Ο τουρκικός σεβντάς για αποστρατικοποίηση των νησιών προοίμιο εξελίξεων στο Αιγαίο-Τι ισχύει βάσει Συνθηκών για τα νησιά μας
ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ ΝΑΣΤΟΣ
Στρατιωτική ανάλυση μετά την ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ
Eίναι γνωστό ότι η Ελλάδα με επιστολή της στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε ότι η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία της σε νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος.
Η Ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ
Με τετρασέλιδη επιστολή υπογεγραμμένη από την εκπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ Μαρία Θεοφίλη, η χώρα μας κατηγορεί την Τουρκία ότι ακολουθεί μια εχθρική και «ρεβιζιονιστική» πολιτική που αποσταθεροποιεί την περιοχή, ανέφερε το AP.
«Η Ελλάδα καλεί επίσημα την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της στο Αιγαίο, ιδίως μέσω νομικά αβάσιμων και ιστορικά ψευδών ισχυρισμών και να απέχει από την απειλή της Ελλάδας με πόλεμο», αναφέρεται στην επιστολή.
«Οι άκρως απειλητικές ενέργειες της Τουρκίας περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους από μαχητικά αεροσκάφη κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», συνέχισε
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, ή MGK, δήλωσε ότι οι τρέχουσες και μελλοντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στα νότια σύνορά της δεν στοχεύουν στην κυριαρχία των γειτόνων της, αλλά είναι απαραίτητες για την τουρκική ασφάλεια.
Οι τουρκικοί ανυπόστατοι ισχυρισμοί
Η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται σε αντιπαράθεση για δεκαετίες για τα θαλάσσια σύνορα. Ωστόσο, η διαφωνία κλιμακώθηκε το 2020 καθώς εντάθηκαν οι έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία απαιτεί από την Ελλάδα να αποστρατικοποιήσει τα ανατολικά της νησιά, αίτημα το οποίο η Ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως εσκεμμένη παρερμηνεία και έχει κατηγορήσει την Τουρκία, ότι εντείνει τις εχθρικές ενέργειες στην περιοχή.
Γιατί οι Τούρκοι θέλουν την αποστρατικοποίηση των νησιών μας
Είναι προφανής η στοχευμένη προσπάθεια των Τούρκων αναφορικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών μας στο Αιγαίο, προκειμένου να αποχωρήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας από αυτά, έτσι ώστε να τα καταλάβουν εύκολα.
Οι Τούρκοι ευελπιστούν να γίνει αυτό που έγινε και στην Κύπρο το 1974 στον "ΑΤΤΙΛΑ", όπου νωρίτερα και συγκεκριμένα το 1968 είχαν πετύχει την αποχώρηση της Ελληνικής Μεραρχίας, δυνάμεως 8500 ανδρών, από τη Μεγαλόνησο.
Αλήθεια αν η Μεραρχία ήταν στην Κύπρο το 1974, οι Τούρκοι θα πετύχαιναν να καταλάβουν με τον "ΑΤΤΙΛΑ" το 36% της Κύπρου μας;
Απαντώ, ούτε κατά διάνοια. Ίσα -ίσα οι Τούρκοι δεν θα τολμούσαν να πραγματοποιούσαν τον "ΑΤΤΙΛΑ".
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Είναι γνωστό ότι η Τουρκία διατηρεί πολυάριθμες στρατιωτικές δυνάμεις στα μικρασιατικά παράλια με σαφή προσανατολισμό την κατάληψη των νησιών μας.
Εκτός της Στρατιάς του Αιγαίου, οι άμεσες εφεδρείες της, δυνάμεις και μέσα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, της πολεμικής αεροπορίας, της Στρατοχωροφυλακής, Ειδικές δυνάμεις του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, της αεροπορίας στρατού, της Διοίκησης Ασφαλείας ακτών και Μονάδες UAV, έχουν αυτή την αποστολή.
Το αεροπορικό κέντρο βαρύτητας της Τουρκίας είναι το Eskisehir, αφού από εκεί διοικούνται τόσο τα αεροπορικά μέσα της πολεμικής αεροπορίας, όσο και τα αντιαεροπορικά της όπλα.
Επίσης υπάρχουν αρκετά αεροδρόμια μετασταθμεύσεως από Σμύρνη και νοτιότερα.
Το θαλάσσιο κέντρο βαρύτητας στης Τουρκίας είναι από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα, με έμφαση στην περιοχή του Aksaz (έναντι Ν. Ρόδου) πρωτίστως και της Antalya δευτερευόντως.
Ιδιαίτερα η ευρύτερη περιοχή του Αϊδινίου-Aksaz-Antalya-Isparta-Egirdir παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού πλήν της Διοίκησης Νοτίου Συγκροτήματος με έδρα το Aksaz (έναντι Ν. Ρόδου), βρίσκονται η Σχολή Αεροπορίας Στρατού με έδρα την Isparta (Ισπάρτα) Βορείως Καστελορίζου, η Σχολή-Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινών Καταδρομών επιπέδου Μεραρχίας με έδρα το Egirdir ΒΑ και πλησίον Isparta (Ισπάρτα), η 11 ΤΑΞΚΔ (-2) με έδρα το Denizli και η Υποδιοίκηση επιπέδου Συντάγματος της 11ΤΑΞΚΔ με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο), η Διοίκηση Περιοχής Επιπέδου Μεραρχίας Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο) και ο Λόχος Αεροπορίας Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο).
Διαπιστώνεται ότι στην εν λόγω περιοχή παρουσιάζεται μια υπερσυγκέντρωση ελικοπτέρων και Καταδρομέων ταυτόχρονα, γεγονός που αποτελεί σαφέστατη ένδειξη ότι αποτελεί μια ευρεία βάση για διεξαγωγή ευρείας κλίμακας αεροκίνητων επιχειρήσεων κατά των Δωδεκανήσων.
Επίσης στο Kayseri (Καισάρεια) είναι η έδρα της 12ης Κύριας Αεροπορικής βάσης Εναέριων Μεταφορών με έδρα το Α/Δ (Αεροδρόμιο) , αλλά και η έδρα της 1ης ΤΑΞΚΔ-Αλεξιπτωτιστών. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα αιφνιδιαστικής αερομεταφερόμενης ενέργειας σε βάρος νησιού μας.
Η Στρατιά Αιγαίου διαθέτει ουσιαστικά 4 Ταξιαρχίες Καταδρομών (τις 3 οργανικές της και την Ταξιαρχία Καταδρομών της 2ΤΑΞΚΔ-ΣΧ (2ης Ταξιαρχίας Καταδρομών Στρατοχωροφυλακής) με έδρα τη Bornova (Βορείως Σμύρνης), καθώς και 2 Συγκροτήματα SAT και 2 Συγκροτήματα SΑS.
Δύνανται να ενισχυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα με άλλες 2 ΤΑΞΚΔ του 4ου ΣΣ, την 1ΤΑΞΚΔ –Αλεξιπτωτιστών με έδρα το Kayseri (Καισάρεια) και την 2 ΤΑΞΚΔ με έδρα το Bolu (ΒΔ της Άγκυρας), καθώς επίσης και με 3ΤΑΞΚΔ (Bordo Bereli) από την Άγκυρα.
Οι παραπάνω λίαν επίλεκτες δυνάμεις μαζί με την ΤΑΞΠ/Ν (Ταξιαρχία Πεζοναυτών με έδρα τη Foca), αποτελούν πολύ μεγάλη απειλή κατά των νησιών μας.
Αναφορικά με το σκέλος το τι προβλέπουν οι συνθήκες Ειρήνης της Λωζάννης 1923 και του Παρισιού 1947,για την αποστρατικοποίηση των νησιών μας, απαντάμε στους Τούρκους που διαστρεβλώνουν σκοπίμως την αλήθεια τα ακόλουθα:
1. Λήμνος-Σαμοθράκη-Ίμβρος-Τένεδος-Λαγούσαι Νήσοι
Η συνθήκη της Λωζάννης 1923, πράγματι επιβάλλει καθεστώς ολικής αποστρατικοποίησης στα παραπάνω νησιά. Όμως με τη Σύμβαση του Μοντραί 1936 επιτρέπεται ο επαναξοπλισμός της ζώνης των Στενών, ενώ στο προοίμιο της εν λόγω νεώτερης χρονικά Συμβάσεως αναφέρεται ρητά ότι αυτή υποκαθιστά τη Σύμβαση της Λωζάννης.
Προς επίρρωσιν των ανωτέρω υπάρχει επιστολή της 6ης Μαϊου 1936 του Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Ρουσέν Εσρέφ, πρός τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά όπου ρητά αναφέρει:
"Κατ΄ εντολή της Κυβέρνησης μου, είμαστε εξ ολοκλήρου σύμφωνοι όσον αφορά την στρατικοποίηση αυτών των δύο νησιών Λήμνου και Σαμοθράκης ταυτόχρονα με τον εξοπλισμό των Στενών".
Αλλά και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Ρουστού Αράς, στην τουρκική βουλή (Εθνοσυνέλευση), κατά τη διαδικασία της κυρώσεως της Συμβάσεως του Μοντραί είχε δηλώσει επί λέξει:
"Οι διατάξεις που αναφέρονται στα νησιά Λήμνος και Σαμοθράκη, τα οποία ανήκουν στη φίλη και γείτονα Ελλάδα και ήσαν αποστρατικοποιημένα βάσει των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης της Λωζάννης καταργούνται και αυτές από τη Σύμβαση του Μοντρέ".
Και τέλος είναι ή δεν είναι νομική αυθαιρεσία η ερμηνεία από την Τουρκία, ότι οι υποχρεώσεις αποστρατικοποίησης ισχύουν για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη που ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά όχι για την Ίμβρο, την Τένεδο και τις Λαγούσες Νήσους που ανήκουν στην Τουρκία;
Σημειωτέον ότι τώρα στην Ίμβρο εδρεύει Σύνταγμα Τούρκων Καταδρομών και στην Τένεδο Λόχος Τούρκων Καταδρομών.
2. Λέσβος-Χίος-Σάμος-Ικαρία
Η Συνθήκη της Λωζάννης 1923 δεν αναφέρει πουθενά κάποιον περιορισμό σε πάσης φύσεως στρατιωτικό έργο (ραντάρ κλπ) ούτε σε αεροπορικές βάσεις, αλλά ούτε και σε κάποια ειδική διαδικασία ελέγχου του αριθμού των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων.
Ρηματικά μάλιστα αναφέρει ότι "Αι ελληνικαί στρατιωτικαί δυνάμεις εν ταις ειρημέναις νήσοις θα περιορισθώσι εις τον συνήθη αριθμόν των δια την στρατιωτικήν υπηρεσίαν καλουμένων, οίτινες δύνανται να εκγυμνάζονται επιτόπου, ως και εις δύναμιν χωροφυλακής και αστυνομίας ανάλογον πρός την εφ΄ολοκλήρου του ελληνικού εδάφους υπάρχουσα τοιαύτην". (άρθρο 13)
3. Δωδεκάνησα (Συνθήκη Παρισίων 1947)
Σύμφωνα με το άρθρο 15 της Συνθήκης της Λωζάννης “Η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας παντός δικαιώματος και τίτλου επί των κάτωθι απαριθμουμένων νήσων, τουτέστι της Αστυπαλαίας, Ρόδου, Χάλκης, Καρπάθου, Κάσσου, Τήλου, Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Λειψούς, Σύμης και Κω, των κατεχομένων νυν υπό της Ιταλίας και των νησίδων των εξ αυτών εξαρτωμένων, ως και της νήσου Καστελλορίζου”.
Περαιτέρω, το άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων (10.12.1947) προβλέπει: «Η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου τας κατωτέρω απαριθμουμένας, ήτοι: Αστυπάλαιαν, Ρόδον, Χάλκην, Κάρπαθον, Κάσον, Τήλον, Νίσυρον, Κάλυμνον, Λέρον, Πάτμον, Λειψών, Σύμην, Κω και Καστελλόριζον, ως και τας παρακειμένας νησίδας».
Η Τουρκία δεν ήταν διάδικο μέλος στη Συνθήκη των Παρισίων.
Τέλος η Ελλάδα επικαλείται το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ με το οποίο επικαλείται το δικαίωμα της στη νόμιμη άμυνα και για αυτόν το λόγο προέβη στις αναγκαίες αμυντικές προπαρασκευές της στα νησιά της που θα της επιτρέψουν να ασκήσει το δικαίωμα της της νόμιμης αυτοάμυνας.
https://www.pentapostagma.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου