Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Guest Review by Θανάσης Λάμπρου: Γυρίστε τον γαλαξία με ωτοστόπ / Douglas Adams

Guest Review by Θανάσης Λάμπρου: Γυρίστε τον γαλαξία με ωτοστόπ / Douglas Adams

Τίτλος βιβλίου κριτικήςΓυρίστε τον γαλαξία με ωτοστόπ
ΣυγγραφέαςDouglas Adams
Εκδοτικός οίκοςΠαρά Πέντε / Φανταστικός Κόσμος
Είδος βιβλίουΕπιστημονική φαντασία
Μεταφερθείτε νοερά σε κάποιο λιβάδι του Ίνσμπρουκ της Αυστρίας και κάπου εκεί φανταστείτε ένα μεθυσμένο Άγγλο, να παρατηρεί ξαπλωμένος τα άστρα, κρατώντας ανά χείρας ένα βιβλίο με τον τίτλο «Hitch-hiker’s Guide to Europe». Αυτό ήταν το έναυσμα για την δημιουργία του λογοτεχνικού φαινομένου (μόλις καταλάβατε ότι δεν πρόκειται να είμαι αντικειμενικός!) που θα σας μιλήσω σήμερα. Το «Hitchhiker’s Guide to the Galaxy», ξεκίνησε σαν ραδιοφωνική εκπομπή από την συχνότητα του BBC Radio 4, πίσω στα 1978, δίνοντας αμέσως, από την επόμενη κιόλας χρονιά, την θέση του στην έκδοση των βιβλίων της ομώνυμης σειράς.
Το «Γυρίστε τον Γαλαξία με Ωτοστόπ», αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα και πιο ευρηματικά έργα στην σύγχρονη λογοτεχνία και ειδικότερα στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας.
Η ιστορία ακολουθεί τις περιπέτειες ενός φιλήσυχου, καθημερινού ανθρώπου, του Άρθουρ Ντεντ, όταν μαζί με τον φίλο του, τον Μπετελγεζιανό Φόρντ Έσκορτ,εγκαταλείπουν την γη, αφού μαθαίνουν πως η φυλή των Βόγκονς, μια φυλή γραφειοκρατών (και κατόχων της χειρότερης ποίησης στο σύμπαν!), θέλουν να καταστρέψουν την Γη, ώστε να περάσει από εκεί μια νέα παρακαμπτήρια υπερηχητική λεωφόρος (περιμένατε κάτι λιγότερο από αγνό βρετανικό χιούμορ; ). Ο χαρακτήρας μας θα οδηγηθεί σε ένα διαγαλαξιακό ταξίδι, θα φτάσει στις άκρες του σύμπαντος, μέσα από τρελές καταστάσεις, απίθανα γεγονότα και υπαρξιακές αναζητήσεις, παρέα με διάφορους, πρωτότυπα αστείους και «εξωτικούς» χαρακτήρες, όπως ο Ζάφοντ Μπήμπλιμπροξ, η Τρίλλια και ο Μάρβιν το μανιοκαταθλιπτικό ρομπότ!
Ο Ντάγκλας Άνταμς, δημιούργησε μια σειρά βιβλίων στην οποία συνυπάρχουν αρμονικά το χιούμορ, η σάτιρα, η επιστημονική φαντασία και οι προσωπικές του πεποιθήσεις. Βαθιά σατυρικός, δεν θα μπορούσες να περιμένεις κάτι λιγότερο από έναν άνθρωπο, ο οποίος ξεκίνησε να δημιουργεί το «Γυρίστε τον γαλαξία με ωτοστόπ», ενώ έγραφε σενάρια για τηλεοπτικές σειρές, όπως τα «Monty Python’s Flying Circus» και «Doctor Who». Ριζοσπαστικά άθεος, προσπάθησε να αποδώσει τις πεποιθήσεις του και την οπτική του πάνω στα πράγματα, με τρόπο έξυπνο και ευρηματικό, «προκαλώντας» μόνο με τις δόσεις γέλιου προς τους αναγνώστες του! Αθεράπευτα «Βρετανός», δεν θα μπορούσε να μη μας τα χαρίσει όλα αυτά απλόχερα, παρά μόνο, μέσα από τα πέντε (!) βιβλία της διάσημης τριλογίας του.
Η γραφή και ο τρόπος σκέψης του Ντάγκλας Άνταμς, είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που μόνο πρωτοποριακές, έξυπνες και σαρκαστικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Καταφέρνει να πάρει τον αναγνώστη από την Γη, που μέχρι τότε θεωρούσε το κέντρο του κόσμου του και να τον μεταφέρει σε ένα μεγαλύτερο και ευρύτερο πεδίο εξελίξεων, στο οποίο πολλές φορές η ματαιότητα και η απαισιοδοξία θα κάνουν την εμφάνιση τους. Τα γεγονότα και οι χαρακτήρες, καθώς προχωράει η ανάγνωση, δίνουν την θέση τους μόνιμα σε κάτι καινούργιο, ο αναγνώστης ανακαλύπτει συνεχώς πράγματα και μέσα από το χιούμορ και την ιδιοφυή πλοκή, αλλά και τους ξεκαρδιστικά έξυπνους διαλόγους, χτίζει σταδιακά το διαγαλαξιακό ταξίδι της αναζήτησης που θέλει να μας μεταφέρει ο συγγραφέας.
Για όσους δεν το έχουν διαβάσει καλό είναι να βγάλουν από το μυαλό τους την αίσθηση της λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας όπως την έχουν συνηθίσει. Είναι κάτι διαφορετικό, είναι όλα μαζί, αλλά και μια κατηγορία μόνο του. Το σίγουρο είναι πως θα το απολαύσετε και θα σας κάνει να γελάσετε με την καρδιά σας!
Πάρτε λοιπόν την… πετσέτα σας ανά χείρας και τον απαραίτητο οδηγό προς όλους τους διαγαλαξιακούς «ωτοστοπατζήδες» και αναζητήστε την υπέρτατη ερώτηση στην υπέρτατη απάντηση που θα σας δοθεί, μετά από των εκατομμυρίων χρόνων υπολογισμών του υπερ-υπολογιστή Deep Thought. Και αν δυσκολευτείτε να κατανοήσετε γιατί ο άνθρωπος είναι το τρίτο ευφυέστερο, κατά σειρά, ον στο σύμπαν μετά τα ποντίκια και τα δελφίνια ή για το που πήγαν όλα τα στυλό με μπίλια μην αγχωθείτε. Υπάρχει μια σημαντική οδηγία προς όλους εσάς τους επιδόξους «ωτοστοπατζήδες» του Γαλαξία…
DON’T PANIC
ΌνομαΘανάσης Λάμπρου
ΙδιότηταΥπεύθυνος Λέσχης Φανταστικής Λογοτεχνίας Καρδίτσας
Αγαπημένα είδη βιβλίωνSci-fi, fantasy, horror
Blog / Sitelefalok.blogspot.com
Facebookhttps://www.facebook.com/lefalok/
Instagramhttps://www.instagram.com/le.fa.lo.k/
Ονομάζομαι Θανάσης Λάμπρου και γεννήθηκα στην Καρδίτσα, ένα ζεστό απόγευμα κάποιου Ιουλίου, στην οποία και διαμένω μόνιμα. Έχω σπουδάσει Χρηματοοικονομικά και όταν δεν εργάζομαι, μου αρέσει να μοιράζω τον χρόνο μου σε πράγματα τα οποία με ευχαριστούν.
Καταρχάς στο διάβασμα, λάτρης της φανταστικής λογοτεχνίας και της επιστημονικής φαντασίας, στην ανάγνωση και συλλογή κόμικς, στο πολυαγαπημένο Star Trek (Live long and prosper!) και την μουσική heavy metal (μην ανησυχείτε, σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά δεν έχω υμνήσει καμία σκοτεινή δύναμη). Κάποτε ήμουν και υπερβολικά σινεφίλ, τώρα πια είμαι κομματάκι επιλεκτικός…Είμαι ιδρυτής και υπεύθυνος της Λέσχης Φανταστικής Λογοτεχνίας Καρδίτσας, στην οποία συμμετέχω και εγώ με άρθρα κατά καιρούς!
Για οτιδήποτε άλλο, απλά ρωτήστε με!
So long and thanks for all the fish!
Αν θέλεις να μάθεις πως να γίνεις και εσύ Guest Reviewer πάτα εδώ!
Περισσότερες Guest Reviews θα βρεις εδώ!
 https://matobookalo.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάντα να λες ΟΧΙ σε αυτούς τους 10 τύπους ανθρώπων 

Πάντα να λες ΟΧΙ σε αυτούς τους 10 τύπους ανθρώπων / Στωική φιλοσοφία