Σύνδρομο όρασης υπολογιστή:
7 τρόποι να το αντιμετωπίσετε
Εάν χρησιμοποιείτε συχνά υπολογιστή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε αντιμετωπίσει το σύνδρομο όρασης υπολογιστή. Πρόκειται για ένα είδος καταπόνησης των ματιών που προκαλείται από την παρατεταμένη χρήση ψηφιακών οθονών. Μεταξύ άλλων συμπτωμάτων, το σύνδρομο όρασης υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει:
- κόπωση των ματιών
- ξηροφθαλμία
- πονοκεφάλους
Η εμπειρία του συνδρόμου όρασης υπολογιστή δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι πρέπει να εγκαταλείψετε εντελώς τον χρόνο που περνάτε στην οθόνη σας. Ο τρόπος με τον οποίο βλέπετε μια ψηφιακή οθόνη μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.
Τι είναι το σύνδρομο όρασης στον υπολογιστή;
Το σύνδρομο όρασης υπολογιστή, γνωστό και ως ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει συγκεκριμένα προβλήματα στην όραση και τα μάτια, όπως:
- καταπόνηση των ματιών
- κόπωση των ματιών
- πονοκέφαλο
- θολή όραση
- διπλή όραση
- ξηροφθαλμία
- φαγούρα, ερυθρότητα ή δακρύρροια στα μάτια
- πόνος στον αυχένα
- πόνος στον ώμο
Προκαλείται από την εστίαση σε μια ψηφιακή οθόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν κοιτάζετε μια ψηφιακή οθόνη, τα μάτια σας πρέπει να δουλέψουν πιο σκληρά για να εστιάσουν. Αυτό συμβαίνει επειδή το κείμενο στις ψηφιακές οθόνες δεν είναι τόσο ευκρινές όσο οι λέξεις σε μια τυπωμένη σελίδαΕπίσης, οι ψηφιακές οθόνες είναι επιρρεπείς στην αντανάκλαση, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα μάτια σας να εστιάσουν σωστά. Είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε σύνδρομο όρασης υπολογιστή αν βλέπετε μια ψηφιακή οθόνη για 2 ή περισσότερες ώρες στη σειρά.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου για την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών περιλαμβάνουν:
- να κοιτάζετε μια ψηφιακή οθόνη κάθε μέρα
- κακός φωτισμός
- θάμβωση ή αντανάκλαση σε μια ψηφιακή οθόνη
- μη διορθωμένα προβλήματα όρασης (όπως μυωπία ή αστιγματισμός)
- λανθασμένη συνταγογράφηση γυαλιών
- λανθασμένη απόσταση ή γωνία θέασης
- κακή στάση του σώματος όταν κάθεστε
Τα συμπτώματά σας μπορεί να είναι πιο σοβαρά εάν χρησιμοποιείτε τακτικά ψηφιακές οθόνες για πολλές ώρες την ημέρα ή εάν έχετε ήδη κάποια υποκείμενη πάθηση των ματιών σας.
Πώς να διευκολύνετε την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών;
Μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε ή να αποτρέψετε την καταπόνηση των ματιών αλλάζοντας τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τις ψηφιακές οθόνες. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να προστατεύσετε τα μάτια σας από την καταπόνηση και την ταλαιπωρία.
- Ρυθμίστε τον υπολογιστή σας
Τοποθετήστε την οθόνη του υπολογιστή σας σε απόσταση 50 έως 70 εκατοστά από τα μάτια σας. Το να κάθεστε πολύ κοντά σε μια ψηφιακή οθόνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καταπόνησης των ματιών σας.
Τοποθετήστε την οθόνη ελαφρώς κάτω από το επίπεδο των ματιών, περίπου 10 έως 12 εκατοστά. Γείρετε το πάνω μέρος της οθόνης προς τα πίσω περίπου 10 έως 20 μοίρες. Βεβαιωθείτε ότι δεν γέρνετε τον αυχένα σας προς τα πάνω ή προς τα κάτω για να βλέπετε την οθόνη.
Μπορείτε επίσης να κάνετε το κείμενο και τις εικόνες πιο ορατά και πιο ευανάγνωστα αυξάνοντας την αντίθεση, τη φωτεινότητα και το μέγεθος της γραμματοσειράς στη συσκευή σας.
- Ανοιγοκλείνετε συχνά τα μάτια σας
Το ανοιγοκλείσιμο των ματιών βοηθάει στην αποφυγή της ξήρανσης των ματιών σας, διαχέοντας την υγρασία και τη βλέννα στα μάτια σας. Αν δεν ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας αρκετά συχνά, μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμό των ματιών σας.
Η θέαση ενός υπολογιστή ή μιας ψηφιακής οθόνης μπορεί να σας κάνει να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας λιγότερο συχνά από ό,τι θα έπρεπε. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας κατά 66% λιγότερο όταν εργάζεστε σε υπολογιστή.
Προσπαθήστε να θυμάστε να ανοιγοκλείνετε συχνά τα μάτια σας όταν χρησιμοποιείτε υπολογιστή ή άλλη ψηφιακή συσκευή και κάντε τακτικά διαλείμματα από την οθόνη για να ξεκουράζετε τα μάτια σας.
- Μειώστε την αντανάκλαση της οθόνης
Το θάμπωμα της οθόνης συμβαίνει όταν το φως αντανακλάται από την οθόνη σας. Το φως προέρχεται συχνά από τα φωτιστικά σώματα πάνω από το κεφάλι ή από κοντινά παράθυρα.
Προσπαθήστε να μειώσετε ή να εξαλείψετε την αντανάκλαση:
- κλείνοντας τις κουρτίνες στα παράθυρα για να μειώσετε ή να ελαχιστοποιήσετε την αντανάκλαση της οθόνης
- χρησιμοποιώντας λαμπτήρες χαμηλότερης ισχύος
- σβήνοντας τα φώτα πάνω από το κεφάλι σας
- προσθέτοντας ένα φίλτρο αντανάκλασης οθόνης στον υπολογιστή σας
- Χρήση των κατάλληλων γυαλιών
Εάν φοράτε γυαλιά οράσεως, βεβαιωθείτε ότι η συνταγή σας είναι σωστή. Η χρήση λανθασμένης συνταγής μπορεί να δυσχεράνει τη σωστή εστίαση των ματιών σας. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καταπόνησης των ματιών σας και πονοκεφάλων.
Εάν τα γυαλιά σας είναι για απόσταση, ανάγνωση ή και τα δύο, μπορεί να χρειάζεστε νέα συνταγή μόνο για την προβολή ψηφιακών οθονών.
- Προσαρμόστε τη στάση του σώματός σας
Η κακή στάση του σώματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καταπόνησης των ματιών σας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαμορφώνετε το χώρο εργασίας σας με τρόπο που να προωθεί την καλή στάση του σώματος όταν κάθεστε μπροστά στον υπολογιστή σας.
Όταν κάθεστε μπροστά στον υπολογιστή σας ή σε άλλη ψηφιακή οθόνη, να έχετε κατά νου αυτές τις συμβουλές για καλή στάση του σώματος:
- Καθίστε ίσια με τα αυτιά σας ευθυγραμμισμένα πάνω από τους ώμους σας. Αποφύγετε να αφήνετε το κεφάλι και τον αυχένα σας να γέρνουν προς τα εμπρός
- Κρατήστε τους ώμους σας χαλαρούς. Αποφύγετε να καμπουριάζετε ή να σκύβετε προς τα εμπρός
- Τοποθετήστε την οθόνη του υπολογιστή σας ελαφρώς κάτω από το επίπεδο των ματιών. Βεβαιωθείτε ότι δεν χρειάζεται να γέρνετε το κεφάλι σας προς τα πάνω ή προς τα κάτω ή να σκύβετε προς τα εμπρός για να βλέπετε καθαρά την οθόνη
- Χρησιμοποιήστε μια καρέκλα με το σωστό ύψος. Προσπαθήστε να κρατάτε τα πόδια σας στο πάτωμα, με τα γόνατά σας στο ίδιο επίπεδο ή ελαφρώς ψηλότερα από τους γοφούς σας
- Χρησιμοποιήστε μια καρέκλα με καλή στήριξη της πλάτης. Προσπαθήστε να καθίσετε πίσω και να αισθανθείτε ότι η πλάτη της καρέκλας στηρίζει τη σπονδυλική σας στήλη
- Κάντε τακτικά διαλείμματα
Ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για το σύνδρομο όρασης στον υπολογιστή είναι η συνεχής χρήση ψηφιακής οθόνης.
Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο, κάντε τακτικά διαλείμματα:
- Ακολουθήστε τον κανόνα 20-20-20. Ο κανόνας 20-20-20 μπορεί να βοηθήσει τα μάτια σας να εστιάσουν εκ νέου και να ξεκουραστούν. Κοιτάξτε κάτι σε απόσταση 20 μέτρων, για 20 δευτερόλεπτα, κάθε 20 λεπτά
- Ξεκουραστείτε για 15 λεπτά. Μετά από 2 ώρες συνεχούς χρήσης οθόνης, ξεκουράστε τα μάτια σας για 15 λεπτά. Απομακρυνθείτε από τον υπολογιστή σας και εστιάστε σε αντικείμενα που βρίσκονται πιο κοντά και πιο μακριά από την ψηφιακή σας οθόνη
- Κάντε εργασίες εκτός οθόνης. Κατά τη διάρκεια κάθε διαλείμματος, αποφύγετε να κοιτάτε άλλη ψηφιακή οθόνη. Δοκιμάστε να κάνετε εργασίες εκτός οθόνης, όπως η οργάνωση του γραφείου σας ή μια βόλτα
- Χρησιμοποιήστε οφθαλμικές σταγόνες
Οι λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν τα μάτια σας ενυδατωμένα. Μπορείτε να αγοράσετε διάφορους τύπους λιπαντικών οφθαλμικών σταγόνων χωρίς ιατρική συνταγή που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων ξηροφθαλμίας.
Εάν τα μάτια σας εξακολουθούν να αισθάνονται ξηρά ή ερεθισμένα αφού δοκιμάσετε τις σταγόνες, ζητήστε από τον οφθαλμίατρό σας ένα συνταγογραφούμενο προϊόν.
Σε πολλές περιπτώσεις, το σύνδρομο της όρασης στον υπολογιστή μπορεί να εξαφανιστεί ή να είναι λιγότερο σημαντικό εάν μειώσετε τον χρόνο που αφιερώνετε στην ψηφιακή οθόνη. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που αναφέρθηκαν παραπάνω μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση ή την πρόληψη των συμπτωμάτων.
Ωστόσο, εάν τα συμπτώματά σας επιμένουν ή επιδεινώνονται, καλέστε ή επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο. Επικοινωνήστε επίσης με τον οφθαλμίατρό σας εάν έχετε:
- ξαφνικές αλλαγές στην όραση
- αναλαμπές στα μάτια
- ανεξήγητο πόνο στα μάτια ή ερυθρότητα που δεν υποχωρεί
- ξηροφθαλμία που δεν βελτιώνεται με οφθαλμικές σταγόνες
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδια κάποιου άλλου υποκείμενου προβλήματος όρασης ή κατάστασης υγείας.
Για το σύνδρομο όρασης στον υπολογιστή, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει γυαλιά ειδικά για τη χρήση του υπολογιστή. Μπορεί επίσης να σας προτείνει οπτική εκπαίδευση, που ονομάζεται επίσης θεραπεία όρασης, ή μια συγκεκριμένη μάρκα οφθαλμικών σταγόνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου