COOKING ΚΕΜΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ


Υλικά

  • 1 κιλό μπάμιες
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • ελαιόλαδο (χρειάζεται λάδι αρκετό)
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4-5 ντομάτες ώριμες τριμμένες στον τρίφτη ή έτοιμη τριμμένη ντομάτα
  • αλάτι – πιπέρι
  • λίγο ξύδι

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις μπάμιες από το κοτσάνι τους περιμετρικά γύρω απ’ αυτό, με προσοχή ώστε να μην τις κόψουμε βαθιά. Τις πλένουμε, τις αφήνουμε να στραγγίσουν σε ένα τρυπητό και στη συνέχεια σε ένα μπολ τις περιχύνουμε με λίγο ξύδι, αφήνοντάς τες για 1 ώρα περίπου.

Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Βάζουμε στη συνέχεια τις μπάμιες και ανακατεύουμε ελαφρά και με προσοχή για 2-3 λεπτά το πολύ (η μπάμια δεν θέλει πολύ ανακάτεμα γιατί αλλοιώνεται εύκολα).

Αδειάζουμε τις μπάμιες σε ένα ταψάκι (ή σε γάστρα αν έχουμε), προσθέτουμε τη ντομάτα, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι λίγο νερό (1 ποτήρι μεγάλο περίπου) και λίγο ελαιόλαδο ακόμη. Στην πορεία ελέγχουμε αν χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό αν τυχόν παρατηρήσουμε ότι έχει σωθεί, πριν το φαγητό μας γίνει.

Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς για τουλάχιστον 1 ώρα, ελέγχοντας πάντα γιατί το ψήσιμο κάθε φαγητού εξαρτάται και από το φούρνο που διαθέτουμε.

Το φαγητό πρέπει να μείνει στο τέλος μόνο με τη σάλτσα και το λάδι του και καλά είναι να το ξεροψήσουμε λίγο, καθώς αποκτά μια πολύ ιδιαίτερη γεύση…

** Το φαγητό μας γίνεται το ίδιο ωραίο και νόστιμο και στην κατσαρόλα πιο γρήγορα, αλλά χρειάζεται λίγο περισσότερο νερό.

** Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένες μπάμιες που δεν χρειάζονται καθάρισμα και επειδή τις βάζουμε κατευθείαν στο ταψί ή στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το ξύδι (2 κουταλιές μεγάλες περίπου) στο ψήσιμο ή στο βράσιμο αντίστοιχα.

 https://gynaikaeimai.com/

Της Χριστίνας Κέμου

https://xristinacook.wordpress.com/