Η Αίγυπτος "αφοπλίζει" το τουρκολιβυκό μνημόνιο: Ξεκινά γεωτρήσεις στην Α. Μεσόγειο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΤΣΑΚΟΣ
Η Αίγυπτος διαλύει εντελώς το τουρκολιβυκό μνημόνιο με νέες εξορύξεις στην Α.Μεσόγειο-Καιρός να ξεκινήσει και η Ελλάδα το ίδιο
Mετά την επιτυχία στην ανατολική Μεσόγειο, ο Αιγύπτιος υπουργός ενέργειας ανακοίνωσε ότι η χώρα του ξεκινά γεωτρήσεις και στην δυτική πλευρά της ΑΟΖ της στην Α.Μεσόγειο ( κάτω απο την Κρήτη και κοντά στην Λιβύη) προκαλώντας συναγερμό στην Τουρκία και τα σχέδια της.
Πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι η προχθεσινή απόφαση για ακύρωση του Τουρκολιβυκού μνημονίου από δικαστήριο στη Λιβύη που αφορούσε όλα τα διατάγματα της κυβέρνησης Σάρατζ καθώς και της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία, μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού πίσω ευρίσκονταν πιθανόν οι Αιγύπτιοι.
Σύμφωνα με την απόφαση 218 το Εφετείο Al-Bayda εξέδωσε απόφαση υπέρ της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά την αγωγή που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Σώματος προκειμένου να κηρυχθεί άκυρο το τουρκολιβυκό Μνημόνιο.
Μετά την Ελλάδα που έχει άμεσο συμφέρον και η Αίγυπτος δεν αποδέχθηκε ποτέ το παράλογο και έκνομο τουκο-λιβυκό μνημόνιο, ενώ η πρόσφατη προειδοποίηση από τις ΗΠΑ για άμεση αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από την χώρα, ισχυροποιεί το σενάρια εκδίωξης των Τούρκων από την Λιβύη.
Σχέδιο εκμετάλλευσης νέων κοιτασμάτων της Αιγύπτου - Συνεργασίες με ξένες εταιρείες
Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ Μόλα, έχει υπογράψει εννέα νέες συμφωνίες για την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ανατολικές και δυτικές περιοχές της Μεσογείου, καθώς και στα ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας.
Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό, οι συμφωνίες έρχονται ως μέρος της πρωτοβουλίας για την προώθηση επενδυτικών ευκαιριών και την προσέλκυση διεθνών επενδυτών στην Αίγυπτο, με την ελπίδα να δημιουργηθούν ισχυρές συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες στον παγκόσμιο κλάδο πετρελαίου, όπως η Shell, η BP και η Total.
Ο υπουργός εξήγησε επίσης ότι οι εννέα νέες συμφωνίες αποτελούν μέρος μιας ομάδας 12 συμφωνιών που αποσκοπούν στην έρευνα και την εξόρυξη 23 σημείων σε εννέα πεδία στην ανατολική και δυτική Μεσόγειο Θάλασσα και σε τρεις περιοχές στην Ερυθρά Θάλασσα.
Στις έρευνες αυτές έχουμε σύμπραξη αιγυπτιακής εταιρείας Tharwa Petroleum με την American Exxon Mobil Company και την American Chevron Company.
Η έκτη συμφωνία υπεγράφη με την BP και την αιγυπτιακή Tharwa, και η έβδομη με την France Total και τους εταίρους της, Shell, Kuwaiti KUFPEC και Tharwa.
Η Αίγυπτος εξάγει περίπου το 25% της παραγωγής της και διαθέτει πλέον τα υψηλότερα ποσοστά παραγωγής φυσικού αερίου στην ιστορία της, καθώς και αυτάρκειας στο φυσικό αέριο.
Όλες οι διεθνείς εταιρείες είναι πλέον πρόθυμες να διεκδικήσουν και να επεκτείνουν την παρουσία τους στη χώρα, χάρη στην τρέχουσα σταθερότητα που απολαμβάνει η Αίγυπτος, αναφέρουν πηγές της χώρας.
Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για ένα αναπτυξιακό έργο για τη μετατροπή της Αιγύπτου σε περιφερειακό κέντρο για το εμπόριο φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Στην Τουρκία ενωμεταξύ μετά την απόφαση της Ελλάδος να επεκτείνει την ΑΟΖ στα 12 μίλια στο Ιόνιο, τους έχουν ζώσει τα “φίδια” για το τι μέλλει γενέσθαι σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.
Η συγκεκριμένη κίνηση έχει ενοχλήσει την Άγκυρα και σύμφωνα με αναλυτές, η Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνει μόνο με την επέκταση στο Ιόνιο, αλλά θα προχωρήσει πιθανότατα με γοργούς ρυθμούς και στο Αιγαίο.
Εκτιμήσεις ειδικών αναφέρουν ότι οι ενεργειακοί κολοσσοί από ΗΠΑ, Γαλλία, ΗΑΕ, πιθανότατα δρουν ήδη παρασκηνιακά, ωθώντας την Ελλάδα να πράξει το επόμενο βήμα για μια συμφωνία με την Κύπρο, για να ενωθεί η Ελλαδική με την Κυπριακή ΑΟΖ.
Τα κοιτάσματα και οι παγκόσμιες ανάγκες είναι τεράστιες, ενώ στο κόλπο έχουν εισέλθει και οι Κινέζοι, οι οποίοι ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά της δύσης στην περιοχή.
Το κύριο έργο που συνδέει τις αιγυπτιακές συμφωνίες για το φυσικό αέριο με την Ελλάδα και την Κύπρο φυσικά, είναι ο αγωγός East Med στον οποίο συμμετέχει και το Ισραήλ και άλλες χώρες αλλάζοντας τον χάρτη της περιοχής.
Εκτιμήσεις λένε ότι οι κοινές ελληνο-αιγυπτιακές αεροναυτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν στην Α.Μεσόγειο δημιουργώντας έναν ισχυρό άξονα κατά των τουρκικών σχεδίων που θέλουν ένταση και πολεμικά επεισόδια στην περιοχή αυτή .
https://www.pentapostagma.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου