Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

6 συνήθειες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που τρελαίνουν τους πάντες

 6 συνήθειες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που τρελαίνουν τους πάντες

Κάλυ


Σήμερα, τα email είναι πλέον ο προτιμώμενος τρόπος επικοινωνίας των επιχειρήσεων. Όπως και το κείμενο, είναι εύκολο να γίνει και φτάνει αμέσως στους παραλήπτες. Ωστόσο, του λείπει το βάθος που δεν επιτρέπει στους παραλήπτες του να λάβουν το πλήρες μήνυμα που θέλετε να μεταδώσετε, κάτι που δεν ισχύει για συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο. Εξαιτίας αυτού, τείνουμε να επιλέγουμε τρελές συνήθειες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να προσπαθήσουμε να δώσουμε ολόκληρη τη σκέψη μας που όλοι βρίσκουν ενοχλητικό να αντιμετωπίσουν.

Αν θέλετε να αποφύγετε αυτές τις συνήθειες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ακολουθούν οι 6 συνήθειες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που πρέπει να αποφύγετε για να αποτρέψετε την τρέλα των ανθρώπων όταν λαμβάνουν το email σας και πώς να το διορθώσετε:

1. Κρεμασμένες ερωτήσεις

Αυτή η συνήθεια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιλαμβάνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιλαμβάνουν μια ερώτηση ή ένα αίτημα που απαιτεί παρακολούθηση, αλλά αντ' αυτού απαντήσατε "K" ή "Ok". Όταν οι άνθρωποι λάβουν το email σας, θα ενοχληθούν για το πώς μπορούν να απαντήσουν ή θα αναρωτηθούν αν το καταλαβαίνετε.

Μια πολύ καλή συμβουλή για να μειώσετε αυτές τις αιωρούμενες ερωτήσεις είναι να στείλετε ένα σύντομο email με όλα τα πράγματα που θέλετε να πείτε και πότε χρειάζεστε μια απάντηση, εάν χρειαστεί.

2. Λάθος μέσο

Μερικές φορές, συγκεκριμένα μηνύματα είναι κατάλληλα για άλλους τύπους μέσων επικοινωνίας. Τα email είναι ιδανικά για άμεσο και οτιδήποτε δεν είναι ευαίσθητο στο χρόνο. Εν τω μεταξύ, εάν χρειάζεται να συζητήσετε ένα θέμα λεπτομερώς ή απλά θέλετε να μιλήσετε σε κάποιον σε πραγματικό χρόνο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνο ή να μιλήσετε μαζί του αυτοπροσώπως. Η χρήση email για συνομιλίες ή συζητήσεις μπορεί να γίνει ενοχλητική και αργή, διαταράσσοντας τη ροή της συζήτησης.

Πριν στείλετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, βεβαιωθείτε ότι το μήνυμά σας δεν είναι ευαίσθητο στο χρόνο και δεν θα προκαλέσει συζητήσεις. Εάν είναι, μείνετε σε τηλεφωνικές ή διαπροσωπικές συνομιλίες.

3. Αποστολή επειγόντων αιτημάτων μέσω email

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα email είναι ιδανικά για θέματα ή αιτήματα που δεν είναι ευαίσθητα στον χρόνο. Εάν στείλετε σε κάποιον ένα επείγον αίτημα μέσω email, θα υπάρξουν άτομα που ενδέχεται να μην λάβουν το επείγον του μηνύματός σας ή να το δουν εγκαίρως.

Εάν το μήνυμά σας απαιτεί άμεση απάντηση, επικοινωνήστε με τον παραλήπτη σας μέσω τηλεφώνου ή μεταβείτε απευθείας σε αυτόν.

4. Περιπλανώμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Μερικοί άνθρωποι τείνουν να στέλνουν μεγάλα και περιελιγμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικά για να τα προσπεράσουμε και να τα καταλάβουμε. Μερικές φορές, αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν έχουν καν τις σωστές πληροφορίες που χρειάζεται ο παραλήπτης.

Εάν μπορείτε να κάνετε μια εφαπτομένη όταν γράφετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, φροντίστε να δηλώσετε γιατί στέλνετε email στο πρώτο μέρος του μηνύματος.

5. Ίδιο θέμα αλλά διαφορετικό θέμα

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα email δεν γίνονται για συνεχείς ανταλλαγές, οι οποίες είναι συχνά ευαίσθητες στο χρόνο. Μερικές φορές, εάν απαντήσετε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα, μπορεί να σκεφτείτε κάτι άλλο να ρωτήσετε τον παραλήπτη, ακόμα κι αν δεν σχετίζεται με το κύριο θέμα για το οποίο απευθύνεται το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Αν θέλετε να μιλήσετε για κάτι άλλο, φροντίστε να στείλετε ένα διαφορετικό email με αυτό το θέμα ως θέμα.

6. Μόνο συνημμένα

Στέλνετε σε κάποιον συνημμένο αρχείο; Εάν αυτό είναι ναι, μπορεί να σας ζητηθεί να αφήσετε το κύριο μέρος του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κενό με την πεποίθηση ότι ο παραλήπτης σας θα λάβει ήδη το μήνυμά σας μέσω του συνημμένου σας. Είναι καλύτερο να το αποφύγετε αυτό γιατί τους δίνετε επιπλέον δουλειά για να ξέρουν γιατί στέλνετε το συνημμένο εξαρχής.

Κατά την αποστολή συνημμένων, γράψτε μια σύντομη περιγραφή του συνημμένου, ώστε ο παραλήπτης σας να γνωρίζει σε τι χρησιμεύει.

Τα email θα είναι εδώ για να μείνουν και αν θέλετε αυτά τα email να κάνουν τη διαφορά στις συζητήσεις και την εργασία σας, πρέπει να ασκήσετε καλές συνήθειες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που οι άνθρωποι θα εκτιμήσουν. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να δείτε τον τύπο της συνήθειας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχετε και εάν η συνήθεια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας είναι μία από αυτές τις έξι, δοκιμάστε να την αλλάξετε με τις συμβουλές που παραθέσαμε. Θα παρατηρήσετε διαφορά στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι απαντούν στα email σας και κάνουν τα πράγματα πιο αποτελεσματικά.

Πες μου λοιπόν τι σε ενοχλεί όταν σου στέλνουν email οι άλλοι;

https://middleme.net/

Επίκουρος και Dawkins: Περί Θανάτου

 Επίκουρος και Dawkins: Περί Θανάτου

..Μη σε στεναχωρεί ο θάνατος. Όσο είσαι ζωντανός δεν έχεις σχέση μ’αυτόν, μα κι όταν πεθάνεις, πάλι δεν έχεις να κάνεις μ’αυτόν, διότι τότε δεν θα’χεις να κάνεις με τίποτα.

«Ενα τίποτα είναι για μας ο θάνατος» λέει ο Επίκουρος, γιατί «όταν υπάρχουμε εμείς, ο θάνατος είναι απών, και όταν ο θάνατος είναι παρών, δεν υπάρχουμε εμείς».

Ο θάνατος είναι πάντοτε άσχετος μ’εμάς αν και προκαλεί μεγάλη στενοχώρια σε πολλούς ανθρώπους για μεγάλο διάστημα της ζωής τους. Η έγνοια του θανάτου καλύπτει σαν πέπλο την εμπειρία της ζωής, είτε γιατί οι άνθρωποι προσβλέπουν σε μετά θάνατο ζωή και τρομοκρατούνται και εξευτελίζονται προκειμένου να κερδίσουν την εύνοια του Θεού, που θα μπορούσε κάλλιστα να τους τιμωρήσει για τις κακές τους πράξεις, είτε γιατί λυπούνται και τρομάζουν με την ιδέα ότι δεν θα υπάρχουν μετά το θάνατό τους.

Όμως δεν υπάρχουν θεοί που να μας απειλούν, μα ακόμα και να υπήρχαν, εμείς δεν θα είμασταν παρόντες για να μας τιμωρήσουν. Η ψυχή μας είναι ένα λεπτό πράγμα που διαλύεται όταν πεθαίνουμε, μα ακόμα κι αν το υλικό της ήταν τέτοιο που να επιβιώνει άθικτο, αυτό για μας πάλι δεν θα σήμαινε τίποτα, γιατί ό,τι έχει σημασία είναι η συνέχεια του βιώματος, η οποία όμως διαρρηγνύεται με τον χωρισμό της ψυχής από το σώμα. Είναι παράλογο να φοβάσαι την μη ύπαρξή σου, τη στιγμή που ήδη ξέρεις πώς είναι το να μην υπάρχεις, σκέψου την εποχή που δεν είχες ακόμα γεννηθεί: ήταν τόσο απαράδεκτη η ανυπαρξία σου;

Είναι μεγάλο μπέρδεμα το να στεναχωριέσαι για τη θνητότητά σου, κι είναι αχαριστία να αγανακτάς με τους περιορισμούς της ζωής, σαν άπληστος συνδαιτυμόνας που έχει την απαίτηση να του σερβίρουν πιάτα επ’ αόριστον και αρνείται να σηκωθεί από το τραπέζι. (1)


Όλοι μας θα πεθάνουμε κι αυτό μας κάνει πολύ τυχερούς. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα πεθάνουν ποτέ, διότι δεν πρόκειται ποτέ να γεννηθούν. Ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούσαν δυνητικά να βρίσκονται στη θέση μου, αλλά που στην πραγματικότητα δεν θα δουν ποτέ το φως της μέρας, είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των κόκκων της άμμου της Αραβίας.

Προφανώς σ’αυτές τις αγέννητες ψυχές συγκαταλέγονται ποιητές μεγαλύτεροι από τον Κιτς και επιστήμονες σημαντικότεροι από το Νεύτωνα. Αυτό το γνωρίζουμε διότι ο συνδυασμός πιθανών ανθρώπων, των οποίων την ύπαρξη επιτρέπει το DNA μας, υπερβαίνει μαζικά τον αριθμό των πραγματικών ανθρώπων. Εσείς κι εγώ βρισκόμαστε εδώ ως κοινοί θνητοί στα δόντια τέτοιων εκπληκτικών αριθμών.

Η κλωστή των ιστορικών γεγονότων από τα οποία κρέμεται η ύπαρξή μας είναι απίστευτα λεπτή.

«Αν συγκριθεί με την άγνωστη σε μας χρονική διάρκεια, ω Βασιλιά, η τωρινή ζωή των ανθρώπων στη γη μοιάζει με το πέταγμα ενός σπουργιτιού μέσα στην αίθουσα όπου κάθεστε το χειμώνα με τους λοχαγούς και τους υπουργούς σας. Μπαίνοντας από μια πόρτα και βγαίνοντας από μια άλλη προστατεύεται από τη χειμωνιάτικη θύελλα όσο βρίσκεται εντός. Αλλά αυτό το σύντομο διάστημα ηρεμίας τελειώνει σε μια στιγμή και το σπουργίτι επιστρέφει στο χειμώνα απ’όπου ήρθε, και χάνεται απ’ τα μάτια σας. η ζωή του ανθρώπου είναι παρόμοια, το τί έπεται ή το τί προηγήθηκε, δεν το γνωρίζουμε καθόλου..» (The Venerable Bede, A History of the English Church and People)

Μετά από ύπνο εκατομμυρίων αιώνων ανοίξαμε τα μάτια μας σε ένα λαμπρό πλανήτη με λαμπερά χρώματα, που σφύζει από ζωή. Μέσα σε λίγες δεκαετίες πρέπει να κλείσουμε τα μάτια μας και πάλι. Δεν είναι άραγε ευγενής και φωτισμένος τρόπος να περνάμε το λίγο χρόνο μας κάτω από τον ήλιο στο να εργαζόμαστε για την κατανόηση του σύμπαντος και του πώς έτυχε να ξυπνήσουμε μέσα του;Αυτή είναι η απάντησή μου όταν με ρωτούν-πράγμα που συμβαίνει εκπληκτικά συχνά- γιατί κάνω τον κόπο να ξυπνήσω το πρωί. Ας το θέσω διαφορετικά:

δεν είναι λυπηρό να καταλήξεις στον τάφο σου χωρίς ποτέ να αναρωτηθείς γιατί γεννήθηκες; Σ’ αυτή τη σκέψη ποιός δεν θα πεταγόταν απ’ το κρεβάτι πρόθυμος να συνεχίσει την ανακάλυψη του κόσμου και χαρούμενος που αποτελεί μέρος του;

Η Κάθλιν Ρέιν ποιήτρια και καθηγήτρια φυσικών επιστημών στο Κέμπριτζ, ειδικευμένη στη Βιολογία βρήκε σχετική παρηγοριά σαν νέα γυναίκα δυστυχισμένη στον έρωτα και ψάχνοντας απεγνωσμένα για ανακούφιση από τη λύπη:

Τότε ο ουρανός μου μίλησε με καθαρή λαλιά,
γνώριμη στην καρδιά, σαν την αγάπη κοντινά.
Ο ουρανός είπε στην ψυχή μου: «Έχεις εκείνο που ποθείς!»

——–
Να ξέρεις πως γεννήθηκες μαζί,
με σύννεφα ανέμους, άστρα και αεικίνητες θάλασσες,
και κατοίκους των δασών. Η φύση σου είναι αυτή…

———
Ύψωσε την καρδιά σου άφοβη ξανά,
κοιμήσου στον τάφο ή ανάπνευσε το ζωντανό αέρα,
μοιράζεσαι τον κόσμο αυτόν με το άνθος και την τίγρη..»
Passion (1943)


(1) Επίκουρος – Κείμενα πηγές της επικούρειας φιλοσοφίας και τέχνης του ζην

(2) Richard Dawkins – Υφαίνοντας το Ουράνιο Τόξο

Πηγή: stardust30

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

https://ellas2.wordpress.com/

το βρήκα στο: https://vequinox.wordpress.com/

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Η μεγαλύτερη υπόγεια λίμνη στην Ευρώπη

 Η μεγαλύτερη υπόγεια λίμνη στην Ευρώπη


Στη μέση της κοιλάδας Βαλαί στην νοτιοδυτική Ελβετία, κοντά στο χωριό Saint-Léonard, κάτω από μερικούς όμορφους αμπελώνες, βρίσκεται η δυσδιάκριτη είσοδος σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά υπόγεια αξιοθέατα της Ευρώπης. Πρόκειται για την υπόγεια λίμνη Saint-Léonard (Lac Souterrain de Saint-Léonard στα γαλλικά), την μεγαλύτερη υπόγεια λίμνη της Ευρώπης, με μήκος 300 και πλάτος 20 μέτρα.
 
 

Όταν κάποιος μπει και κατέβει μια σκάλα από 50 σκαλιά, βρίσκεστε σε μια προβλήτα, με τα νερά της μεγαλύτερης φυσικής υπόγειας λίμνης της ηπείρου να απλώνονται μπροστά του. Η συνολική της έκταση είναι περίπου 6.000 τετ. μέτρα και το νερό παραμένει σε μέση θερμοκρασία των 11 βαθμών Κελσίου. Το νερό είναι τόσο ακίνητο που κάθε σταγόνα που χτυπά την επιφάνεια μπορεί να ακουστεί ευδιάκριτα μέσα στη σπηλιά.
 
 
Ανακαλύφθηκε το 1943 από τον Jean-Jacques Pittard. Πριν από το 1946, η στάθμη του νερού ήταν πολύ υψηλότερα, αλλά ένας σεισμός των 5,6 της κλίμακας Ρίχτερ στις 25 Ιανουαρίου του '46 άνοιξε πρόσθετες ρωγμές στο σπήλαιο το έκανε πιο εύκολα πλωτό. Η λίμνη είναι προσβάσιμη από το κοινό ήδη από το 1949. 
 

 

 
Η υπόγεια λίμνη βρίσκεται σε μια κοίτη γύψου από την τριαδική περίοδο (από τα 245,0 ± 1,5 έως τα 175,6 ± 2,0 εκατομμύρια έτη π.π.). Σχηματίστηκε μέσα σε μια περίοδο εκατομμυρίων χρόνων καθώς ο βράχος διαλύθηκε αργά από τα υπόγεια νερά. Υπάρχει ξενάγηση με πλοιάριο, όπου μπορεί κανείς να δει νυχτερίδες ή η πέστροφες, αλλά και τους γυμνούς τοίχοι από γύψο, σχιστόλιθο και μάρμαρο που αγγίζουν την άκρη του νερού.
 

από: atlas obscura με πληροφορίες από: wikipedia

Περπάτημα: 8 λόγοι που πρέπει να το ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου

 Περπάτημα: 8 λόγοι που πρέπει να το ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου

Το περπάτημα είναι μια από τις πιο απλές μορφές σωματικής άσκησης, η οποία όμως μπορεί να προσφέρει εκπληκτικά οφέλη για την υγεία όλων των ανθρώπων, κάθε ηλικίας. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν πως μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών και την παράταση της ζωής. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του περπατήματος είναι πως είναι δωρεάν και μπορεί να ενταχθεί εύκολα στην καθημερινότητα του καθενός.

Ποια οφέλη μπορεί να προσφέρει το περπάτημα;

  1. Απώλεια βάρους

Το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην καύση θερμίδων, η οποία με τη σειρά της συμβάλει στη διατήρηση ή απώλεια βάρους. Συγκεκριμένα, ένα γρήγορο περπάτημα 30 λεπτών μπορεί να κάψει έως και 200 θερμίδες, πράγμα το οποίο με την πάροδο του χρόνου ενδεχομένως να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους. Ωστόσο, ο αριθμός των θερμίδων που καίγονται εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Η ταχύτητα του περπατήματος
  • Η απόσταση που διανύεται κάθε φορά
  • Το μέρος στο οποίο πραγματοποιείται (πχ. το περπάτημα σε ανηφόρα βοηθά στη καύση περισσότερων θερμίδων)
  • Το βάρος του κάθε ατόμου
  1. Ενδυνάμωση καρδιαγγειακού συστήματος

Το περπάτημα έχει συνδεθεί με την πρόληψη της εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, μείωση της αρτηριακής πίεσης, βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και γενικότερα ενδυνάμωση της καρδιάς. Σύμφωνα με μελέτες, το περπάτημα τουλάχιστον 30 λεπτών για πέντε ημέρες την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου σε ποσοστό έως και 19%. Η αύξηση της διάρκειας ή της απόστασης μπορεί να βοηθήσει επίσης σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου αυτού.

  1. Μείωση επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Μια σύντομη βόλτα μετά το γεύμα, σύμφωνα με μερικές μικρές μελέτες, μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, απαιτείται παραπάνω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα.

  1. Ανακούφιση πόνου στις αρθρώσεις

Το περπάτημα βοηθά στη λίπανση και ενδυνάμωση των μυών που υποστηρίζουν τις αρθρώσεις, ιδιαίτερα των γονάτων και των γοφών, με αποτέλεσμα να βοηθά στην προστασία αυτών. Το περπάτημα μπορεί όμως να έχει οφέλη και για άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα, καθώς συμβάλει στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις. Επιπλέον, το περπάτημα 8-9 χιλιομέτρων την εβδομάδα θεωρείται πως μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στην πρόληψη της αρθρίτιδας.

  1. Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος

Το περπάτημα έχει φανεί αποτελεσματικό στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης κρυολογήματος και γρίπης. Συγκεκριμένα, μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 1.000 άτομα που περπατούσαν για 30-45 λεπτά ημερησίως, διαπίστωσε πως τα άτομα αυτά παρουσίαζαν σε ποσοστό 43% λιγότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, από άτομα που έκαναν μια καθιστική ζωή. Επιπλέον, τα άτομα αυτά ακόμη και όταν αρρώσταιναν, τα συμπτώματά τους ήταν πιο ήπια και διαρκούσαν λιγότερο.

  1. Βελτίωση διάθεσης

Το περπάτημα έχει αποδειχθεί ευεργετικό για τη ψυχική υγεία, καθώς κατά τη διάρκειά του απελευθερώνονται στο σώμα ενδορφίνες, οι οποίες ευθύνονται για τη βελτίωση της διάθεσης. Μελέτες έχουν δείξει πως το περπάτημα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του άγχους, της κατάθλιψης, των αρνητικών συναισθημάτων, αλλά και στην τόνωση της αυτοεκτίμησης.

  1. Μακροζωία

Σύμφωνα με μελέτες, το γρήγορο περπάτημα (τουλάχιστον 6 χιλιόμετρα την ώρα) μπορεί να συμβάλει στη μακροζωία και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου σε ποσοστό που φτάνει το 24%. Άτομα στις ηλικίες των 50-60 που ασκούνται τακτικά έχει αποδειχθεί επίσης πως έχουν 35% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν τα επόμενα οκτώ χρόνια της ζωής τους, σε σχέση με όσους συνομήλικούς τους δεν ασκούνται.

  1. Ενδυνάμωση μυών

Το περπάτημα τονώνει κυρίως τους μύες των ποδιών και των κοιλιακών, γεγονός το οποίο βοηθά στην ενδυνάμωση και αύξηση του εύρους της κίνησης, μέσω της μετατόπισης της πίεσης και του βάρους από τις αρθρώσεις στους μύες.

+ 8 πηγές

 ©2019 WikiHealth All Rights Reserved
https://wikihealth.gr/

Ύπνος: Γιατί είναι σημαντικός και πόσες ώρες χρειαζόμαστε;

 Ύπνος: Γιατί είναι σημαντικός και πόσες ώρες χρειαζόμαστε;

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή υγεία όλων των ανθρώπων. Ωστόσο, πολλοί δεν συνειδητοποιούν τη σημασία του και σε περιόδους έντονης απασχόλησης είναι συνήθως το πρώτο πράγμα που παραμελούν. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, γι’ αυτό η εξασφάλιση ενός ύπνου καλής ποιότητας και συγκεκριμένων ωρών είναι απαραίτητη.

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο ύπνος;

Ο ύπνος δεν είναι απλώς μια στιγμή ξεκούρασης για το σώμα και το μυαλό, διότι κατά τη διάρκειά του το σώμα παραμένει ενεργό. Συγκεκριμένα, το σώμα αξιοποιεί τις ώρες του ύπνου για την αναδόμηση των μυών, που έχουν καταπονηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και την απομάκρυνση των τοξινών που έχουν συσσωρευτεί στον εγκέφαλο.

Ο ύπνος παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των συναισθημάτων και στη διατήρηση της καλής μνήμης. Η στέρηση ύπνου, ακόμη για μια μόνο ημέρα, έχει συνδεθεί με την αύξηση των αρνητικών συναισθημάτων σε ποσοστό 60% και μείωση της ικανότητας του σώματος να ρυθμίζει βασικές λειτουργίες, όπως ο μεταβολισμός, το ανοσοποιητικό σύστημα, το σωματικό βάρος, κλπ.

Επιπλέον, ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του κιρκάδιου ρυθμού ή αλλιώς του «βιολογικού ρολογιού», που ελέγχει τον 24ωρο κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Η στέρηση ύπνου, η έκθεση σε έντονο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς και ο ύπνος σε περίεργες ώρες της ημέρας μπορούν να επηρεάσουν το «βιολογικό ρολόι» και πολλές διαδικασίες που αυτό ρυθμίζει, όπως ο μεταβολισμός, η φλεγμονή και η απόκριση στο στρες.

Εκτός από τις απαραίτητες ώρες ύπνου, εξίσου σημαντική είναι και η ποιότητα του ύπνου. Η ποιότητα του ύπνου μπορεί να καθοριστεί από διάφορους παράγοντες όπως ο χρόνος που απαιτείται μέχρι την έλευση του ύπνου, η συχνότητα των νυχτερινών αφυπνίσεων, το πόσο ξεκούραστος νιώθει κάποιος το πρωί, κλπ.

Τι συνέπειες μπορεί να έχει η στέρηση του ύπνου;

Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δεν κοιμάται αρκετά κάθε βράδυ, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, εκτός από την κόπωση. Συγκεκριμένα, ο ανεπαρκής ή κακής ποιότητας ύπνος έχει συνδεθεί με:

  • λήψη κακών αποφάσεων
  • μείωση της δημιουργικότητας
  • αύξηση του κινδύνου ατυχήματος
  • μείωση της γνωστικής απόδοσης
  • χαμηλότερη παραγωγικότητα
  • πιο αρνητική διάθεση

Εκτός από αυτό όμως, η παραμέληση του ύπνου μπορεί να έχει σοβαρότερες επιπτώσεις και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η νόσος του Alzheimer.

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται ιδανικά;

Ο κάθε άνθρωπος έχει ξεχωριστές ανάγκες για ύπνο, αλλά σε γενικές γραμμές η ιδανική διάρκειά του καθορίζεται κυρίως από την ηλικία. Συγκεκριμένα, οι επίσημες συστάσεις είναι οι εξής:

  • Νεογέννητα μωρά (0-3 μηνών): 14-17 ώρες
  • Βρέφη (4-12 μηνών): 12-15 ώρες
  • Νήπια (1-2 ετών): 11-14 ώρες
  • Παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-5 ετών): 10-13 ώρες
  • Παιδιά (6-13 ετών): 9-11 ώρες
  • Έφηβοι (14-17 ετών): 8-10 ώρες
  • Ενήλικες (18-64 ετών): 7-9 ώρες
  • Ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (65+): 7-8 ώρες

Παρόλα αυτά οι ώρες ύπνου, που χρειάζονται μερικοί άνθρωποι, επηρεάζονται και από άλλους παράγοντες, όπως οι γενετικοί παράγοντες ή η ποιότητα του ύπνου. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις οι οποίες επηρεάζουν τη διάρκεια του ύπνου, αλλά και την ανταπόκριση στη στέρηση ύπνου, των ανθρώπων που τις φέρουν. Επιπλέον, η ποιότητα του ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ποσότητά του, καθώς για παράδειγμα άτομα που κοιμούνται άσχημα μπορεί να νιώθουν μεγαλύτερη κούραση και έτσι να χρειάζονται παραπάνω ώρες ύπνου.

Τι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου;

Η ποιότητα του ύπνου είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκειά αυτού. Μερικές συμβουλές για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου είναι οι εξής:

  • Υιοθέτηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου

Ο ύπνος κάθε βράδυ την ίδια ώρα βοηθά στη ρύθμιση του «βιολογικού ρολογιού» και έχει συνδεθεί με την καλύτερη ποιότητα και διάρκεια ύπνου.

  • Δημιουργία μιας χαλαρωτικής ρουτίνας πριν τον ύπνο

Μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο, όπως για παράδειγμα η ακρόαση μουσικής, έχει αποδειχθεί πολύ ευεργετική στη βελτίωση του ύπνου.

  • Δημιουργία ενός άνετου περιβάλλοντος

Ο ύπνος σε ένα άνετο, ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο, με κατάλληλη θερμοκρασία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον καλύτερο ύπνο.

  • Ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης καφεΐνης, αλκοόλ και καπνίσματος

Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ και νικοτίνης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου.

  • Μείωση της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών

Η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και έκθεση σε μπλε φως πριν τον ύπνο έχει συσχετιστεί με την κακή ποιότητα ύπνου.

  • Σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας

Η αδράνεια κατά τη διάρκεια της ημέρας έχει συνδεθεί με τη χειρότερη ποιότητα ύπνου, συνεπώς η σωματική άσκηση θεωρείται πως μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωσή αυτού.

  • Διαλογισμός

Ο διαλογισμός είναι μια πρακτική που βοηθά στη χαλάρωση και βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, σύμφωνα με μελέτες, με αποτέλεσμα να θεωρείται ευεργετικός και για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

+ 10 πηγές

 ©2019 WikiHealth All Rights Reserved
https://wikihealth.gr/

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Άρχισε σαν σήμερα – Ποιες εκπληκτικές εφευρέσεις άφησε πίσω του που ακόμα χρησιμοποιούμε

Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Άρχισε σαν σήμερα – Ποιες εκπληκτικές εφευρέσεις άφησε πίσω του που ακόμα χρησιμοποιούμεcopyright Ap Photos

copyright Ap Photos

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 28 Ιουλίου του 1914, όταν η Αυστρουγγαρία κήρυξε τον πόλεμο στη Σερβία. Η Ευρώπη σύντομα θα γίνει παρανάλωμα. Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος μόλις αρχίζει!

Όμως ουδέν κακόν αμιγές καλού, όμως, και ακόμα και αυτός ο ανθρωποβόρος Μεγάλος Πόλεμος παρέδωσε στον άνθρωπο εφευρέσεις, που αποδείχθηκαν χρήσιμες και που παρέμειναν δημοφιλείς μέχρι τις μέρες μας. Ας δούμε κάποιες από αυτές.

Η λάμπα έσωσε ζωές
Η λάμπα έσωσε ζωές
Ηλιακοί λαμπτήρες

Τα παιδάκια στη Γερμανία αρρώσταιναν λόγω υποσιτισμού και ραχίτιδας, αποτέλεσμα της έλλειψης βιταμίνης D. Η θρεπτική τροφή ήταν σπάνια κατά τη διάρκεια του πολέμου πολύ περισσότερο δε για τους φτωχούς, αλλά η αιτία της ραχίτιδας ήταν άγνωστη εκείνη την εποχή. Τα οστά των παιδιών δεν μεγάλωναν σωστά επειδή οι πλάκες ανάπτυξής τους ήταν πολύ μαλακές.

Τότε ήταν που δρ Kurt Huldschinsky αποφάσισε να τοποθετήσει τους νεαρούς ασθενείς του κάτω από φώτα χαλαζία υδραργύρου που απελευθέρωναν υπεριώδη ακτινοβολία. Έπειτα από λίγο, άρχισε να παρατηρεί ότι τα οστά των παιδιών άρχισαν να δυναμώνουν. Τον Μάιο του 1919, περίπου έξι μήνες μετά τις θεραπείες, έβαλε τα παιδιά να κάθονται στο φως του ήλιου για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το πείραμα στέφθηκε με επιτυχία και διαδόθηκε σε όλη τη Γερμανία και στην Ευρώπη. Η θεραπεία πολέμησε την ασθένεια και οι γιατροί αναγνώρισαν την ανάγκη των ακτίων του ήλιου ώστε το σώμα να απορροφήσει την πολύτιμη βιταμίνη D.

Λουκάνικο με άλλη γεύση...
Λουκάνικο με άλλη γεύση...
Το κρέας σόγιας

Οι επιλογές φαγητού ήταν περιορισμένες κατά τη διάρκεια του πολέμου και η πείνα ήταν καθημερινότηυτα για πολλούς Γερμανούς. Ο Κόνραντ Αντενάουερ, δήμαρχος της Κολωνίας κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου (καγκελάριος μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο), εισήγαγε ένα νέο είδος ψωμιού που παρασκευαζόταν από αλεύρι ρυζιού, κριθάρι και ρουμανικό καλαμποκάλευρο. Έπειτα από περισσότερες δοκιμές, ανακάλυψε ότι η σόγια θα μπορούσε να αντισταθμίσει την έλλειψη κρέατος κι έτσι γεννήθηκε το Friedenswurst (το λουκάνικο σόγιας). Η Γερμανία δεν θα εκδώσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας επειδή τεχνικά δεν ήταν λουκάνικο, αλλά τον Ιούνιο του 1918, ο βασιλιάς Γεώργιος Ε' της Αγγλίας χορήγησε στον Αντενάουερ το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας!

Φακελάκια τσαγιού

Στις αρχές του 20ου αιώνα, το τσάι ερχόταν συσκευασμένο σε βαριά ξύλινα κουτιά. Για να εξοικονομήσει χρήματα, ο αμερικανός έμπορος τσαγιού Τόμας Σάλιβαν άρχισε να συσκευάζει τσάι σε μικρά μεταξωτά σακουλάκια το 1908. Οι καταναλωτές στην αρχή δεν κατάλαβαν τη χρησιμότητα της συσκευασίας. Αργότερα, όταν συνειδητοποίησαν την ευκολία, βύθιζαν το τσάι που περιείχε η συσκευασία στις τσαγιέρες τους. Η νέα εφεύρεση έκανε την κατανάλωση τσαγιού πολύ πιο βολική κατά τη διάρκεια του πολέμου. Σήμερα τα φακελάκια τσαγιού κατασκευάζονται συνήθως από ίνες χαρτιού που εφευρέθηκαν από τον William Hermanson.

Τέρμα τα κουμπιά...
Τέρμα τα κουμπιά...
Το φερμουάρ

Το φερμουάρ σχεδιάστηκε στη δεκαετία του 1860, αλλά η ιδέα δεν τέθηκε αμέσως σε χρήση για τα ρούχα. Ο Σουηδός-αμερικανός Gideon Sundback, επικεφαλής σχεδιαστής της Universal Fastener Company, επινόησε αυτό που ονόμασε «hookless fastener». Ο στρατός των ΗΠΑ το εκμεταλλεύτηκε και άρχισε να προσθέτει τις νέες αυτές «συσκευές» σε στολές και μπότες. Αποδείχθηκε τόσο επιτυχημένη εφεύρεση που γρήγορα οι σχεδιαστές ενδυμάτων ενσωμάτωσαν τα φερμουάρ στα σχέδιά τους.

Η σκουριά νικήθηκε...
Η σκουριά νικήθηκε...
Ανοξείδωτο ατσάλι

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο βρετανικός στρατός έψαχνε για ένα μέταλλο όπλων που θα μπορούσε να αντέξει την υψηλή θερμοκρασία από τους επαναλαμβανόμενους πυροβολισμούς. Απευθύνθηκαν στον μεταλλουργό Harry Brearley του Σέφιλντ για βοήθεια. Ο Brearley άρχισε να πειραματίζεται προσθέτοντας διαφορετικά στοιχεία στο ατσάλι. Τυχαία, πολλά από τα πειράματά του κατέληξαν σε σωρούς σε εξωτερικούς χώρους. Με το υγρό κλίμα της Αγγλίας, δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να παρατηρήσει ότι το μέταλλο που παραγόταν με την προσθήκη χρωμίου δεν σκούριαζε όπως έκαναν άλλα μέταλλα. Ο Brearley είχε εφεύρει τον ανοξείδωτο χάλυβα! Στον πόλεμο, χρησιμοποιήθηκε σε κινητήρες αεροπλάνων επειδή ήταν πολύ πιο ελαφρύ από τον κανονικό χάλυβα. Μετά το τέλος του πολέμου έγινε ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο προϊόν για μαχαιροπήρουνα, ιατρικά όργανα, κοσμήματα και μαγειρικά σκεύη, για να αναφέρουμε μερικές μόνο από τις πολλές χρήσεις του.

Η θερινή ώρα

Το 1784, ο Βενιαμίν Φρανκλίνος πρότεινε τη θερινή ώρα για τη Γαλλία. Πίστευε ότι πάρα πολλή ενέργεια σπαταλούνταν τα μακρά καλοκαιρινά βράδια. Η Νέα Ζηλανδία και η Μεγάλη Βρετανία είχαν την ίδια ιδέα στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά δεν την εφάρμοσαν.

Μέχρι το 1915, η Γερμανία αντιμετώπιζε ελλείψεις σε άνθρακα και άλλους σημαντικούς πόρους. Για εξοικονόμηση φωτός και ζέστης το φθινόπωρο και την άνοιξη, η κυβέρνηση υιοθέτησε τη θερινή ώρα στις 30 Απριλίου 1916. Η Μεγάλη Βρετανία εφάρμοσε τις νέες ρυθμίσεις τρεις εβδομάδες αργότερα και σύντομα ακολούθησαν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Στις 19 Μαρτίου 1918, το Κογκρέσο καθόρισε τις ζώνες ώρας που χρησιμοποιούν σήμερα οι ΗΠΑ και η χώρα παρέμεινε στη θερινή ώρα για τη διάρκεια του πολέμου.

Κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η θερινή ώρα επανήλθε, όχι μόνο για να εξοικονομηθεί ενέργεια, αλλά και για να μην χρειάζεται τα παιδιά να πηγαίνουν με τα πόδια στο σχολείο στο σκοτάδι. 

Μια ακτινογραφία στο μέτωπο...
Μια ακτινογραφία στο μέτωπο...
Φορητό μηχάνημα Ακτίνων Χ

Όταν ξεκίνησε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, τα περισσότερα ιατρικά μηχανήματα ήταν ογκώδη και βαριά. Η Μαρία Κιουρί συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσαν να σωθούν ζωές αν οι γιατροί μπορούσαν να δουν πού είχαν σφηνώσει οι σφαίρες και τα θραύσματα στα σώματα των στρατιωτών. Η Κιουρί συγκέντρωσε τα χρήματα για να αναπτύξει μικρότερα μηχανήματα Ακτίνων Χ και τα εγκατέστησε σε στρατιωτικά οχήματα. Κάποια από αυτά τα έφερε η ίδια προσωπικά στο μέτωπο και τα εγκατέστησε σε σταθμούς πρώτων βοηθειών για να βοηθήσει τους γιατρούς στον εντοπισμό των πληγών στα σώματα των τραυματισμένων στρατιωτών.

Ασύρματος αέρος-εδάφους

Ο Γουλιέλμο Μαρκόνι εφηύρε τον ασύρματο το 1894, αλλά χρειάστηκε μέχρι τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο για να συνειδητοποιήσει την αξία των επικοινωνιών μεταξύ πιλότων και πληρώματος εδάφους.
Οι αμφίδρομοι ασύρματοι εγκαταστάθηκαν σε αμερικανικά αεροπλάνα το 1916, δίνοντας στους πιλότους τη δυνατότητα να εκπέμπουν σε απόσταση πάνω από 200 χιλιόμετρα. Μετά λίγους μήνες, εφευρέθηκε κράνος με ενσωματωμένα ακουστικά μείωσης θορύβου και μικρόφωνο. Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν για αυτές τις συσκευές έγιναν η βάση για τον σύγχρονο ελέγχο εναέριας κυκλοφορίας.

Το αγροτικό λίπασμα

Μια διαδικασία για την παραγωγή αμμωνίας από το ατμοσφαιρικό άζωτο αναπτύχθηκε από τους Fritz Haber και Carl Bosch στη Γερμανία πριν από την έναρξη του πολέμου.
Με την ικανότητα να παράγουν αμμωνία και τα νιτρικά άλατα που απαιτούνται για την κατασκευή εκρηκτικών, οι Γερμανοί κατασκεύαζαν όλο και περισσότερα όπλα. Η διαδικασία επέτρεπε επίσης την παραγωγή λιπάσματος νιτρικής αμμωνίας από αέριο άζωτο. Το λίπασμα χρησιμοποιείται στη βιομηχανική γεωργία και βοηθά στη διατροφή του ενός τρίτου του πληθυσμού της Γης.

Χρήσιμο για τις κυρίες...
Χρήσιμο για τις κυρίες...

Οι σερβιέτες

Όταν ο επικεφαλής έρευνας της εταιρείας «Kimberly-Clark», Ernst Mahler, και ο αντιπρόεδρος της εταιρείας James Kimberly επισκέφτηκαν βιοτεχνίες χαρτιού στην Αυστρία και τη Γερμανία το 1914, είδαν ένα υλικό που ήταν πιο απορροφητικό και φθηνότερο από το βαμβάκι. Οι άνδρες έφεραν αυτό το υλικό πίσω στις ΗΠΑ και το κατοχύρωσαν ως Cellucotton με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Όταν οι ΗΠΑ μπήκαν στον πόλεμο το 1917, το υλικό αντικατέστησε τους επίδεσμους για τους τραυματίες στο μέτωπο. Καθώς οι νοσοκόμες εξοικειώθηκαν με τη χρήση του Cellucotton, συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσε να τους εξυπηρετήσει μια άλλη ανάγκη που προέκυπτε μία φορά το μήνα…
Μετά τον πόλεμο, η «Kimberly-Clark» σκέφτηκε ότι δεν υπήρχε πλέον ανάγκη για Cellucotton μέχρι που έμαθαν πως το χρησιμοποιούσαν οι νοσοκόμες. Μετά δύο χρόνια έρευνας, η πρώτη σερβιέτα παρουσιάστηκε το 1920 με το όνομα Kotex.

Οι γυναίκες χρειάστηκαν λίγο χρόνο για να «αγκαλιάσουν» το προϊόν, καθώς ντρέπονταν να το αγοράσουν με τους άντρες τριγύρω. Όταν έγινε επιτρεπτό να ρίχνουν τα χρήματα σε ένα κουτί αντί να συναλάσονται με άντρες υπαλλήλους, το προϊόν έγινε πιο δημοφιλές. Η «Kimberly-Clark» συνέχισε τον πειραματισμό με το υλικό μετά τον πόλεμο και το 1924 δημιουργήθηκαν χαρτομάντηλα που τα ονόμασαν Kleenex.

Είδες ο πόλεμος;

https://www.ethnos.gr/

Και μια μεγάλη αλήθεια… οι σχέσεις είναι δούναι και λαβείν

  Και μια μεγάλη αλήθεια…  οι σχέσεις είναι δούναι και λαβείν – Joanna Sou – GynaikaEimai 15 Ιανουαρίου 2025 «Αν δεν φτιάξεις αυτά τα δύο πρ...