Σπιτικό τυρί χωρίς πυτιά, μόνο με λεμόνι, βήμα βήμα
Έτσι θυμάται ο τυροκόμος Γιώργος Συριανούνας να φτιάχνει, πριν από 50 και πλέον χρόνια, απλό, γρήγορο τυρί η γιαγιά του Μαρλώ Ζουγανέλη (Γαλανούδαινα) στη Μύκονο.
Τυρί στο σπίτι; Κι όμως! Η συνταγή αυτή είναι απλή και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι γάλα έχουμε διαθέσιμο και μας αρέσει, όπως πρόβειο, κατσικίσιο, αγελαδινό, ακόμη και από το σούπερ μάρκετ. Άλλωστε η παραδοσιακή τυροκόμηση γινόταν με τα γάλατα που είχε διαθέσιμα κάθε σπίτι – άλλος είχε κατσίκια, άλλος πρόβατα και άλλος αγελάδες. Ανάλογα με το γάλα, το στράγγισμα κ.ά., υπολογίζουμε ότι το κάθε λίτρο γάλα θα μας δώσει 300-350 γρ. τυρί.
Πώς φτιάχνουμε τυρί χωρίς πιτιά, μόνο με λεμόνι, βήμα βήμα
(δείτε τα υλικά της συνταγής προς το τέλος του άρθρου)
![]() | ![]() |
Το πρώτο που κάνουμε είναι να ζεστάνουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα το γάλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να αφρίζει και να φουσκώνει (γύρω στους 82°C). Ανακατεύουμε τακτικά για να μην κολλήσει το γάλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά για να σταματήσει η διαδικασία του βρασμού. Προσθέτουμε το 1 κουτ. γλυκού ψιλό αλάτι και τον χυμό του λεμονιού. Ανακατεύουμε λίγο και περιμένουμε μέχρι το γάλα να κόψει, να διαχωριστεί δηλαδή το τυρόπηγμα από το τυρόγαλο. Το αφήνουμε για 2-3 λεπτά.
![]() | ![]() |
Στη συνέχεια αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μεταφέρουμε με μια τρυπητή κουτάλα το τυρόπηγμα (θα είναι σε μικρά κομματάκια) σε βαμβακερό τσουβαλάκι (με αραιή ύφανση) ή τούλι ή τουλπάνι, πάνω από μια άλλη, βαθιά κατσαρόλα. Το δένουμε καλά, το πιέζουμε με τα χέρια μας για να αποβάλει και άλλα υγρά και το κρεμάμε να στραγγίξει. (Μπορούμε να το δέσουμε σε μια ξύλινη κουτάλα που θα τη στερεώσουμε στο χείλος της κατσαρόλας, ώστε τα υγρά να πέφτουν μέσα.) Το αφήνουμε για τουλάχιστον 2-3 ώρες να στραγγίξει καλά.
![]() | ![]() |
Το τυρί αυτό είναι σχετικά «γλυκό». Για να νοστιμίσει και να διατηρηθεί περισσότερο, μπορούμε είτε να το ζυμώσουμε με αλάτι (κατά βούληση) είτε να το αλατίσουμε εξωτερικά με αλάτι ημίχοντρο. Διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου 8-10 ημέρες.
10′ προετοιμασία
10′ βράσιμο
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 20′
Υλικά
Βάρος: για περίπου 1.500 γρ. τυρί
5 λίτρα φρέσκο γάλα
ο χυμός από 1 μεγάλο ζουμερό λεμόνι
1 κουτ. σούπας κοφτή αλάτι ψιλό αλάτι ημίχοντρο για αλάτισμα στο τέλος (προαιρετικά)
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το τυρί, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια βαθιά κατσαρόλα το γάλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να αφρίζει και να φουσκώνει (γύρω στους 82°C).
Ανακατεύουμε τακτικά για να μην κολλήσει το γάλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά για να σταματήσει η διαδικασία του βρασμού.
Προσθέτουμε το 1 κουτ. γλυκού ψιλό αλάτι και τον χυμό του λεμονιού.
Ανακατεύουμε λίγο και περιμένουμε μέχρι το γάλα να κόψει, να διαχωριστεί δηλαδή το τυρόπηγμα από το τυρόγαλο. Το αφήνουμε για 2-3 λεπτά.
Στη συνέχεια αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μεταφέρουμε με μια τρυπητή κουτάλα το τυρόπηγμα (θα είναι σε μικρά κομματάκια) σε βαμβακερό τσουβαλάκι (με αραιή ύφανση) ή τούλι ή τουλπάνι, πάνω από μια άλλη, βαθιά κατσαρόλα.
Το δένουμε καλά, το πιέζουμε με τα χέρια μας για να αποβάλει και άλλα υγρά και το κρεμάμε να στραγγίξει. (Μπορούμε να το δέσουμε σε μια ξύλινη κουτάλα που θα τη στερεώσουμε στο χείλος της κατσαρόλας, ώστε τα υγρά να πέφτουν μέσα.)
Το αφήνουμε για τουλάχιστον 2-3 ώρες να στραγγίξει καλά.
Το τυρί αυτό είναι σχετικά «γλυκό». Για να νοστιμίσει και να διατηρηθεί περισσότερο, μπορούμε είτε να το ζυμώσουμε με αλάτι (κατά βούληση) είτε να το αλατίσουμε εξωτερικά με αλάτι ημίχοντρο.
Διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου 8-10 ημέρες.
https://www.kathimerini.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου