Ενδιαφέροντα γεγονότα για το Κρεμλίνο
της Μόσχας
Το Κρεμλίνο της Μόσχας , γνωστό και ως Κρεμλίνο , είναι ένα ιστορικό εμπλουτισμένο συγκρότημα στην καρδιά της Μόσχας, με θέα τον ποταμό Μόσχα (νότια), τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου(που συχνά μπερδεύεται από τους δυτικούς ως Κρεμλίνο) και την Κόκκινη Πλατεία ανατολικά) και τον Αλέξανδρο Κήπο (στα δυτικά).
Είναι το πιο γνωστό από τα Κρεμλίνια (Ρωσικές ακροπόλεις) και περιλαμβάνει πέντε παλάτια, τέσσερις καθεδρικούς ναούς και το περίκλειστο τοίχο του Κρεμλίνου με πύργους του Κρεμλίνου.
Το ακανόνιστο τρίγωνο του τοίχου του Κρεμλίνου περικλείει έκταση 275.000 τετραγωνικών μέτρων(68 στρέμματα). Το συνολικό μήκος του είναι 2.235 μέτρα (7.333 πόδια), αλλά το ύψος κυμαίνεται από 5 έως 19 μέτρα (16.4 έως 62.3 πόδια), ανάλογα με το έδαφος. Το πάχος του τοίχου είναι μεταξύ 3,5 και 6,5 μέτρων (11,5 και 21,3 πόδια).
Το όνομα "Κρεμλίνο" σημαίνει "φρούριο μέσα σε μια πόλη".
Πρώτα αναφέρεται στο Hypatian Chronicle το 1147 ως οχυρό που ανέγερσε στην αριστερή όχθη του ποταμού Μόσχας από τον Γιούρι Ντολγκουόκι, πρίγκιπα του Suzdal , το Κρεμλίνο αναπτύχθηκε και μεγάλωσε με οικισμούς και προάστια περικυκλωμένοι από νέες οχυρώσεις - Kitaigorodsky Wall, Bely Gorod , Ο Zemlyanoy Gorod και άλλοι.
Τον 13ο αιώνα το Κρεμλίνο ήταν η επίσημη κατοικία της υπέρτατης εξουσίας - το κέντρο της χρονικής και πνευματικής ζωής του κράτους. Το Κρεμλίνο, στα τέλη του 15ου και στις αρχές του 16ου αιώνα, είναι ένα από τα σημαντικότερα οχυρώματα της Ευρώπης (οι τοίχοι και οι πύργοι της σημερινής εποχής ανεγέρθηκαν το 1485-1516). Περιέχει ένα σύνολο μνημείων εξαιρετικής ποιότητας.
Οι σημαντικότερες εκκλησίες του Κρεμλίνου της Μόσχας βρίσκονται στην πλατεία του καθεδρικού ναού . είναι ο καθεδρικός ναός της Κοίμησης, η εκκλησία του Αρχαγγέλου, η Εκκλησία του Ευαγγελισμού και ο καμπαναριό του Ιβάν Βελίκι. Σχεδόν όλοι αυτοί σχεδιάστηκαν από τους προσκεκλημένους Ιταλούς αρχιτέκτονες που φαίνονται ξεκάθαρα στο αρχιτεκτονικό τους στυλ.
Ο πετρόκτιστος καθεδρικός ναός της Κοίμησης (1475-1479) χτίστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Φιορβάντη. Στο εσωτερικό υπάρχουν αρκετές εικόνες των αρχών του 15ου αιώνα που αποδίδονται στον Θεόφανη τον Έλληνα και στον Αντρέι Ρουμπλόφ, που θεωρούνται από πολλούς ως το μεγαλύτερο από όλους τους ρώσους ζωγράφους ζωγράφων. Ο καθεδρικός ναός έγινε η σημαντικότερη Ρωσική Ορθόδοξη εκκλησία. ένα γάμο και στέμμα για τους μεγάλους πρίγκιπες, τσάρους και αυτοκράτορες καθώς και το ιερό για μητροπολίτες και πατριάρχες.
Αρχικά υπήρχαν δεκαοκτώ πύργοι του Κρεμλίνου, αλλά ο αριθμός τους αυξήθηκε σε είκοσι τον 17ο αιώνα . Όλοι οι τρεις από τους πύργους είναι τετράγωνοι. Ο υψηλότερος πύργος είναι η Troitskaya, η οποία χτίστηκε μέχρι το σημερινό της ύψος 80 μέτρων το 1495.
Μετά την κατασκευή των νέων τειχών του Κρεμλίνου και των εκκλησιών ολοκληρώθηκε το 1516, ο μονάρχης αποφάσισε ότι δεν πρέπει να χτιστούν κατασκευές σε άμεση γειτνίαση με την ακρόπολη.
Το Κρεμλίνο διαχωρίστηκε από την περιτοιχισμένη έμπορο πόλη (Kitay-gorod) από ένα 30-μετρητή(98.5 ποδών) πλάτους τάφρο, πάνω από το οποίο Καθεδρικός Ναός Αγίου Βασιλείου κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ιβάν ο Τρομερός . Ήταν το ψηλότερο κτίριο της πόλης μέχρι την ολοκλήρωση του Πύργου Bell του Μεγάλου Πύργου το 1600. Τον 16ο και 17ο αιώνα η εκκλησία, που έγινε αντιληπτή ως το γήινο σύμβολο της Ουράνιου Πόλη, όπως συμβαίνει σε όλες τις εκκλησίες του Βυζαντινού Χριστιανισμού, γνωστή ως «Ιερουσαλήμ» και χρησίμευσε ως αλληγορία του ναού της Ιερουσαλήμ στην ετήσια παρέλαση της Παναγίας των Παρισίων, στην οποία συμμετείχαν ο πατριάρχης της Μόσχας και ο τσάρος.
Ο μεγάλος πύργος Bell του Ιβάν, με συνολικό ύψος 81 μέτρα (266 πόδια) είναι ο ψηλότερος πύργος και η δομή του Κρεμλίνου. Μέχρι το κτίριο του Καθεδρικού Ναού του Χριστού Σωτήρος το 1883, ήταν το ψηλότερο κτίριο στην παλιά Μόσχα και απαγορεύτηκε η ανέγερση οποιουδήποτε κτιρίου στη Μόσχα, το οποίο ήταν ψηλότερο από τον Πύργο του Καμπαναριού.
Το καμπαναριό Tsar , το μεγαλύτερο κουδούνι στον κόσμο, στέκεται σε ένα βάθρο δίπλα στον Πύργο του Μεγάλου Μνημείου του Ιβάν. Πρόκειται για 6,54 μέτρα (20,1 πόδια) ψηλό, 6,6-μετρητή (22 πόδια) διάμετρο καμπάνα. Ποτέ δεν βρισκόταν σε κατάσταση λειτουργίας, αναστέλλεται ή σκαλίζει.
Το Cannon Tsar είναι ένα μεγάλο πρώιμο σύγχρονο κομμάτι πυροβολικού που εκτίθεται στο έδαφος του Κρεμλίνου της Μόσχας. Είναι ένα μνημείο της ρωσικής τέχνης χύτευσης πυροβολικού, που χυτεύεται σε χάλκινο χρώμα το 1586 στη Μόσχα, από τον ρώσο κύριο χάλκινο παίκτη Αντρέι Τσόχοφ. Κυρίως συμβολικές επιπτώσεις, δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε πόλεμο. Ωστόσο, το κανόνι φέρει ίχνη τουλάχιστον μιας πυροδότησης.
Κατά τη διάρκεια του χρόνου των ταραχών , το Κρεμλίνο κρατήθηκε από τις πολωνικές δυνάμεις για δύο χρόνια, μεταξύ 21 Σεπτεμβρίου 1610 και 26 Οκτωβρίου 1612.
Από τις αρχές του 18ου αιώνα, όταν η πρωτεύουσα της Ρωσίας μετακόμισε στην Αγία Πετρούπολη, το Κρεμλίνο έπαιζε κυρίως έναν τελετουργικό ρόλο με θρησκευτικές λειτουργίες.
Παρόλο που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για τελετές στέψης, το Κρεμλίνο εγκαταλείφθηκε και παραμελήθηκε μέχρι το 1773 , όταν η Μεγάλη Αικατερίνη προσέλαβε τον Βασίλη Μπαζένεφφ να χτίσει τη νέα κατοικία της εκεί.
Κατά την εισβολή του Ναπολέοντα στη Ρωσία το 1812, οι γαλλικές δυνάμεις κατέλαβαν το Κρεμλίνο από τις 2 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου . Όταν ο Ναπολέων εγκατέλειψε τη Μόσχα, διέταξε να ανατινάξει ολόκληρο το Κρεμλίνο. Το οπλοστάσιο του Κρεμλίνου, αρκετές μερίδες του τοίχου του Κρεμλίνου και αρκετοί πύργοι τοίχων καταστράφηκαν από εκρήξεις και πυρκαγιές που έβλαψαν το περίβλημα και τις εκκλησίες. Οι εκρήξεις συνεχίστηκαν για τρεις ημέρες, από τις 21 έως τις 23 Οκτωβρίου. Ευτυχώς, η βροχή κατέστρεψε τις ασφάλειες και η βλάβη ήταν λιγότερο έντονη από την προβλεπόμενη. Τα έργα αποκατάστασης έγιναν από το 1816 έως το 1819, υπό την επίβλεψη του Osip Bove.
Το Παλάτι του Μεγάλου Κρεμλίνου χτίστηκε για να ανταγωνιστεί το Winter Palace στην Αγία Πετρούπολη στις διαστάσεις του και την πολυτέλεια των εσωτερικών του χώρων. Το παλάτι κατασκευάστηκε το 1839-49 και ήταν παλαιότερα η κατοικία του Τσάρου στη Μόσχα. Αυτή τη στιγμή είναι η επίσημη κατοικία του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας αν και σπάνια χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό.
Μετά το 1851, το Κρεμλίνο άλλαξε ελάχιστα μέχρι τη Ρωσική Επανάσταση του 1917.
Η σοβιετική κυβέρνηση μετακόμισε από τη Πετρούπολη στη Μόσχα στις 12 Μαρτίου 1918 . Ο Βλαντιμίρ Λένιν επέλεξε τη Γερουσία του Κρεμλίνου ως κατοικία του. Ο Ιωσήφ Στάλιν είχε επίσης τα προσωπικά του δωμάτια στο Κρεμλίνο. Ήταν πρόθυμος να απομακρύνει από την έδρα του όλα τα "λείψανα του τσαρικού καθεστώτος". Οι χρυσαίοι αετοί στους πύργους αντικαταστάθηκαν από λαμπερά αστέρια του Κρεμλίνου, ενώ ο τοίχος κοντά στο Μαυσωλείο του Λένιν μετατράπηκε σε Νεκρόπολη του Τείχους του Κρεμλίνου.
Το Κρεμλίνο θα παραμείνει η έδρα και το σύμβολο της σοβιετικής εξουσίας μέχρι την πτώση της ίδιας της Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Το 1990, οι περιοχές του Κρεμλίνου και της Ερυθράς Πλατείας χαρακτηρίστηκαν ως περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Προκειμένου να σταματήσει η διακοπή της κυκλοφορίας της Μόσχας από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε την κατασκευή του ελικοδρομίου του Κρεμλίνου. Το ηλιοστάσιο ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2013. Εξετάστηκε προσεκτικά η επιλογή της θέσης του ελικοδρομίου. η τοποθεσία που επιλέχθηκε δεν λέγεται ότι αποτελεί απειλή για την αρχιτεκτονική του Κρεμλίνου.
Interesting facts about the Moscow Kremlin | Just Fun Facts |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου