Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις φάλαινες beluga

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις φάλαινες beluga

beluga φάλαινες
Η φάλαινα beluga ή η λευκή φάλαινα ( Delphinapterus leucas ) είναι ένα από τα μικρότερα είδη φάλαινας .
Είναι κοινώς αναφερόμενο ως beluga , melonhead , ή θαλάσσιο καναρίνι λόγω του υψηλού ποταμούtwitter.
Το όνομα beluga προέρχεται από τη ρωσική λέξη "bielo" που σημαίνει λευκό.
Οι φάλαινες Beluga είναι οδοντόκτιστες ή οδοντωτές φάλαινες .
Θα κατοικούν στις αρκτικές και υπο-αρκτικές νερά κατά μήκος της ακτής του Καναδά , της Αλάσκας , της Γροιλανδίας , της Νορβηγίας και της Ρωσίας . Περίπου 500 από αυτούς κατοικούν στα ύδατα του ποταμού St. Lawrence.
Ο οικότοπος των φαλαινών beluga περιλαμβάνει εισόδους, φιόρδ, κανάλια, κόλπους και τα ρηχά νερά των αρθρικών θαλασσών που θερμαίνονται από το συνεχές ηλιακό φως.
Οι φάλαινες Beluga πιστεύεται ότι ζουν για 35-50 χρόνια .
beluga-φάλαινες-2
Τα ενήλικα αρσενικά belugas μπορεί να κυμαίνονται από 3,5 έως 5,5 μέτρα (11 έως 18 πόδια), ενώ τα θηλυκά μέτρα 3 έως 4,1 m (9,8 έως 13,5 πόδια). Το M ales ζυγίζει μεταξύ 1.100 και 1.600 kg (2.430 και 3.530 lb), περιστασιακά μέχρι 1.900 kg (4.190 lb), ενώ τα θηλυκά ζυγίζουν μεταξύ 700 και 1.200 kg(1.540 και 2.650 lb).
Το beluga είναι επίσης γνωστό ως η λευκή φάλαινα για το γαλακτώδες λευκό του δέρμα . Είναι το μοναδικό είδος φάλαινας που είναι εντελώς λευκό, μολονότι γεννιέται γκρίζα και εξασθενεί βαθμιαία με την ηλικία.
Το σώμα του beluga είναι σταθερό και έχει ένα μικρό, αμβλύ κεφάλι με ένα ράμφος, έναν καλά καθορισμένο λαιμό και ένα στρογγυλό πεπόνι.
Το πεπόνι χρησιμοποιείται για να κάνει πολλούς διαφορετικούς ήχους επικοινωνίας και εκφράσεις προσώπου. Είναι επίσης το κέντρο για την ανάκληση.
beluga φάλαινα
Οι φάλαινες Beluga εκμηδενίζονται με την παραγωγή κλικ υψηλής συχνότητας που περνούν από το πεπόνι, στη συνέχεια λαμβάνουν και ερμηνεύουν την προκύπτουσα ηχώ. Με αυτό το πολύπλοκο σύστημα ανάκλησης, οι φάλαινες Beluga μπορούν να καθορίσουν το μέγεθος, το σχήμα, την ταχύτητα, την απόσταση και ακόμη και κάποια εσωτερική δομή αντικειμένων στο νερό.
Οι φάλαινες Beluga έχουν καλά αναπτυγμένες, οξείες αισθήσεις . Μπορούν να ακούσουν ένα ευρύ φάσμα ήχων και να έχουν εξαιρετική όραση μέσα και έξω από το νερό. Οι Belugas μπορεί να έχουν κάποια αίσθηση γεύσης, αλλά δεν έχουν τους υποδοχείς του εγκεφάλου ή τις οσφρητικές δομές για την αίσθηση της όσφρησης.
Οι φάλαινες Beluga είναι ποικίλοι τρώγοντες, με περισσότερα από 100 είδη θηραμάτων που έχουν αναγνωριστεί συμπεριλαμβανομένου του σολομού, του καπελάνου, της ρέγγας, της γαρίδας, του αρκτικού βακαλάου, του καλαμιού και ακόμη και των καβουριών . Τρέφονται τόσο με ανοικτά νερά (πελαγικά) είτε με βάση (βενθικά) και σε οικότοπους με ρηχά και βαθιά νερά.
beluga-φάλαινα-2
Οι Belugas κολυμπούν συχνά σε ταχύτητες μεταξύ 3 και 9 km / h (1,9 και 5,6 mph), αν και είναι σε θέση να διατηρούν ταχύτητα 22 km / h (13,7 mph) για έως και 15 λεπτά .
Αυτά τα ζώα συνήθως βουτούν μόνο σε βάθη έως 20 μ ., Αν και είναι ικανά να καταδύσουν σε μεγαλύτερα βάθη . Τα μεμονωμένα ζώα σε αιχμαλωσία έχουν καταγραφεί σε βάθη μεταξύ 400 και 650 μέτρων (περίπου 1.310 και 2.130 πόδια) κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, ενώ τα άγρια ​​ζώα έχουν καταγραφεί ως καταδύσεις σε βάθος μεγαλύτερο από 700 μέτρα (3.000 πόδια), με το μεγαλύτερο το εγγεγραμμένο βάθος είναι 872 μέτρα (2.860 πόδια).
Η κατάδυση διαρκεί συνήθως 3 έως 5 λεπτά, αλλά μπορεί να διαρκέσει έως και 18 λεπτά.
Οι φάλαινες Beluga είναι εξαιρετικά κοινωνικές . Ζουν, κυνηγούν και μεταναστεύουν μαζί σε λοβούς μερικών εκατοντάδων φαλαινών.
Οι Belugas έχουν ένα εποχικό μεταναστευτικό σχέδιο . Όταν οι θερινές περιοχές μπλοκάρουν με πάγο κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, μετακινούνται για να περάσουν το χειμώνα στην ανοιχτή θάλασσα παράλληλα με τον πάγο των πακέτων ή σε περιοχές που καλύπτονται από πάγο και επιβιώνουν χρησιμοποιώντας polynyas για την επιφάνεια και την αναπνοή. Το καλοκαίρι, μετά την τήξη του πάγου, μετακινούνται σε παράκτιες περιοχές με ρηχό νερό, αν και μερικές φορές μεταναστεύουν σε βαθύτερα νερά.
Οι Belugas είναι από τα πιο φωνητικά κητοειδή . Διαθέτουν ένα μεγάλο ρεπερτόριο, καθώς μπορούν να εκπέμπουν μέχρι και 11 διαφορετικούς ήχους, όπως σφυρίχτρα, σφυρίχτρες, τρίχες και σκασίματα.
Οι φάλαινες Beluga ζευγαρώνουν την άνοιξη , ο ακριβής χρόνος ποικίλλει γεωγραφικά. Το επόμενο έτος, μετά από μια περίοδο κύησης 14-15 μηνών, τα θηλυκά γεννούν μόνα μόσχους (και σε σπάνια περίπτωση δίδυμα) μήκους περίπου 1,5 μέτρων. Calves νοσοκόμα για τουλάχιστον 12-18 μήνες, αλλά μπορεί να συνεχίσει να νοσοκόμα για ένα άλλο έτος μετά από να αρχίσει να τρώνε στερεά τρόφιμα.
beluga φάλαινα μητέρα και μοσχάρι
Οι θηρευτές των belugas είναι φονικές φάλαινες και πολικές αρκούδες . Οι πολικές αρκούδες θα επιτεθούν σε belugas με τον ίδιο τρόπο που θα επιτεθούν σε μια σφραγίδα, η οποία συνεπάγεται ότι βρίσκεται σε αναμονή σε τρύπες αναπνοής. Οι φάλαινες δολοφόνων έρχονται γύρω στον Αύγουστο Οι Belugas μπορούν συνήθως να ακούσουν φάλαινες δολοφόνων, έτσι αυτό δυσκολεύει τις φάλαινες δολοφόνων να τους επιτεθούν.
Οι αυτόχθονες λαοί της Βόρειας Αμερικής και της Ρωσίας έχουν κυνηγήσει belugas για πολλούς αιώνες. Επίσης, θηρεύτηκαν εμπορικά κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και του 20ου αιώνα. Το κυνήγι φαλαινών βρίσκεται υπό διεθνές έλεγχο από το 1973.
Ως είδος, οι φάλαινες Beluga δεν πληρούν κανένα κριτήριο της IUCN για απειλούμενες κατηγορίες και αναφέρονται ως λιγότερο ανησυχητικές .
Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 150.000 φάλαινες beluga παγκοσμίως.
beluga-φάλαινα-3
Οι φάλαινες Beluga είναι γνωστές στο κέλυφος σε επίπεδα λάσπης χωρίς εμφανή βλάβη. Είναι σε θέση να περιμένουν για την επόμενη μεγάλη παλίρροια για να κολυμπήσουν μακριά.
Έχουν παρατηρηθεί ενήλικες φάλαινες beluga που φέρουν περίεργα αντικείμενα όπως σανίδες, σημαδούρες και ακόμη και caribou σκελετοί κατά τη διάρκεια των περιόδων τοκετού. Πιστεύεται ότι αν μια γυναίκα beluga χάνει το νεογέννητο της, μπορεί να αλληλεπιδρά με αυτά τα αντικείμενα ως υποκατάστατο μόσχου.
Οι Belugas ήταν μεταξύ των πρώτων ειδών φαλαινών που έπρεπε να κρατηθούν σε αιχμαλωσία . Η πρώτη beluga παρουσιάστηκε στο Μουσείο του Barnum στη Νέα Υόρκη το 1861.
Σήμερα, παραμένει ένα από τα λίγα είδη φαλαινών που φυλάσσονται σε ενυδρεία και θαλάσσια πάρκα σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.
Η δημοτικότητα του beluga με τους επισκέπτες αντικατοπτρίζει το ελκυστικό του χρώμα και το φάσμα των εκφράσεων του προσώπου.
Στο Disney / Pixar ταινία Finding Dory, (συνέχεια της Finding Nemo) ο χαρακτήρας Bailey είναι μια φάλαινα beluga.
http://justfunfacts.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

5 παράξενα πράγματα που δεν ήξερες για την Αρχαία Ελλάδα

5 παράξενα πράγματα που δεν ήξερες για την Αρχαία Ελλάδα Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν μια διαδικασία για να προτείνουν (ψηφίζοντας) ποιος πολίτη...