Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ STEPHEN KING

Κινηματογραφικές & τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων του Stephen Κing

Mε αφορμή την έξοδο της ταινίας «Dark Τower» στους κινηματογράφους αποφασίσαμε να ανασύρουμε από τη μνήμη μας κάποιες από τις καλύτερες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές μεταφορές έργων του Stephen King. Tον μετρ του τρόμου (του σασπένς είναι ο Hitchcock).
Shining (1980)
1118full-the-shining-screenshotΠαρόλο που ο Stephen King δεν ήταν ικανοποιημένος με το τελικό αποτέλεσμα, είναι η πιο διάσημη κινηματογραφική μεταφορά βιβλίου του. Τι να πρωτο-εκθειάσουμε! Την αψεγάδιαστη σκηνοθεσία του Stanley Kubrick . Την αριστοτεχνική επιμέλεια στα πλανά. Την υποβλητική στοιχειωτική μουσική. Τις ατέρμονες βόλτες στο διάδρομο του ξενοδοχείου. Τον συγκλονιστικό Jack Nicholson με το σχιζοφρενικό χαμόγελο. Μην ξεχνάμε πως η φράση «Here’s Johnny» ήταν δικός του αυτοσχεδιασμός.
Γι’ αυτό έχει λάβει αξιοκρατικά μία θέση στη λίστα με τις πιο τρομακτικές ταινίες όλων των εποχών . Είναι ένα αναντίρρητο αριστούργημα της Τέχνης.

Μisery (1990)
1118full-misery-screenshot.jpgggΆλλο ένα εκπληκτικό βιβλίο. Άλλη μία must-see ταινία. Όταν ένας συγγραφέας μυθιστορημάτων (James Caan) τρακάρει με το αυτοκίνητο του έχει την τύχη (!) να τον σώσει μία φανατική του θαυμάστρια. Τον μεταφέρει στο σπίτι της για να του παρέχει φροντίδα και ζητάει να διαβάσει το νέο του χειρόγραφο. Από εκεί ξεκινάει ο εφιάλτης. Ανατριχιαστική η Kathy Bates. To πως ερμηνεύει, πως ζει τον ρόλο χωρίς να είναι καρικατούρα. Φυσικά βραβεύτηκε με Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου. Αλλιώς θα πέφταμε σε τρελό misery.

Carrie (1976)
carrie-1976-1Αναφερόμαστε στην αυθεντική Carrie του Brian De Palma τo 1976, όχι στη μουσαντένια με την Chloë Grace Moretz του 2013. Η σχετικά πρόσφατη βερσιόν προκάλεσε γέλωτα αντί για τρόμο. Η έφηβη Carrie (Sissy Spacek ) δέχεται bullying στο σχολείο αλλά δεν βρίσκει γαλήνη ούτε στο σπίτι της με την θρησκόληπτη μητέρα της. Plus έχει να χαλιναγωγήσει και τις τηλεκινητικές ικανότητές της. Aυτό το prom δεν θα το ξεχάσει κανείς! Όπως έλεγε και η αφίσα της ταινίας “Ιf you’’ve got a taste for terror…take Carrie to the prom”.

Green Mile (1999)
400full-the-green-mile-photo
Από τις πιο συγκινητικές, tear-jerking ταινίες που έχουν υπάρξει. Οι έννοιες της αυτοθυσίας, της αγάπης και της φιλίας είναι πανταχού παρούσες. Αμφότεροι , ο Tom Hanks (πάντα ερμηνευτικά συνεπής) και ο Michael Clarke Duncan (RIP) μπόρεσαν να κουβαλήσουν το ψυχολογικό φορτίο των χαρακτήρων τους και να μας παρασύρουν στην συναισθηματική τους δίνη.
Ο συγγραφέας εμπιστεύτηκε τη μεταφορά του βιβλίου στον σκηνοθέτη Frank Darabont όπου είχαν συνεργαστεί πάλι στο πολύ καλό “Shawshank Redemption”, πέντε χρόνια πριν. Οι συγκεκριμένες δυο ταινίες είναι βαθιά συγκινητικές και ανθρωποκεντρικές αποδεικνύοντας πως η πένα του Stephen King δεν εξαπολύει μόνο τρόμο..

Ιt (1990)
1118full-it-screenshotΟ Tommy Lee Wallace μετέφερε στη μικρή οθόνη το ογκώδες βιβλίο (1039 σελίδες παρακαλώ). Δύσκολο εγχείρημα. Ο Tim Curry ενσάρκωσε τον κλόουν Pennywise, ίσως τον πιο τρομακτικό και πολύπλοκο χαρακτήρα στα βιβλία του King. Η σειρά απέκτησε φανατικό κοινό γι΄ αυτό και θα μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη από τον σκηνοθέτη Andy Muschietti. Τον απαιτητικό ρόλο του κλόουν θ’ αναλάβει ο Bill Skarsgård (ταλαντούχοι όλοι σ’ αυτή την φαμίλια). Ήδη τρέμουμε. The horror! The horror!

11.22.63 (2016)
1118full-11.22.63-screenshotttttttΟλοκληρώνοντας θα προσθέσουμε άλλη μία τηλεοπτική μεταφορά βιβλίου, το 11.22.63 που προβλήθηκε πέρσι . Η μίνι-σειρά περιστρέφεται γύρω από τη δολοφονία του JFK και την προσπάθεια ενός καθηγητή ν’ αλλάξει τον ρου της ιστορίας. Ο James Franco ηγείται του καστ. Τον πλαισιώνουν η αλαβάστρινη Sarah Gadon και ο συμπαθής Chris Cooper. Ο King είχε -εννοείται- δικαίωμα veto στην επιλογή των ηθοποιών αλλά και στις άλλες πτυχές της παραγωγής. Δεν χρειάστηκε όμως να το ασκήσει. Είναι προσεγμένη σαν σειρά και αξίζει να της δώσετε μία ευκαιρία.

Φυσικά υπάρχουν και άλλες σπουδαίες ταινίες (Stand by me, Mist, Apt Pupil) και σειρές (Under the dome) απλά εμείς δώσαμε βαρύτητα σ’ αυτές που άφησαν αποτύπωμα στην ψυχή μας. Ευελπιστούμε στο άμεσο μέλλον να οπτικοποιηθούν και άλλα δημιουργήματα του Stephen King.
https://wordpress64426.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Και τώρα που έμαθα να ζω χωρίς εσένα…

  Και τώρα που έμαθα να ζω χωρίς εσένα… – StavRoula – 20 Σεπτεμβρίου 2024 The Women Tώρα που έμαθα να ζω χωρίς εσένα… Ανακάλυψα μια δυνατή π...