωρηδόν ουκρανικά αιτήματα που φθάνουν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών –με περιεχόμενο και ύφος που δεν αρμόζει όπως εξηγούσαν διπλωματικές πηγές- έχουν οδηγήσει σε ψύχρανση τις διμερείς σχέσεις.

Αποκορύφωμα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», φέρεται να ήταν η απειλή του Κιέβου ότι θα επιβάλλει κυρώσεις στην Αθήνα λόγω… της δραστηριοποίησης ελληνικών εταιρειών στη Ρωσία.

 

Το χρονικό

Ειδικότερα, προ ημερών εστάλη στο υπουργείο Εξωτερικών μια ουκρανική διπλωματική νότα –όπως γίνεται σχεδόν σε καθημερινή βάση- μέσω της οποίας ζητούνται εξηγήσεις για επτά ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται επί ρωσικού εδάφους. Οι δραστηριότητες των συγκεκριμένων εταιρειών, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα», δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μετά την εισβολή στην Ουκρανία και το συνακόλουθο ξέσπασμα του πολέμου.

Παρόλα αυτά, η Ουκρανία απείλησε με κυρώσεις την Ελλάδα, μια χώρα που της συμπαραστάθηκε άμεσα, αμέριστα και με ξεκάθαρο τρόπο (αποστολή όπλων και ανθρωπιστικής βοήθειας, υποδοχή προσφύγων, υιοθέτηση κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας).

Ενόχληση Αθήνας

Αυτό το αίτημα του Κίεβου φαίνεται ότι ενόχλησε την ελληνική πλευρά. Ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Σεργκέι Σουτένκο, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου του έγιναν του παρά πολύ έντονες παρατηρήσεις. Ο κ. Σουτένκο, κατά πληροφορίες, ισχυρίστηκε ότι διαβίβασε τη σχετική νότα όπως του ζητήθηκε από τη χώρα του, ενώ δεν είχε επαρκείς εξηγήσεις όσον αφορά στις πηγές πληροφόρησης για τις δραστηριότητες των ελληνικών εταιρειών.

Ανώτεροι διπλωματικοί αξιωματούχοι υπογράμμιζαν στο «Βήμα» ότι μια σειρά ουκρανικών αιτημάτων έχουν προκαλέσει ενόχληση και δυσφορία στην Αθήνα, καθώς όπως λένε, το Κίεβο φαίνεται πως έχει χάσει κάθε μέτρο στο τι και πώς το ζητά.

Μεγάλη ενόχληση, και για αυτό είχε λάβει αρνητική απάντηση σε κάθε επίπεδο και με κάθε τρόπο, ήταν το αίτημα να μπει φρένο στη λειτουργία ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού εθνικής εμβέλειας για την παρουσίαση φιλορωσικών θέσεων, το οποίο είχε αποκαλύψει «Το Βήμα» στις 2 Απριλίου.

 

Πετρέλαιο

 

Στον καταιγισμό των ουκρανικών αιτημάτων περιλαμβάνεται η επιπλέον οικονομική και εξοπλιστική ενίσχυση. Παράλληλα, υπάρχουν διαμαρτυρίες, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα για τη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες από πλοία ελληνικών συμφερόντων.

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της ουκρανικής ιστοσελίδας «ports.ua» το οποίο φέρει τον (μακροσκελή) τίτλο «Μετά την έναρξη του πολέμου, περισσότερο από το ένα τρίτο των ρωσικών εξαγωγών θαλάσσιου πετρελαίου μεταφέρονταν από ελληνικά δεξαμενόπλοια».

Στο ρεπορτάζ υπογραμμίζεται ότι ο κατά προσέγγιση «όγκος τέτοιων logistics υπερβαίνει τους 19 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων», ενώ κατονομάζονται οι ελληνικές εταιρίες.

«Ενώ τα ελληνικά τάνκερ μεταφέρουν πετρέλαιο και αναπληρώνουν τον προϋπολογισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την παραγωγή πυραύλων και βομβών, παιδιά από την Ουκρανία πεθαίνουν» σημειώνεται.

Μετά την υιοθέτηση της έκτης δέσμης κυρώσεων εναντίον της Μόσχας τον περασμένο Ιούνιο, προβλέπεται η απαγόρευση αγοράς, εισαγωγής ή μεταφοράς αργού πετρελαίου και ορισμένων προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία στην ΕΕ. Ωστόσο, οι περιορισμοί για το πετρέλαιο θα εφαρμοστούν σταδιακά εντός εξαμήνου και για τη δεύτερη περίπτωση εντός οκτώ μηνών.

Στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναλύσει την κατάσταση επισημαίνοντας τι γίνεται με τους Έλληνες ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων και το ρώσικο πετρέλαιο, αλλά και γιατί είναι κομβική η διάταξη νούμερο δύο του έκτου πακέτου κυρώσεων. 

Στο δημοσίευμα του "Βήματος' πάντως αντέδρασε σήμερα ο Ουκρανός πρέσβης Σεργκέι Σουτένκο δηλώνοντας έκπληκτος. 

 https://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κι έγινα ο καθρέφτης σου… πώς νιώθεις;

  Κι έγινα ο καθρέφτης σου… πώς νιώθεις; – Θώμη Μπαλτσαβιά – GynaikaEimai 15 Ιανουαρίου 2025 Υπάρχουν πολλά στάδια που πέρασα με σένα και τη...