Ζάχαρη: 9 λόγοι για τους οποίους η υπερβολική κατανάλωσή της βλάπτει την υγεία
Η ζάχαρη προστίθεται σε ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητές της καθημερινά χωρίς να το καταλαβαίνουν. Υπάρχουν δύο είδη ζάχαρης, εκ των οποίων η φυσική ζάχαρη συναντάται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Αντιθέτως, η επεξεργασμένη ζάχαρη εξάγεται από κάποια πηγή και στη συνέχεια, αφού τροποποιηθεί, προστίθεται σε άλλα τρόφιμα. Η υπερβολική κατανάλωση της ζάχαρης αυτής για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
Γιατί η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης κάνει κακό στην υγεία;
- Αύξηση σωματικού βάρους & παχυσαρκία
Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης από την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και τροφών θεωρείται ένας πιθανός λόγος αύξησης του βάρους και του κινδύνου παχυσαρκίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η υπερβολική κατανάλωση τροφών με πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στη λεπτίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει την πείνα και ενημερώνει τον εγκέφαλο όταν ένα άτομο έχει χορτάσει. Ως αποτέλεσμα, ο εγκέφαλος δεν παίρνει το μήνυμα του κορεσμού και καταναλώνεται μεγαλύτερος αριθμός θερμίδων που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους.
- Καρδιαγγειακή νόσος
Οι διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη έχουν συσχετιστεί με την αύξηση αρκετών παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η φλεγμονή, η αθηροσκλήρωση και ο σακχαρώδης διαβήτης. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω καρδιαγγειακής νόσου.
- Ακμή
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένη ζάχαρη αυξάνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας έτσι αυξημένη έκκριση ανδρογόνων, παραγωγή σμήγματος και φλεγμονή, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ακμής. Η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με πρόσθετα σάκχαρα έχει συνδεθεί μάλιστα με αύξηση κατά 30% του κινδύνου ανάπτυξης ακμής.
- Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
Η παχυσαρκία και η αντίσταση στην ινσουλίνη που προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει παραπάνω προβλήματα υγείας.
- Καρκίνος
Μια διατροφή πλούσια σε ζαχαρούχα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες, φλεγμονή και παχυσαρκία, τα οποία αποτελούν σοβαρούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου. Μια μελέτη του 2011, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 430.000 άτομα διαπίστωσε πως η υπερβολική κατανάλωση τροφών με πρόσθετη ζάχαρη σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, του πνεύμονα και του λεπτού εντέρου.
- Κατάθλιψη
Οι απότομες διακυμάνσεις των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, η απορρύθμιση των νευροδιαβιβαστών και η φλεγμονή, που προκαλεί η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, πλούσιων σε ζάχαρη, θεωρούνται πιθανοί λόγοι για την αρνητική επίδρασή της στη ψυχική υγεία. Συγκεκριμένα, η υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένης ζάχαρης μακροπρόθεσμα έχει συνδεθεί με την πιθανή ανάπτυξη κατάθλιψης .
- Γήρανση του δέρματος
Η κατανάλωση περίσσειας ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs), τα οποία επηρεάζουν την παραγωγή του κολλαγόνου στο δέρμα και πιθανότατα παίζουν σημαντικό ρόλο στη γήρανσή του. Επομένως, η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση του δέρματος και εμφάνιση σημαδιών, όπως οι ρυτίδες.
- Φθορά των δοντιών
Η ζάχαρη τρέφει τα βακτήρια, που αναπτύσσονται στη στοματική κοιλότητα, τα οποία απελευθερώνουν υποπροϊόντα οξέων που προκαλούν ζημιές στο σμάλτο των δοντιών. Μελέτες έχουν δείξει πως άτομα που καταναλώνουν συχνά τρόφιμα με επεξεργασμένη ζάχαρη είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τερηδόνα.
- Μείωση της ενέργειας
Οι απότομες αυξήσεις και πτώσεις, που προκαλεί η τακτική κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης, στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγάλες διακυμάνσεις και στα επίπεδα της ενέργειας, οι οποίες οδηγούν σε δυσκολίες στη συγκέντρωση και αδικαιολόγητη κούραση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου