Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Οστεοπόρωση: Ποια μορφή άσκησης στην εφηβεία χτίζει γερά οστά

 Οστεοπόρωση: Ποια μορφή άσκησης στην εφηβεία χτίζει γερά οστά

Οστεοπόρωση: Ποια μορφή άσκησης στην εφηβεία χτίζει γερά οστά

Οι ενήλικες που κατά τα πρώτα χρόνια της εφηβείας τους κάνουν σωματική άσκηση υψηλής έντασης, έχουν πιο δυνατά οστά και κινδυνεύουν λιγότερο από οστεοπόρωση, υποστηρίζει νέα βρετανική μελέτη.

Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα 2.569 συμμετεχόντων στη μελέτη υγείας «Παιδιά της Δεκαετίας του 1990» και διαπίστωσε πως όσο περισσότερο χρόνο περνά ένα παιδί ηλικίας από 12 ετών κάνοντας μέτρια έως έντονη σωματική άσκηση, τόσο δυνατότερα θα είναι τα ισχία του στην ηλικία των 25.

Η μεγαλύτερη οστική μάζα εντοπίζεται στην αρχή της ενήλικης ζωής του ανθρώπου και θεωρείται δείκτης του κινδύνου κατάγματος και οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή. Τα κατάγματα γοφού αποτελούν σημαντικό κομμάτι της αναλογίας των προβλημάτων που επιφέρει η ασθένεια της οστεοπόρωσης.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα υγιών ενηλίκων μετρώντας τη σωματική τους δραστηριότητα τέσσερις φορές, χρησιμοποιώντας τους μετρητές ταχύτητας που οι συμμετέχοντες φορούσαν κατά τις κλινικές αξιολογήσεις στις ηλικίες 12, 14, 16 και 25 ετών.

Βρήκαν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η σωματική δραστηριότητα μέτριας έως υψηλής έντασης κατά την εφηβεία ήταν πιο σημαντική από αυτή κατά την ενήλικη ζωή και ότι η ίδια παράμετρος στην πρώιμη ενήλικη ζωή ήταν σημαντικότερη από ό,τι αργότερα. Υπήρξαν, επίσης, στοιχεία που έδειχναν ότι η δραστηριότητα μεγαλύτερου αντικτύπου (συνεχή άλματα) όπως αξιολογήθηκε σε ένα υποδείγμα ατόμων στο τέλος της εφηβείας σχετίστηκε με δυνατότερα ισχία στην ηλικία των 25 ετών.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητικός συνεργάτης επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Bristol, Δρ. Ahmed Elhakeem ανέφερε: «Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν την εφηβεία ως πιθανότατα σημαντική περίοδο για την ανάπτυξη των οστών μέσω άσκησης υψηλής έντασης, πράγμα το οποίο θα ωφελήσει τη μελλοντική οστική υγεία και θα αποτρέψει την οστεοπόρωση. Επιβεβαιώσαμε, επίσης, άλλες μελέτες που δείχνουν ότι τα επίπεδα σωματικής άσκησης μέτριας έως υψηλής έντασης φθίνουν κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής. Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνουμε τους νέους ανθρώπους να παραμένουν δραστήριοι σε αυτή την ηλικία».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

https://www.onmed.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δήμoς Νοτίου Πηλίου: Αναγκαία η διατήρηση δρομολογίων του “Μουτζούρη”

Δήμoς Νοτίου Πηλίου: Αναγκαία η διατήρηση δρομολογίων του “Μουτζούρη” Τη διατήρηση των δρομολογίων του Τρένου Πηλίου ζητά ο αντιδήμαρχος Του...