Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΠΟΝΟΜΠΟ ( BONOBO )






Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους 

μπονόμπο


μπονόμπο
Ο Μπονόμπο είναι ένας από τους στενότερους συγγενείς ζωής της ανθρωπότητας, που μοιράζονται περισσότερο από το 98% του DNA μας.
Ο Μπονόμπο είναι ένας μεγάλος πίθηκος στην ίδια κατηγορία με τους γορίλες τους  ουραγκοτάγκους και τους χιμπατζήδες .
Φυσικά, μοιάζουν με τους χιμπατζήδες ,μια και είναι στενός συγγενής. Στην πραγματικότητα, νωρίτερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο μπονόμπο ήταν απλά μια μικρότερη έκδοση του κοινου χιμπατζή και έτσι ο όρος «πυγμαίος χιμπατζής» χρησιμοποιήθηκε. για να τον χαρακτηρίσει.
Έχουν βρεθεί σε μία μόνο χώρα: τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό .
Κατοικούν στην καρδιά της Λεκάνης του Κονγκό , το δεύτερο μεγαλύτερο τροπικό δάσος στη γη.  Ο βιότοπος του Μπονοντο καλύπτει περίπου 500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (193.000 τετραγωνικά μίλια).
Ο μέσος όρος ζωής των μπονόμπο είναι 40 έτη στην αιχμαλωσία  ενώ η  διάρκεια ζωής τους στην άγρια φύση είναι άγνωστη.
bonobo-2
Το ενήλικο αρσενικό Bonobo ζυγίζει μεταξύ 34 ως 60 kg (75-132), και το θηλυκό ζυγίζει κατά μέσο όρο 30 kg (66 lb)
Μήκος Head-σώματος (από τη μύτη προς τους γλουτούς, ενώ στέκεται με τα τέσσερα) κυμαίνεται από 70 έως 83 εκατοστά (28 έως 33 in).
Τα αρσενικά μπορεί να μετρήσουν μέχρι 1,2 m (4 ft) ύψος ενώ στέκονται  και αντίστοιχα τα θηλυκά μέχρι 1 m (3.3 ft)  .
Το κεφάλι του μπονόμπο είναι σχετικά μικρότερο από αυτό του κοινού χιμπατζή με λιγότερο εμφανείς τις κορυφογραμμέςτου  φρυδιού πάνω από τα μάτια. Έχει ένα μαύρο πρόσωπο με ροζ χείλη, μικρά αυτιά, μεγάλα ρουθούνια, και μακριά μαλλιά στο κεφάλι του που σχηματίζουν μια χωρίστρα.
bonobo-3
Το Bonobo έχει επίσης λεπτό το πάνω μέρος του σώματος, στενούς ώμους, λεπτό λαιμό, και μακριά πόδια σε σύγκριση με ένα κοινό χιμπατζή.
Τα σώματα τους καλύπτονται από χοντρά, μαύρα μαλλιά , εκτός από το πρόσωπο, τα δάχτυλα, τις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών.
Και οι δύο αντίχειρες και τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών  κοντράρουν, επιτρέποντας μια συλληπτήρια λαβή. .
Οι Μπονόμπο είναι τόσο επίγειοι όσο  και δενδρόβιοι .
Οι περισσότερες επί του εδάφους κινήσεις χαρακτηρίζονται από  βάδιση  στα  4 πόδια. Περπάτημα στα δύο πόδια έχει καταγραφεί ως λιγότερο από 1% στις  επίγειες μετακινλησεις σε άγρια κατάσταση και μέχρι σχεδόν 19% σε αιχμαλωσία όταν παρέχεται άφθονη τροφή.
μπονόμπο μητέρα και νέους
Οι Μπονόμπο είναι πολύ άνετοι στα δέντρα , αιωρούνται χέρι σε χέρι μέσα από τα κλαδιά, ανεβαίνουν σε κορμούς δέντρων, και κινούνται πηδώντας από το ένα δέντρο στο άλλο.
Οι Μπονόμπο είναι παμφάγοι . Τρώνε μια ποικιλία τροφών, όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, τα λάχανα, τη βλάστηση, και τα μανιτάρια. Τρώνε διάφορα μέρη των φυτών, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων, λουλουδιών, φλοιούς, μίσχους, ψίχα, και
ρίζες. Τρώνε επίσης μικρά θηλαστικά, έντομα , γαιοσκώληκες, μέλι, αυγά, στο έδαφος. Σε αντίθεση με τους χιμπατζήδες που κυνηγούν  για να συλλάβουν πιθήκους , οι μπονόμπο δεν  κάνουν επιθετικό κυνήγι θηλαστικών.
μπονόμπο φαγητό
Οι Μπονόμπο είναι πολύ κοινωνικά ζώα .
Κοινότητες τους είναι φιλειρηνικέ και επικρατεί ισότητα. Οι μπονόμπο θεωρείται ότι έχούν  μητριαρχική κοινωνία, πράγμα που σημαίνει ότι τα θηλυκά έχουν μια υψηλότερη κοινωνική θέση από τα αρσενικά και στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις είναι το θηλυκό στο επίκεντρο και γενικά κυριαρχούν στην κοινότητα.. Τα θηλυκά έχουν έντονη κοινωνική  σχέση μεταξύ τους, χωρίς να  αποκλείουν τα αρσενικά.
ομάδα μπονόμπο
Στους Bonobo το μέγεθος της ομάδας  ποικίλει διότι  εμφανίζουν μια ιδιότυπη σχεση ομαδοποίησης αλλά και διάσπασης Μια κοινότητα των περίπου 100  ατόμων θα χωριστεί σε μικρές ομάδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ψάχνει για τροφή, και στη συνέχεια θα επανέλθει μαζί για να κοιμηθεί. Κοιμούνται σε φωλιές που κατασκευάζουν στα δέντρα.
Οι  ενήλικες μπονόμπο μερικές φορές μοιράζονται μια φωλιά, η οποία είναι μια σπάνια  συμπεριφορά μεταξύ των μεγάλων πιθήκων.
Οι Μπονόμπο επικοινωνούν χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα από φωνές και χειρονομίες . Είναι οι πιο φωνακλάδες από τους μεγάλους πιθήκους, χρησιμοποιώντας περίπλοκα σχέδια της φωνητικής  για να επικοινωνούν μοιράζοντας λεπτομέρειες και πληροφορίες.
μπονόμπο επικοινωνούν
Το σύστημα επικοινωνίας των άγριων μπονόμπο περιλαμβάνει ένα χαρακτηριστικό που θεωρούνταν  προσόν μόνο μόνο στον άνθρωπο.  Οι μπονόμπο χρησιμοποιούν την ίδια έκκληση που σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές καταστάσεις, και οι άλλοι μπονόμπο πρέπει να εκτιμήσουν τη γενική κατάσταση  κατά τον καθορισμό της έννοιας της έκκλησης.
Αναπαραγωγή συμβαίνει όλο το χρόνο . Τα θηλυκά φθάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα σε περίπου 12 ετών. Η περίοδος κύησης θεωρείται ότι είναι μεταξύ 220 και 230 ημερών . Συνήθως γεννούν ένα απόγονο..
μπονόμπο μητέρα και το μωρό
Τα βρέφη γεννιούνται σχεδόν απροστάτευτα και πρέπει να εξαρτώνται σε ΄όλα  από τις μητέρες τους για τα δύο πρώτα χρόνια. Οι νέοι μένουν κοντά στη μαμά για αρκετά χρόνια, ενώ μεγαλώνουν και να μάθουν πώς να είναι ένα μέλος της κοινωνίας των μπονόμπο. Η μητέρα γεννάει κάθε πέντε με έξι χρόνια, έχοντας έτσι το χρόνο της για να μεγαλώσει τους απογόνους της.
Οι αρσενικοί απόγονοι παραμένουν με την ομάδα της μητέρας για όλη τους τη ζωή, ενώ οι θηλυκοί απόγονοι αφήνουν την ομάδα της μητέρας για μια  άλλη κατά το ζευγάρωμα
Εκτός από τον αριθμό 1 αρπακτικό τους ανθρώπους, οι κροκόδειλοι και οι λεοπαρδάλεις είναι επίσης μια απειλή .
Το είδος περιλαμβάνεται ως απειλούμενο στην Κόκκινη Λίστα της IUCN και απειλείται βασικά από την καταστροφή των ενδιαιτημάτων και την αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού και την κίνηση, αν και οι εμπορικές δραστηριότητες λαθροθηρίας είναι η πιο σημαντική απειλή .
bonobo-4
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τους αριθμούς του πληθυσμού , αλλά η εκτίμηση είναι ότι υπάρχουν μεταξύ 29.500 και 50.000 άτομα .
Μαζί με τον κοινό χιμπατζή, ο μπονόμπο είναι το πιο κοντινό ζώο εν ζωή σε σχέση με τον άνθρωπο . Επειδή τα δύο είδη δεν είναι ικανοί κολυμβητές, ο σχηματισμός του ποταμού Κονγκό  1,5 έως 2.000.000 χρόνια πριν, πιθανώς οδήγησε στην ειδογένεση του μπονόμπο.
Οι Μπονόμπο είχαν περιγραφεί ως υποείδος του χιμπατζή το 1929, αλλά αναγνωρίζονται ως ξεχωριστό είδος από το 1933. Εξακολουθούν να είναι το λιγότερο κατανοητό των μεγάλων πιθήκων.
Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι μπονόμπο είναι το πιο έξυπνο από τα πρωτεύοντα θηλαστικά (εκτός από τους ανθρώπους, φυσικά!). Ίσως αυτό συμβαίνει γιατί μοιράζονται πολλές από τις ανθρώπινες συμπεριφορές μας, όπως το να διδάσκει στους νέους κοινωνικές δεξιότητες χρησιμοποιώντας τα εργαλεία για να πάρουν τα τρόφιμα, και να εργάζονται μαζί για το καλό του συνόλου της κοινότητας
Οι Μπονόμπο είναι ιδιαίτερα γνωστοί για την ικανότητά τους να υπερασπίζονται το είδος τους όλοι  μαζί: σε αντίθεση με τους ανθρώπους ή τους χιμπατζήδες, και δεν έχουν ποτέ παρατηρηθεί να σκοτώνουν  έναν από το δικό τους είδος .
Το όνομα «μπονόμπο» εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1954, όταν οι  Eduard Paul Tratz και Heinz Heck πρότειναν ως νέο και ξεχωριστό γενικός όρο για τους χιμπατζήδες πυγμαίους. Το όνομα πιστεύεται ότι είναι ένα ορθογραφικό λάθος σε μια ναυτιλιακή κλούβα από την πόλη της Bolobo στον ποταμό Κονγκό, η οποία σχετίζεται με τη συλλογή από χιμπατζήδες στη δεκαετία του 1920. Ο όρος έχει επίσης αναφερθεί ως μια λέξη για  τον «πρόγονο» στην εξαφανισμένη γλώσσα  Μπαντού

Interesting facts about bonobos | Just Fun Facts

http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-bonobos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βόλος: Πόσο κοστίζει το ελαιόλαδο σε 5 μεγάλα σούπερ μάρκετ

  Βόλος: Πόσο κοστίζει το ελαιόλαδο σε 5 μεγάλα σούπερ μάρκετ Το ελαιολαδο είναι από τα ακριβοτερα καταναλωτικά προϊόντα, αλλά και απολύτως...