3+1 τρόποι αντιμετώπισης της γρίπης
Η γνώση του πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η γρίπη, μπορεί να βοηθήσει, τόσο στη γρηγορότερη ανάρρωση, όσο και στην προστασία των άλλων ανθρώπων από τη μόλυνση. Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα συμπτώματα της γρίπης μπορούν να ανακουφιστούν με οικιακές θεραπείες ή μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Τα συμπτώματα της γρίπης διαρκούν συνήθως από τρεις έως επτά ημέρες.
Πώς αντιμετωπίζεται η γρίπη;
1. Οικιακές θεραπείες και τρόπος ζωής
Εάν εμφανίσετε συμπτώματα γρίπης, είναι καλύτερο να μείνετε σπίτι και μακριά από άλλους ανθρώπους. Για να βελτιώσετε τα συμπτώματά σας:
- Φροντίστε να ξεκουράζεστε
- Μην καπνίζετε και μην εκτίθεστε στο παθητικό κάπνισμα, το οποίο επιδεινώνει τα συμπτώματα (7 συμβουλές για να διακόψετε εύκολα το κάπνισμα)
- Καταναλώστε άφθονο νερό και υγρά, για αποφυγή της αφυδάτωσης
- Αποφύγετε το αλκοόλ, το οποίο επιδεινώνει τη γρίπη
- Κάντε ζεστές γαργάρες με θαλασσινό νερό για τον πονόλαιμο
- Χρησιμοποιήστε παστίλιες για τον πονόλαιμο
2. Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα
Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν ορισμένα συμπτώματα της γρίπης και να συντομεύσουν την πορεία της, αλλά σίγουρα δεν θα τη θεραπεύσουν. (Εποχική γρίπη: Τι να αναμένουμε φέτος το φθινόπωρο;)
Για πυρετό, πόνους στο σώμα, πονόλαιμο ή πονοκέφαλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Tylenol (ακεταμινοφένη) ή Advil (ιβουπροφαίνη). Μην δίνετε ασπιρίνη (ακετυλοσαλικυλικό οξύ) σε παιδιά και εφήβους, γιατί δύναται να οδηγήσει σε σύνδρομο Reye, το οποίο προκαλεί σοβαρές επιπλοκές.
Σημειώνεται ότι μερικά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα και την καταρροή, τη συμφόρηση και το βήχα που συνήθως εμφανίζονται σε άτομα με γρίπη. Ορισμένα από αυτά περιλαμβάνουν:
- Τα αντιισταμινικά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της καταρροής, όπως το Benadryl (διφαινυδραμίνη), το Claritin (λοραταδίνη), το Allegra (φεξοφεναδίνη), το Zyrtec (σετιριζίνη) και το Xyzal (λεβοσετιριζίνη).
- Τα αποσυμφορητικά μπορούν να βοηθήσουν με τη βουλωμένη μύτη ή το βάρος στο στήθος, όπως το Sudafed (ψευδοεφεδρίνη) και η φαινυλεφρίνη.
- Τα αποχρεμπτικά μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση της βλέννας. Τα εν λόγω προϊόντα, όπως το Robitussin και το Mucinex, βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλαπλών συμπτωμάτων.
- Τα κατασταλτικά του βήχα μειώνουν το βήχα. Σημειώνεται ότι για την ανακούφιση του βήχα μπορούν να βοηθήσουν και τα αντιισταμινικά και τα αποσυμφορητικά.
3. Συνταγογραφούμενα αντιιικά φάρμακα
Τα περισσότερα υγιή άτομα δεν χρειάζονται συνταγογραφούμενη θεραπεία για τη γρίπη, αλλά ο γιατρός λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, ενδέχεται να τα συνταγογραφήσει.
Σημειώνεται ότι τα αντιιικά φάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά όταν ξεκινούν μέσα στις πρώτες 48 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων της γρίπης. Τα αντιιικά φάρμακα διαφέρουν από τα αντιβιοτικά και δρουν ειδικά κατά του ιού της γρίπης για να συντομεύσουν την πορεία της νόσου.
Τα εγκεκριμένα από την FDA αντιιικά φάρμακα για τη θεραπεία της γρίπης είναι:
- Tamiflu (φωσφορική οσελταμιβίρη): Διατίθεται σε χάπι ή υγρό.
- Relenza (zanamivir): Σκόνη που χορηγείται σε εισπνεόμενη μορφή.
- Rapivab (περαμιβίρη): Ένα ενδοφλέβιο φάρμακο.
- Xofluza (baloxavir marboxil): Διατίθεται σε χάπι και δεν συνιστάται για τις γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν.
4. Συμπληρωματική και Εναλλακτική Ιατρική
Το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας σημειώνει ότι καμία συμπληρωματική προσέγγιση δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμη για τη θεραπεία της γρίπης, η οποία να καθιστά ηπιότερη ή συντομότερη την πορεία της.
Σε κάθε περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το δοχείο neti για την αποσυμφόρηση των ρινικών οδών και το μέλι για την ανακούφιση του πονόλαιμου. (Λεμόνι, μέλι και αλκοόλ: Ποιο είναι καλύτερο για τον πονόλαιμο;)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου