Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Ψυχική ανθεκτικότητα, ηλικιωμένοι και κορωνοϊός

 Ψυχική ανθεκτικότητα, ηλικιωμένοι και κορωνοϊός

Η ψυχική ανθεκτικότητα στους ηλικιωμένους φαίνεται να είναι αρκετά πιο καλή σε σχέση με νεαρότερες ηλικιακές ομάδες

Γνωρίζουμε όλοι μας πλέον πόσο ευάλωτη είναι η τρίτη ηλικία στον COVID 19. Ο κίνδυνος που διατρέχουν για την υγεία τους είναι αρκετά υψηλός. Οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 καθώς ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ο λόγος είναι η παρουσία σοβαρών επιπλοκών που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο. Είναι επίσης εύκολα κατανοητή η μεγαλύτερη δυσκολία προσαρμογής σε τεχνολογίες, όπως η τηλεϊατρική ή και η τηλε-επικοινωνία με τους δικούς τους ανθρώπους. Σύμφωνα μάλιστα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Medical Association, υπάρχει ανησυχία για την προσαρμογή στην απομόνωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας στα ηλικιωμένα άτομα, γεγονός που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις υπάρχουσες συνθήκες ψυχικής υγείας. Ωστόσο, οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν τους τελευταίους μήνες μέσα από ερευνητικά δεδομένα, συνηγορούν στο ότι η ψυχική ανθεκτικότητα στους ηλικιωμένους φαίνεται να είναι αρκετά πιο καλή σε σχέση με νεαρότερες ηλικιακές ομάδες.

ηλικιωμένοι, παππούς, γιαγιά, τρίτη ηλικία, πανδημία, κορωνοϊός, covid 19, ψυχική υγεία, ψυχική ανθεκτικότητα, κατάθλιψη,
Ψυχική ανθεκτικότητα, ηλικιωμένοι και κορωνοϊός – Μαρίνα Μόσχα

Πώς αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι τις επιπτώσεις του COVID-19 στην ψυχική υγεία;

«Την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020, μας εντυπωσίασαν πολλές μεμονωμένες μελέτες από όλο τον κόσμο που ανέφεραν ένα σταθερό θέμα: Οι ηλικιωμένοι, ως ομάδα, φάνηκαν να αντέχουν στις πιέσεις στην ψυχική υγεία από την πανδημία καλύτερα από ότι όλες οι άλλες ηλικιακές ομάδες», δήλωσε ο I. Vahia, MD, ιατρικός διευθυντής των Υπηρεσιών Εξωτερικών Ασθενών Γηριατρικής Ψυχιατρικής και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Ψυχιατρικής στο Νοσοκομείο Mc Lean.

Ψυχική ανθεκτικότητα και τρίτη ηλικία

Η ψυχική ανθεκτικότητα μπορεί να αντικατοπτρίζει μια αλληλεπίδραση ανάμεσα στους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες. Εσωτερικοί θεωρούνται η ανταπόκριση στο άγχος, η γνωστική ικανότητα, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και η σωματική υγεία. Εξωτερικοί, οι κοινωνικές συνδέσεις και η οικονομική σταθερότητα. Στους ηλικιωμένους που βιώνουν την απομόνωση αυτό το διάστημα, το να έχουν πιο ουσιαστικές σχέσεις φαίνεται να είναι πιο σημαντικό από το να έχουν περισσότερες αλληλεπιδράσεις με άλλους. Η διατήρηση αυτών των σχέσεων μπορεί να απαιτεί τη χρήση τεχνολογίας για τη σύνδεση με τα αγαπημένα τους άτομα.

Η ψυχική ανθεκτικότητα μπορεί να υποστηριχθεί μέσω της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας, της αυξημένης συμπόνιας, της συναισθηματικής ρύθμισης και της μεγαλύτερης κοινωνικής σύνδεσης. Η τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξή της. «Μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της κοινωνικής συνδεσιμότητας, να παρέχει πρόσβαση στη φροντίδα μέσω τηλεϊατρικής και επίσης να διευκολύνει μια σειρά από άλλες δραστηριότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της απομόνωσης. Γίνεται όλο και πιο σημαντικό για τους κλινικούς γιατρούς να εκτιμούν την πρόσβαση και την επάρκεια των ασθενών στην τεχνολογία ως μέρος της περίθαλψης», δήλωσε ο Dr. Vahia.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι παρόλο που τα ευρήματα από τους πρώτους μήνες της πανδημίας είναι ενθαρρυντικά και δίνουν μία σχετική αισιοδοξία, ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. «Οι ηλικιωμένοι είναι μια πολύ διαφορετική ομάδα και η ανταπόκριση κάθε ατόμου στο στρες της πανδημίας εξαρτάται από ένα μοναδικό σύνολο περιστάσεων. Επιπλέον, οι τρέχουσες μελέτες ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν συγκεκριμένους στρεσογόνους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, όπως εκείνους που ζουν σε ανεπαρκείς περιοχές, εκείνους που πάσχουν από άνοια ή φροντιστές για άτομα με άνοια», όπως αναφέρουν.

Ας μην ξεχνάμε λοιπόν τους δικούς μας ανθρώπους.

Κανείς μας δεν ξέρει πότε ακριβώς η πανδημία θα λάβει τέλος. Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι περιμένουμε τα πρώτα εμβόλια. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να πούμε πως θα αλλάξει ξαφνικά η κατάσταση και θα επιστρέψουμε στην ζωή όπως την ξέραμε. Πράγματι, η παραπάνω έρευνα να έδειξε μία καλή εικόνα ψυχικής ανθεκτικότητας στα ηλικιωμένα άτομα. Δεν σημαίνει όμως πως ισχύει το ίδιο για όλους τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Ειδικά σε χώρες με πολύ υψηλά ποσοστά ασθενειών. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν τους δικούς μας ανθρώπους. Ας προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους με όποιον τόπο μπορούμε. Τρόποι υπάρχουν: τηλεφωνικά, διαδικτυακά, πηγαίνοντας έξω από το σπίτι τους για να τους δούμε στο μπαλκόνι τους… Μην ξεχνάμε πως εξακολουθούν να έχουν ανάγκη την παρουσία μας! Πόσο μάλλον τώρα στις γιορτινές μέρες που έρχονται…

Μαρίνα Μόσχα

Βιβλιογραφία

Ipsit V. Vahia, Dilip V. Jeste, Charles F. Reynolds. Ηλικιωμένοι και οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του COVID-19. JAMA, 2020; DOI: 10.1001 / jama.2020.21753

https://marinamoscha.life/author/marinamoscha809623299/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος την Κυριακή στον Βόλο – Δείτε τις περιοχές

  Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος την Κυριακή στον Βόλο – Δείτε τις περιοχές ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ/THENEWSPAPER.GR Για τις προγραμματισμένες ...