Οκτώ λάθη σε ταινίες επιβίωσης που πρέπει να αποφύγουμε
Στις ταινίες δράσης βλέπουμε συνήθως τους πρωταγωνιστές να ρισκάρουν την ζωή τους πραγματοποιώντας ριψοκίνδυνες ενέργειες χωρίς να ανησυχούν για την σωματική τους ακεραιότητα. Στον κινηματογράφο συνήθως κυριαρχεί η υπερβολή και τα λάθη επιβίωσης που μπορεί να σε σκοτώσουν εάν τα ακολουθήσεις.
1. Δεν ανάβουμε φωτιά σε εσωτερικούς χώρους.
Αποφεύγουμε να ανάψουμε φωτιά σε ένα εσωτερικό χώρο αλλά εάν οι συνθήκες μας το επιβάλουν φροντίζουμε να υπάρχει κάποιο άνοιγμα ώστε να ανανεώνεται κατάλληλα ο αέρας για να μην μας πνίξει ο καπνός. Το άναμμα της φωτιάς σε ένα περιορισμένο χώρο μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία ή ακόμη και το θάνατο.
2. Δεν πίνουμε νερό απευθείας από το ποτάμι.
Στις ταινίες, οι ήρωες όταν διψούν πίνουν νερό από λίμνες ή ρέματα. Αυτό μπορεί να φαίνεται βολικό, αλλά αν το κάνουμε στην πραγματική ζωή μπορεί να αρρωστήσουμε με δυσάρεστες επιπτώσεις για την υγεία μας. Έχει επικρατήσει ο μύθος ότι το τρεχούμενο νερό είναι και καθαρό παραβλέποντας ότι μπορεί λίγο πριν από το σημείο που βρισκόμαστε να έχει μολυνθεί το νερό από ένα ψόφιο ζώο ή ακόμα και με περιττώματα και να έχει γεμίσει με επικίνδυνα βακτήρια. Πριν πιούμε νερό από οποιαδήποτε πηγή θα φροντίσουμε να το καθαρίσουμε είτε χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο, είτε θα το βράσουμε.
3. Προσέχουμε που θα αποθηκεύσουμε τα τρόφιμα μας.
Δεν αφήνουμε τα τρόφιμα ή τα αποφάγια κοντά στο σημείο που θα κατασκηνώσουμε γιατί είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προσελκύσουμε άγρια ζώα. Αποθηκεύουμε τα τρόφιμα σε αεροστεγή δοχεία ή εναλλακτικά μπορούμε να τα κρεμάσουμε σε ένα δένδρο σε κάποια απόσταση από την σκηνή μας.
4. Δεν τρώμε χιόνι.
Το χιόνι είναι νερό, αλλά μόνο στο ένα δέκατο του όγκου του. Έτσι αν επιχειρήσουμε πιούμε ένα ποτήρι νερό θα πρέπει να φάμε μια μεγάλη ποσότητα χιονιού που θα ρίξει σημαντικά την θερμοκρασία του σώματος μας. Μπορούμε όμως να λιώσουμε το χιόνι σε ένα κατσαρόλι που θα έχουμε στην φωτιά και να το χρησιμοποιήσουμε ως πηγή νερού έκτακτης ανάγκης.
5. Δεν παριστάνουμε τους ακροβάτες.
Τον πρωταγωνιστή σε μια ταινία μπορεί να τον δούμε να σκαρφαλώνει χωρίς εξοπλισμό σε ένα επικίνδυνο γκρεμό, ή να πηδά από ένα ψηλό βράχο σε έναν άλλο. Αυτά όμως τα γυρίσματα τα πραγματοποιούν εκπαιδευμένοι κασκαντέρ και αφού έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Εμείς απλά αποφεύγουμε το περιττό ρίσκο γιατί δεν θα υπάρχει δίχτυ για να μας προστατεύσει όταν θα γλιστρήσουμε.
6. Δεν περιπλανόμαστε άσκοπα όταν χαθούμε.
Εάν χαθούμε στο δάσος και χάσουμε τον προσανατολισμό μας, δεν περιφερόμαστε άσκοπα πανικόβλητοι. Παραμένουμε ήρεμοι. Το καλύτερο είναι να ξεκουραστούμε και να καταστρώσουμε ένα σχέδιο διάσωσης. Εάν έχουμε φροντίσει να ενημερώσουμε τους δικούς μας για την διαδρομή που θα ακολουθήσουμε είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα θα στείλουν βοήθεια για να μας αναζητήσει.
7. Δεν ξοδεύουμε την ενέργεια μας σε περιττές κινήσεις.
Σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης ένα βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη της τροφής. Έτσι, βασικός παράγοντας της επιβίωσης μας θα είναι η σωστή διαχείριση της ενέργειας μας. Δεν έχει νόημα να καταναλώσουμε πολύ ενέργεια για λίγες θερμίδες τροφής. Χόρτα για τροφή μπορούμε να βρούμε σχετικά εύκολα εάν έχουμε και τις απαραίτητες γνώσεις το δύσκολο είναι να εξασφαλίσουμε το κρέας ή το ψάρι. Για αυτό το καλύτερο είναι αυτά να τα εξασφαλίσουμε στήνοντας παγίδες και όχι κυνηγώντας που απαιτεί μεγάλο κόπο και προσπάθεια.
8. Είναι δυσκολότερο από ότι φανταζόμαστε το άναμμα της φωτιάς στη φύση.
Ο ήρωας της ταινίας πάντα ανάβει τη φωτιά με ιδιαίτερη ευκολία. Μόνο που στην πραγματικότητα αυτό δεν έχει μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα. Είτε τα ξύλα θα είναι υγρά, είτε θα φυσά αέρας ειδικά την περίοδο του χειμώνα το άναμμα της φωτιάς απαιτεί προετοιμασία και γνώση. Χρειάζεται να γνωρίζουμε βασικές τεχνικές ανάμματος για να τα καταφέρουμε.
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου