Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος: Η ΝΔ κυβερνά με όρους πολιτικής σκοπιμότητα

 Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος: Η ΝΔ κυβερνά με όρους πολιτικής σκοπιμότητας



Τελευταία ενημέρωση: 2021-08-09, 19:15:25

Ο βουλευτής Μαγνησίας μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τη διαχείριση της πανδημίας, το παρόν και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, τα ανοιχτά μέτωπα στη Μαγνησία και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Στα θέματα πολιτικής επικαιρότητας με αιχμή τη διαχείριση της πανδημίας, την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και την επόμενη μέρα στο ΕΣΥ μιλά σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Ο κ. Μεϊκόπουλος αναφέρει ότι η Κυβέρνηση έχει χάσει κάθε έρεισμα αξιοπιστίας απέναντι στην κοινωνία, ενώ θεωρεί άστοχη την ηθικοποίηση της συζήτησης γύρω από την ευθύνη των ανθρώπων του ΕΣΥ να εμβολιαστούν. Επισημαίνει ακόμη ότι η ΝΔ κυβερνά με όρους πολιτικής σκοπιμότητας και επιβίωσης.

Συνέντευξη στη Βάσω Κυριαζή

Αντιτίθεστε στο θέμα του  υποχρεωτικού εμβολιασμού στο προσωπικό των δομών υγείας. Πολλοί λένε μάλιστα ότι «φλερτάρετε» με τους ανεμβολίαστους με το βλέμμα στις κάλπες. Δεν υπάρχει όμως ηθική ευθύνη σε όλους εκείνους που υπηρετούν το ΕΣΥ και την  ίδια στιγμή αρνούνται να προστατευθούν και να προστατεύσουν  και τους ασθενείς από την  πανδημία;

Τα συνεχιζόμενα λάθη της Κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, και ειδικότερα στο θέμα του εμβολιασμού, δημιούργησαν τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης που εντάθηκε από το ότι δεν κατάφερε να απαντήσει τεκμηριωμένα στους φόβους και στη διστακτικότητα των πολιτών. Η Κυβέρνηση έχασε τελικά κάθε έρεισμα αξιοπιστίας απέναντι στην κοινωνία που, ομολογουμένως, στην αρχή της πανδημίας άκουσε, πειθάρχησε, συμμορφώθηκε. Στη συνέχεια, αυτό άλλαξε εντελώς με την Κυβέρνηση να μην αναζητά τι πήγε τόσο στραβά.

Το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων των δομών υγείας είναι καταρχήν προσχηματικό γιατί αφενός αυτοί  αποτελούν  μικρό μέρος του πληθυσμού, και αφετέρου γιατί η κυβέρνηση «θολώνει τα νερά» ως προς τους σχεδιασμούς της για το υπόλοιπο ποσοστό ανεμβολίαστων και ως προς το αν δρομολογεί με τον τρόπο αυτό να γενικεύσει την υποχρεωτικότητα.

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα πρέπει να είναι έσχατη λύση. Η προσπάθεια για την εξασφάλιση της απαιτούμενης κοινωνικής συστράτευσης που θα μας επιτρέψει να τελειώσουμε οριστικά με την πανδημία δεν μπορεί να έχει πρόσημο αυταρχικό. Οι εκβιαστικές και διχαστικές δράσεις είναι αναμενόμενο ότι θα φέρουν ανεξέλεγκτες κοινωνικές αντιδράσεις. Χρειάζεται ψυχραιμία, ενημέρωση, ενθάρρυνση, πειθώ.

Θεωρώ καταρχάς άστοχη την ηθικοποίηση της συζήτησης γύρω από την ευθύνη των ανθρώπων του ΕΣΥ να εμβολιαστούν. Και αυτό, διότι οι ίδιοι άνθρωποι κράτησαν όρθια τη δημόσια υγεία με όπλα την αυταπάρνηση και το υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος. Είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση αρέσκεται να φτιάχνει ήρωες και έπειτα να τους «γκρεμίζει». Η προσέγγιση των ανθρώπων του ΕΣΥ που δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να γίνει με σεβασμό, ψυχραιμία, σωστή ενημέρωση και πειθώ, όχι με όρους επιβολής και στοχοποίηση. Είμαι αισιόδοξος ότι έτσι θα ακολουθήσουν και αυτοί.

 

Κύριε Μεϊκόπουλε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον κυβερνητικό παρελθόν. Δεν νομίζετε ότι αυτό θα έπρεπε να κάνει πιο προσεκτικό το κόμμα σας στις τοποθετήσεις, αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις για παράδειγμα, ότι θα καταργήσει τον νόμο Χατζηδάκη;

Με πλήρη συνείδηση ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύθηκε ότι θα καταργήσει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης. Η αντιπαράθεσή μας είναι πυρηνική, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αντίληψη της ΝΔ ότι η ανάπτυξη θα έρθει με την υποτίμηση της εργασίας σε φθηνή και εξαιρετικά ελαστική και ότι η ελκυστικότητα της χώρας στις επενδύσεις είναι ανάλογη της εξόντωσης των εργαζομένων της.

Ο κ. Χατζηδάκης επέλεξε τη «βολική» συνθήκη της πανδημίας για να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο κατά παραγγελία των μεγάλων εργοδοτικών συμφερόντων που «κανονικοποιεί» και νομιμοποιεί τα κακώς κείμενα της εργασιακής δυστοπίας που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας. Η εργασία δεν αμείβεται αξιοπρεπώς, οι υπερωρίες δεν πληρώνονται επαρκώς ή και καθόλου και το ωράριο όχι μόνο δεν τηρείται, αλλά εντατικοποιείται συνεχώς.

Η κυβερνητική μας εμπειρία μας έδειξε ότι η πρόοδος της χώρας συναρτάται άρρηκτα με την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής και υπολογίσιμος στη χώρα που εργάζεται. Απαντούμε, λοιπόν, στην Κυβέρνηση, που συχνά πυκνά επικαλείται ευρωπαϊκά παραδείγματα, ότι αν πραγματικά οι επενδύσεις ήταν συνάρτηση του εργασιακού κόστους, τότε η Βουλγαρία θα έπρεπε να είναι ένας επίγειος παράδεισος και η Γερμανία καταδικασμένη σε αιώνια ύφεση.

 

Σας έχουμε δει πολλές φορές να επικεντρώνετε την κριτική σας στη διαχείριση της πανδημίας. Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι βρήκε ανέτοιμο το ΕΣΥ και ότι έγιναν σημαντικά βήματα μέχρι σήμερα. Γιατί τα βλέπετε όλα «μαύρα»;

Το πρόβλημα δεν είναι αν τα βλέπουμε εμείς όλα «μαύρα», ούτε θα επιχειρήσω να παραφράσω λέγοντας ότι κυβέρνηση τα βλέπει όλα «άσπρα» με 13.000 θύματα.

Το ζήτημα είναι ότι η ΝΔ επέλεξε τον εύκολο δρόμο της επικοινωνιακής διαχείρισης της πανδημίας και της διακυβέρνησης «αντιπολιτευόμενη» το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αντί του δύσκολου δρόμου της εξεύρεσης ουσιαστικών λύσεων. Ο κ. Μητσοτάκης, έκανε δύο φορές το λάθος να πανηγυρίσει την οριστική νίκη κατά της πανδημίας την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιούσε ότι δε μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς, και ενώ η μετάλλαξη Δ, που καλπάζει και στη χώρα μας, ανεβάζει τον πήχη των απαιτούμενων εμβολιασμών από 70% στο 85% για τη δημιουργία τείχους ανοσίας. Δεν είναι βέλη στην αντιπολιτευτική φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το γεγονός ότι σε όλη την Ελλάδα τα νοσοκομεία είχαν γεμίσει ασφυκτικά και συμπολίτες μας παρέμεναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, περιμένοντας να βρεθεί κλίνη. Δεν είναι λαϊκισμός ότι χιλιάδες χειρουργεία ακυρώθηκαν και η λοιπή νοσηρότητα εγκαταλείφθηκε εντελώς, με αποτέλεσμα να χάσουμε και άλλους ανθρώπους. Δεν είναι ανακρίβεια ότι μέχρι καισήμερα δεν υπάρχει επιδημιολογική επιτήρηση, και επομένως καμιά αξιόπιστη εικόνα για τη διασπορά. Δεν είναι ψέμα ότι δε συνταγογραφούνται τα τεστ και ότι δεν έγιναν προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών παρά αφέθηκε το υπάρχον προσωπικό των δημόσιων δομών υγείας να φτάσει στα όρια του burn out. Το ζήσαμε και στο Βόλο. Ακόμα προκαλούν οι δηλώσεις του κυρίου Κοντοζαμάνη ότι «είχαμε σχέδιο και αυτό φάνηκε» όταν οι πρώτες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών άρχισαν να γίνονται μετά το 2ο και μέχρι στιγμής μεγαλύτερο και φονικότερο κύμα της πανδημίας.

 

Σε επίπεδο Μαγνησίας είναι αλήθεια ότι  γίνονται προσπάθειες για θέματα που ήταν ανοιχτά να δρομολογηθούν λύσεις και να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης. Είστε διατεθειμένος να συνδράμετε ή όλα πρέπει να κινούνται στη λογική «η συμπολίτευση στηρίζει, η αντιπολίτευση διαφωνεί»;

Σε ό,τι με αφορά προσωπικά προσπερνώ με την πολιτική μου δραστηριοποίηση   ξύλινους όρους πολιτικής αντιπαράθεσης που συναντούσε κανείς συχνά σε περασμένες δεκαετίες. Σε αρκετές περιπτώσεις, σε όλα τα μέχρι στιγμής πανδημικά κύματα και lockdown και σε θέματα ζωτικής σημασίας για το Νομό, έχω απευθύνει πολλάκις δημόσια καλέσματα συστράτευσης και σύμπραξης προς τους συναδέλφους μου της συμπολίτευσης. Από την ανάγκη να δουλέψουμε και να πιέσουμε από κοινού για την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας της περιοχής ώστε να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση, μέχρι την κοινή διεκδίκηση των εξαιρετικών προτάσεων που έκανε ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας για την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας. Από την κοινωνική απαίτηση για διαμόρφωση μιας κοινής θέσης για το κρίσιμο ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο και τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, μέχρι την πρόσφατη δήμοσια απεύθυνσή μου για συμπαράταξη στο θέμα του Εμπορευματικού Κέντρου Θεσσαλίας στη Μαγνησία που κινδυνεύει να χωροθετηθεί στη Λάρισα, αντί για το Βελεστίνο, όπως υποδεικνύει ο επικαιροποιημένος περιφερειακός χωροταξικός σχεδιασμός απο το 2014.

Πρόσφατα, επεσήμανα και τη «μεγάλη απουσία» της Μαγνησίας  από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης». Κινδυνεύουμε να χάσουμε μια μοναδική ευκαιρία να βάλουμε τη Μαγνησία σε τροχιά βιώσιμου αναπτυξιακού μετασχηματισμού. Ρόλος μου είναι να αναδεικνύω τα ζητήματα της περιοχής μου και να μεταφέρω τη φωνή των συμπολιτών μου κεντρικά και χαίρομαι όταν αυτά επιλύονται. Αυτό είναι γόνιμη κριτική και δημιουργική αντιπαράθεση. Βλέπω, προσωπικά, πολιτικό καιροσκοπισμό και σκοπιμότητα στη σιωπή, παρά στην πολιτική εγρήγορση και παρεμβατικότητα.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μία προσπάθεια να συγκροτήσει την προοδευτική συμμαχία. Είστε ικανοποιημένος από τη διεύρυνση; Το Κίνημα Αλλαγής δείχνει μέχρι στιγμής να «ανθίσταται»…

Οφείλουμε τάχιστα να συνειδητοποιήσουμε ως πολιτικός χώρος ένα πολύ απλό αλλά συνάμα θεμελιακό δεδομένο. Αυτό είναι ότι η πλειοψηφία των πολιτών σήμερα δεν ενδιαφέρεται για το αν ένα αφήγημα είναι αριστερό ή δεξιό, ενδιαφέρεται για το αν μπορεί να απαντήσει με πειστικό τρόπο στα προβλήματα της καθημερινότητάς τους.

Το ζήτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι ταυτοτικό με όρους ιδεολογικής αναζήτησης, αλλά πολιτικό, δηλαδή ποια είναι τα πολιτικά-προγραμματικά σου προτάγματα ώστε να πείσεις την πλειοψηφία του κόσμου να σε εμπιστευτεί ξανά.

Με αυτή τη σκέψη η διεύρυνση θα πρέπει να έχει ως στόχευση το μετασχηματισμό του χώρου με αξιώσεις να διαμορφώσει μια νέα κοινωνική και κατ’ επέκταση πολιτική πλειοψηφία. Η προοδευτική διακυβέρνηση δεν μπορεί να είναι μια υπόθεση παρασκηνίου, αλλά ζήτημα σύγκλισης πάνω σε προγραμματικές θέσεις για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα την επόμενη μέρα. Αν υπάρχει συμφωνία σε αυτό,  τότε θεωρώ πως στον πολιτικό χώρο του ΚΙΝΑΛ, σύντομα θα συνειδητοποιήσουν πως ο «πολιτικός πονοκέφαλος» για να συνθέσουν 2 όμοροι πολιτικά χώροι θα είναι πολύ μικρότερος από το να πάρει μια σκληρή Δεξιά ακόμα μια τετραετία, με όρους καταστροφικούς για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

 

Στις δημοσκοπήσεις δεν τα πάτε καλά. Οι αρνητικές γνώμες για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να σας προβληματίσει;

Θα μπορούσα να σας απαντήσω ότι εργαζόμαστε εντατικά για να τις διαψεύσουμε. Τα ευρήματα και τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων έχουν σίγουρα πολλές αναγνώσεις, και αντίστοιχα πολλούς αποδέκτες. Δύο και πλέον χρόνια μετά τις τελευταίες εκλογές και τη φυσιολογική φθορά που θα έπρεπε να έχει κάθε Κυβέρνηση, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει παράξει την πολιτική υπεραξία που θα περίμενε κανείς μέσα στην πραγματικότητα που διαμόρφωσε η πανδημία αλλά και οι κοινωνικές επιπτώσεις της άκρως προβληματικής διαχείρισης εκ μέρους της Κυβέρνησης. Και αυτό επειδή συνειδητά επέλεξε να μην «σπείρει» στους αριθμούς των νεκρών και στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση προκειμένου να θερίσει πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη.

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να φωτογραφίζουν μια εικόνα της στιγμής, μπορεί να δείχνουν μια τάση, μπορεί εν τέλει οι περισσότεροι να στέκονται στο ποιο κόμμα κατατάσσεται πρώτο στις προτιμήσεις και ποιο δεύτερο, όμως, αξία στη συνολική εικόνα απο τη μελέτη μιας δημοσκόπησης δεν έχει μόνο αυτό, αλλά και τα ποιοτικά δεδομένα που στέλνουν επίσης τα δικά τους μηνύματα. Δεν τυχαίο και είναι λάθος να προσπερνάμε το γεγονός ότι τα ποιοτικά στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων δείχνουν μια τεράστια δυσαρέσκεια και απαξία  της πλειοψηφίας των πολιτών απέναντι στη Κυβέρνηση για τη διαχείριση που έχει κάνει. Η καλύτερη, συνεπώς, μελέτη των δημοσκοπικών ευρημάτων δε θα οδηγούσε στα πανηγυρικά συμπεράσματα απο τη μεριά της ΝΔ. Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σίγουρα μπορεί και πρέπει να επιταχύνει την αποκωδικόποιηση των δημοσκοπικών μηνυμάτων στην πράξη με διορθώσεις και λόγο που να φθάνει σε όλους τους πολίτες.

 

Εκτιμάτε ότι μπορεί το φθινόπωρο η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές και αν ναι, είστε έτοιμοι;

Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι τα σενάρια πρόωρων εκλογών διακινούνται έντονα από το προηγούμενο καλοκαίρι, λίγο μετά την άρση του πρώτου lockdown. Μετά από κάθε πανδημικό κύμα αναζωπυρώνεται η εκλογολογία. Ισως το επιτελείο του Μαξίμου να σφυγμομετρεί με τον τρόπο αυτό τη διάθεση του κόσμου και να αναζητά παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου να δημιουργήσει έκτακτο πολιτικό γεγονός με τις λιγότερες δυνατές εκλογικές απώλειες για το κυβερνών κόμμα. Σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, είναι παρών με καθημερινές συναντήσεις με φορείς, διαδοχικές περιοδείες και ανοιχτές συγκεντρώσεις.

Με την ολοκλήρωση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης ετοιμάστηκε και παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που θα πρέπει πλέον με τρόπο κατανοητό να εξηγηθεί στους πολίτες. Εκτιμώ ότι η έντονη εκλογολογία που αναπτύσσεται περιοδικά αποκαλύπτει και έναν τρόπο σκέψης της Κυβέρνησης. Εάν, λοιπόν, επιλεγεί το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού εν μέσω πανδημίας θεωρώ πως διαπράττεται «ύβρις» απέναντι στην έκτακτη συγκυρία και στον κόσμο έχει λυγίσει μετά από 2 χρόνια λόγω της υγειονομικής κρίσης. Δείχνει ότι προτεραιοποιείς την κάρπωση κέρδους από την πολιτική αντιπαράθεση έναντι της ανθρώπινης ζωής και της κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας. Δείχνει ότι κυβερνάς με όρους πολιτικής σκοπιμότητας και επιβίωσης.

https://www.taxydromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δήμoς Νοτίου Πηλίου: Αναγκαία η διατήρηση δρομολογίων του “Μουτζούρη”

Δήμoς Νοτίου Πηλίου: Αναγκαία η διατήρηση δρομολογίων του “Μουτζούρη” Τη διατήρηση των δρομολογίων του Τρένου Πηλίου ζητά ο αντιδήμαρχος Του...