Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Βυτίνα, ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Πελοποννήσου, στον νομό Αρκαδίας.

Βυτίνα, ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Πελοποννήσου, στον νομό Αρκαδίας.
Αποτέλεσμα εικόνας για Βυτίνα, ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Πελοποννήσου, στον νομό Αρκαδίας.

Το υψόμετρό της ξεπερνά τα χίλια μέτρα και βρίσκεται σε περιοχή με πολύ πλούσια βλάστηση, με καστανιές, πεύκα και έλατα. Ο παραδοσιακός οικισμός είναι το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά κεφαλοχώρι του Μαινάλου και αποτελεί αγαπημένο και δημοφιλή προορισμό για γνωριμία με την ορεινή Αρκαδία.
Σπίτια με κυρίαρχο το ντόπιο μαύρο μάρμαρο εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη, ο οποίος έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη Βυτίνα αλλά και να τη χρησιμοποιήσει ως αφετηρία για εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Για κάποιους, λόγος του ταξιδιού είναι η εύκολη πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο, για άλλους η στρατηγική θέση της Βυτίνας που διευκολύνει τις επισκέψεις στα χωριά του Μαινάλου και της Γορτυνίας. Την περιοχή επιλέγουν και οι φυσιολάτρες, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο εκθαμβωτικό φαράγγι του Λούσιου. Μην παραλείψετε να κάνετε και τον δικό σας φόρο τιμής στον περίφημο δενδροσκέπαστο δρόμο, που μοιάζει βγαλμένος από παραμύθι.
Top διαδρoμές με αυτοκίνητο
Προς Δημητσάνα φαράγγι Λούσιου: Όσα κι αν πεις ή γράψεις για τούτη τη διαδρομή που οδηγεί από την καστροπολιτεία της Δημητσάνας στο ομορφότερο σημείο του φαραγγιού του Λούσιου, δεν φτάνουν. Στην πορεία σας με σύντομη παράκαμψη θα επισκεφθείτε το Μουσείο Υδροκίνησης.
Στα χώματα των Κολοκοτρωναίων: Από το ύψος της Βυτίνας θα ανηφορίσετε για Αλωνίσταινα. Από εδώ απολαμβάνοντας μια υπέροχη ελατοσκεπαστη διαδρομή θα επισκεφθείτε στο Λιμποβίσι το σπίτι που γεννήθηκε ο Κολοκοτρώνης και σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο.
Στις πλαγιές του Μαίναλου: Εύκολα από τη Βυτίνα ακολουθώντας τον καλό ασφάλτινο δρόμο (15 χλμ.), οι φίλοι του βουνού και των χειμερινών σπορ θα ανηφορίσουν τις πλαγιές του Μαίναλου, αναζητώντας το οροπέδιο της Οστρακίνας όπου βρίσκεται το μικρό χιονοδρομικό κέντρο.
Προς Μαγούλιανα – Βαλτεσινίκο: Στο δρόμο από Βυτίνα για Δημητσάνα θα δείτε τη διασταύρωση για Μαγούλιανα – Βαλτεσινίκο. Στα 5 χιλιόμετρα ξεπροβάλλει στον ορίζοντα το χωριό Μαγούλιανα, σκαρφαλωμένο σε χαρακτηριστικό «πέταλο» που σχηματίζουν τα γύρω βουνά (υψόμ. 1300). Από εδώ η διαδρομή καταλήγει στο ιστορικό Βαλτεσινίκο (8 χλμ.) με τα εντυπωσιακά πυργόσπιτα.
Περιπέτειες για όλους
Η ευρύτερη περιοχή γύρω από η Βύτινα λόγω του ιδιόμορφου ορεινού της χαρακτήρα ενδείκνυται για όλων των ειδών τις εναλλακτικές δραστηριότητες όπως η πεζοπορία, το mountain bike, η ιππασία, βόλτες με οχήματα atv στο δάσος.
Περίπατοι στο δάσος: Ο πιο δημοφιλής και ευχάριστος περίπατος πραγματοποιείται στον περίφημο «δρόμο της αγάπης», κάτω από τα δασιά φυλλώματα των πλατάνων και τη μελωδία από τα τιτιβίσματα χιλιάδων πουλιών. Για πιο οργανωμένους πεζοπόρους προτεινομένη είναι η διαδρομή που ξεκινά από το χωριό για το φαράγγι του ποταμού Μυλάωντα όπου παλιότερα λειτουργούσαν νερόμυλοι και νεροτριβές. Το μονοπάτι είναι καθαρισμένο.
Mountain bike: Κατάλληλη για όλους και για παιδιά είναι η διαδρομή προς την Παλιά Βυτίνα. Ενδιαφέρουσα αν και πιο μακρινή είναι μια βόλτα ως το όμορφο χωριό της Νυμφασιά από τον παλιό δρόμο. Για πιο δυνατές συγκινήσεις θα πάτε στο δάσος της Μάννας κοντά στο χωριό Μαγούλιανα, η θα ακολουθήσετε τους χωμάτινους δρόμους που φεύγουν ολόγυρα από το χωριό Αλώνισταινα.
Με 4χ4: Αν έχετε δικό σας όχημα με κίνηση και στους τέσσερεις τροχούς με τη βοήθεια τον ντόπιων και τη σωστή χρήση ενός καλού χάρτη και gps θα ανακαλύψετε πως γύρω από τη Βυτίνα αναπτύσσεται ένα μαγευτικό και γεμάτο προκλήσεις πεδίο για όλων των ειδών τις διαδρομές με 4χ4 . Εντελώς ενδεικτικά να αναφέρουμε τη χωμάτινη διαδρομή που ξεκινά λίγο έξω από τη Βυτίνα στο δρόμο για Χιον. Κέντρο και καταλήγει στην Αλωνίσταινα μετά από 14 χλμ. σε χωματόδρομο.
https://t.co/iNf2cDl8GY?amp=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βόλος: Έκαιγαν κάδους στο κέντρο της πόλης - Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

  Βόλος: Έκαιγαν κάδους στο κέντρο της πόλης - Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική Αναστάτωση στο κέντρο της πόλης τα ξημερώματα Αναστάτωση ε...