Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα ηφαίστεια

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα ηφαίστεια

ηφαίστειο
Το ηφαίστειο είναι ένας εξαερισμός στην κρούστα ενός πλανητικού αντικειμένου μάζας, όπως η Γη , που επιτρέπει στο υλικό που είναι θερμότερο από το περιβάλλον του να διαφύγει από το εσωτερικό του.
Όταν αυτό το υλικό διαφεύγει, προκαλεί έκρηξη . Μια έκρηξη μπορεί να είναι εκρηκτική, στέλνοντας υλικό ψηλά στον ουρανό. Ή μπορεί να είναι πιο ήρεμη, με ήπια ροή υλικού.
Αυτές οι ηφαιστειακές περιοχές συνήθως σχηματίζουν βουνά χτισμένα από τα πολλά στρώματα από βράχο, τέφρα ή άλλο υλικό που συγκεντρώνει γύρω τους.
Στη Γη, το  εκρηγνυόμενο υλικό  μπορεί να είναι υγρό βράχο  ("λάβα" όταν είναι στην επιφάνεια, "μάγμα" όταν είναι υπόγειο),  τέφρα ,  στάδια και / ή  φυσικό αέριο .
Τα ηφαίστεια ταξινομούνται σε πολλούς τύπους . Αυτοί οι τύποι είναι σύνθετα ηφαίστεια, ηφαιστειακό κώνο, ηφαίστειο ασβεστοκονιάματος, ηφαίστεια ασπίδας, θόλοι λάβας / θόλος, ηφαίστειο σκωριών και ηφαίστεια καλντέρας.
τύπους ηφαιστείου
Τα ηφαίστεια μπορεί να είναι ενεργά, αδρανή ή εξαφανισμένα. 
• Τα ενεργά ηφαίστεια είναι ηφαίστεια που έχουν πρόσφατες εκρήξεις ή αναμένεται να έχουν εκρήξεις στο εγγύς μέλλον. 
• Τα ηφαίστεια ηφαίστεια δεν παράγουν πλέον εκρήξεις, αλλά ίσως και πάλι κάποτε στο μέλλον. 
• Τα εξαφανισμένα ηφαίστεια δεν θα εκραγούν ξανά ποτέ
Υπάρχουν μάλλον εκατομμύρια ηφαιστειακά ηφαιστειακά που λειτουργούν καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής της γης. Κατά τα τελευταία 10.000 χρόνια, υπάρχουν περίπου 1500 ηφαίστεια στη γη που είναι γνωστό ότι ήταν ενεργά , ενώ ο ακόμη μεγαλύτερος αριθμός υποβρυχίων ηφαιστείων είναι άγνωστος.
Μια ηφαιστειακή έκρηξη είναι μια εκπληκτική απεικόνιση της δύναμης της Γης . Ωστόσο, ενώ οι εκρήξεις είναι θεαματικές για να παρακολουθήσουν, μπορούν να προκαλέσουν καταστροφικές απώλειες ζωής και περιουσίας, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου.
το ηφαίστειο-2
Η επικίνδυνη περιοχή γύρω από ένα ηφαίστειο καλύπτει περίπου ακτίνα 32 χιλιομέτρων (20 μιλίων), ωστόσο υπάρχει κίνδυνος να υπάρχει 160 χιλιόμετρα (100 μίλια) από το ηφαίστειο.
Περίπου 350 εκατομμύρια ή ένα στους 20 ανθρώπους ζουν μέσα σε επικίνδυνη περιοχή ενός ενεργού ηφαιστείου.
Ο μεγαλύτερος αριθμός ηφαιστείων της Γης εμφανίζονται στον ωκεανό.
Ο Δακτύλιος της Φωτιάς είναι μια επιφάνεια με σχήμα πετάλου 40.000 χιλιομέτρων στη λεκάνη του Ειρηνικού Ωκεανού. Έχει 452 ηφαίστεια (πάνω από το 75% των ενεργών και αδρανών ηφαιστείων).
δαχτυλίδι φωτιάς
Από 10 έως 20 ηφαίστεια εκρήγνυνται κάπου στη Γη κάθε μέρα.
Η απόκρυψη κάτω από το τεράστιο φύλλο πάγου της Ανταρκτικής είναι ένα από τα πιο πυκνά στρώματα ηφαιστείων στον κόσμο . Συνολικά, 91 νέα ηφαίστεια ανακαλύφθηκαν από μια πρόσφατη μελέτη, προσθέτοντας τα 47 ήδη ταυτοποιημένα ηφαίστεια.
Το Mauna Loa είναι ένα από τα πέντε ηφαίστεια που σχηματίζουν το νησί της Χαβάης στο αμερικανικό κράτος της Χαβάης στον Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι το μεγαλύτερο και ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο . Το Mauna Loa είναι 4.170 μέτρα (13.680 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Από τη βάση του κάτω από τη στάθμη της θάλασσας έως την κορυφή της, η Mauna Loa είναι ψηλότερη από το Όρος Everest. Στα 90 χιλιόμετρα και 50 χιλιόμετρα πλάτος, αποτελεί το ήμισυ του συνόλου του νησιού.
mauna loa
Το μεγαλύτερο υποβρύχιο ηφαίστειο στον κόσμο, Tamu Massif, είναι το μέγεθος του Νέου Μεξικού.
Η παρϊκτίνη είναι ένα από τα επτά φυσικά θαύματα του κόσμου και βρίσκεται στην πολιτεία Michoacan του Μεξικού . Είναι το νεότερο ηφαίστειο στο δυτικό ημισφαίριο και ο λόγος που ονομάζεται «θαύμα» - η γέννησή του έγινε μάρτυρας και μελέτη από τους ανθρώπους.
parícutin
Το 1883 το Κράκατου στην Νοτιοανατολική Ασία έκλεισε , απελευθερώνοντας 200 μεγατόρια ενέργειας, ισοδύναμο με 15.000 πυρηνικές βόμβες! Αυτό δημιούργησε τον πιο δυνατό ήχο που αναφέρθηκε στην ιστορία .
Οι ηφαιστειακές εκρήξεις μπορούν να στείλουν τέφρα στον αέρα , πάνω από 30 χιλιόμετρα (17 μίλια) πάνω από την επιφάνεια της Γης!
η τέφρα του ηφαιστείου
Η θερμοκρασία της λάβας όταν εκτοξεύεται αρχικά από μια ηφαιστειακή εξαέρωση μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 700 και 1200 μοίρες (1300 έως 2200 ° F).
Στην Ανατολική Ιάβα, η Ινδονησία είναι ένα ηφαίστειο που εκπέμπει μπλε φλόγες . Το θείο καίγεται σε επαφή με τον αέρα για να δημιουργήσει εκπληκτικούς ποταμούς φωτός όπως ο γαλάζιος λαβάς στον κρατήρα Kawah Ijen.
μπλε λάβα
Ο ηφαιστειακός κεραυνοβόλος είναι ένα φαινόμενο του καιρού που σχετίζεται με την παραγωγή κεραυνού σε ένα ηφαιστειακό ρεύμα. Είναι μια από τις πιο επικές οθόνες της φύσης. Μια μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Science έδειξε ότι τα ηλεκτρικά φορτία δημιουργούνται όταν τα θραύσματα των πετρωμάτων, η τέφρα και τα σωματίδια πάγου σε ένα ηφαιστειακό κύμα καταρρέουν και παράγουν στατικά φορτία, όπως τα σωματίδια πάγου συγκρούονται στις κανονικές καταιγίδες.
ηφαιστειακή αστραπή
Η Πομπηία ήταν μια αρχαία ρωμαϊκή πόλη κοντά στη σύγχρονη Νάπολη, στην Ιταλία . Η Πομπηία καταστράφηκε και θάφτηκε κάτω από 4 έως 6 μέτρα (13 έως 20 πόδια) ηφαιστειακής τέφρας και ελαφρόπετρας στην έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Η έκρηξη έγινε στις 24 Αυγούστου 79 μ.Χ. μία ημέρα μετά το θρησκευτικό φεστιβάλ στον Βούλκα, τον ρωμαϊκό θεό της φωτιάς.
Η λέξη "ηφαίστειο" προέρχεται από το όνομα Vulcano, ένα ηφαιστειακό νησί στα Αιολικά νησιά της Ιταλίας, το όνομα του οποίου προέρχεται από τον Βούλκα, τον θεό της φωτιάς στη ρωμαϊκή μυθολογία.
Η μελέτη των ηφαιστείων ονομάζεται ηφαιστειακή , μερικές φορές λεγόμενη βουλκανιολογία .
ηφαίστειο-3
Πολλοί αρχαίοι λογαριασμοί αποδίδουν ηφαιστειακές εκρήξεις σε υπερφυσικά αίτια, όπως οι πράξεις θεών ή ημίθεων . Στους αρχαίους Έλληνες, η ιδιοσυγκρασία των ηφαιστείων μπορούσε να εξηγηθεί μόνο ως πράξεις των θεών, ενώ ο γερμανός αστρονόμος Johannes Kepler του 16ου / 17ου αιώνα πίστευε ότι ήταν αγωγοί για τα δάκρυα της Γης.
Τα ενεργά ηφαίστεια στις ΗΠΑ βρίσκονται κυρίως στη Χαβάη, την Αλάσκα , την Καλιφόρνια, το Όρεγκον και την Ουάσιγκτον, αλλά οι μεγαλύτερες πιθανότητες έκρηξης κοντά σε περιοχές όπου ζουν πολλοί άνθρωποι είναι στη Χαβάη και την Αλάσκα.
Το τεράστιο ηφαίστειο που κάθεται κάτω από το Εθνικό Πάρκο του Yellowstone και μερικές φορές αναφέρεται ως Yellowstone Supervolcano . Έχει ένα τεράστιο κρατήρα που μετρά περίπου 55 με 72 χιλιόμετρα (34 με 45 μίλια). Όχι κανένας δεν ξέρει πότε θα ξεσπάσει πάλι το υπερκολτάνο του Yellowstone. Οι τρεις τελευταίες μεγάλες εκρήξεις στο Yellowstone ήταν 2,1 εκατομμύρια, 1,3 εκατομμύρια και 630,000 χρόνια πριν.
Μπορεί να αποτελεί έκπληξη, αλλά το μεγαλύτερο γνωστό ηφαίστειο στο ηλιακό σύστημα βρίσκεται στην πραγματικότητα στον πλανήτη Άρη . Ονομάζεται Olympus Mons και είναι επίσης το υψηλότερο σημείο στον πλανήτη Άρη. Μετράει ένα κοράκι 600 χιλιομέτρων και ύψος 22 χιλιομέτρων.
http://justfunfacts.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μύδια αχνιστά με τυρί και λεμόνι

Μύδια αχνιστά με τυρί και λεμόνι   Δημοσιεύτηκε   02 Οκτ, 2024 |   In  Ελληνική  |  από   Γιώργος Αναστόπουλος  | Χρόνος προετοιμασίας 10  Λ...