Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΑΠΙΚΑ ΦΙΣΤΙΚΙΑ


Ενδιαφέρουσες πληροφορίες 

για τα αράπικα φιστίκια


Φιστίκια
Ενώ το "καρύδι" είναι στο όνομά τους, τα φιστίκια είναι στην πραγματικότητα όσπρια.
Ωστόσο, για γαστρονομικούς σκοπούς και στην κοινή χρήση της αγγλικής γλώσσας, τα φιστίκια συνήθως αναφέρονται ως ξηροί καρποί.
Επιστημονικά γνωστό ως Arachis hypogea , τα φιστίκια περνούν από μια ποικιλία ονομάτων, όπως τα αράπικα φιστίκια, τα ξηροί καρποί και οι αχιβάδες .
Παρόλο που σήμερα είναι πανταχού παρόντα σε ολόκληρο τον πλανήτη, το φυστίκι ( Arachis hypogaea)  αρχικά ήταν μόνο στη Νότια Αμερική και πιστεύεται ότι προέρχεται από τους πρόποδες των Άνδεων στη Βολιβία και το Περού . Αρχαίοι,
ανθρωπολόγοι έχουν βρει στοιχεία καλλιέργειας φυστικιών που χρονολογούνται πριν από τουλάχιστον 7.600 χρόνια.
Τα φιστίκια καλλιεργήθηκαν τόσο βορειότερα όσο και το Μεξικό από τη στιγμή που οι Ισπανοί ξεκίνησαν την εξερεύνηση του Νέου Κόσμου. Οι εξερευνητές πήραν τα φιστίκια πίσω στην Ισπανία , όπου εξακολουθούν να καλλιεργούνται. Από την Ισπανία, έμποροι και εξερευνητές πήραν φιστίκια στην Αφρική και την Ασία . Στην Αφρική το φυτό έγινε κοινό στη δυτική τροπική περιοχή. Το φιστίκι θεωρήθηκε από πολλούς Αφρικανούς ως ένα από τα πολλά φυτά που έχουν ψυχή.
Φρυγμένα φιστίκια
Όταν οι Αφρικανοί μεταφέρθηκαν στη Βόρεια Αμερική ως σκλάβοι, τα φιστίκια ήρθαν μαζί τους . Σκλάβοι φύτεψαν φιστίκια σε όλες τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες .
Τα αρχεία δείχνουν ότι τα φιστίκια άρχισαν να καλλιεργούνται εμπορικά στη Νότια Καρολίνα γύρω στο 1800 και χρησιμοποιούνται για λάδι ( φιστικέλαιο ), σαν τρόφιμο και υποκατάστατο του κακάου.
Ωστόσο, έως το 1900 τα φιστίκια δεν αναπτύχθηκαν εκτενώς , εν μέρει επειδή θεωρήθηκαν ως τρόφιμα για τους φτωχούς και επειδή η καλλιέργεια και η συγκομιδή ήταν αργές και δύσκολες μέχρις ότου εφευρέθηκε ο εξοπλισμός για την εξοικονόμηση εργατικού δυναμικού γύρω στις αρχές του αιώνα.
Σήμερα, τα φιστίκια καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο , με την Κίνα και την Ινδία να παράγουν τα περισσότερα.
Η φυστικιά είναι ένα ετήσιο ποώδες φυτό και αυξάνεται από 30 έως 50 cm (1,0 έως 1,6 πόδια) ύψος .
Πεδίο φυστικιών
Τα φύλλα είναι αντίθετα και πεπλατυσμένα με τέσσερα φύλλα, κάθε φύλλο είναι 1 έως 7 cm (0,4 έως 2,75 ίντσες) και 1 έως 3 cm (0,4 έως 1,18 ίντσες). Όπως πολλά άλλα όσπρια, τα φύλλα είναι nyctinastic, δηλαδή, έχουν κινήσεις "ύπνου", κλείνοντας το βράδυ.
Φύλλα φυστίκι
Τα φιστίκια αναπτύσσονται υπόγεια, ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό γνωστό ως γεωκάρπιο .
Τα λουλούδια  πορτοκαλί-γεμάτα, κίτρινα πεταλοειδή, λουλούδια που μοιάζουν με αυτά των μπιζελιών, τα οποία μεταφέρονται σε μασχαλιαία σμήνη πάνω από το έδαφος και διαρκούν μόνο μία ημέρα .
Άνθη φυστικιών
Μετά την αυτο-επικονίαση, τα λουλούδια ξεθωριάζουν. Οι μίσχοι στις βάσεις των ωοθηκών, που ονομάζονται στύλοι, επιμηκύνονται γρήγορα και στρέφονται προς τα κάτω για να θάψουν τους καρπούς αρκετές ίντσες στο έδαφος για να ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους.
Φυτό φυστίκι
Τα pods ( κάψες ) έχουν μήκος 3 έως 7 cm (1,2 έως 2,8 in) , που συνήθως περιέχουν έναν έως τέσσερις σπόρους.
Αραχιδέλαιο
Τα φιστίκια αναπτύσσονται καλύτερα στο ελαφρύ, αμμώδες έδαφος. Χρειάζονται πέντε μήνες θερμού καιρού και ετήσια
βροχόπτωση 500 έως 1000 mm (20 έως 40 ίντσες). Οι λοβοί ωριμάζουν 120 έως 150 ημέρες μετά την σπορά των σπόρων.
Αν και τα φιστίκια έρχονται σε πολλές ποικιλίες, υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι αγοράς : Runner, Βιρτζίνια, Ισπανία και Βαλένθια . Κάθε ένας από τους τύπους φυστικιών έχει διακριτικό μέγεθος, γεύση και διατροφική σύνθεση.
Τα φυστίκια είναι πλούσια σε ενέργεια, σε μερίδα 100 γρ. (3,5 ουγκιές), τα φυστίκια παρέχουν 570 θερμίδες.
Φιστίκια-2
Τα φυστίκια είναι μια εξαιρετική πηγή αρκετών βιταμινών Β, βιταμίνης Ε, διαφόρων μεταλλικών ορυκτών, όπως το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και ο φώσφορος, τα αντιοξειδωτικά και οι διαιτητικές ίνες .
Περιέχουν επίσης περίπου 25 g πρωτεΐνης ανά 100 g , υψηλότερο ποσοστό από ό, τι σε πολλούς καρπούς με κέλυφος.
Τα φυστίκια είναι  σημαντική πηγή ρεσβερατρόλης , μιας χημικής ένωσης που αναφέρθηκε ότι έχει πολλές ωφέλιμες επιδράσεις στην υγεία, όπως τα αντικαρκινικά, αντιϊκά, νευροπροστατευτικά, αντιγηραντικά, αντιφλεγμονώδη και επιμηκύνουν τη ζωή.
Τα αράπικα φιστίκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά . Στην πραγματικότητα, ταξινομούνται ως ελαιούχοι σπόροι . Ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας
συγκομιδής αραχίδων χρησιμοποιείται για την παρασκευή αραχιδέλαιου .
φυστικέλαιο
Μερικά από τα οφέλη για την υγεία του φυστικέλαιου  περιλαμβάνουν την ικανότητά του να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, να προστατεύει την υγεία της καρδιάς, να προλαμβάνει τον καρκίνο, να ενισχύει τη γνωστική λειτουργία, να βελτιώνει το νευρικό σύστημα, να ενισχύει το
ανοσοποιητικό σύστημα, να μειώνει την αρτηριακή πίεση και να προστατεύει το δέρμα.
Το φυστικοβούτυρο είναι μια πάστα φτιαγμένη από ξηρά, φρυγμένα φιστίκια. Αυτή η " κρέμα ¨ χρησιμοποιείται γενικά ως επάλειψη σε τοστ ή σε σάντουιτς. Είναι ένα υγιεινό φαγητό γεμάτο θρεπτικά συστατικά.
φυστικοβούτυρο
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάθε προϊόν με βάση το φυστικοβούτυρο πρέπει να είναι τουλάχιστον 90 τοις εκατό φιστίκια. Απαιτείται από το νόμο.
Χρειάζονται περίπου 540 φιστίκια για να φτιάξουν βάζο από φυστίκι 12 ογιών (340 γραμμάρια). Αυτό είναι περίπου 45 φιστίκια ανά ουγγιά (28 γραμμάρια) φυστικοβούτυρο.
Τα φιστίκια, επίσης, χρησιμοποιούνται σε γλυκά, κέικ , μπισκότα, και άλλα .
Καραμέλα φυστικιών
Τα βραστά φιστίκια είναι ένα δημοφιλές σνακ στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και στην Ινδία, την Κίνα και τη Δυτική Αφρική.
Ο Γιώργος Ουάσιγκτον Carver ξεκίνησε την έρευνα για τα φιστίκια το 1903 στο Tuskeegee Institute . Έρευνες που θα τον οδηγήσουν στην ανακάλυψη βελτιώσεων στην κηπουρική και στην ανάπτυξη περισσότερων των 300 χρήσεων για τα φιστίκια (τα οποία, αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν περιλάμβαναν το φυστικοβούτυρο, αλλά συμπεριλάμβαναν αλατισμένα φυστίκια).
Τα κοχύλια φυστικιών έχουν όλες τις περίεργες χρήσεις . Σύμφωνα με τους Southern Peanut Growers, μια μη κερδοσκοπική εμπορική ένωση, τα κοχύλια φυστικιών χρησιμοποιούνται σε όλα, από τα σκουπίδια γατών μέχρι τα τσιπ κορμών για την τροφοδοσία των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.
Κοχύλια φυστίκι
Τα μισά από τα δέκα κορυφαία είδη καραμέλας που πωλούνται  στις ΗΠΑ περιέχουν φυστίκι ή φυστικοβούτυρο.
Δύο αγρότες αραχίδων έχουν εκλεγεί πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών: ο Thomas Jefferson και ο
Jimmy Carter .
Υπάρχουν έξι πόλεις των ΗΠΑ που ονομάζεται Peanut : Peanut, Καλιφόρνια.. Κάτω peanut, Πενσυλβάνια. Άνω Peanut, Πενσυλβάνια. Peanut, Pennsylvania, Peanut, Tennessee και peanut Δυτική Βιρτζίνια.
Ο Alan Shepard, διοικητής του Απόλλωνα 14, έφερε ένα φυστίκι μαζί του στο φεγγάρι .
Η πιο μακρινή απόσταση για να ρίξεις ένα φυστίκι είναι 37.92 μέτρα (124 ft 4 in), επιτεύχθηκε  από τον Colin Jackson (UK) στο Ουαλίας Ινστιτούτο Αθλητισμού στο Sophia Gardens, Κάρντιφ, Ηνωμένο Βασίλειο στις 20 Φεβρουαρίου 2008.
Ο κ. Peanut είναι το διαφημιστικό λογότυπο και μασκότ της Planters, μιας αμερικανικής εταιρείας σνακ-φαγητού και του τμήματος της Kraft Foods. Εμφανίζεται ως ανθρωπόμορφο φυστίκι στο κέλυφος του, ντυμένο με τα επίσημα ρούχα ενός παλιομοδίτικου κυρίου: ένα καπέλο, μονόκλ, λευκά γάντια, καρφίτσες και ένα καλάμι.
Interesting facts about peanuts | Just Fun Facts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Και τώρα που έμαθα να ζω χωρίς εσένα…

  Και τώρα που έμαθα να ζω χωρίς εσένα… – StavRoula – 20 Σεπτεμβρίου 2024 The Women Tώρα που έμαθα να ζω χωρίς εσένα… Ανακάλυψα μια δυνατή π...