Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Η Κίνα Εφορμά Μπροστά Με Ένα Εθνικό Ψηφιακό Νόμισμα

 Η Κίνα Εφορμά Μπροστά Με Ένα Εθνικό Ψηφιακό Νόμισμα 



Η Κίνα έχει επιβάλει μια τολμηρή προσπάθεια να αναδιαμορφώσει τον τρόπο λειτουργίας των χρημάτων που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, αναπτύσσοντας το δικό του ψηφιακό νόμισμα με διαφορετικές ιδιότητες από τα μετρητά ή τις ψηφιακές καταθέσεις. Η κεντρική τράπεζα της χώρας, η οποία άρχισε να δοκιμάζει το eCNY πέρυσι σε τέσσερις πόλεις, επέκτεινε πρόσφατα αυτές τις δοκιμές σε μεγαλύτερες πόλεις όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, σύμφωνα με κυβερνητικές παρουσιάσεις.

Η προσπάθεια είναι μία από τις πολλές κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο για να δοκιμάσουν νέες μορφές ψηφιακού χρήματος που μπορούν να κινηθούν γρηγορότερα και να δώσουν ακόμη και στα πιο μειονεκτούντα άτομα πρόσβαση σε διαδικτυακά χρηματοοικονομικά εργαλεία. Πολλές χώρες έχουν αναλάβει δράση καθώς τα  κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin , το οποίο  πρόσφατα αυξήθηκε σε αξία , έχουν γίνει πιο δημοφιλή.

Όμως, ενώ το Bitcoin  σχεδιάστηκε για να αποκεντρωθεί,  έτσι ώστε καμία εταιρεία ή κυβέρνηση να μην μπορεί να το ελέγξει, τα ψηφιακά νομίσματα που δημιουργούνται από τις κεντρικές τράπεζες δίνουν στις κυβερνήσεις μεγαλύτερη οικονομική δυσκολία. Αυτά τα νομίσματα μπορούν να επιτρέψουν την άμεση διανομή χρημάτων που λήγουν εάν δεν χρησιμοποιηθούν έως μια συγκεκριμένη ημερομηνία και μπορούν να διευκολύνουν τις κυβερνήσεις να παρακολουθούν τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής και την καταστολή των αντιφρονούντων.

Κατά τους τελευταίους 12 μήνες, περισσότερες από 60 χώρες έχουν πειραματιστεί με εθνικά ψηφιακά νομίσματα, από πάνω από 40 χρόνια πριν,  σύμφωνα  με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Στις χώρες περιλαμβάνεται η Σουηδία, η οποία διεξάγει δοκιμές σε πραγματικό κόσμο για ένα ψηφιακό κορόνα, και οι Μπαχάμες, οι οποίες έχουν κάνει ένα ψηφιακό νόμισμα, το Sand Dollar, διαθέσιμο σε όλους τους πολίτες.

Αντιθέτως, οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν αργά και έκαναν απλώς  βασική έρευνα . Σε μια  εκδήλωση των New York Times την περασμένη εβδομάδα , η υπουργός Οικονομικών Janet L. Yellen ανέφερε ότι μπορεί να αλλάξει όταν είπε ότι ένα αμερικανικό ψηφιακό νόμισμα "απολύτως αξίζει να εξεταστεί" γιατί "θα μπορούσε να οδηγήσει σε γρηγορότερες, ασφαλέστερες και φθηνότερες πληρωμές". 

«Το δικαίωμα έκδοσης και ελέγχου ψηφιακών νομισμάτων θα γίνει« νέο πεδίο μάχης »ανταγωνισμού μεταξύ κυρίαρχων κρατών», διάβασε  ένα άρθρο  στο περιοδικό της Κεντρικής Τράπεζας της China Finance, τον Σεπτέμβριο. «Η Κίνα έχει πολλά πλεονεκτήματα και ευκαιρίες στην έκδοση ψηφιακών νομισμάτων fiat, οπότε θα πρέπει να επιταχυνθεί για να καταλάβει το πρώτο κομμάτι». 

«Το eCNY είναι πραγματικά ένας αμυντικός μηχανισμός για τη διατήρηση των χρημάτων των κεντρικών τραπεζών», είπε ο κ. Prasad.

Εάν το eCNY είναι επιτυχές, θα δώσει στην Κεντρική Τράπεζα νέες εξουσίες, συμπεριλαμβανομένων νέων τύπων νομισματικής πολιτικής για να βοηθήσει την οικονομία να αναπτυχθεί. Σε  μια πιθανότητα που έχουν συζητήσει οι οικονομολόγοι,  μια κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να προγραμματίσει το ψηφιακό της νόμισμα για να χάσει αργά την αξία της, έτσι ώστε οι καταναλωτές να ενθαρρυνθούν να το ξοδέψουν αμέσως.

Ορισμένοι οικονομολόγοι ανέφεραν ότι το ψηφιακό νόμισμα της Κίνας θα διευκόλυνε επίσης το renminbi να ανταγωνιστεί το δολάριο ΗΠΑ ως παγκόσμιο νόμισμα, επειδή μπορεί να κινηθεί διεθνώς με λιγότερα εμπόδια. Ωστόσο, Κινέζοι αξιωματούχοι και αναλυτές είπαν ότι θα χρειαστούν πολλές άλλες αλλαγές για να συμβεί αυτό.

Πέρα από αυτές τις φιλοδοξίες, το eCNY θα μπορούσε αμέσως να δώσει στην κινεζική κυβέρνηση περισσότερη δύναμη να παρακολουθεί τις χρηματοοικονομικές ροές, επειδή ένα σύστημα ψηφιακού νομίσματος μπορεί να καταγράφει κάθε συναλλαγή. Αυτό θέτει ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, με την Κίνα να έχει χρησιμοποιήσει πολλά εργαλεία στο παρελθόν για την καταστολή των αντιφρονούντων.

Πηγή

https://derkamerad.com/

Δημοσιεύτηκε από τον Der Kamerad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άνθρωποι παράσιτα, που έχουν μάθει να στηρίζονται πάντα στους άλλους

  Άνθρωποι παράσιτα, που έχουν μάθει να στηρίζονται πάντα στους άλλους -Κική Γιοβανοπούλου- GynaikaEimai 22 Ιανουαρίου 2025 Είναι κι αυτοί π...