Τι είναι το ροχαλητό;
Είναι ο κραδασμός που παράγεται κατά τον ύπνο, όταν συμπίπτουν τα τοιχώματα του ανώτερου αναπνευστικού, λόγω αυξημένης αντίστασης στη δίοδο του αέρα.
Πότε προκαλείται;
Όταν υπάρχουν εμπόδια στη διαδρομή της μύτης, του φάρυγγα και του λάρυγγα ή ο μυϊκός τόνος στο σύστημα του αεραγωγού είναι ελαττωμένος. Ακόμη βασικοί λόγοι που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής είναι η αύξηση του σωματικού βάρους, η κατάχρηση αλκοόλ, διαταραχές του θυρεοειδούς, όπως ο υποθυρεοειδισμός, το κάπνισμα και γενικά η έλλειψη άσκησης και το βαρύ βραδινό γεύμα.
Τι επιπτώσεις έχει;
Πέρα από τη διαταραχή της αρμονικής συμβίωσης του ζευγαριού, ο άνθρωπος που ροχαλίζει, νιώθει ξηρότητα στο φάρυγγα και στη σταφυλή. Το ροχαλητό δεν μένει στάσιμο ούτε σε ένταση ούτε σε επιπτώσεις, εξελίσσεται και μπορεί από αθώο να γίνει νοσηρό και στη συνέχεια να οδηγήσει σε άπνοια.
Τι είναι η άπνοια;
Άπνοια σημαίνει διακοπή της αναπνοής για 10 τουλάχιστον δευτερόλεπτα και μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στην καρδιά και τα αγγεία, όπως υπέρταση και αρρυθμίες.
Ποια είναι τα συνήθη αίτια;
To στραβό διάφραγμα, η αλλεργική ρινίτιδα με πολύποδες ή χωρίς, οι μεγάλες αμυγδαλές, η μακριά σταφυλή, η υπερτροφική μαλθακή υπερώα, η υπερτροφία της ρίζας της γλώσσας και το παράδοξο σχήμα επιγλωττίδας.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Πρωινή υπνηλία, πονοκέφαλος όλη την ημέρα, εύκολη κόπωση, αλλαγές στην προσωπικότητα, υπέρταση, αρρυθμίες και πιο άτυπα, όπως αστάθεια και εμβολές .Στα παιδιά πρέπει να αξιολογείται η νυκτερινή ενούρηση και βέβαια διαταραχές στη συγκέντρωση, βουλιμία και επίδραση στην ανάπτυξη.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Αρχικά πρέπει να γίνει ένας πλήρης ενδοσκοπικός έλεγχος, για να διαπιστώσουμε αν φράζει ο ανώτερος αεραγωγός και ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων μπορεί αρχικά να κάνουμε εργαστηριακό έλεγχο, που μπορεί να περιλαμβάνει νυκτερινή οξυμετρία, sleep endoscopy και μελέτη ύπνου σε ασθενείς με το τυπικό ιστορικό.
Ποια είναι η θεραπεία του ροχαλητού και της άπνοιας;
Μπορεί να είναι συντηρητική με την εφαρμογή της μάσκας θετικής διαρρινικής πίεσης ή χειρουργική ή συνδυασμός, ανάλογα με τα ευρήματα και με τη γενικότερη υγεία του ασθενούς.
Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στη χειρουργική αντιμετώπιση της άπνοιας;
Με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, όπως αυτά ανακοινώθηκαν στο πιο ειδικό workshop για την άπνοια παγκοσμίως - το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Orlando της California - είναι ξεκάθαρο πως με την έγκαιρη χειρουργική αντιμετώπιση της απόφραξης του ανώτερου αεραγωγού προλαβαίνει κανείς την εξέλιξη του φαινομένου του ροχαλητού σε σύνδρομο απνοιών, σε ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών.
Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη στον τομέα της ωτορινολαρυγγολογίας, χάρη στη χρήση των ενδοσκοπικών τεχνικών στην χειρουργική αντιμετώπιση των προβλημάτων της μύτης, προσφέρει οριστική λύση στο θέμα του ροχαλητού και στο θέμα των απνοιών. Όταν το σύνδρομο είναι μεγάλης βαρύτητας, διευκολύνει στον μέγιστο βαθμό την εφαρμογή της μάσκας θετικής διαρρινικής πίεσης, που αποτελεί την βασική θεραπεία του συνδρόμου.
Σήμερα, η χειρουργική της υπερτροφίας της ρίζας της γλώσσας - που αποτελεί μια ανατομική περιοχή με ιδιαιτερότητες στην προσπέλασή της - χάρη στην εφαρμογή της διαστοματικής ρομποτικής χειρουργικής Da Vinci, οδηγεί αναίμακτα και χωρίς επιπλοκές σε θεαματική βελτίωση της αποκατάστασης των ασθενών με ροχαλητό και άπνοια, χάρη στην τρισδιάστατη κάμερα του ρομποτικού συστήματος και στα μικροεργαλεία. Τα σηματικότερα πλεονεκτήματα για τον ασθενή αποτελούν η αποφυγή της τραχειοστομίας, η καλύτερη επούλωση και η ευκολότερη κατάποση.
Το κύριο βήμα στην αντιμετώπιση του ροχαλητού και της άπνοιας είναι η ολοκληρωμένη διάγνωση, η οποία σε κάποιους ασθενείς θέτει την ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση, που, όταν εφαρμοστεί έγκαιρα, αλλάζει το προφίλ της πάθησης. Βεβαίως βασικό ρόλο παίζει και η αλλαγή του τρόπου ζωής, που συνιστάται στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, στη μείωση του βάρους και στην επιστροφή στην παραδοσιακή και τόσο υγιεινή ελληνική μεσογειακή διατροφή.
http://healthmag.gr/