Ξέρεις τι? Η καταπληκτική ανάρτηση πρέπει να μοιραστεί με φοβερό κοινό! Η Βάνια έκανε ένα πολύ καλό σημείο στο παρακάτω άρθρο της . Είτε είστε εργαζόμενος είτε επιχειρηματίας, τα λόγια της θα ανανεώσουν τον τρόπο που βλέπετε τις μικρές επιχειρήσεις.
Απολαμβάνω!
Συνήθως, ο στόχος σας όταν γευματίζετε σε ένα εστιατόριο είναι να ικανοποιήσετε την πείνα σας. Αλλά αυτή τη φορά, θα ήθελα να αλλάξω την οπτική σας και να κοιτάξω τα εστιατόρια dim sum από την οπτική γωνία ενός ιδιοκτήτη επιχείρησης με μια χρονομηχανή.
Πολλά εστιατόρια έκλεισαν ή σέρβιραν μόνο φαγητό κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όταν τα εστιατόρια άνοιξαν ξανά για δείπνο αυτό το καλοκαίρι, ήταν καιρός να προλάβουμε την παράδοση του dim sum του Σαββατοκύριακου. Αλλά το μέρος ήταν αισθητά λιγότερο απασχολημένο από ό, τι πριν από την πανδημία και το προσωπικό φορούσε μάσκες. Οι πελάτες έπρεπε να ελέγξουν τη θερμοκρασία τους με μια συσκευή. Το Dim Sum δεν ήταν το ίδιο με πριν.
Πώς άλλαξε η παράδοση του dim sum τις δεκαετίες για να προσαρμοστεί στους καιρούς και θα συνεχιστεί; Η πρόσφατη εμπειρία μου σε dim sum έφερε μνήμες και με έκανε να αμφισβητήσω το μέλλον των εστιατορίων dim dim.
Προετοιμασία για dim sum
Είναι dim sum πρωινό ή μεσημεριανό; Or ίσως brunch;
Οι παλαιότεροι πελάτες ξεκινούν dim sum ήδη από τις 9:30 ή τις 10 το πρωί. Αλλά αν έχετε παιδιά, μπορεί να μην φτάσετε στο αμυδρό ποσό μέχρι τις 11 το πρωί ή τις 12 το μεσημέρι. Μπορεί λοιπόν να είναι πρωινό ή μεσημεριανό. Μπορείτε ακόμη να φτάσετε για dim sum μέχρι τη 1 το μεσημέρι.
Τα παιδιά που μεγαλώνουν το dim sum του Σαββατοκύριακου γνωρίζουν τη ρουτίνα. Μπορεί να μην μιλούν τόσο καλά την κινεζική γλώσσα όσο οι γονείς τους, αλλά γνωρίζουν τα ονόματα των πιάτων αφού τα άκουσαν τόσα Σαββατοκύριακα από τη γέννηση έως την ενηλικίωση.
Επίσης, ως δίγλωσσοι ομιλητές, έχουν μάθει τη διαφορά στην ορολογία.
"Dim sum" σημαίνει "αγγίξτε την καρδιά", αλλά λέτε ότι θα κάνετε dim sum μόνο εάν μιλάτε αγγλικά. Για παράδειγμα, λέγοντας στους αγγλόφωνους φίλους σας ότι θα πάρετε ένα μικρό ποσό με την οικογένειά σας. Στα καντονέζικα, θα λέγατε ότι θα πάτε «yum cha» (όχι dim sum!) Που σημαίνει «πιείτε τσάι».
Το Dim Sum ξεκινά με την επιλογή τσαγιού καθώς το πάρτι σας κάθεται στο τραπέζι σας. Το προσωπικό σερβιρίσματος θα σας ρωτήσει τι τσάι θα θέλατε. Γιασεμί, χρυσάνθεμο, oolong, sau mei και bo lei είναι τα πιο δημοφιλή είδη τσαγιού.
Μόλις παραγγείλετε το τσάι σας, ήρθε η ώρα να παραγγείλετε φαγητό.
Παραγγελία του dim sum: πριν
Πριν από χρόνια, η παραγγελία dim sum ήταν σαν άθλημα. Οι βετεράνοι θαμώνες του dim sum είχαν κατακτήσει τη στρατηγική. Τότε, οι διακομιστές έσπρωχναν καροτσάκια με φαγητό σε κάθε κατειλημμένο τραπέζι. Καθώς το καλάθι πλησίαζε ένα τραπέζι, ο διακομιστής φώναζε τα ονόματα όλων των πιάτων στο καλάθι τους. Μερικές φορές, ο διακομιστής έρχεται στο τραπέζι σας και σηκώνει το καπάκι για κάθε τύπο dim sum.
Αυτό το στυλ σερβιρίσματος ήταν ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε τα ονόματα όλων των πιάτων.
Ένα πρόβλημα προέκυψε εάν το εστιατόριο ήταν πολύ απασχολημένο και εξαντλήθηκε το αντικείμενο που θέλατε πριν φτάσει το καλάθι στο τραπέζι σας.
Οι λάτρεις του dim sum πήραν μια στρατηγική για αυτό το θέμα.
Όλα τα καροτσάκια προέρχονται από την πόρτα που χωρίζει την τραπεζαρία από την κουζίνα. Έτσι, οι επισκέπτες παρακολουθούν έντονα το The Door.
Εάν εμφανιστεί ένα καροτσάκι με τον τύπο του dim sum που λαχταράτε, το τραπέζι σας θα «στείλει» κάποιον στο καλάθι για να δει αν το προϊόν που θέλετε είναι εκεί, φρέσκο από την κουζίνα. Δίνετε στον διακομιστή την κάρτα σας, ώστε να μπορεί να το σφραγίσει και να δείξει την απόδειξη του πιάτου και, στη συνέχεια, παίρνετε το έπαθλο (ελάχιστο ποσό) πίσω στο τραπέζι σας.
Σως στους διακομιστές δεν άρεσε να στριμώχνονται στην πόρτα της κουζίνας ή να σπρώχνουν στη μέση ενός διαδρόμου (ειδικά από άτομα που κάθονταν πιο μακριά από την κουζίνα). Maybeσως η ύπαρξη θερμαινόμενων καροτσιών που κινούνταν ανάμεσα στα τραπέζια έγινε κίνδυνος για την ασφάλεια. Με τον καιρό, αυτή η παράδοση έφτασε στο τέλος της.
Παραγγελία του dim sum: τώρα
Αυτές τις μέρες, φτάνετε, παραγγέλνετε το τσάι σας και, στη συνέχεια, μελετάτε ένα μενού με είδη. Το αμυδρό ακόμα έρχεται σε τρία μεγέθη: μικρό, μεσαίο και μεγάλο. Δίπλα στο στοιχείο που θέλετε, γράφετε πόσα από τα πιάτα θέλετε και, στη συνέχεια, ένας διακομιστής παίρνει το φύλλο επιλογών σας και σας δίνει μια εκτύπωση αυτού που επιλέξατε.
Αυτό το νέο στυλ είναι πολύ λιγότερο διασκεδαστικό και λιγότερο δραματικό. Όχι να κυνηγάτε καροτσάκια. Επίσης, ορισμένα αντικείμενα δεν έχουν φωτογραφία, οπότε αυτό το στυλ δεν είναι τόσο αποτελεσματικό για την εκμάθηση των ονομάτων των πιάτων.
Στο μέλλον, στο μακρινό μέλλον, μπορεί να καταλήξουν σε μια συνδυασμένη προσέγγιση από το παρελθόν και το παρόν. Κάθε στοιχείο στο μενού θα μπορούσε να έχει μια τρισδιάστατη αναπαράσταση που εμφανίζεται όταν πατάτε την εικόνα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να είστε πιο τολμηροί όταν δοκιμάζετε ένα νέο πιάτο. Μια τρισδιάστατη απόδοση είναι πιο ελκυστική από το να μαντεύετε αν θέλετε να δοκιμάσετε ένα νέο πιάτο με βάση το όνομά του.
Τέλος του γεύματος
Το να έχεις dim dim απαιτεί στρατηγική, ειδικά αν έχεις μερικές οικογένειες να γευματίζουν μαζί.
Όταν μια ομάδα φίλων βγαίνει για dim sum, το προσωπικό του εστιατορίου θα ζητήσει να μοιραστεί ο λογαριασμός ομοιόμορφα μεταξύ των φίλων. Όταν μια οικογένεια βγαίνει για διχάλα, πληρώνει συνήθως ένας γονιός. Όταν μια συνδυασμένη οικογένεια πηγαίνει για yum cha, τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα.
Για παράδειγμα, σε ένα τραπέζι, έχετε τους παππούδες, μια κόρη και την οικογένειά της και έναν γιο και την οικογένειά του να γευματίζουν μαζί. Τα αδέλφια έχουν επίσης καλέσει έναν ξάδερφο και τον σύζυγο του ξαδέλφου. Αυτή η κατάσταση απαιτεί στρατηγική στο τέλος του γεύματος.
Είτε φτάνει ο λογαριασμός και ένας από τους ενήλικες χτυπάει τον λογαριασμό, είτε φτάνει ο λογαριασμός και όλοι οι ενήλικες τον αρπάζουν αμέσως. Ο νικητής πληρώνει για ολόκληρο το τραπέζι.
Ένα άλλο σενάριο είναι ότι ένας ενήλικας πηγαίνει στην τουαλέτα (ή προσποιείται ότι πηγαίνει) και βρίσκει το δρόμο προς το ταμείο στο δρόμο της επιστροφής. Μέχρι τη στιγμή που κάποιος ζητά τον λογαριασμό, έχει πληρωθεί μαγικά.
Καλές στιγμές.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα εστιατόρια δυσκολεύονταν να παραμείνουν στην επιχείρηση. Ορισμένοι έλαβαν ακραία μέτρα για να συμμορφωθούν με τους περιορισμούς υγείας. Για παράδειγμα, ένα κινέζικο εστιατόριο τοποθέτησε τραπέζια στο πάρκινγκ τους και σερβίρισε dim sum έξω. Άλλα εστιατόρια σερβίρουν μόνο takeout.
Βγάλτε το dim sum δεν έχει τόσο καλή γεύση, εκτός αν μπορέσετε να φτάσετε γρήγορα στο σπίτι και να βουτήξετε αμέσως στο φαγητό. Το ξαναζεσταμένο dim sum δεν έχει την ίδια γεύση.
Το Dim Sum είναι έργο τέχνης. Χρειάζεται δεξιότητα για να φτιάξετε ζυμαρικά και άλλα πιάτα. Υπάρχει υψηλό κόστος εργασίας και κόστος τροφίμων, οπότε τα εστιατόρια έχουν ελάχιστα περιθώρια κέρδους. Κερδίζουν τα χρήματά τους με το μενού δείπνου. Για να διατηρηθεί μια σταθερή ροή των εργασιών από το πρωί έως τα μεσημέρια, τα εστιατόρια προσφέρουν εκπτώσεις σε dim sum κατά τις ώρες εκτός λειτουργίας.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η τιμή των πιάτων dim sum αυξήθηκε σημαντικά από διάφορους παράγοντες. Για παράδειγμα, τα τραπέζια απέχουν μεταξύ τους, πράγμα που σημαίνει λιγότερους επισκέπτες και το προσωπικό έπρεπε να φορά μάσκες και ασπίδες προσώπου, αυξάνοντας το κόστος των εργασιών.
Βασικά Takeaways
Η μετάβαση στο dim sum είναι μια μακρά παράδοση που θα εξακολουθεί να υπάρχει γύρω από γενιές από τώρα. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν τροποποιήσεις, όπως ο τρόπος με τον οποίο οι πελάτες επιλέγουν τα πιάτα τους, αλλά το yum cha με την οικογένεια και τους φίλους θα ξεπεράσει τις πανδημίες και τις αλλαγές στην τεχνολογία.
https://middleme.net/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου