Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα χάμστερ

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα χάμστερ

χάμστερ
Τα χάμστερ είναι τρωκτικά της οικογένειας Cricetidae .
Υπάρχουν 25 είδη χάμστερ .
Τα πρώτα γνωστά άγρια ​​χάμστερ μπορούν να εντοπιστούν από παλιά σε χώρες όπως η Συρία , το Βέλγιο , τμήματα της βόρειας Κίνας , η Ελλάδα και η Ρουμανία .
Τα χάμστερ είναι τα πιο κοινά σε ξηρούς, ανοικτούς οικότοπους . Ζουν σε ερήμους, πεδιάδες, αμμόλοφους, στέπες, θάμνους, βραχώδεις πρόποδες, κοιλάδες ποταμών, αγροτικά χωράφια, κήπους και οπωρώνες. Τα χάμστερ μπορούν να βρεθούν σε υψόμετρα έως 3.600 μέτρα (11.800 πόδια).
Κοινά κατοικίδια ζώα σε όλο τον κόσμο , τα χάμστερ είναι μικρά, χαριτωμένα και άμεσα διαθέσιμα στο εμπόριο ζώων συντροφιάς. Αυτές οι μπάλες είναι γενικά φιλικές με τους ανθρώπους.
χάμστερ-2
Τα πέντε είδη χάμστερ που συνήθως κρατούνται ως κατοικίδια ζώα είναι: ο συριακός, ο Roborovski, ο νάνος του Campbell, οι Κινέζοι και οι χειμώνα Λευκοί ρώσοι νάνοι χάμστερ.
Τα χάμστερ έχουν σχετικά μικρή διάρκεια ζωής , περίπου 2-4 χρόνια .
Τα διάφορα είδη χάμστερ κυμαίνονται σε μέγεθος από περίπου 5 εκατοστά (2 ίντσες) μακρύ να πάνω 33 εκατοστά (13 ίντσες). Το πιο συνηθισμένο χάμστερ κατοικίδιων ζώων, ο συριακός χάμστερ, επίσης γνωστός ως χάμστερ αρκουδάκι ή χρυσό χάμστερ, συνήθως μεγαλώνει σε περίπου 13 έως 18 εκατοστά (5 έως 7 ίντσες).
Τα χάμστερ έχουν συμπαγή σώματα, μικρά, γούνινα αυτιά, μικρά πόδια, φαρδιά πόδια και μικρές παχιές ουρές.
χάμστερ-3
Η γούνα τους έρχεται σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και αποχρώσεων, όπως λευκό, μαύρο, κίτρινο, καφέ, γκρι, ή μείγμα αυτών των χρωμάτων.
Τα περισσότερα χάμστερ είναι απολύτως μοναχικά.
Στην άγρια ​​φύση, τα χάμστερ είναι πιο δρουψιακά (ενεργά στο λυκόφως) από τα νυχτερινά (ενεργά τη νύχτα) και παραμένουν υπόγεια κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αποφύγουν τη σύλληψή τους από τους αρπακτικούς.
Τα χάμστερ γενικά κινούνται γρήγορα και έχουν εκπληκτική αντοχή σε τρωκτικά, κινούνται σε 3-5 km / h (2-3 mph) για μεγάλες χρονικές περιόδους και 8-11 km / h (5-7 mph) για μικρές αποστάσεις .
χάμστερ τρέχει
Τα χάμστερ είναι χερσαία ζώα και τα πόδια τους έχουν τροποποιηθεί για διαδοχική μετακίνηση.
Μερικά χάμστερ μπορούν να κολυμπήσουν αρκετά καλά γεμίζοντας σαν σακουλάκια τα μάγουλά τους με αέρα, δίνοντας τους πλευστότητα.
Όλα τα χάμστερ είναι άριστοι εκσκαφείς , κατασκευάζοντας σε βράχια στοές με μία ή περισσότερες εισόδους, με γκαλερί που συνδέονται με θαλάμους για φωλιά, αποθήκευση τροφίμων και άλλες δραστηριότητες.
Χαρακτηριστικά συμπεριφοράς των χάμστερ είναι η διατήρηση τροφίμων . Φέρνουν φαγητό μέσα στα ευρύχωρα μάγουλα τους στους θαλάμους αποθήκευσης του υπόγειου χώρου. Έχουν βρεθεί βράχοι χάμστερ με αποθηκευμένα τρόφιμα μέχρι και 90 κιλά (200 λίβρες).
Τα χάμστερ είναι παμφάγα . Τα άγρια ​​χάμστερ τρώνε σπόρους, σιτηρά, ξηρούς καρπούς, χόρτα, φυτά, λαχανικά και φρούτα καθώς και μερικά έντομα. Αν και τα χάμστερ κατοικίδιων ζώων μπορούν να επιβιώσουν με μια διατροφή αποκλειστικά εμπορικού φαγητού χάμστερ, μπορούν να δοθούν και άλλα είδη, όπως λαχανικά, φρούτα, σπόροι και ξηροί καρποί.
φαγητό χάμστερ
Τα χάμστερ έχουν κακή όραση . είναι μυωπικά και δυσκολεύονται με τους χρωματισμούς. Εξοπλισμένοι με οξεία αίσθηση οσμής, τα χάμστερ μπορούν να διακρίνουν ο ένας τον άλλον με την οσμή και, αν χειριστούν συχνά, μπορούν επίσης να αναγνωρίσουν τους ιδιοκτήτες τους με οσμή. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στους μεγάλους θορύβους και μπορούν να ακούν και να επικοινωνούν στην υπερηχητική σειρά . Επίσης, υπάρχουν αισθητήρια νεύρα στο τέλος κάθε τρίχας, τα οποία τους βοηθούν να νιώσουν το περιβάλλον τους και να περιηγηθούν στο σκοτάδι.
Τα χάμστερ δεν έχουν αληθινή χειμερεία νάρκη , αλλά αντιμετωπίζουν μεγάλες περιόδους νάρκης, που διαρκούν αρκετές εβδομάδες τη φορά, κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Τα χάμστερ ζευγαρώνουν εποχιακά  και θα παράγουν πολλά κουτάβια το χρόνο με πολλά κουτάβια σε κάθε γέννα. Η περίοδος αναπαραγωγής είναι από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο στο Βόρειο Ημισφαίριο, με δύο έως πέντε γέννες από ένα έως 13 νέογνά που γεννιούνται μετά από μια περίοδο κύησης 16 έως 23 ημερών . Μετά τη γέννηση τους είναι τυφλά έως ότου γίνουν ηλικίας δύο εβδομάδων και σε 3 έως 4 εβδομάδες οι νεαροί είναι απογαλακτισμένοι.
κουτάβια χάμστερ
         
Στους θηρευτές περιλαμβάνονται οι κουκουβάγιες ,  νυφίτσες , πελαργούς , τσακάλια , άγριες γάτες, φίδια και κάθε άλλο πλάσμα που θα έτρωγε τα ποντίκια όπως γενικά τα ζώα.
Τα χάμστερ μπορούν να είναι επιθετικά και δεν διστάζουν  να υπερασπιστούν από τα αρπακτικά με τους μεγάλους τους κοπτήρες.
Τα θηλυκά προστατεύουν μερικές φορές τους νεαρούς τους από τα αρπακτικά μεταφέροντάς τους στα σαν σακουλάκια μάγουλα τους.
Όπως και πολλά άλλα τρωκτικά, τα χάμστερ έχουν συνεχώς αυξανόμενα δόντια και πρέπει να μασούν ή να ροκανίζουν συνεχώς για να τα κρατήσουν να μεγαλώνουν πολύ.
χάμστερ-4
Το όνομα "χάμστερ" προέρχεται από τη γερμανική λέξη hamstern, που σημαίνει "να συσσωρεύεται"υπογραμμίζοντας τις συνηθισμένες συνηθειές του .
Τα χάμστερ είναι στενά συνδεδεμένα με άλλα μικρά τρωκτικά, συμπεριλαμβανομένων των ποντικών , των αρουραίων και των κουνελιών.
Ο λόγος για τον οποίο τα χάμστερ λατρεύουν τους τροχούς  για χάμστερ είναι εύκολος: τα μικροσκοπικά τρωκτικά γεννιούνται για να τρέξουν . Έρχεται φυσικό σε αυτά. Τα χάμστερ αληθινά απολαμβάνουν το τρέξιμο, απλό γιατί γενικά  το είδος τους στο σύνολό του είναι πολύ ενεργητικό και ζωντανό. Δεν είναι ασυνήθιστο να καταγράφονται αποστάσεις 9 km (5,6 mi) που τρέχουν σε μία ημέρα.
Οι τροχοί χάμστερ είναι 100 τοις εκατό ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των χάμστερ και αποτελούν μια επιτυχημένη, υγιή και φυσική εφαρμογή. Αλλά αν οι τροχοί τους είναι πολύ μικροί, μπορεί να προκαλέσουν πόνο, προβλήματα σπονδυλικής στήλης και ακόμη και να οδηγήσουν σε αρθρίτιδα.
Η IUCN απαριθμεί σήμερα ένα είδος ως απειλούμενο (το λαϊκό κατοικίδιο ζώο, χρυσό ή συριακό χάμστερ), το ένα είναι ευάλωτο (ρουμάνικο χάμστερ) και ένας μικρός κίνδυνος (γκρίζοι νάνοι χάμστερ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το εύφορο χωράφι της άγνοιας

  Το εύφορο χωράφι της άγνοιας Αντικλείδι Χρειάζεται αξιολόγηση των ειδήσεων και κοινός νους για την απόρριψη των θεωριών συνομωσίας… Διαβάζ...