Ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά
με τα Ουράλια Όρη
Τα Ουράλια Όρη , ή απλά τα Ουράλια , είναι μια οροσειρά που εκτείνεται περίπου από βορρά προς νότο στη μέσο- δυτική Ρωσία, από την ακτή του Αρκτικού Ωκεανού ,ως τον ποταμό Ουράλη και το βορειοδυτικό Καζακστάν.
Έχει παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί σε χάρτες ως το σύνορο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας , αν και μπορεί να μην είναι εντελώς ακριβές σήμα σαν όριο.
Η οροσειρά εκτείνεται σε 2.500 χιλιόμετρα (1.550 μίλια) και διέρχεται από την Αρκτική τούνδρα ως τα βόρεια μέσο- δάση και το ημι-έρημο τοπίο στο νότο.
Τα Ουράλια είναι μια στενή οροσειρά, στο ευρύτερο σημείο της είναι περίπου 200 χιλιόμετρα (125 μίλια) πλάτος .
Το υψηλότερο σημείο των βουνών είναι η κορυφή του βουνού Ναρόντναγια , το οποίο ανέρχεται σε 1.894 μέτρα (6.214 πόδια).
Τα Ουράλια Όρη είναι από τα παλαιότερα βουνά του κόσμου, 300 έως 250.000.000 ετών , και η διάβρωση τους έχει μειωθεί σημαντικά. Για την ηλικία τους, η ανύψωση των βουνών είναι ασυνήθιστα υψηλή.
Τα βουνά χωρίζονται σε πέντε υποενότητες: το νότιο, μέση, βόρεια, προ-και πολικές περιοχές.
Τα τοπία των Ουραλίων ποικίλλουν ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος και μήκος και κυριαρχείται από δάση και στέπες .
Εκτός από τις πολικές περιοχές και τα βόρεια τμήματα, τα βουνά είναι δασικές περιοχές και η υλοτομία αποτελεί σημαντική βιομηχανία .
Τα Ουράλια Όρη είναι από τις πλουσιότερες εκτάσεις σε ορυκτά στον κόσμο και έχουν εξορυχθεί για εκατοντάδες χρόνια . Παρέχουν άνθρακα, σίδηρο, άργυρο, χρυσό, λευκόχρυσο, μόλυβδο, αλάτι, αλουμίνιο, μαγνήσιο, διαμάντια και ένα ευρύ φάσμα από άλλους πολύτιμους λίθους.
Τα Ουράλια είναι επίσης πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. .
Πολλοί ποταμοί πηγάζουν από τα Ουράλια Όρη . Ο ποταμός Ural ( Ουράλης) πηγάζει από τις ανατολικές πλαγιές των νότιων Ουραλίων στη Ρωσία. Ο ποταμός Ural ρέει γενικά νότια για περίπου 2.428 χιλιόμετρα (1.509 μίλια) μίλια και εκβάλλει στην Κασπία Θάλασσα.
Τα βουνά περιέχουν μια σειρά από βαθιές λίμνες . Οι ανατολικές πλαγιές στα Νότια και Κεντρικά Ουράλια έχουν τις περισσότερες λίμνες και από τις μεγαλύτερες. Μερικές από αυτές είναι η Uvildy [φωτογραφία παρακάτω], η Turgoyak και η Tavatuy .
Η σύνθεση των βουνών, τα δάση, τα ποτάμια και οι λίμνες κάνουν τα Ουράλια μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ρωσίας.
Το κλίμα των Ουραλίων είναι ηπειρωτικό .
Τα δάση στα Ουράλια κατοικούνται από ζώα τυπικά της Σιβηρίας, όπως το ελάφι, η καφέ αρκούδα, η αλεπού ,ο λύκος , ο λύγκας , ο σκίουρος , και το Sable (βόρεια μόνο). Λόγω της εύκολης πρόσβασης των βουνών δεν υπάρχουν συγκεκριμένα ορεινά είδη. Στα Μέσα Ουράλια, μπορεί κανείς να δει ένα σπάνιο μείγμα Sable (σαμούρι) και κουναβιού πεύκων που ονομάζεται kidus. Στα νότια Ουράλια, ο ασβός και ο μαύρος αγριόγατος είναι συνηθισμένα ζώα. Τα είδη πτηνών που αντιπροσωπεύονται από τον αγριόκουρκο, τον λυροπετεινό, οι τσαλαπετεινοί της φουντουκιάς,οι καρυοθραύστες με στίγματα και οι κούκοι.
Τα Ουράλια είναι ονομαστά για το Παρθένο δάσος της περιοχης Komi , το οποίο έχει συμπεριληφθεί στη λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Καλύπτει 32.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με κωνοφόρα, λέυκες και σημίδες και είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.
Το Visim Nature Reserve είναι ένας θησαυρός της παρθένας φύσης της περιοχής των Ουραλίων. Πρόκειται για μια περιοχή άγριας φύσης, με παρθένα δάση, στα οποία η Mansi του πληθυσμού Vogulsky τα χρησιμοποιούσαν για να κυνηγήσουν. Το 2001 η UNESCO αποφάσισε να δώσει το καθεστώς της βιόσφαιρας.
Στη δυτική ακτή της μια από τις βαθύτερες, καθαρότερες και ομορφότερες λίμνες στην περιοχή των Ουραλίων τη Λίμνη Turgoyak , ένα μεγάλο νησί που εφάπτεται στη στεριά, ονομάζεται το μυστηριώδες νησί της Πίστης .Θεωρείται ότι είναι μια ισχυρή και άκρως βιο-ενεργητική θέση και μπορείτε να βρείτε συχνά άτομα με διάφορες συσκευές ραβδοσκοπίας, καθώς και καλλιτέχνες, συγγραφείς, μουσικούς και άλλους δημιουργικούς επαγγελματίες που έχουν την τάση να εμπνεονται από τα αρχαία μεγαλιθικά μνημεία.
Οι άνθρωποι ήρθαν να κατοικήσουν αυτά τα μέρη πολύ αργότερα από ό, τι σε άλλες περιοχές της γης, κατά την πρώιμη παλαιολιθική περίοδο, περίπου 75.000 χρόνια πριν. Τα Ουράλια Όρη, για το μεγαλύτερο μέρος του μήκους τους δεν είναι ακόμη και σήμερα το πιο προσιτό μέρος για να επισκεφθείτε.
Οι Ρώσοι μπήκαν στα βόρεια Ουράλια στα τέλη του 1.000 μ.Χ . Ωστόσο, δεν ανακάλυψαν τον ορυκτό πλούτο της περιοχής μέχρι το 1600. Στα 1700 τα Ουράλια έγινε μια από τις πιο σημαντικές βιομηχανικές περιοχές της Ρωσίας. Οι επιστήμονες από τη Ρωσία και άλλες χώρες συνέχιζαν να μελετούν τα ορυκτά των βουνών.
Ως Ρώσοι σε άλλες περιοχές μαζεύουν τα μανιτάρια ή τα βατόμουρα. Οι κάτοικοι όμωςτων Ουραλίων συγκεντρώνουν δείγματα ορυκτών και πολύτιμων λίθων.
Τα Ουράλια ήταν ένα φυσικό εμπόδιο για τους ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου οι σοβιετικές δυνάμεις είχαν προγραμματιστεί να υποχωρήσουν ανατολικά των Ουραλίων στην περίπτωση που η εισβολή των Ναζί θα ήταν τελικά επιτυχής.
Το περιστατικό Dyatlov είναι οι μυστηριώδεις θάνατοι των εννέα πεζοπόρων μαθητών, που είχαν πάει για σκι στα βόρεια Ουράλια Όρη στις 2 Φεβρουαρίου, 1959. Η έμπειρη ομάδα πεζοπορίας, που ήταν όλοι από το Πολυτεχνειακό Ινστιτούτο Ουράλια, είχαν δημιουργήσει ένα στρατόπεδο στις πλαγιές του Kholat Syakhl όταν χτύπησε η καταστροφή . Κατά τη διάρκεια της νύχτας κάτι που τους έκανε να πεταχτούν αλλόφρωνες στο δρόμο τους έξω από τις σκηνές τους και να φύγουν από το κάμπινγκ ανεπαρκώς ντυμένοι, παρά τις βαριές χιονοπτώσεις και τίς θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.Μιά ιστορία που ποτέ δεν εξιχνιάστηκε...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου