Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ 2020: ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ

ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ 2020: ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΕ ΤΑ  ΨΕΜΑΤΑ

Πρωταπριλιά 2020: Όλη η αλήθεια της ημέρας με τα ψέματα

Την 1η Απριλίου συνηθίζεται να λέγονται (καλοπροαίρετα) αναλήθειες, λόγω εθίμου. Κακά τα ψέματα, οπότε ας δούμε τι ξέρουμε και τι έχουν πει γι’ αυτά

Τα ψέματα την Πρωταπριλιά είναι μια ιστορία η οποία κρατά από πολύ παλιά – και θέλω να το πιστέψεις αυτό: μέχρι το 1564 η Πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου. Τη χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρείτο, πλέον, η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν -την παλαιά, πλέον- Πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους τρολάρουν.
Όμως οι ρίζες του εθίμου με τα πρωταπριλιάτικα ψέματα είναι ακόμα παλαιότερες και ανάγονται στους αρχαίους Κέλτες. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Κέλτες συνήθιζαν την Πρωταπριλιά να πηγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν με άδεια χέρια, αλλά οι ψεύτικες ιστορίες για μεγάλα ψάρια έδιναν και έπαιρναν. Γι’ αυτό οι Γάλλοι ονομάζουν ακόμα και σήμερα το πρωταπριλιάτικο ψέμα ‘’Poisson d’ Avril’’ - δηλαδή, «Ψάρι του Απρίλη.
Οι Άγγλοι την ονομάζουν ''April fool’s day'', πιο τρεντ. Σύμφωνα με άλλους μελετητές, οι πρωταπριλιάτικες φάρσες οφείλουν την ύπαρξή τους στη γιορτή της «Kοροϊδίας και του Ξεγελάσματος» της ρωμαϊκής Θεάς «Venus Aprilis», δηλαδή της Aπριλίου Aφροδίτης, που έδινε το έναυσμα για απελευθέρωση του πνεύματος ταυτόχρονα με την οργιώδη απελευθέρωση της φύσης. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι τα πρωταπριλιάτικα ψέματα έχουν σχέση με τη Μάγια, όχι τη Μέλισσα, την Ινδή θεά του έρωτα.
Το έθιμο της Πρωταπριλιάς ήρθε στην Ελλάδα, πιθανώς, την εποχή των Σταυροφοριών. Σε κάποιες περιοχές της πατρίδας μας θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά ή ότι θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειές του. Καμία σύνδεση, αλλά ας πάμε παρακάτω. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο. Επίσης, καμία σχέση. Στη Θράκη το βρόχινο νερό της Πρωταπριλιάς θεωρείται θεραπευτικό και γι’ αυτό το μαζεύουν σε μπουκάλι - να δούμε πόσα σχετικά «νέα» θα ακούσουμε σήμερα, λόγω κορονοϊού. Στην Κομοτηνή λέγανε πως την Πρωταπριλιά το είχαν σε καλό να γελούν, «για να γίνουν τα κουκούλια τους», όταν ανθούσε η σηροτροφία, η εκτροφή μεταξοσκωλήκων. Στην Τζαντώ της Ανατολικής Θράκης είχαν σε καλό να (ξε)γελάσουν τον άλλον, για να κάνουν τα δέντρα καρπό. Κάτι λέγαμε για σχετικότητα; Στην Άνδρο, πάλι, λένε ψέματα την 1η του Μάρτη κι όχι την Πρωταπριλιά.
Το πρώτο πρωταπριλιάτικο ψέμα εφημερίδας δημοσιεύθηκε στην «Evening Star», στις 31 Μαρτίου 1846. Η εφημερίδα ανήγγειλε στους αναγνώστες της ότι την επόμενη ημέρα θα γινόταν μεγάλη έκθεση… γαϊδάρων στην αίθουσα του Γεωργικού Ινστιτούτου Ίσλιγκτον, στο Βόρειο Λονδίνο. Πολύ κόσμος, κτηνίατροι, φιλόζωοι και περίεργοι συγκεντρώθηκαν εκεί, όπου πολύ αργά κατάλαβαν ότι είχαν πέσει θύματα (πρωταπριλιάτικης) φάρσας. Μια αμερικάνικη εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο (αρχές του 20ού αιώνα), στο οποίο αναφερόταν ότι ο Τόμας Έντισον είχε εφεύρει μια μηχανή, η οποία μετέτρεπε το νερό σε κρασί. Σχεδόν αμέσως, οι μετοχές των εταιρειών παρασκευής και διακίνησης οίνου σημείωσαν κατακόρυφη πτώση στο χρηματιστήριο. Στην Ελλάδα, το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ‘80 η εφημερίδα «Αυριανή» έγραφε για τον αφορισμό του Αντώνη Τρίτση από την Ιερά Σύνοδο, η «Ελευθεροτυπία» βούλιαζε το «Σισμίκ» στην Τένεδο, η «Πρώτη» το φωτογράφιζε στο Τουρκολίμανο, ενώ η «Μεσημβρινή» έγραφε με πηχυαίο τίτλο ότι η κυβέρνηση έβγαζε τη χώρα μας από το ΝΑΤΟ!
Ο βαρόνος Μινχάουζεν ήταν ο μεγαλύτερος ψεύτης όλων των εποχών. Με περιπετειώδη ζωή – συμμετείχε σχεδόν σε όλους τους πολέμους των Ρώσων εναντίον των Τούρκων κατά τον 18ο αιώνα – μετά την απόσυρσή του στα κτήματά του το 1760, έγινε διάσημος ως αφηγητής απίθανων ιστοριών για τη ζωή του ως στρατιώτη, κυνηγού και αθλητή. Ιστορίες που αποτέλεσαν το υλικό για το πρώτο βιβλίο με τις περιπέτειες του Ρούντολφ Έριχ Ράσπε, το 1785.
Όσα χρόνια κι αν περάσουν, οι άνθρωποι θα συνεχίζουν να λένε ψέματα. «Όλοι λέμε ψέματα, όλη την ώρα. Όταν θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια για κάποιον, είναι πιθανώς το τελευταίο πρόσωπο που πρέπει να ρωτήσουμε», ισχυρίζεται ο ψυχολόγος Ρόμπερτ Φέλντμαν, από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης. Σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα, καθημερινά, λέμε 25 ψέματα κατά μέσο όρο. Σε αυτά, προσμετρώνται και τα ψέματα στα όργανα της τάξης σχετικά με τον αληθινό λόγο μετακίνησής μας, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας. Οι άνδρες λένε δύο με τρεις φορές περισσότερα ψέματα από ό,τι οι γυναίκες. Σύμφωνα με μια αγγλική έρευνα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι ο μέσος Βρετανός λέει 22 ψέματα λιγότερα από έναν Αμερικανό, όπερ τρία ψέματα την ημέρα, δηλαδή 1.092 τον χρόνο. Αντιθέτως, μία μέση γυναίκα φαίνεται ότι λέει σχεδόν δύο την ημέρα, περίπου 728, ετησίως. Αλλά όλα αυτά, μέρα που είναι, τα πιστεύεις;

Αλλά, τι έχει ειπωθεί σχετικά;

Σπουδαίες ατάκες και ρήσεις για το ψέμα < μεσαιωνική ελληνική «ψέμα» < ελληνιστική κοινή «ψεῦμα» < αρχαία ελληνική «ψεῦσμα» < «ψεύδω».
«Το ψέμα είναι ανανδρία» – Νίκος Καζαντζάκης, Έλληνας συγγραφέας
«Ενα ψέμα είναι πιο βολικό από την αμφιβολία, πιο χρήσιμο από την αγάπη και πιο ανθεκτικό από την αλήθεια» – Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Κολομβιανός συγγραφέας
«Ενα επαναλαμβανόμενο ψέμα, γίνεται αλήθεια» – Βλαδίμηρος Ιλιτς Λένιν, ηγέτης της ΕΣΣΔ
«Οι πεποιθήσεις είναι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της αλήθειας από τα ψέματα» – Φρίντριχ Νίτσε, Γερμανός φιλόσοφος
«Οποιος λέει πολλά ψέματα πρέπει να έχει πολύ καλή μνήμη» – Κοϊντιλιανός, Ρωμαίος ρήτορας
«Είναι κοινό μυστικό πως κανένας άντρας με επιτυχία στις γυναίκες δεν καυχιέται γι’ αυτό. Αυτοί που το κάνουν, λένε ψέματα» – Ισαμπέλ Αλιέντε, Χιλιανή συγγραφέας
«Από το ευλαβικό ψέμα προτιμώ την ανίερη αλήθεια» – Αγγελος Τερζάκης, Έλληνας συγγραφέας
«Κάθε μισή αλήθεια είναι τρία τέταρτα ψέμα» – Θόρντον Ουάιλντερ, Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας
«Ολη η προπαγάνδα είναι ψέματα, ακόμα κι όταν λέει την αλήθεια» – Τζορτζ Οργουελ, Βρετανός συγγραφέας
«Το να λες ψέματα είναι ένα υπέροχο πράγμα, επειδή σε οδηγεί στην αλήθεια» – Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Ρώσος συγγραφέας
«Την αλήθεια τη “φτιάχνει” κανείς, ακριβώς όπως φτιάχνει και το ψέμα» – Οδυσσέας Ελύτης, ποιητής.
Καλό μήνα, λοιπόν, και να θυμάσαι αυτό που είχε γράψει ο Γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμύ: «Ελεύθερος είναι εκείνος που μπορεί να ζει χωρίς να λέει ψέματα».
Αλήθεια, μπορείς;
Πηγές

Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα τ.51ος, σ.72

https://www.ethnos.gr/

Ούτε ελεύθεροι, ούτε πολιορκημένοι

Ούτε ελεύθεροι, ούτε πολιορκημένοι

Χωρίς αμφιβολία ζούμε απερίγραπτες στιγμές. Κανείς δεν ξέρει τι γίνεται γύρω του. Αναγκαστικά η πρώτη επαφή με την υλική πραγματικότητα είναι οπτική. Ξαφνικά, από τη μια μέρα στην άλλη, οι πόλεις σχεδόν σε όλο τον πλανήτη αδειάζουν.

Η δυστοπία αυτή θυμίζει την ανήσυχη ερημιά των έργων του Τζιόρτζιο ντε Κίρικο. Το «Αίνιγμα της Ώρας» (1911), ο «Κόκκινος Πύργος» (1913), η «Η Μελαγχολία της Αναχώρησης» (1914) και το «Διπλό Όνειρο της Άνοιξης». Το παράξενο σύμπαν του Κίρικο είναι προφανώς μια ψυχοδιανοητική κατάσταση και όχι μια υλική, πραγματική συνθήκη. Έρημοι δημόσιοι χώροι, ο άδειος σταθμός του Μονπαρνάς, πλατείες, με τη σκληρή γεωμετρία της πόλης, ρωμαϊκά αγάλματα, απόκοσμες προοπτικές και μια-δύο μικροσκοπικές ανθρώπινες φιγούρες το πολύ.

Η οικεία εφήμερη ερημιά λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, όπου εξαφανίζονται όλοι στα σπίτια τους, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, εκτός από τους άστεγους και τα αδέσποτα σκυλιά, είναι η νέα πραγματικότητα, την οποία όλως παραδόξως κοντεύουμε πια να συνηθίσουμε μετά από 2 εβδομάδες απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Δεν θα ξεχυθεί κανείς μετά από λίγες ώρες, γιατί έχουμε απαγόρευση κυκλοφορίας. Τί αστείο είναι αυτό πάλι; Για πόσο παρακαλώ; Επ’ αόριστον, όλο τον Απρίλιο οπωσδήποτε, όπως φαίνεται και τον Μάϊο, να μην σας πούμε και τον Ιούνιο και χαλάσουμε τις καρδιές μας. Δε βλέπετε τις εκατόμβες στην Ιταλία και την Ισπανία;

Εξ άλλου δεν αποφασίζετε εσείς για τα μέτρα. Θα κάνετε ό,τι σας πούμε, τελεία και παύλα.

Οι διαταγές είναι σαφείς. Τις παραθέτουμε, γιατί θεωρούμε ότι αποτελούν λογοτεχνικές ψηφίδες σουρεαλισμού.

«Μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς. Αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό. Ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής, 3 αποφάσεις, 3 αποφάσεις για την ζωή μας, για τους οικείους μας, για τα παιδιά μας, για τις γειτονιές μας, για τις πόλεις μας, για την πατρίδα μας, 3 αποφάσεις».

«Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη: Αφού δεν θα έχουμε καμμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε! Μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, επικοινωνούμε με τους δικούς μας, αυτούς που αγαπάμε. Πάμε για έναν περίπατο ή για τρέξιμο μόνοι. Και σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τις συναθροίσεις. Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας».

Στο εξής επιτρέπονται έξι (6) μετακινήσεις με άδεια.

Ο υπεύθυνος πολίτης θα πρέπει να στείλει SMS ή να υπογράψει έγγραφο, στο οποίο θα αναφέρει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας τού εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του αν πρόκειται για εργασία. Όταν είναι έξω θα κρατάει αποστάσεις 2 μέτρων από τους γύρω του. Να μην τους κοιτάζει καν. Να περιμένει υπομονετικά στις ατελείωτες ουρές, στην τράπεζα, στο σουπερμάρκετ, στο φαρμακείο.

Η αστυνομική ταυτότητα και η βεβαίωση ανά χείρας. Τακτική απολύμανση. Καθαριότητα απόλυτη. Μόνο τα μάτια να φαίνονται πίσω από τη μάσκα. Αν θέλει μπορεί να πάρει ακόμα ένα (1) άτομο μαζί του για συντροφιά αλλά απόσταση 1,5 μέτρα παρακαλώ. Social distancing λέγεται. Τις άλλες ώρες θα κάθεται σπίτι, σε αυτό το χαζοροζουλί ζωγραφιστό σπιτάκι της κρατικής ρεκλάμας με τα κωνοφόρα γύρω-γύρω (κλεμμένο από μια αφίσα στο Τέξας), θα ακούει στις 6 κάθε απόγευμα τον συναισθηματικό και γλυκούλη κύριο Τσιόδρα να απαγγέλλει τις κρατικές Αλήθειες για την επιδημία.

Πόσο δάκρυ κορόμηλο κύλησε όταν βούρκωσε ο κύριος Τσιόδρας εξηγώντας ότι κινδυνεύουν κυρίως οι παππούδες και οι γιαγιάδες από την ίωση. Όλοι αγαπάμε ή αγαπούσαμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Όση αντιπάθεια μπορεί να προκαλεί ο βλοσυρός συνταγματάρχης Χαρδαλιάς, που αναγγέλλει τα μέτρα και τις απαγορεύσεις, τόση γλύκα και εμπιστοσύνη προξενεί αυτή η μουσίτσα. Πολλοί είναι έτοιμοι να πέσουν ακόμη και στη φωτιά αν το ζητήσει ο κύριος Τσιόδρας.

Μετά αν θέλει ο υπεύθυνος πολίτης (και για το καλό του, ΝΑ ΘΕΛΕΙ) μπορεί να πληροφορείται ποιός διάσημος αρρώστησε από την ίωση και τις αναλυτικές συστάσεις από τα ΜΜΕ. Δελτίο καιρού δεν χρειάζεται. Κανείς δεν χρειάζεται περιττές πληροφορίες. Επιτρέπεται ο προαυλισμός στο μπαλκόνι χωρίς άδεια των αρχών.

Οι Ιταλοί τραγουδούν από τα μπαλκόνια, ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις και περφόρμανς τον πληροφορούν τα εγχώρια ΜΜΕ. Ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Κούρκουλας παρατηρεί εύστοχα ότι μετά από αρκετά χρόνια τα έρημα μπαλκόνια αποκτούν ζωή, γίνονται πάλι το κατώφλι του παλιού ισόγειου σπιτιού. Διότι οι κάτοικοι των ελληνικών πόλεων ήταν πολύ πριν κλεισμένοι στα σπίτια τους χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο.

Η κοινωνικοποίηση γινόταν εδώ και χρόνια μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον προαυλισμό στις απειράριθμες καφετέριες, που ξεφύτρωσαν στα χρόνια της κρίσης, κυρίως για τις νεότερες ηλικίες. Τώρα τούς πείραξε ο εγκλεισμός;

Θα αναρωτηθείτε ίσως, γιατί τα ΜΜΕ δεν λένε στον υπεύθυνο πολίτη ότι πολλοί ιταλοί έχουν αρχίσει να μπουκάρουν στα σουπερμάρκετ λόγω Πείνας; Στον ιταλικό Νότο, αναμενόμενο. Ο «υπεύθυνος» πρέπει να χειροκροτεί από το μπαλκόνι του το Κράτος κατ’ εντολή της Πρώτης Κυρίας και να πιστεύει ότι αυτό το Κράτος έχει φροντίσει γι’ αυτόν, ότι θα του λύσει το πρόβλημα της πείνας και αν αρρωστήσει από την πανδημία θα βρει φροντίδα στο σύστημα υγείας. Και όλα πάνε ρολόι, η κατάσταση βαίνει καλώς.

Ακόμα και ο Τζώρτζ Όργουελ θα είχε εκνευριστεί με τέτοιες καταστάσεις, όταν δακτυλογραφούσε από το κρεβάτι του –λόγω εξάντλησης από τη φυματίωση– το «1984».


https://anhsyxia.wordpress.com/

https://anarchypress.wordpress.com
Λ.

Εκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για τις Λειτουργίες το Πάσχα

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ
Εκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για τις Λειτουργίες το Πάσχα
Ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος με επιστολή τους προς την υπουργό Παιδείας, ζήτησαν να επιτραπεί στους κληρικούς της χώρας να τελούν τη Θεία Λειτουργία και τις ιερές ακολουθίες κανονικά, αλλά κεκλεισμένων των θυρών
Συνεδριάζει εκτάκτως την Τετάρτη (1/4) μέσω τηλεδιάσκεψης η Ιερά Σύνοδος, για τις λειτουργίες εν όψει του Πάσχα. Οι Ιεράρχες θα συζητήσουν την πρόταση που έκαναν για λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών λόγω του κορονοϊού.
Συγκεκριμένα, η πρόταση είναι να λειτουργήσουν οι ναοί με τον ιερέα, έναν ψάλτη και έναν και ένα νεωκόρο, αλλά χωρίς πιστούς από την Κυριακή των Βαΐων και μετά. 
Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος με επιστολή τους προς την υπουργό Παιδείας, ζήτησαν να επιτραπεί στους κληρικούς της χώρας να τελούν τη Θεία Λειτουργία και τις ιερές ακολουθίες κανονικά, αλλά κεκλεισμένων των θυρών.
Στην ίδια επιστολή, η Εκκλησία της Ελλάδος διά του Αρχιεπισκόπου ζητά να επιτραπεί να τελούν τη Θεία Λειτουργία και στα μοναστήρια, όπου οι άνθρωποι ζουν ούτως ή άλλως με κοινοβιακό τρόπο.

Εκκλησιασμός στο σπίτι

Ο Αρχιεπίσκοπος, στο πρόσφατο τηλεοπτικό μήνυμά του, απηύθυνε έκκληση προς τους ευλαβείς πιστούς να παραμείνουν στις οικίες τους και να κάνουν ουσιαστικά τα σπίτια τους μικρές Εκκλησίες.
Ζήτησε από όλους τους πιστούς να προστατεύσουν την ιερότητα και τη συνέχεια όχι μόνο της δικής τους ζωής, αλλά και της ζωής των συνανθρώπων τους, ιδιαίτερα όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Ο κ. Ιερώνυμος υπενθύμισε την απόφαση της έκτακτης Συνεδρίασης της  Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία εξέφρασε ήδη «προληπτικώς την οφειλετική πρόνοιά της για την ανακούφιση της κοινής αγωνίας του δοκιμαζόμενου ευλαβούς ελληνικού λαού από την απρόβλεπτη και επικίνδυνη αόρατη απειλή της πανδημίας του κοροναϊού».
Υπό το πνεύμα αυτό, υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος, αποφάσισε να απευθύνει «έκκληση προς τους ευλαβείς πιστούς να αποφύγουν προς καιρόν τον κοινό εκκλησιασμό στους Ιερούς Ναούς και τους προέτρεψε να περιοριστούν στην προσευχή της κατ’ οίκον Εκκλησίας».
https://www.ethnos.gr/

γυρίζοντας τραπέζια και κάνοντας κλικ στα ρολόγια

How the world became obsessed with time and efficiency | National Post

γυρίζοντας τραπέζια και κάνοντας κλικ στα ρολόγια

Ένιωθε ότι τα πάντα είχαν μετακινηθεί αλλού, όπως το λεπτό χαρτί στην πρώτη επαφή του νερού. Συρρίκνωσε.
Σύντομα, η αγωνία είχε φύγει, τα άσπρα επιχειρήματά του αφηγήθηκαν μία φορά σε ήχους που στροβιλίσθηκαν σαν αιωρούμενες ριπές αέρα, που τώρα περικλείονται σε φυσαλίδες που θα θρυμματίζονταν βίαια σε όλους τους αναστεναγμούς. Αφέθηκε παραμελημένος.
Η σιωπή κατέκτησε τα εδάφη που κάποτε τον κρατούσαν περήφανα, έβγαλαν την καρδιά του, πλημμύριζαν το μυαλό του με μολυσμένα χτυπήματα αγωνίας, κοίλου ματιού. Έχασε τον εαυτό του.
Η λύπη άρχισε να σέρνει σε παλιές φωτογραφίες και πίσω από κάθε καθρέφτη υπήρχε μια μαύρη μνήμη, νεκρωτική και μαρασμένη, όπως τα πέταλα που βρέθηκαν στις τελευταίες ώρες τους. Ο χρόνος άρχισε μια μεταβαλλόμενη εικόνα, μολυσμένη από τις συνήθειες, μια κινηματογραφική ταινία στην οποία κυνηγούσε μακριά, σε ποτάμια τραγικών επιστροφών.
Τα χέρια του θα γονατίζουν στις σελίδες, τα χείλη του θα απαγγέλλουν τις υποσχέσεις του παρελθόντος, τα όνειρα που εξαφανίστηκαν σε κάτι που φαινόταν σαν μια άλλη ζωή. Ένα κεφάλι γεμάτο δύσκολες δυνάμεις, που ανακατεύονταν με αίμα και εισέβαλλαν στο στόμα του, που έτρεχε σε δάκτυλα τοποθετημένα πάνω στα στατικά πόδια, αμαυρώνοντας το σώμα.
Και προσπάθησε, και φώναξε, έσπασε χαλαρά σε θραύσματα που κάλυψαν το πάτωμα που έκανε τα προβλήματα να αιμορραγούν στα κατάγματα του.
https://sapphire-sky-com.home.blog/

Κορωνοϊός και καραντίνα: Πώς να μην πάρεις βάρος μένοντας μέσα

Κορωνοϊός και καραντίνα: Πώς να μην πάρεις βάρος μένοντας μέσα



Μία από τις δυσάρεστες επιπτώσεις του εγκλεισμού στο σπίτι είναι το ότι τρώμε περισσότερο και το ότι δεν γυμναζόμαστε σχεδόν καθόλου. Το αποτέλεσμα; Οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση βάρους. Ας δούμε πώς γίνεται να ανατραπεί αυτό.
Μην ξεφεύγετε από τον κανόνα 3-2
Προσπαθήστε να τηρείτε το πρόγραμμα σας, καταναλώνοντας 3 γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2 σνακ (κατά προτίμηση φρέσκα φρούτα), μέσα στην ημέρα. Επίσης, χρειάζεται να δώσετε προσοχή και στις μερίδες, τις οποίες θα προσαρμόζετε ανάλογα. Αν για παράδειγμα, το μεσημεριανό σας είναι πολύ φορτωμένο σε θερμίδες, προσπαθήστε το δείπνο να είναι πιο ελαφρύ π.χ. 1 χορτόσουπα ή 1 σαλάτα με αβγό.
Μειώστε το αλάτι
Η μεγάλη πρόσληψη αλατιού προκαλεί κατακράτηση υγρών. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να μειώσετε την κατανάλωση του. Για να δώσετε γεύση στα κρεατικά προσθέστε μυρωδικά και μπαχαρικά.
Ετοιμάστε υγιεινά γεύματα
Με τόσο χρόνο στη διάθεση σας δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην μαγειρέψετε. Επιλέξτε απλές και υγιεινές συνταγές, με όσπρια, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, λευκό κρέας και ψάρι και περιορίστε το κόκκινο κρέας και τα γλυκά σε 1 φορά την εβδομάδα. Με άλλα λόγια, ακολουθήστε το μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής και δεν θα χάσετε.
Περιορίστε το delivery
Καταλαβαίνουμε ότι στερείστε πολλά και ότι θέλετε έστω και λίγο να «κακομάθετε» τον εαυτό σας με φαγητό απ’ έξω, ειδικά τώρα που η επιλογή εξόδου για φαγητό δεν υπάρχει. Από την άλλη, καλό είναι να μην το παρακάνετε, παραγγέλνοντας καθημερινά delivery γιατί δεν μπορείτε να ελέγξετε ούτε τις μερίδες ούτε τις θερμίδες που καταναλώνετε και τις οποίες, φυσικά, λόγω των συνθηκών δεν καίτε με τον ίδιο ρυθμό όπως πριν.
Μην αμελείτε τη γυμναστική
Η άσκηση σε συνδυασμό με την ισορροπημένη διατροφή θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας, αν όχι και να χάσετε μερικά κιλά, ακόμη και μέσα στο σπίτι. Αν δεν διαθέτετε όργανα γυμναστικής δεν υπάρχει πρόβλημα. Στο YouTube θα βρείτε αρκετά βιντεάκια με ασκήσεις που δεν χρειάζονται γυμναστηριακό εξοπλισμό ή με τη χρήση αντικειμένων που έχετε ήδη στο σπίτι, όπως μία πετσέτα ή ένα φουλάρι.
Για όσους νηστεύουν
Ακολουθήστε κι εσείς τη «συνταγή» των 3 κυρίως γευμάτων και 2 σνακ την ημέρα και συνοδεύστε το μεσημεριανό και το δείπνο με σαλάτα. Περιορίστε την κατανάλωση αμυλούχων τροφών και επιλέξτε απλές φέτες ψωμιού και όχι μπαγκέτες. Μετριάστε την κατανάλωση μακαρονιών και ρυζιού και προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης, γιατί οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Τέλος, βάλτε στο πιάτο σας θαλασσινά, που είναι καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας.
https://www.olivemagazine.gr/


https://georgepelagia.wordpress.com/

Να κάνουμε σεξ ή θα κολλήσουμε κορωνοϊό;

Να κάνουμε σεξ ή θα κολλήσουμε κορωνοϊό;

κορονωϊός, κορονοϊός, κορονοιος, σεξουαλική υγεία, σεξουαλική επαφή, σεξ και σχέση, ερωτική ζωή, ασφάλεια,

Έρωτας σε καιρό κορωνοϊού! Επιτρέπεται; 
Μαρίνα Μόσχα
 
Περνάμε δύσκολες μέρες με αναγκαία την απόσταση μεταξύ μας και ας βρισκόμαστε στο ίδιο σπίτι για να προφυλαχθούμε αλλά και να προφυλάξουμε τους αγαπημένους μας. Και ενώ καταλαβαίνουμε – οι περισσότεροι τουλάχιστον – τον κίνδυνο, αναρωτιόμαστε πόσο εύκολο είναι να  κοιμόμαστε στο ίδιο κρεβάτι με τον σύντροφό μας και τι είδους επαφές θα έχουμε;
Ξέρουμε πως σε κρίσιμες καταστάσεις, η ανθρώπινη επαφή είναι αυτή που μας κρατάει ζωντανούς και μας ενισχύει να «πολεμήσουμε» για να παραμείνουμε ζωντανοί. Ξέρουμε επίσης, πως σε δύσκολες συνθήκες, οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά και συνήθως αυξάνονται και οι γεννήσεις. Τώρα όμως;

Να κάνουμε σεξ ή θα κολλήσουμε κορωνοϊό;

Ανησυχία έχει πέσει στα ζευγάρια που από τη μία έχουν αυτή την ανάγκη να πάρει ο ένας τον άλλον αγκαλιά και να καθησυχαστούν και οι δύο και από την άλλη ίσως αλληλοκοιτάζονται και λίγο …καχύποπτα! Πράγματι το σεξ είναι η πιο κοντινή επαφή που μπορεί να έχει το ζευγάρι, μέσα από το φιλί αλλά και την ανάσα του ενός πάνω στον άλλον: «…όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια του σεξ υπάρχει πολύ στενή επαφή μεταξύ δύο ατόμων, η πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό από έναν μολυσμένο σύντροφο είναι σχεδόν 100%, ειδικά λόγω του φιλιού που ενέχεται. Ακόμα όμως και αν δεν φιληθεί το ζευγάρι, μπορεί και πάλι μέσα από τα μολυσμένα χέρια που αποτελούν σημαντική πηγή μόλυνσης, να μεταδοθεί ο ιός «, σύμφωνα με τον Δρ M. Munir του Τμήματος Βιοϊατρικών και Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Lancaster.

Επειδή λοιπόν πολλά λέγονται ας ξεκαθαρίσουμε τι ισχύει και τι όχι

Και ασφαλώς σε κάποιες περιπτώσεις οι αγκαλιές θα αλλάξουν και η έκφρασή τους δεν θα είναι πλέον σωματική αλλά συναισθηματική, αν ο ένας νοσεί ή υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως πρόλαβε και τον αγκάλιασε ο ιός…
Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα ενδείξεις πως ο κορωνοϊός κολλάει με την σεξουαλική επαφή. Παρόλα αυτά, τα φιλιά που ανταλλάσσονται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και η κοντινή επαφή – πρόσωπο – με πρόσωπο – εάν ο ένας εκ των δύο φέρει τον ιό, μπορεί να τον μεταδώσει στον άλλον.
Αν υπάρχουν υποψίες πως ο ένας από τους δύο υπάρχει περίπτωση να έχει κολλήσει, εννοείται πως χρειάζεται να κρατήσουμε όχι μόνο σεξουαλικές αποστάσεις, αλλά και γενικότερα να υπάρξει απομόνωση και μέσα στο σπίτι. Άλλωστε η καραντίνα των 15 ημερών πλέον θα μας δείξει ποιοι νοσούν και ποιοι όχι.
Και αν ο σύντροφός μου είναι ασυμπτωματικός; Και πώς θα το ξέρετε αυτό; Αν δεν υπάρχουν συμπτώματα και νιώθετε πως ήσασταν προσεκτικοί το προηγούμενο διάστημα μένοντας στο σπίτι, προφανώς δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Αν όμως κυκλοφορούσατε και υπάρχει περίπτωση να έχετε έρθει σε επαφή με τον ιό, καλό θα είναι να μην έχετε περιπτύξεις και να αφήσετε το διάστημα των δύο εβδομάδων να περάσει, ώστε να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος.
Αν έχετε συμπτώματα, όπως βήχα, πυρετό, αναπνευστικά προβλήματα, αποφύγετε την σεξουαλική επαφή. Δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχετε κορωνοϊό, μέχρι να βεβαιωθείτε όμως – ιατρικά ή με την 14ήμερη καραντίνα – προφανώς θα αποφύγετε κάθε είδους επαφή άρα και την σεξουαλική, λαμβάνοντας και όλα τα μέτρα για την μη μετάδοση του ιού.
Επίσης, όσοι είχατε ερωτικές επαφές με μη σταθερό σύντροφο τις προηγούμενες μέρες, καλό είναι να βάλετε τον εαυτό σας σε σεξουαλική και γενικότερη απομόνωση για το ενδεδειγμένο διάστημα των 14 ημερών, ώστε από τη μία να δείτε αν είστε και εσείς υγιής αλλά και σε περίπτωση που έχετε μολυνθεί να μην μεταδώσετε τον ιό. Κάτι ανάλογο βέβαια χρειάζεται και για όσους έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις, καθώς και πάλι όλοι θα πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα!
Ας μην ξεχνάμε πως δεν είναι μόνο η σεξουαλική πράξη αυτή που μπορεί να αποφορτίσει σεξουαλικά ένα ζευγάρι. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι, όπως για παράδειγμα to cyber sex, το sexting… Γενικότερα θα λέγαμε πως και εδώ η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει αρκετά, εφόσον μπορούμε να ήμαστε σε διπλανά δωμάτια για παράδειγμα αλλά να συνεχίσουμε – έστω και με αυτόν τον τρόπο – να έχουμε σεξουαλική ζωή, η οποία μπορεί να πάρει ένα μεγάλο κομμάτι της έντασης και του άγχους των ημερών.
Μαρίνα Μόσχα
https://marinamoscha.life/
Πρώτη δημοσίευση: Thriveglobal.gr

Ο αγώνας τελειώνει όταν αρχίζει η ευγνωμοσύνη


Ο αγώνας τελειώνει όταν αρχίζει η ευγνωμοσύνη


"Η ευγνωμοσύνη μετατρέπει αυτά που έχουμε σε αρκετά." - Ανώνυμος
Όταν τα πράγματα φαίνονται σκληρά, είναι τόσο εύκολο για όλα τα θετικά να χάσουν τη θέση τους στην καρδιά μου. Αλλά καθώς αρχίζω να διαβάζω τη ζωή με βαθύτερο τρόπο, αρχίζω να βρίσκω αμέτρητα πράγματα για τα οποία είμαι ευγνώμων.
Όταν βλέπω από καιρό σε καιρό τους άστεγους, που κοιμάται κάθε βράδυ στους δρόμους, κάθε νύχτα συχνά σκέφτομαι τον εαυτό μου: "Τι δικαιώμακα να δείξω την απογοήτευσή μου και να παραπονεθώ για τα ελάχιστα πράγματα που με ενοχλούν;"
Ζω σε έναν κόσμο όπου μπορώ να ξυπνήσω το πρωί, να αναπνέω κανονικά και να κάνω καρδιά. Θα απολαύσω σήμερα, και ελπίζω να ξυπνήσω ξανά αύριο. Έχω την ωραιότερη οικογένεια, τους πιο απίστευτους φίλους, το γεύμα yummiest, που μερικές φορές νιώθω σαν να παίρνουμε τόσα πράγματα για δεδομένο, συμπεριλαμβανομένων των απλούστερων πράξεων: της ίδιας της ζωής. Αυτό, ανεξάρτητα από το πώς το σκεφτόμαστε, είναι το μεγαλύτερο δώρο που μας δίνεται. Οι ασθένειες, η φτώχεια, οι λιμοί, οι καταιγίδες και οι ξηρασίες χρειάζονται εκατοντάδες και χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο, αλλά είμαστε τυχεροί - εξακολουθούμε να επιβιώνουμε, εξακολουθούμε να υπάρχουν, εξακολουθούμε να μπορούμε να ονειρευόμαστε.
Ζω σε ένα μέρος όπου τα καλοκαίρια ζωντανεύουν ζεστά και η βροχή μερικές φορές έρχεται κατακλυσμένη. Νιώθω ευγνώμων έχοντας μια στέγη πάνω από το κεφάλι μου όταν είναι κρύο, ζεστό, θυελλώδες, ή όταν ακούω τη βροχή να χτυπά σκληρά στο παράθυρό μου.
Μπορώ να αντέξω τις μικρές απολαύσεις της ζωής. Η ανατολή του ηλίου, το ηλιοβασίλεμα, ένας ήσυχος περίπατος στη φύση, η ανακουφιστική ζεστασιά του ήλιου στο πρόσωπό μου ...
Το πράγμα είναι ότι τα σώματά μας εξελίχθηκαν στα δάση. Δεν εξελίξαμε να χρειαζόμαστε τίποτα «επιπλέον» για να επιβιώσουμε. Γιατί λοιπόν, θέλουμε πάντα να αγωνιζόμαστε για περισσότερα; Οι πρόγονοί μας δεν επέζησαν χωρίς να επιτύχουν αυτές τις επιπλέον ανάγκες; Δεν ήταν το νερό, τα τρόφιμα και τα καταφύγια το μόνο που χρειάζονταν για να φτάσουν σε μια άλλη μέρα;
Όταν σκέφτομαι τις στιγμές που παραπονέμαι ότι δεν έχουν αρκετό, συνειδητοποιώ ότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που δεν έχουν καν πρόσβαση στα πιο απλά πράγματα.
Έτσι, ακόμα και κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων περιόδων, είμαι τόσο ευγνώμων για να είμαι ζωντανός - να είμαι γύρω από την οικογένειά μου, να μαγειρεύω, να ψήνω, να παίζω επιτραπέζια παιχνίδια, (έχω κάνει και δουλειές στο σπίτι!), Ότι αισθάνομαι απλά ευλογημένος να είμαι εδώ.

-SaaniaSparkle 🧚🏻♀️

Μια ανοικτή επιστολή στο Coronavirus από SumitOfficial

Μια ανοικτή επιστολή στο Coronavirus από SumitOfficial

Αγαπητέ Corona,
Ξέρω ότι αυτό δεν είναι αυτό που περιμένατε να σας τηλεφωνήσω με αυτόν τον γενναιόδωρο τρόπο αφού ξέρετε πώς χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας. Αλλά αυτό που είμαι ευγνώμων για αυτή τη χρονική στιγμή είναι η παρουσία σας, η οποία αποστέλλεται σε αυτή τη μητρική γη για το μόνο κίνητρο που μας κάνει να γνωρίζουμε. Γνωρίζοντας την ύπαρξή μας, εμείς ως άνθρωποι είμαστε περισσότερο από ό, τι είναι καφέ, άσπρο ή μαύρο, οποιαδήποτε εργασία, τυχόν πρότυπα, φτώχεια, πλούτο ή εγώ σε αυτό το θέμα.
Μας κάνατε να συνειδητοποιήσουμε ότι χάνουμε τις πηγές μας εδώ και δεκαετίες, τη φύση γύρω μας, τους ανθρώπους της δικής μας οικογένειας καταστροφικά.
Μας έκανε πραγματικά να συνειδητοποιήσουμε το σκοπό της ζωής μας και για αυτό που είμαστε εδώ σ 'αυτή τη γη.
Ξέρω ότι έχετε σκοτώσει πολλούς ανθρώπους πρόσφατα και εξαπλώθηκε παντού, αλλά ένα πράγμα που μας έχει καταστήσει κατανοητό είναι να έχουμε υπομονή, υπομονή να καθίσετε στο σπίτι και να περιμένετε για την ημέρα που όλα θα είναι εντάξει και να είναι την οικογένειά μας έως ότου τα πράγματα εγκατασταθούν.
Corona, εσύ, στο διάστημα των μόλις 3 μηνών, έχετε διδάξει σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η ζωή μπορεί να λήξει σε μια χρονική στιγμή. Πραγματικά κάνατε να ζήσετε την τρέχουσα στιγμή. Είμαστε τώρα με την οικογένειά μας. Ασφαλής. Περιτριγυρισμένο από αγάπη και γέλια.
Πότε ήταν η τελευταία φορά που ήμασταν United; Όχι μόνο ως οικογένεια, ως κοινότητα, ως κράτη / χώρες αλλά κυρίως ως παγκόσμιος; Αγωνιζόμασταν όλη την ώρα για να σκοτώσουμε ο ένας τον άλλον. Όσο ισχυρότερο γίνεται το κυρίαρχο και προσπαθεί να κυβερνά τον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά τώρα? Κάθε χώρα προσπαθεί να μάθει κάτι ή το άλλο ο ένας από τον άλλο για να λάβει τις προφυλάξεις, μη επαναλαμβάνοντας τα λάθη που έκαναν, δίνοντας τη συμπάθεια και τις προσευχές στον άλλον.
Μας διδάξατε επίσης ότι όσο κι αν καταπολεμούμε τη θρησκεία, την κοινότητα, τους ανθρώπους ή την κοινωνία των άλλων, αυτό που πραγματικά μας βοηθά σε αυτό το χρονικό σημείο ως γενικό προσωπικό, μεταφορείς, οδηγούς φορτηγών, αγρότες, οδηγούς αυτοκινήτων, γιατρούς, νοσηλευτές , το ιατρικό προσωπικό, τους ανθρώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης και ο κατάλογος είναι ατελείωτος για να είμαστε ευγνώμονες.
Πού είναι εκείνοι οι άνθρωποι που σκοτώνουν ο ένας τον άλλον για τους Θεούς; Υποθέτω, στο εσωτερικό του νοσοκομείου, να θεραπεύεται από τον γιατρό της αντίθετης θρησκείας.
Corona, έχετε έρθει εδώ στη γη ως επισκέπτης που χρειάστηκε απλώς ο καθένας να γνωρίζει την ευεξία του, τις οικογένειές του για τον λαό και το πιο σημαντικό για τον εαυτό του.
Είμαι πολύ ενήμερος για την καταστροφή που κάνετε σε εκατομμύρια και δισεκατομμύρια καθημερινά και ότι έχετε τη δύναμη να σκοτώσετε ολόκληρο τον κόσμο στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Είσαι ισχυρότερη τώρα. Είστε μεταδοτικοί, και αυτή είναι η δύναμή σας και ως εκ τούτου εξαπλώνετε όπως οτιδήποτε γύρω μας.
Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε Ηνωμένοι ως ο κόσμος ΤΩΡΑ, ο Δημιουργός του Κόσμου μας έχει δώσει την πίστη, την υπομονή και τις καρδιές για να είμαστε ευγνώμονες για όλα όσα έχουμε λάβει από τον Παντοδύναμο. Και είναι εκεί για να μας στηρίξει σε αυτή τη δύσκολη εποχή μας.
Corona Virus, Είμαστε ισχυρότεροι από εσάς. Να θυμάστε ότι. Ο Θεός θα σας επαναφέρει σύντομα, δίνοντάς μας τη θεραπεία για να σας εμποδίσει να εξαπλωθεί περαιτέρω. Αλλά αυτό που περιμένω μετά την έξοδό σας είναι να συνδεθείτε τόσο πολύ με τον κόσμο και μπορούμε να κάνουμε την ειρήνη μεταξύ μας. Μένουμε αυτό το απαλό. 🙂
Δικός σου,
μια ευγνώμων ψυχή,
Sumit
Αυτές είναι μερικές από τις συμβουλές και τις προφυλάξεις που μπορεί να έχει κάποιος που υπέβαλε ο ΠΟΥ:
Πνευματικά δικαιώματα © 2015-2019 by SumitOfficial
Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.
https://sumitofficial.wordpress.com/

Και μια μεγάλη αλήθεια… οι σχέσεις είναι δούναι και λαβείν

  Και μια μεγάλη αλήθεια…  οι σχέσεις είναι δούναι και λαβείν – Joanna Sou – GynaikaEimai 15 Ιανουαρίου 2025 «Αν δεν φτιάξεις αυτά τα δύο πρ...