Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Γυναικολογικοί καρκίνοι: Ο ρόλος των αντισυλληπτικών

 Γυναικολογικοί καρκίνοι: Ο ρόλος των αντισυλληπτικών

Γυναικολογικοί καρκίνοι: Ο ρόλος των αντισυλληπτικών

Ο καρκίνος των ωοθηκών και του ενδομητρίου ανήκουν στους συχνότερους γυναικολογικούς καρκίνους.

 Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ελαφρώς συχνότερος, έχει όμως πιο σαφή συμπτώματα και μπορεί να εντοπιστεί πιο εύκολα, γι' αυτό και έχει χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας.

Αντίθετα, ο καρκίνος των ωοθηκών θεωρείται από τους πιο θανατηφόρους, αφού συχνά δεν διαγιγνώσκεται πριν εξαπλωθεί σε όλα τα σημεία του σώματος.

Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών προστατεύει τις γυναίκες από τον καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας σουηδικής μελέτης.

Η προστατευτική επίδραση, μάλιστα, παραμένει για έως και 30-35 χρόνια μετά τη διακοπή της λήψης τους.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουψάλα περιελάμβανε περισσότερες από 250.000 γυναίκες. Οι επιστήμονες συνέκριναν τα περιστατικά καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και του ενδομητρίου μεταξύ γυναικών που είχαν χρησιμοποιήσει αντισυλληπτικά χάπια και εκείνων που δεν είχαν κάνει ποτέ σχετική χρήση.

«Ήταν σαφές ότι οι γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει αντισυλληπτικά χάπια είχαν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου. Έως και 15 χρόνια μετά τη διακοπή της χρήσης, ο κίνδυνος εξακολουθούσε να είναι σχεδόν 50% χαμηλότερος. Ωστόσο, ο μειωμένες κίνδυνος μπορούσε να ανιχνευθεί έως και 30-35 χρόνια μετά τη διακοπή», αναφέρει ο Åsa Johansson από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και ένας εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Παρόλα αυτά, τα αντισυλληπτικά χάπια έχουν σχετιστεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

«Παραδόξως, βρήκαμε μόνο έναν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά, κίνδυνος που εξαφανιζόταν λίγα χρόνια μετά τη διακοπή της χρήσης. Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι ο εφ’ όρου ζωής κίνδυνος καρκίνου του μαστού μπορεί να μην διαφέρει ανάμεσα στις γυναίκες που χρησιμοποιούν και σε εκείνες που δεν χρησιμοποιούν τέτοια χάπια, ακόμα και αν βραχυπρόθεσμα υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος», τονίζει ο Δρ. Johansson.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θεωρούνται σημαντικά, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η χρήση αντισυλληπτικών έχει σε αρκετές περιπτώσεις σχετιστεί με παρενέργειες όπως η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και ο καρκίνος του μαστού.

«Εκτός από την προστασία από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, δείχνουμε ότι τα αντισυλληπτικά έχουν και άλλες θετικές επιδράσεις. Τα αποτελέσματά μας μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα σε γυναίκες και γιατρούς να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με το ποιες γυναίκες θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα αντισυλληπτικά», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cancer Research.

 https://www.onmed.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το γλυκό που πρόσφεραν στους αθλητές των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, το φτιάχνουν ακόμα και σήμερα

  Το γλυκό που πρόσφεραν στους αθλητές των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, το φτιάχνουν ακόμα και σήμερα Τσιζκέικ, το δημοφιλές γλυκό που θεωρείτ...