Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Ελληνικό UAV HERON παρακολουθεί το τουρκικό πλοίο Tubitak Marmara-Voanews: Θα συνεχιστούν τα “πολεμικά παιχνίδια στο Αιγαίο”

 Ελληνικό UAV HERON παρακολουθεί το τουρκικό πλοίο Tubitak Marmara-Voanews: Θα συνεχιστούν τα “πολεμικά παιχνίδια στο Αιγαίο”

Έρχεται πολύ “καυτή” περίοδος στο Αιγαίο-Τα ελληνικά νησιά δεν είναι αμφισβούμενες περιοχές αλλά ελληνική επικράτεια

Ελληνικό UAV heron παρακολουθεί από κοντά το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Tubitak Marmara, που κινείται μεταξύ Χίου και Σάμου, σε μια προσπάθεια να αποκωδικοποιηθούν οι τουρκικές προθέσεις στην περιοχή αυτή.

Σήμερα επικρατεί μια σχετική ηρεμία στο Αιγαίο, η οποία μπορεί να "σπάσει" ανά πάσα ώρα και στιγμή από τις εξόδους τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. 

Επίσης, το γνωστό αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, με αφορμή το μπαράζ των τουρκικών παραβιάσεων, αναφέρει εκτός όλων των άλλων ότι αναμένεται “να συνεχιστούν τα πολεμικά παιχνίδια στο Αιγαίο", δίνοντας το στίγμα των προθέσεων των Τούρκων τον επόμενο μήνα αλλά και το καλοκαίρι.  

"Μέχρι τότε, και όσο οι σχέσεις της Τουρκίας παραμένουν προβληματικές με τη Δύση, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση για περισσότερα πολεμικά παιχνίδια σε αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο”, τονίζει το ίδιο.

Οι Τούρκοι ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα υλοποίησαν εκατοντάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, ενώ τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από κατοικοιμένα ελληνικά νησιά, παραβιάζοντας εκτός όλων των άλλων και την συνθήκη της Λωζάνης.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν όλο το νόμιμο δικαίωμα όχι μόνο  να αναχαιτήσουν τα τουρκικά F-16, αλλά εάν αυτά δεν “υπακούσουν”, ακόμα και να τα εξουδετερωθούν μέσα στα πλαίσια της νόμιμης άμυνας επί εθνικού εδάφους που απειλείται αφού τα τουρκικά μαχητικά πετούν οπλισμένα.

Το αμερικανικό πρακτορείο αναφέρει ότι “ Ελλάδα και  Τουρκία,  δύο μέλη του ΝΑΤΟ, έχουν εδώ και καιρό διαφωνίες για τα δικαιώματα σε αέρα και θάλασσα, στο πλούσιο σε πετρέλαιο και ορυκτά Αιγαίο Πέλαγος.

Η διαφωνία οδήγησε σε καθημερινές περιπολίες και αποστολές αναχαίτισης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, κυρίως σε αμφισβητούμενο εναέριο χώρο γύρω από ελληνικά νησιά που η Τουρκία έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ως δικό της, αρνούμενη κάθε είδους παραβίαση.

Οι ειδικοί, οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν τώρα από την ξαφνική αύξηση των επικίνδυνων υπερπτήσεων, ειδικά μετά την πολλά υποσχόμενη συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν τον περασμένο μήνα.

Η Άγκυρα επιδιώκει επίσης να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια κίνηση που ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής των ΗΠΑ Frank Pallone και περισσότεροι από 50 άλλοι Γερουσιαστές. έχουν  προτρέψει την κυβέρνηση Μπάιντεν να απορρίψει, επικαλούμενοι την έλλειψη δέσμευσης του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ, αλλά και στις «τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το αν θα πραγματοποιηθεί η αγορά παραμένει ασαφές. Αναμένονται περισσότερα πολεμικά παιχνίδια Μέχρι τότε, και όσο οι σχέσεις της Τουρκίας παραμένουν προβληματικές με τη Δύση, οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση για περισσότερα πολεμικά παιχνίδια σε αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο.

Η αμφισβήτηση των αξιώσεων για το Αιγαίο έφερε Ελλάδα και  Τουρκία σε μια επικίνδυνη αντιπαράθεση πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες, αναγκάζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέμβουν για να αποσύρουν και τις δύο πλευρές από το χείλος ενός πολέμου. Η Ελλάδα προέτρεψε την Άγκυρα να παραπέμψει τη διαφορά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά η Τουρκία έχει επανειλημμένα αρνείται”, καταλήγει το άρθρο μεταξύ άλλων.

Συστηματικά, εδώ και μεγάλο διάστημα οι Τούρκοι προσβάλλουν το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος να έχει στρατό στα νησιά της ενώ οι ίδιοι εξοπλίζουν συνεχώς της 4η στρατιά ( Αιγαίου), ενώ τώρα μιλούν για πτήσεις τουρκικών μαχητικών στον χώρο της παράνομης “Γαλάζιας Πατρίδας”.

Η Τουρκία δείχνει συνεχώς τις κατακτητικές προθέσεις της για τα νησιά μας στο Αιγαίο, αφού με διάφορες ανυπόστατες θεωρίες, όπως αυτές των "γκρίζων ζωνών" και "της γαλάζιας πατρίδας", αμφισβητεί την κυριαρχία μας σε αυτά. Εσχάτως όλοι οι υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ξεκινήσει μία "εκστρατεία" με στόχο την αποστρατικοποίηση των νησιών μας.

Οι αντιπρόσωποι της Τουρκίας, αντιτάσσονται εδώ και χρόνια και να πιέζουν το ΝΑΤΟ ώστε να μην αναγνωρίζεται ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Λήμνο, κάτι που έγινε με θέμα τις Επικοινωνίες και τις Υπηρεσίες Πληροφοριών (NCIA) [ACP 100 NS-1 (Q) και ACP 117 NS-1 )] που ανήκουν στο Δίκτυο της συμμαχίας, λόγω αναφορών σε ελληνικές φρουρές στη Λήμνο, ενώ άσκησαν βέτο σε ένα διάγραμμα του ΝΑΤΟ αποκαλύπτοντας ελληνική στρατιωτική παρουσία στα «αποστρατιωτικοποιημένα» νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Οι Έλληνες Αξιωματικοί έχουν χαρακτηρίσει όλα αυτά τα τουρκικά αιτήματα και επιχειρήματα στο ΝΑΤΟ, ως έωλα και απαράδεκτα, και ισχυρίζονται συνεχώς, ότι η Σύμβαση του Μόντρε του 1936 σχετικά με το καθεστώς των Στενών, είχε αλλάξει και το καθεστώς των νησιών.

Το σίγουρο είναι μέσα στον παραλογισμό της τουρκικής νεο-οθωμανικής φιλοσοφίας που διακατέχει σήμερα πολλούς Τούρκους, ότι η Ελλάδα θεωρείται ως η χώρα στόχος για την υλοποίηση του τουρκικού ονείρου περί “Μεγάλης Τουρκίας”, μόνο που όλα έχουν γυρίσει ανάποδα για το σημερινό στυγνό καθεστώς Ερντογάν και αυτό ίσως φέρει τελικά ραγδαίες εξελίξεις εναντίον της Άγκυρας από όλους τελικά.

 https://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κατάλληλες οι ακτές κολύμβησης στη Μαγνησία – Οι επόμενοι έλεγχοι που θα πραγματοποιηθούν

  Κατάλληλες οι ακτές κολύμβησης στη Μαγνησία – Οι επόμενοι έλεγχοι που θα πραγματοποιηθούν 3 Μαΐου 2024 - 17:27 Ολοκληρώθηκαν από το διαπι...