Εθνικό Πάρκο Durmitor, Μαυροβούνιο
Σε αυτά τα μέρη, ο Durmitor είναι γνωστός ως ο μοναδικός ανταγωνιστής στο "Grand Canyon". Αυτός ο ισχυρισμός μπορεί να ακούγεται υπερβολικός, αλλά το φαράγγι που δημιουργήθηκε από το έργο του ποταμού Τάρα είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, αν και είναι λιγότερο γνωστό και επισκέψιμο. Καθαρό, καθαρό νερό ρέει 83,6 χιλιόμετρα ορμητικών ορμών ανάμεσα σε κάθετους τοίχους από ψαμμίτη ύψους έως 1.298 μέτρα πριν κατέβει στους εντυπωσιακούς καταρράκτες Σίγκα Γιόβιτς. Από εδώ, το Tara - το οποίο έχει ροή νερού 64.000 κυβικά δεκατόμετρα το δευτερόλεπτο - επεκτείνεται και ρέει άλλα 64 χιλιόμετρα μέχρι εκεί που χύνεται στον Πίβα, στη συνέχεια στο Δρίνα, έναν ποταμό που συμβολίζει τη βασανιστική ιστορία των Βαλκανίων. Το φαράγγι Tara είναι μόνο ένα από τα φυσικά θαύματα του Durmitor, του παλαιότερου εθνικού πάρκου στο Μαυροβούνιο. Το Εθνικό Πάρκο Durmitor ιδρύθηκε το 1952 και πήρε το όνομά του από έναν ορεινό όγκο με 48 κορυφές ύψους 2.000 μέτρων. Καλύπτει έκταση 906 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ύψος που κυμαίνεται από 451 m έως 2.522 m, περιέχει διάφορα οικοσυστήματα, από τη Μεσόγειο έως τα αλπικά. Άλλα ποτάμια στο πάρκο είναι τα Sušica και Draga. Από τις 748 πηγές τους, δημιούργησαν βαθιά και εντυπωσιακά φαράγγια κατά τη διάρκεια του Τεταρτογενούς.
Το πάρκο, που θεωρείται ένα από τα τελευταία άγρια ζώα στην Ευρώπη, περιέχει 13 παγετώδη τσίρκα και 18 τιρκουάζ λίμνες, τις οποίες οι ντόπιοι αποκαλούν «μάτια του βουνού». Η μεγαλύτερη, Μαύρη Λίμνη, είναι γεμάτη με κοίτες Τάρα και Κομαρίκα, ένα υπόγειο σύστημα καρστικών ποταμών που αναβλύζει στην επιφάνεια έξω από το πάρκο. Τα καρστικά και παγετώδη φαινόμενα ευθύνονται για τη δημιουργία του σπηλαίου του πάγου σε υψόμετρο 2.100 μ., Ακριβώς κάτω από την κορυφή του βουνού Obla glava, γεμάτο σταλακτίτες και σταλαγμίτες καλυμμένους για πάντα με πάγο. Το Durmitor μπορεί να υπερηφανεύεται για τη βλάστηση 1.300 ειδών ποωδών φυτών, 37 από τα οποία μπορούν να βρεθούν μόνο σε αυτήν την περιοχή, όπως τα σπάνια είδη σπορίων και μουστάρδας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα υδρόβια φυτά που αναπτύσσονται κατά μήκος της λίμνης, καθώς και οι τεράστιες δασικές εκτάσεις, εκ των οποίων τα 57,5 εκτάρια αντιπροσωπεύουν το τελευταίο ανέγγιχτο δάσος μαύρου πεύκου στην Ευρώπη. Ορισμένα δέντρα είναι ηλικίας άνω των 400 ετών,
Το Ντούρμιτορ φιλοξενεί 130 είδη πτηνών, πολλές καφέ αρκούδες, γκρίζους λύκους, αίγαγρο και αγριογούρουνο, ενώ τα ποτάμια είναι γεμάτα από διάφορα είδη πέστροφας. Η άγρια, βραχώδης περιοχή κατοικείται από 1.500 άτομα και 8.000 ζουν στο Žabljak, στην άκρη του Πάρκου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.457 μ., Το Žabljak είναι το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος στα Βαλκάνια. Η παραδοσιακή ζωή των χωρικών μπορεί να θεωρηθεί οικονομικά καθυστερημένη, αλλά είναι σε απόλυτη αρμονία με τη φύση, και αυτή η αξία δοξάζεται στο σύνταγμα αυτής της μικρής χώρας, η οποία, στην εισαγωγή, ορίζει το Μαυροβούνιο ως "οικολογική κατάσταση".
Δημοσιεύτηκε από
https://myrelar.wordpress.com/
Πηγή: ("Παγκόσμια Κληρονομιά υπό την προστασία της UNESCO - Φυσικά καταφύγια", Marco Cataneo, Jasmina Trifoni
- https://pixabay.com - https://www.gettyimages.com/editorial-images )
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου