Ρώσοι αναλυτές: ''Η Τουρκία πίσω από την κατάρριψη του ελικοπτέρου Mi-24''
Η Ρωσία θα πληρώσει ακριβά την συμφωνία με τον Ερντογάν
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΟΥΛΙΑΣ
H πτώση του ρωσικού ελικοπτέρου και η επακόλουθη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων χθες βράδυ, ήταν δύο συγκλονιστικά γεγονότα τα οποία είχαν την τουρκική ''σφραγίδα'' πάνω τους, μετά και την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ.
Το ρωσικό ελικόπτερο καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικό πύραυλο MANPADS, το οποίο εκτοξεύθηκε από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Δύο Ρώσοι αξιωματικοί σκοτώθηκαν και ο τρίτος είναι τραυματισμένος πολύ σοβαρά.
Το περιστατικό που συνέβη χθες βράδυ, φέρνει στο νου μια παρόμοια τραγωδία που έλαβε χώρα στις 24 Νοεμβρίου 2015, όταν ένα τουρκικό F-16 κατέρριψε ένα ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24M εντός του συριακού εδάφους. Σε βίντεο τότε είδαν όλοι σε ζωντανή μετάδοση την διαπόμπευση των δύο Ρώσων πιλότων από τους Τουρκμένους Τζιχαντιστές.
Υπάρχουν τόσες πολλές προφανείς ομοιότητες μεταξύ των δύο γεγονότων που γεννούν ανησυχία για την στάση Πούτιν και στις δύο περιπτώσεις.
''Είναι αναμφίβολα πρόωρο να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα, αλλά γίνεται ήδη σαφές ότι οι Ρώσοι πιλότοι έπεσαν θύματα μιας κολοσσιαίας τουρκικής πρόκλησης, με στόχο την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπό τους τουρκικούς όμως όρους'', σημειώνουν Ρώσοι αναλυτές.
Από όσο είναι γνωστό, ο Αζέρος ΥΠΑΜ Ζακίρ Χασάνοφ, απευθύνθηκε στον Ρώσο υπουργό άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δίνοντας γραπτώς τα συλλυπητήριά του.Το Υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν με μια σπάνια για τέτοιες περιπτώσεις ευαισθησία, αναγνώρισε αμέσως την ευθύνη της χώρας για το θανατηφόρο περιστατικό, χαρακτηρίζοντάς το «τραγικό λάθος» και αφού έδωσε μια επίσημη απολογία, εξέφρασε την προθυμία να «διεξαγάγει έρευνα»!
Αν εξεταστούν όμως οι λεπτομέρειες του περιστατικού με προσοχή, θα αποκαλύψουν όπως πάντα την αλήθεια και θα διαπιστωθεί ότι χθες είχαμε ένα κολοσσιαίο τουρκικό παιχνίδι με θύμα πρώτα την ίδια την Ρωσία.
Πρώτα απ 'όλα, στην περιοχή του Nakhichevan, όπου στην πραγματικότητα το ρωσικό Mi-24 καταρρίφθηκε, δεν υπάρχει καμία στρατιωτική δράση που να σχετίζεται με την ένοπλη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Κατά συνέπεια, δεν θα μπορούσε να υπάρξει περίπτωση λάθους εν μέσω πολεμικών επιχειρήσεων, όπως ισχυρίζονται οι Αζέροι.
Παρεμπιπτόντως, εδώ υπάρχει μία καλή ερώτηση, “ποιοι ήταν οι μαχητές που ήταν εξοπλισμένοι με τόσο σύγχρονα MANPADS ( φορητά αντιαεροπορικά συστήματα), οι οποίοι ήταν σαφώς επαγγελματίες στον χειρισμό τους;''
Υπάρχει η διάχυτη εντύπωση ότι το ρωσικό ελικόπτερο είχε στοχοποιηθεί σκόπιμα. Αυτή η εκδοχή υποστηρίζεται από το γεγονός ότι το ελικόπτερο τύπου Mi-24 που χτυπήθηκε από τον αντιαεροπορικό πύραυλο δεν έκανε απλώς ελιγμούς στον εναέριο χώρο, αλλά, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της διοίκησης της 102ας στρατιωτικής βάσης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αρμενία, εκτελούσε αποστολή συνοδείας.
Επομένως, όλη η συζήτηση για το ότι τα ρωσικά ελικόπτερα δήθεν "συγχέονται με τα Αρμενικά" είναι απολύτως μια μεγάλη ανοησία.
Επιπλέον, ακόμη και αν υποτεθεί ότι όσοι κατέρριψαν το ελικόπτερο πίστευαν ότι ανήκε στους Αρμένιους και όχι στη Μόσχα, γιατί υλοποίησαν ένοπλη επίθεση σε ελικόπτερο χώρας μέλους της CSTO, εντός του εδάφους της;
Ουσιαστικά πρόκειται για μια σαφής πράξη επιθετικότητας κατά ρωσικού ελικοπτέρου και τίποτε άλλο. Τέτοια «ατυχήματα» και «παρεξηγήσεις» απλά δεν υπάρχουν αν δεν προκληθούν σκόπιμα.
Το γεγονός ότι το ρωσικό ελικόπτερο καταρρίφθηκε την ημέρα κατά την οποία οι δυνάμεις των Αρμενίων αναγνώρισαν επίσημα την απώλεια ελέγχου της πόλεως Shushi, η οποία παίζει ρόλο κλειδί στον δρόμο για την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο, είναι κάτι παραπάνω από μια ύποπτη «σύμπτωση».
Αν το Μπακού είχε τον παραμικρό λόγο να «αποκηρύξει» την τραγωδία, σε καμία περίπτωση δεν θα παραδεχόταν την ενοχή του. Επιπλέον η παραδοχή των Αζέρων ήρθε πάρα πολύ γρήγορα.
Όπως έγινε γνωστό στην συνέχεια, ο πόλεμος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έληξε. Υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ των δύο προέδρων ( Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν) υπό τον Ρώσο πρόεδρο.
Οι περιοχές Aghdam, Gazakh, Kelbajar και Lachin, καθώς και η πόλη Shusha, θα μείνουν υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, η Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα συνεχίσει να υπάρχει, αν και σε μια αρκετά περιορισμένη μορφή.
Επιπλέον, από τώρα και στο εξής οι Αρμένιοι, θα ζουν υπό την προστασία των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων και συγκεκριμένα των δύο χιλιάδων στρατιωτών που θα εισέρθουν στη ζώνη σύγκρουσης για να προστατεύσουν τον «διάδρομο Lachin», ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για τους Αρμένιους, για περίοδο 5 ετών, με δικαίωμα αυτόματης ανανέωσης.
Η τρέχουσα εδραίωση της ειρήνης μέσα στις φλόγες του Καραμπάχ ήταν προϊόν μιας μυστικής συνομιλίας μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ρετζέπ Ερντογάν, κατά την οποία, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, οι δύο ηγέτες "επιβεβαίωσαν την αμοιβαία ετοιμότητά τους να συνεργαστούν για τον τερματισμό του πολέμου."
Ο Ερντογάν έθεσε τους δικούς του όρους στον Πούτιν για αυτήν την περιοχή, για αυτό εκτοξεύτηκε και ο πύραυλος από το έδαφος του Nakhichevan, το οποίο, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, είναι επί του παρόντος υπό πλήρη τουρκικό έλεγχο.Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την μάλλον περιορισμένη αντίδραση του Κρεμλίνου σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών σχετικά με τις «σημαντικές διαφορές μεταξύ τουρκικών και ρωσικών θέσεων σχετικά με το Καραμπάχ», δεν επιτεύχθηκε καμία ειδική συναίνεση.
Οι Αζέροι έχουν καταντήσει από καιρό τουρκικές μαριονέτες, για αυτό και βιάστηκαν να αναλάβουν την ευθύνη για την κατάρριψη του ρωσικού ελικοπτέρου, μετά από εντολή Ερντογάν.
Ωστόσο, πολλά θα είναι σαφή από τις περαιτέρω ενέργειες της Άγκυρας, τόσο στον Καύκασο όσο και σε άλλα «σημεία επαφής» με την Ρωσία.
Η κλιμάκωση σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιοχές θα είναι πολύ ενδεικτική και η Ρωσία ενδέχεται να πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την Τουρκία, και ειδικά ο ίδιος ο Πούτιν που δέχθηκε την παρουσία των νεο-Οθωμανών Τούρκων τόσο κοντά στα ρωσικά σύνορα.
https://www.pentapostagma.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου