Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

7 ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΟΥ

7 ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΟΥ

7 οφέλη του νερού για τον οργανισμό σου

Όλοι ξέρουμε ότι το νερό είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας. Αν και τόσο σημαντικό όμως, συχνά ξεχνάμε την σπουδαιότητά του και τον ρόλο του στην υγεία μας. Ας δούμε λοιπόν 7 λόγους που η κατανάλωση νερού πρέπει να σου γίνει καθημερινή συνήθεια.

1.Βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου και μας δίνει ενέργεια

Ακόμα και η μέτρια αφυδάτωση (1-3%) επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας, την διάθεσή μας και την λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης και είναι λογικό, αν σκεφτείς ότι κάθε φορά που ο εγκέφαλος και το σώμα μας χρειάζεται νερό, ο οργανισμός μας θα δώσει προτεραιότητα σε αυτό και όχι σε οποιαδήποτε άλλη λειτουργία.

2. Βελτιώνει την αντοχή και την απόδοσή μας στην άσκηση

Ακόμα και αν χάσουμε το 2% του νερού στο σώμα μας, τα σημάδια της αφυδάτωσης είναι αμέσως αισθητά. Πόσο μάλλον όταν χάνουμε 6-10% όταν αθλούμαστε πολύ έντονα. Η αφυδάτωση προκαλεί μειωμένη αντοχή, αύξηση της κόπωσης και γενικά δυσκολευόμαστε πολύ να ολοκληρώσουμε την άσκηση και σωματικά και ψυχικά.

3.Προλαμβάνει και βοηθάει στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων

Ο πονοκέφαλος μπορεί να προκληθεί από αφυδάτωση. Από προσωπική εμπειρία, κάθε φορά που ξεχνούσα να πιω νερό, το βράδυ αντιμετώπιζα ισχυρούς πονοκεφάλους. Με το νερό ο πονοκέφαλος έφευγε πιο γρήγορα και μειωνόταν σε ένταση μέχρι να περάσει εντελώς.

4.Ανακουφίζει από συμπτώματα δυσκοιλιότητας

Πόσο συχνά έχουμε ακούσει ότι οι φυτικές ίνες είναι η καλύτερη λύση για την δυσκοιλιότητα; Κι όμως, λίγοι ξέρουν ότι οι φυτικές ίνες από μόνες τους δεν μπορούν να βελτιώσουν την κινητικότητα του εντέρου εάν δεν πίνουμε και αρκετό νερό. Οι φυτικές ίνες θα απορροφήσουν το νερό, δημιουργώντας μαλακά κόπρανα που θα μειώσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.

5.Προστατεύει από σχηματισμό πέτρας στα νεφρά

Όσο περισσότερο νερό καταναλώνουμε, τόσο αυξάνεται και ο όγκος των ούρων. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερο νερό διέρχεται από τα νεφρά, άρα προλαμβάνει τον σχηματισμό κρυστάλλων που οδηγούν σε πέτρες. Αν και δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα για την χρήση του νερού ως αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης, ωστόσο η κατανάλωση αρκετού νερού προλαμβάνει σε κάποιες περιπτώσεις την εμφάνισή της.

6.Μειώνει τα συμπτώματα του hangover

Πόσες φορές έχεις ξυπνήσει με δυνατό πονοκέφαλο, ξηρό στόμα και ανακατεμένο στομάχι ύστερα από μεθύσι; Το αλκοόλ είναι διουρητικό, επομένως οδηγεί σε αφυδάτωση. Με αρκετή κατανάλωση νερού μπορούν να προληφθούν δυσάρεστα συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, ξηροστομία και αδυναμία.

7.Βοηθάει στην απώλεια βάρους

Το έχεις σίγουρα ξανακούσει. Το νερό βοηθάει στην απώλεια κιλών. Πράγματι! Κι αυτό γιατί το νερό αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού και ενισχύει την λειτουργία του μεταβολισμού μας. Μάλιστα, σε 2 μελέτες φάνηκε ότι πίνοντας ½ λίτρο νερό, αυξάνουμε την λειτουργία του μεταβολισμού κατά 24-30% για την επόμενη 1,5 ώρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πίνοντας 2 λίτρα την ημέρα αυξάνω τις καύσεις του οργανισμού μου κατά 96 θερμίδες την ημέρα. Δεν σου φαίνεται αρκετό; Σκέψου ότι καις θερμίδες απλά πίνοντας νερό! Επίσης, το πότε πίνεις το νερό είναι εξίσου σημαντικό. Πίνοντας μισή με μια ώρα πριν από τα γεύματα δημιουργεί αίσθημα κορεσμού με αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερο.

Είδαμε λοιπόν 7 λόγους για τους οποίους το νερό πρέπει να σε συντροφεύει παντού. Στην δουλειά, στο σπίτι, στην βόλτα. Όλες τις ώρες!

 

Στυλιανοπούλου Γεωργία

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

http://www.geonutrition.gr

https://gynaikaeimai.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φτιάχνουμε λαχταριστά μπιφτέκια κεμπάπ

  Φτιάχνουμε λαχταριστά μπιφτέκια κεμπάπ Από ATHENSMAGAZINE TEAM 16 Ιανουαρίου 2021    10:09 Συνταγή στο τσακ μπαμ Μπιφτέκια : Το   Athensm...