Χριστούγεννα! Τι δώρο να πάρω στο παιδί μου;
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν! Οι περισσότεροι μπαίνουμε όλο και περισσότερο στο εορταστικό κλίμα και γινόμαστε και πάλι – έστω και για λίγο – παιδιά. Τα λαμπιόνια, τα στολίδια, τα χρώματα… μας φτιάχνουν τη διάθεση. Οι βιτρίνες φέτος βέβαια δεν είναι ιδιαίτερα στολισμένες. Tα μέτρα και το #click_away λόγω της πανδημίας και του #lockdown στερούν αρκετά τη Χριστουγεννιάτικη λάμψη. Η ανθρώπινη προσαρμοστικότητα μας προκαλεί μέσα από νέους τρόπους με τα όμορφα αγαθά τους. Αν εμείς νιώθουμε έτσι, σκεφτείτε πως νιώθουν τα παιδιά. Τα παιδιά που περιμένουν όχι μόνο το δώρο τους από τον Άγιο Βασίλη αλλά και από τους γονείς. Λογικό λοιπόν να σκέφτεστε τι θα δωρίσετε στο αγγελούδι σας. Φέτος κυρίως που έχει στερηθεί, όπως όλοι μας την γνωστή καθημερινότητά του. Με ποια κριτήρια θα το επιλέξετε; Θα είναι κάτι που θα του αρέσει ή όχι; Θα του κάνει καλό ή θα το «ξεσηκώσει»; Ποιο είναι κατάλληλο για την ηλικία του;
«Ποια παιχνίδια είναι καλύτερα και θα βοηθήσουν το παιδί μου να αναπτύξει δεξιότητες;»
Χριστούγεννα! Τι δώρο να πάρω στο παιδί μου;
Η κάθε ηλικία έχει τα δικά της παιχνίδια!
Όλοι γνωρίζουμε πως δεν είναι όλα τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά και για όλες τις ηλικίες. Άλλωστε και στα καταστήματα παιχνιδιών, είναι χωρισμένα ανά ηλικίες, που σημαίνει πως ηλικιακά θα επιλέξετε σωστά, έστω και μέσω e-shop. Το ίδιο και όσον αφορά το φύλο, αν και πολλά παιχνίδια σήμερα είναι και για αγόρια και για κορίτσια.
Δεν θα σας πω λοιπόν τι θα διαλέξετε, θα σταθώ όμως στο τι είδους παιχνίδια είναι καλύτερα για το παιδί και θα το βοηθήσουν να αναπτύξει δεξιότητες.
Πιο χρήσιμα λοιπόν, είναι εκείνα που του κινούν το ενδιαφέρον αλλά και ακονίζουν την αντίληψη. Tο μαθαίνουν να λειτουργεί πιο ομαδικά, να μοιράζεται, να μάθει να περιμένει τη σειρά του, να μην είναι τρομακτικά, να μην προωθούν τη βία, κλπ.
Το παιχνίδι να είναι στα πλαίσια των δυνατοτήτων του!
Προσέξτε, το παιχνίδι να είναι στα πλαίσια των δυνατοτήτων του. Να μην απαιτεί δεξιότητες που ακόμη δεν έχει αναπτύξει, για παράδειγμα. Θα μου πείτε βέβαια: «Τα ξέρουμε αυτά, σιγά, δεν μας λες και κάτι καινούργιο!» Ναι, γνωρίζω πως τα ξέρετε, δυστυχώς όμως βλέπω ότι πολύ εύκολα τα ξεχνάτε! Δικαιολογημένα από τη μία, εφόσον το μικρό σας «έχει άποψη» και μετά από τον βομβαρδισμό και την πλύση εγκεφάλου από τα ΜΜΕ, «ξέρει» τι θέλει και το διεκδικεί σθεναρά. Από την άλλη, η έλλειψη χρόνου από μεριάς σας, όπου ακόμα και αυτό «πρέπει» να γίνει στα γρήγορα! Σκεφτείτε όμως αν πράγματι θα του κάνει καλό. Μήπως θα μπορούσατε να το αντικαταστήσετε με κάτι παραπλήσιο που θα ανήκε περισσότερο στα παραπάνω;
Ας έχουμε στο μυαλό μας πως το παιχνίδι συμβάλλει στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη. Μέσα από το παιχνίδι, το παιδί βρίσκει διέξοδο στη φαντασία και μαθαίνει μέσα από τον πειραματισμό, διάφορους τρόπους επίλυσης προβλημάτων. Δοκιμάζει ακόμα και πιθανές συμπεριφορές, διαμορφώνοντας τους δικούς του τρόπους απόκρισης. Άρα, χρειάζεται να είναι κάτι που θα το διασκεδάσει, θα το μάθει να εκφράζεται, να πειραματίζεται, να δημιουργεί και να δοκιμάζει καινούργια πράγματα, παίρνοντας την ανάλογη επιβράβευση όταν χρειάζεται…
Μαρίνα Μόσχα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου