Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Ένα υγιές έντερο είναι το κρυφό κλειδί για την απώλεια βάρους!

Ένα υγιές έντερο είναι το κρυφό κλειδί για την απώλεια βάρους!

Η σύνθεση των οργανισμών που ζουν στο έντερο καθορίζουν πώς αποθηκεύει το σώμα σας τα τρόφιμα που τρώτε, πόσο εύκολο (ή σκληρό) είναι για εσάς να χάσετε βάρος και πόσο καλά λειτουργεί ο μεταβολισμός σας. Τα εντερικά βακτήρια οδηγούν στην παχυσαρκία και τη μεταβολική νόσο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η σύνθεση της χλωρίδας του εντέρου διαφέρει σε άτομα που είναι παχύσαρκοι και διαβητικοί και άτομα που έχουν φυσιολογικό βάρος χωρίς μεταβολικές παρατυπίες. Ένας πιθανός μηχανισμός για τον τρόπο με τον οποίο οι αλλαγές στην χλωρίδα του εντέρου προκαλούν παχυσαρκία, είναι ότι διαφορετικά είδη βακτηρίων φαίνεται ότι έχουν διαφορετικές επιδράσεις στην όρεξη και το μεταβολισμό.

Οι αλλαγές στη χλωρίδα του εντέρου μπορούν να αυξήσουν τον ρυθμό με τον οποίο απορροφούμε λιπαρά οξέα και υδατάνθρακες και να αυξήσουν την αποθήκευση θερμίδων ως λίπος. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος με κακή χλωρίδα του εντέρου μπορεί να φάει την ίδια ποσότητα τροφής με κάποιον με υγιές έντερο, αλλά να εξάγει περισσότερες θερμίδες και να αποκτήσει περισσότερο βάρος.

Το ανθρώπινο έντερο φιλοξενεί περίπου 100.000.000.000.000 μικροοργανισμούς. Αυτός είναι ένας τόσο μεγάλος αριθμός, που ο ανθρώπινος εγκέφαλός μας δεν μπορεί πραγματικά να το καταλάβει. Περιέχει 10 φορές περισσότερα βακτήρια, από όλα τα ανθρώπινα κύτταρα σε ολόκληρο το σώμα, με πάνω από 400 γνωστά διαφορετικά βακτηριακά είδη. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είμαστε πιο βακτηριακοί από ό,τι είμαστε ανθρώπινοι.

Πλέον κατανοούμε την έκταση του ρόλου της χλωρίδας, στον τομέα της ανθρώπινης υγείας και της ασθένειας. Μεταξύ άλλων, η χλωρίδα του εντέρου προάγει τη φυσιολογική λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, παρέχει προστασία από λοιμώξεις, ρυθμίζει το μεταβολισμό και περιλαμβάνει περισσότερο από το 75% του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η χλωρίδα του εντέρου και η υγεία του εντέρου, παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην παχυσαρκία όσο και στον διαβήτη. Σχεδόν κάθε ασθενής αντιμετωπίζει θέμα με το σάκχαρό του κι έχει επίσης διαρροή εντέρου, μια λοίμωξη στο έντερο ή κάποια άλλη χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση του εντέρου.

Τα κακά βακτήρια στο έντερο μπορούν να συμβάλλουν άμεσα στο μεταβολικό σύνδρομο, αυξάνοντας την παραγωγή της ινσουλίνης (που οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη) και προκαλώντας φλεγμονή του υποθαλάμου (που οδηγεί σε αντίσταση στη λεπτίνη).

Η σύγχρονη ζωή μπλοκάρει το έντερό μας και μας καθιστά παχύσαρκους και διαβητικούς. Τα υγιή βακτήρια του εντέρου είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους και του μεταβολισμού. Δυστυχώς, πολλά χαρακτηριστικά του σύγχρονου τρόπου ζωής συμβάλλουν άμεσα στην ανθυγιεινή χλωρίδα του εντέρου:

  • Αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα
  • Δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε εκλεκτικούς υδατάνθρακες, ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Οι δίαιτες που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζυμώσιμες ίνες
  • Διατροφικές τοξίνες όπως το σιτάρι και τα βιομηχανικά έλαια σπόρων που προκαλούν διαρρήξεις στο έντερο
  • Χρόνια άγχος
  • Χρόνιες λοιμώξεις

Γνωρίζουμε επίσης ότι τα βρέφη που δεν θηλάζουν και γεννιούνται από μητέρες με κακή χλωρίδα του εντέρου, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ανθυγιεινά βακτήρια εντέρου και αυτές οι πρώιμες διαφορές στην εντερική χλωρίδα, μπορεί να προβλέψουν το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία στο μέλλον. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί, ότι η επιδημία διαβήτη συνέπεσε τακτικά με την αυξανόμενη επικράτηση παραγόντων που διαταράσσουν τη χλωρίδα του εντέρου.

Η κακή υγεία του εντέρου δεν είναι η μόνη αιτία της παχυσαρκίας και του διαβήτη, αλλά παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν.

ΠΗΓΗ: https://entero.gr
https://georgepelagia.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βικτωρία η ωχρά (ευθυμογράφημα του Νίκου Τσιφόρου)

  Βικτωρία η ωχρά (ευθυμογράφημα του Νίκου Τσιφόρου) Από το ιστολόγιο του Ν, Σαραντάκου  " Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία " ...