Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Αέρια εντέρου: Αιτίες και αντιμετώπιση

 Αέρια εντέρου: Αιτίες και αντιμετώπιση


 Τα αέρια εντέρου ταλαιπωρούν συχνά πολλούς. Σε όλους δημιουργούνται αέρια στο πεπτικό σύστημα, τα οποία στη συνέχεια αποβάλλονται, είτε από το στόμα δια μέσου του ρεψίματος είτε δια μέσου του πρωκτού.  

Όλοι νιώθουν άβολα να αποβάλλουν αέρια από τη μια ή την άλλη οδό. Συνήθως υπάρχει η εντύπωση ότι η παράγωγή αερίων είναι υπερβολική ενώ στην πραγματικότητα η παραγωγή αυτή είναι φυσιολογική.

Οι περισσότεροι άνθρωποι παράγουν τουλάχιστο 500 κ.ε. αερίων την ημέρα και αποβάλλουν αέρια περίπου 14 φορές την ημέρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το αέριο, που αποβάλλεται δεν έχει μυρωδιά. Η μυρωδιά που παίρνει οφείλεται σε βακτηρίδια που παράγουν θείο.


Σε μερικές περιπτώσεις τα αέρια προκαλούν φούσκωμα και πόνο. Όμως αυτό δεν συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους. 
Το πόσο αέριο παράγει κάποιος και το πόσο ευαίσθητος είναι, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και από τις ατομικές ιδιαιτερότητες όσον αφορά την ευαισθησία του χοντρού εντέρου.

Οι αιτίες που αυξάνουν την παραγωγή αερίου από το έντερο είναι πολλές. Ο αέρας, που καταπίνουμε φυσιολογικά όταν τρώμε και τα αέρια που δημιουργούνται από την πέψη των τροφίμων μέσα στον πεπτικό σωλήνα είναι οι κυριότερες αιτίες. Τα τρόφιμα που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες δημιουργούν πολλά αέρια σε σύγκριση με τις πρωτεΐνες και τα λίπη που προκαλούν μόνο λίγα.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να καταπολεμήσει την αυξημένη παραγωγή αερίων από το έντερό του, γεγονός που είναι δυνατόν να προκαλεί φούσκωμα, πόνο ή και δυσφορία;

1. Αρχικά είναι καλό να μειώσει κάποιος στη διατροφή του τα φαγητά που είναι γνωστό ότι αυξάνουν την παραγωγή αερίων. Η ποσότητα αερίων που παράγουν κάποια τρόφιμα δεν είναι η ίδια από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε το τι συμβαίνει στη δική σας περίπτωση είναι δοκιμάζοντας και παρατηρώντας.

Τα τρόφιμα που προκαλούν στους περισσότερους αυξημένα αέρια είναι:

  • Τα φασόλια, τα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια των Βρυξελλών, τα κρεμμύδια, οι αγκινάρες και τα σπαράγγια
     
  • Ορισμένα φρούτα, όπως τα αχλάδια, τα μήλα και τα ροδάκινα
     
  • Το σιτάρι ολικής αλέσεως και τα πίτουρα
     
  • Τα αναψυκτικά και τα ποτά με φρούτα
     
  • Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το παγωτό
     
  • Τα συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη
     
  • Ορισμένα τρόφιμα για δίαιτα με γλυκά χωρίς ζάχαρη και μαστίχα.

2. Πίνετε άφθονο νερό. Αποφεύγετε τα αεριούχα αναψυκτικά ή άλλα ποτά. Τρωτε ελαφριές σούπες.

Αποφεύγετε να πίνετε υγρά, που δημιουργούν αέρια, όπως οι σόδες και η μπύρα. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να πιείτε κάτι από αυτά, τότε είναι καλό αφού τα βάλετε στο ποτήρι, να τα αφήσετε για λίγο για να φύγει το αέριο που περιέχουν.

3. Μειώστε την ποσότητα αέρα που καταπίνετε. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το κάνετε:

  • Τρώτε αργά και μασάτε περισσότερο το φαγητό σας. Έτσι μειώνεται ο αέρας που θα καταπιείτε
     
  • Αποφεύγετε να μασάτε πίσσες και να τρωτε  σκληρά ζαχαρωτά ή γλειφιτζούρια
     
  • Εάν καπνίζετε προσπαθήστε να μειώσετε ή να σταματήσετε
     
  • Εάν έχετε τεχνητές οδοντοστοιχίες, δείτε με τον οδοντίατρό σας κατά πόσο αυτές εφαρμόζουν καλά.

4. Γράφετε σε ένα ημερολόγιο τα φαγητά που τρώτε για να δείτε, ποια είναι εκείνα που σας προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα.

Επίσης είναι καλό να γράφετε και τις ποσότητες που τρωτε από τα συγκεκριμένα φαγητά. Με τον τρόπο αυτό θα καταλάβετε ποια είναι εκείνα που σας προκαλούν τα περισσότερα αέρια και σε ποιες ποσότητες.

Στις περιπτώσεις, που τα απλά αυτά μέτρα δεν μπορούν να σας ανακουφίσουν ή ακόμη, εάν το πρόβλημα σας προκαλεί πόνο και δυσφορία, τότε θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας.

Συνοπτικά θα τονίσουμε το γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν αέρια στο πεπτικό τους σωλήνα. Πολύ συχνά νομίζουμε ότι έχουμε περισσότερα αέρια από ότι πρέπει ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι.

Τα να κάνει κάποιος συχνά αέρια είναι φυσιολογικό. Οι δύο κυριότεροι τρόποι για να μειώσει κάποιος την ποσότητα αερίων που παράγει είναι αρχικά να μειώσει την ποσότητα αέρα που καταπίνει και μετά να μειώσει τα φαγητά εκείνα που προκαλούν στον ίδιο περισσότερα αέρια. 

medlook

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γρίπη Α και Γρίπη Β: Διαφορές σε συμπτώματα και αντιμετώπιση

  Γρίπη Α και Γρίπη Β: Διαφορές σε συμπτώματα και αντιμετώπιση Bigstock Μιχάλης Θερμόπουλος Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2025 19:00 Η κοινή γρίπη π...