Τα προσωπικά χαρακτηριστικά των ατόμων με αγχώδη κοινωνική διαταραχή
«Το κοινωνικό άγχος φαίνεται να αποτελεί ένα πρόβλημα που είναι συνυφασμένο με την προσωπικότητα, αλλά την ίδια στιγμή παρουσιάζεται με ποικίλους τρόπους»
Tomas Furmark, Department of Psychology at Uppsala University, επικεφαλής της παρούσας έρευνας
Οι ερευνητές αναζητούν καιρό τη σύνδεση μεταξύ παραγόντων προσωπικότητας και του κινδύνου ανάπτυξης ψυχιατρικών καταστάσεων. Στις ψυχολογικές επιστήμες, η προσωπικότητα τυπικά περιγράφεται με πέντε διαστάσεις: νευρωτισμός (συναισθηματική αστάθεια), εξωστρέφεια (ο βαθμός της κοινωνικότητας του ατόμου), προσήνεια (φιλικότητα και αξιοπιστία), ευχαρίστηση (καλή προαίρεση και δεκτικότητα στις νέες εμπειρίες) και ευσυνειδησία (επιμέλεια, οργανωτικότητα) – γνωστή και ως «Μεγάλη Πεντάδα».
Μία έρευνα στο Uppsala University αποδεικνύει ότι η προσωπικότητα είναι αρκετά συνδεδεμένη με τη διάγνωση κοινωνικού άγχους ή αλλιώς κοινωνικής φοβίας.
Η έρευνα περιελάμβανε 265 άτομα με αυτή τη διάγνωση. Συμπλήρωσαν ένα εργαλείο προσωπικότητας, το αναθεωρημένο Personality Inventory (NEO-PI-R) και την κλίμακα Karolinska Scales of Personality (KSP).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με κοινωνική διαταραχή άγχους είχαν αισθητά διαφορετικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας και συγκεκριμένα υψηλό επίπεδο νευρωτισμού και εσωστρέφειας. Με άλλα λόγια, είχαν την τάση να είναι συναισθηματικά ασταθείς και να κρατούν μέσα τους σκέψεις και καταστάσεις.
Την ίδια στιγμή, η έρευνα αποκάλυψε ότι υπήρχε ποικιλία προσωπικών χαρακτηριστικών ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Προέκυψαν τρείς ομάδες ατόμων, οι οποίες διέφεραν ως προς τα 5 χαρακτηριστικά προσωπικότητας ("Μεγάλη Πεντάδα"):
- Στην πρώτη ομάδα με κοινωνικό άγχος, τα άτομα είχαν εξίσου υψηλό επίπεδο άγχους και εσωτρέφειας και καταλάμβαναν το 33% του συνολικού δείγματος.
- Στη δεύτερη ομάδα (29% των συμμετεχόντων) τα άτομα ήταν αρκετά εσωστρεφή αλλά με μέτριο επίπεδο άγχους και με υψηλά επίπεδα ευσυνειδησίας.
- Στην τρίτη ομάδα, όπου ήταν και η μεγαλύτερη εφόσον τα άτομα αποτελούσαν το 38% του συνολικού δείγματος, ήταν αγχώδη αλλά παρουσίαζαν σχετικά φυσιολογικά επίπεδα εξωστρέφειας. Οι συγκρίσεις των δεδομένων έδειξαν ότι τα αυτά τα άτομα είχαν υψηλό σκορ στον παράγοντα της προσήνειας.
«Είναι πιθανόν οι αιτίες του κοινωνικού άγχους να διαφέρουν στις τρεις ομάδες, όπως για παράδειγμα στις δυσλειτουργίες των νευρωνικών συνδέσεων και στους γενετικούς παράγοντες. Αντίστοιχα και γι΄αυτό το λόγο, υπάρχει και διαφορετική θεραπεία για τα άτομα με διαφορετικούς τύπους κοινωνικού άγχους, το οποίο βέβαια χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση» αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας.
Πηγή
Mădălina Elena Costache, Andreas Frick, Kristoffer Månsson, Jonas Engman, Vanda Faria, Olof Hjorth, Johanna M. Hoppe, Malin Gingnell, Örjan Frans, Johannes Björkstrand, Jörgen Rosén, Iman Alaie, Fredrik Åhs, Clas Linnman, Kurt Wahlstedt, Maria Tillfors, Ina Marteinsdottir, Mats Fredrikson, Tomas Furmark. Higher- and lower-order personality traits and cluster subtypes in social anxiety disorder. PLOS ONE, 2020; 15 (4): e0232187 DOI: 10.1371/journal.pone.0232187
https://revealedtheninthwave.blogspot.com/
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου