Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Clafoutis με βερίκοκα και κεράσια με άρωμα Γαλλίας

Clafoutis με βερίκοκα και κεράσια με άρωμα Γαλλίας


 To καλοκαιρινό, φρουτένιο μας αφιέρωμα συνεχίζεται… Αυτή τη φορά έχει άρωμα Γαλλίας! Στο νέο μας άρθρο θα φτιάξουμε καλοκαιρινό clafoutis με βερίκοκα και κεράσια και θα μάθουμε την ιστορία του. Προμηθευτείτε όποια καλοκαιρινά φρούτα σας αρέσουν, κεράσια για την κλασική εκδοχή ή βερίκοκα σαν κι εμάς ή σύκα ακόμα, κι ελάτε να δημιουργήσουμε!

Το clafoutis με βερίκοκα και κεράσια του Eat Dessert First Greece!

Το clafoutis περιγράφεται με διάφορους τρόπους, αλλού ως ένα ζουμερό pancake φούρνου με φρούτα, αλλού ως μια παχιά κρέπα και αλλού ως ένα γλύκισμα που θυμίζει flan, δηλαδή ένα είδος γαλατόπιτας αν θέλουμε να βρούμε το ελληνικό αντίστοιχο γλύκισμα. Όπως και να το περιγράψουμε, το ζήτημα είναι να το φτιάξουμε και να το απολαύσουμε… Αλλά πρώτα, όπως μας αρέσει πάντα να κάνουμε, θα μάθουμε μερικά πράγματα για την ιστορία του.

Βρήκαμε δύο εκδοχές για την ετυμολογία του ονόματός του clafoutis, το οποίο προφέρεται κλαφουτί. Η πρώτη ισχυρίζεται πως το clafoutis προέρχεται από τη γαλλική λέξη “clafir” η οποία σημαίνει συμπληρώνω, αναφερόμενη στο χυλό που συμπληρώνει τα κενά ανάμεσα από τα κεράσια. Η δεύτερη εκδοχή λέει πως το clafoutis προέρχεται από τη γαλλική φράση “fixer avec un clou” που σημαίνει καρφώνω, και αναφέρεται στα κεράσια ως καρφιά μέσα στη ζύμη.

Clafoutis με «καρφωμένα» κεράσια (πηγή)

Το clafoutis πρωτοεμφανίστηκε στο κέντρο της Γαλλίας, και συγκεκριμένα στην περιοχή Limousin, τον 19ο αι. O γευσιγνώστης και κριτικός γεύσεων του 19ου αι. Curnonsky περιγράφει τα εξής: «Το πραγματικό clafoutis απαιτεί πρώτα απ’ όλα γευστικά μικρά μαύρα κεράσια, τα οποία δε βρίσκουμε παρά στην περιοχή Limousin. Για να πετύχει κανείς την τελειότητα του clafoutis πρέπει αν τρέχει αίμα από το Limousin στις αρτηρίες του, όμορφο, σκοτεινό αίμα όπως το αίμα των κερασιών.»

Αυθεντικό clafoutis με κεράσια (πηγή)

Το αυθεντικό clafoutis φτιάχνεται με βούτυρο -φυσικά-, γάλα, κρέμα γάλακτος -υπάρχουν και συνταγές μόνο με γάλα-, ζάχαρη, αλεύρι, αυγά και κεράσια. Ορισμένες φορές αρωματίζεται με εκχύλισμα βανίλιας ή αμυγδάλου και άλλες φορές με κάποιο λικέρ, κατά προτίμηση Kirsch.

Τα κεράσια μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με άλλα φρέσκα φρούτα, αν και η αυθεντική συνταγή περιλαμβάνει αυστηρά κεράσια. Διαβάσαμε, μάλιστα, πως για κάποιους θεωρείται αιρετικό να αντικαταστήσει κανείς τα κεράσια με άλλο φρούτο, μιας και στο ψήσιμο βγάζουν τα ζουμιά τους, προσθέτοντας χαρακτηριστική γεύση στο γλύκισμα… Τα κεράσια δίνουν στο clafoutis «ένα άρωμα ασύγκριτο». Yπάρχουν ακόμη ορισμένοι που υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να αφαιρείται ο πυρήνας από τα κεράσια ώστε να διατηρούνται οι χυμοί τους, η γεύση τους και τα θρεπτικά τους συστατικά!

Μπορούμε να φτιάξουμε clafoutis και με άλλα φρούτα, όπως με μούρα… (πηγή)
…ή με βερίκοκα και να το σερβίρουμε με παγωτό ή σαντιγί! (πηγή)

Τα κεράσια θεωρούνται από τα αγαπημένα φρούτα των Γάλλων, ήδη από τη θριαμβευτική τους είσοδο στις συνταγές τους κατά τον Μεσαίωνα. Ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος ο 15ος, ο επονομαζόμενος και ο «Πολυαγαπημένος», αγαπούσε πολύ τα κεράσια και ενθάρρυνε την καλλιέργειά του, όπως και τη δημιουργία νέων ποικιλιών. Ο Ναπολέων, από την πλευρά του, ήταν τόσο μεγάλος θαυμαστής των κερασιών, ώστε υπάρχει ποικιλϊα με το όνομά του.

Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο 15ος, ο «Πολυαγαπημένος» και λάτρης των κερασιών (πηγή)
Ο Ναπολέων Βοναπάρτης, αυτοκράτορας των Γάλλων (πηγή)

Κατά τον Μεσαίωνα στη Γαλλία τα κεράσια εισέβαλαν στα μενού των εστιατορίων, ωμά ή μαγειρεμένα μέσα σε κρασί, και σερβίρονταν ως επιδόρπιο. Βρήκαμε ακόμα κεράσια στην περιγραφή ενός μεσαιωνικού γεύματος του 1425, η οποία έλεγε πως στον Αρχιεπίσκοπο της Ρουέν σερβιρίστηκαν για αρχή δυο καλυμμένα πιάτα, σε ένα από τα οποία υπήρχαν κεράσια, ενώ στο άλλο βοδινό.

Κεράσια σε κόκκινο κρασί, ένα μεσαιωνικό επιδόρπιο (πηγή)

Πολύ ωραία τα κερασάκια φυσικά, όμως εμείς από την πλευρά μας θα πειραματιστούμε λιγάκι! Αν θέλετε να ακολουθήσετε αυστηρά τους τύπους, όμως, στη θέση των βερίκοκων βάλετε μόνο κεράσια και θα έχετε ένα αυθεντικό γαλλικό clafoutis με τα όλα του…

H συνταγή μας

Clafoutis με βερίκοκα και κεράσια

Υλικά για το clafoutis

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις1 κούπα
Ζάχαρη1/2 κούπα
Βούτυρο (λιωμένο)40 γρ.
Αλάτι1 τσιμπιά
Αυγά3
Γάλα1 κούπα
Βανίλιες2 κάψουλες
Ζάχαρη καστανή (για το ταψάκι)1 κ.σ.
Βερίκοκα10
Κεράσιαλίγα
Τα υλικά για το γαλλικό clafoutis μας.
Το clafoutis μας θα έχει τα κλασικά κεράσια, αλλά και βερίκοκα!

Πώς φτιάχνουμε το clafoutis

Βήμα 1: Κόβουμε τα φρούτα μας στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια.

Βήμα 2: Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το γάλα με τα αυγά με το σύρμα.

Βήμα 3: Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Βήμα 4: Εν τω μεταξύ αλείφουμε με λίγο από το λιωμένο βούτυρο το ταψάκι μας και πασπαλίζουμε με μια κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη.

Χτυπάμε απαλά το ταψάκι να πάει παντού η καστανή ζάχαρη.

Βήμα 5: Προσθέτουμε στα υγρά μας το λιωμένο βούτυρο.

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υγρά υλικά μας με το σύρμα.

Βήμα 6: Προσθέτουμε στο μείγμα μας το αλεύρι και τις βανίλιες.

Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές, ρευστό μείγμα.

Βήμα 7: Τοποθετούμε τα βερίκοκα στο ταψάκι μας με τη μέσα πλευρά προς τα πάνω.

Βήμα 8: Ρίχνουμε το μείγμα μας μέσα στο ταψάκι με τα βερίκοκα.

Βήμα 9: Προσθέτουμε τα κερασάκια μας.

Βήμα 10: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στον αέρα για 45-50 λεπτά, αναλόγως και τον φούρνο, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα στην επιφάνεια.

Περιμένουμε για λίγο να πέσει η θερμοκρασία και σερβίρουμε ζεστό ή και κρύο. Πάει τέλεια με παγωτό καϊμάκι, για να το κάνουμε και λίγο πιο ελληνικό!

Καλή γαλλική, φρουτένια απόλαυση σε όλους!

https://eatdessertfirstgreece.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η παραλία της Μαγνησίας που ονομάζονταν «κολοκυθάκι»

  Η παραλία της Μαγνησίας που ονομάζονταν «κολοκυθάκι» Aerial Destination Δημοσιεύθηκε  28/04/2024 21:54 Τροποποιήθηκε  21:58 Ο Οβριός είναι...