Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ Η.Π.Α






Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής


Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σημαία
Oi Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ), που ως γνωστόν ονομάζονται USA (ΗΠΑ),  είναι μια χώρα στη Βόρεια Αμερική.
Αποτελείται από 50 κράτη, μια ομοσπονδιακή περιοχή, και πέντε εδάφη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής  συνορεύουν δυτικά με το Ειρηνικό Ωκεανό , ανατολικά με τον Ατλαντικό Ωκεανό, με τον Artctic (Αρκτικό) Ωκεανό και τον Καναδά στα βόρεια και με το Μεξικό στα νότια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν μια εθνική επίσημη γλώσσα! Παρ 'όλα αυτά, τα αγγλικά (ειδικά αμερικανικά αγγλικά) είναι η κύρια γλώσσα που χρησιμοποιείται για τη νομοθεσία, τους κανονισμούς, τις παραγγελίες, τις συμβάσεις, για τις ομοσπονδιακές και δικαστικές αποφάσεις, καθώς και όλες τις άλλες επίσημες ανακοινώσεις.
Με έκταση 9,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα (3,8 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια), οι ΗΠΑ είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε συνολική έκταση (και η τέταρτη μεγαλύτερη σε έκτασης ξηράς).
Σε απογραφή από την 1η Ιανουαρίου 2016, ο πληθυσμός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εκτιμάται ότι  είναι 323.025.335 . Οι ΗΠΑ είναι η τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο .
Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Ουάσιγκτον DC και η μεγαλύτερη πόλη της είναι η Νέα Υόρκη[Φωτογραφία παρακάτω]. Άλλες μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές περιλαμβάνουν τις πόλεις Λος Άντζελες, Σικάγο, Ντάλας, Σαν Φρανσίσκο, Βοστόνη, Φιλαδέλφεια, Χιούστον, Ατλάντα, και το Μαϊάμι.
Νέα Υόρκη
Το τοπίο ποικίλλει σε μια τόσο μεγάλη χώρα. Από τις τροπικές παραλίες στη Φλόριντα ώς τις κορυφές στα Βραχώδη Όρη, από τα εύφορα εδάφη στα λιβάδια και τις άγονες ερήμους στη Δύση ως τις περιοχές με πυκνή βλάστιση άγριας φύσης στα βορειοανατολικά και βορειοδυτικά.
Το ψηλότερο βουνό των ΗΠΑ είναι το Denali (επίσης γνωστό ως το όρος McKinley, πρώην επίσημο το όνομά του), που βρίσκεται στην πολιτεία της Αλάσκα και φθάνει τα 6.190 μέτρα (20.310 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας .
Denali
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 19.924 χιλιόμετρα (52 μίλια)  ακτογραμμής που είναι η 9η μεγαλύτερη ακτογραμμή στον κόσμο .
Ο Μισισιπή και ο Μιζούρι είναι ποτάμια που συνδυάζονται για να σχηματίσουν το μεγαλύτερο σύστημα ποταμών στις ΗΠΑ και το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο .και βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων του Καναδά και των ΗΠΑ
Οι Καταρράκτες του Νιαγάρα είναι από τους πιο διάσημους καταρράκτες στον κόσμο και με  περισσότερους από 14 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα  τουριστικά αξιοθέατο στον κόσμο.
Καταρράκτες του Νιαγάρα
Υπάρχουν 58 εθνικά πάρκα και εκατοντάδες άλλα ομοσπονδιακά πάρκα, δάση και περιοχές άγριας φύσης.
Το παλαιότερο εθνικό πάρκο είναι το Yellowstone , στο Wyoming το οποίο ιδρύθηκε το 1872. Τα πιο επισκέψιμα είναι τα Μεγάλα καπνιστά βουνά του Εθνικού Πάρκου [φωτογραφία παρακάτω], τα οποία προσελκύουν περισσότερους από δέκα εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.
Μεγάλη καπνιστή βουνά του Εθνικού Πάρκου
Το Grand Canyon βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Αριζόνα και είναι ένα από τα μεγάλα τουριστικά αξιοθέατα στις Ηνωμένες Πολιτείες.Δημιουργήθηκε πριν από αρκετά εκατομμύρια χρόνια από τον ποταμό Κολοράντο. Tο φαράγγι έχει βάθος πάνω από 1.600 μετρα (1 μίλι) και μήκος 446 χιλιόμετρα (277 μίλια ).
Grand Canyon
Ένα παγκόσμιο σύμβολο της ελευθερίας, το Άγαλμα της Ελευθερίας είναι το πιο συνηθισμένο εικονίδιο της Αμερικής. Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο νεοκλασικό γλυπτό στο νησί της ελευθερίας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης..
άγαλμα της ελευθερίας
Η Golden Gate Bridge ,( Γέφυρα της χρυσής πύλης) η οποία εκτείνεται σε όλo τον κόλπο του Σαν Φραντζίσκο (San Francisco Bay) και συνδέει την πόλη με τα  βόρεια προάστεια της και είναι μία από τα πιο διάσημα δομές του κόσμου. Είναι η χαρακτηριστική εικόνα για την Καλιφόρνια από τότε που χτίστηκε το 1930.
χρυσή γέφυρα πυλών
Το Walt Disney World Resort είναι πολύ μεγάλο ψυχαγωγικό πάρκο κοντά στο Ορλάντο. Είναι το κορυφαίο οικογενειακό αξιοθέατο της χώρας, και έχει ψυχαγωγίσει  μικρούς και μεγάλους για δεκαετίες. The Walt Disney World (το Παρκο του Walt Disny, γνωστό και σαν Disneyland) άνοιξε την 1η Οκτωβρίου, το 1971, και είναι το πιο επισκέψιμο θέρετρο διακοπών στον κόσμο, με συμμετοχή πάνω από 52 εκατομμύρια ανθρώπων ετησίως.
Walt Disney World
Η πολυσύχναστη Times Square , διάσημη για τις φωτεινές πινακίδες της, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μετρά αντίστροφα, με πλήθη ανθρώπων να περιμένουν το Νέο Έτος, βρίσκεται στην καρδιά του Μανχάταν.
Times Square
Ο Λευκός Οίκος είναι η επίσημη κατοικία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, και υπάρχει η επισκεψη στη λίστα σχεδόν όλων των τουριστων στα αξιοθέατα που πρέπει να δουν στην Ουάσιγκτον. Χτίστηκε μεταξύ 1792 και 1800 και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Πρόεδρο John Adams.
Ο λευκός Οίκος
Για αιώνες οι ιθαγενείς λαοί ζούσαν σε όλη την τεράστια έκταση που έμελλε να γίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στις αρχές του 17ου αιώνα, οι έποικοι μετακινήθηκαν από την Ευρώπη στο Νέο Κόσμο, και ίδρυσαν αποικίες, εκτοπίζοντας τους αυτόχθονες λαούς.
Οι έποικοι πολέμησαν για την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία στα τέλη του 18ου αιώνα και δημιούργησαν μια ένωση κρατών που βασίζεται σε ένα νέο σύνταγμα. Το έθνος συνέχισε να επεκτείνεται προς τα δυτικά. Αν και η χώρα είναι ένα σχετικά νέα σαν έθνος, έχει γίνει μια παγκόσμια δύναμη, μετά από τη διακήρυξη ανεξαρτησίας από τη Βρετανία στις 4 Ιουλ 1776 .
μας ανεξαρτησία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου . Η χώρα διαθέτει πλούσια κοιτάσματα  ορυκτών πόρων, όπως  χρυσού, άνθρακα και ουρανίου. Η γεωργία καθιστά τη χώρα μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών, και παράγει μεταξύ άλλων, καλαμπόκι (αραβόσιτος), σιτάρι, ζάχαρη και καπνό. Αμερική παράγει αυτοκίνητα,  αεροπλάνα και  ηλεκτρονικά. Περίπου τα 3/4 των Αμερικανών εργάζονται στον τομέα των υπηρεσιών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αγόρασαν την Αλάσκα από τη Ρωσία για ακριβώς US $ 7.2 εκατομμύρια το 1867.
Αλάσκα
Η Χαβάη είναι η πιο πρόσφατη από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ ( ενώθηκε το 1959) και είναι η μόνη που αποτελείται εξ ολοκλήρου από νησιά.
Η πολιτεία της Αλάσκα είναι 429 φορές μεγαλύτερη από το Rhode Island είναι.Αλλά το  Rhode Island έχει σημαντικά μεγαλύτερο πληθυσμό από την Αλάσκα .
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 23 μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO .
Στο Θεό εμπιστευόμαστε » ανακηρύχθηκε το σύνθημα USnational το 1956. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1861, λόγω του αυξημένου θρησκευτικού συναισθήματος των υφιστάμενων κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.
Ο φαλακρός αετός είναι το εθνικό πτηνό και σύμβολο των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι προστατευόμενο είδος.
φαλακρός αετός ανοιχτά φτερά
Αμερικανική λαϊκή κουλτούρα είναι δημοφιλής σε πολλά μέρη του κόσμου. Έχει μεγάλη επιρροή για τα περισσότερα μέρη του κόσμου και ειδικά στο δυτικό. Αμερικανική μουσική ακούγεται σε όλο τον κόσμο,  Αμερικανικές ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές μπορεί να δει κανείς στις περισσότερες χώρες.
Τα πιο δημοφιλή ομαδικά αθλήματα στις ΗΠΑ είναι το αμερικανικό ποδόσφαιρο, μπέιζμπολ, μπάσκετ και χόκεϊ επί πάγου.
Η πρώτη Παρασκευή του Ιουνίου είναι Εθνική Ημέρα Donut στις ΗΠΑ
ντόνατς 100 στρέμματα Πίτσα σερβίρεται στις ΗΠΑ κάθε μέρα.

 8 δισεκατομμύρια κοτόπουλα  καταναλώνονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.
1 στους 3 Αμερικανούς είναι παχύσαρκος.
Η μπανάνα είναι το πιο δημοφιλές φρούτο στις ΗΠΑ
Τα Χριστούγεννα ήταν παράνομα στις ΗΠΑ μέχρι το 1836, δεδομένου ότι θεωρήθηκαν αρχαία παγανιστική γιορτη .
Στις ΗΠΑ, υπάρχει μια επίσημη ψαλίδα για χαρτί ροκ League.
Υπάρχουν περισσότερα ελεύθερα από τα παντρεμένα άτομα στις ΗΠΑ σήμερα.
Ο μεγαλύτερος λογαριασμός  των ΗΠΑ που εκδόθηκε ήταν ένας σε US $ των 10.000 .
Η Apple έχει περισσότερες λειτουργικούς λογαριασμούς από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Η φτωχότερη χώρα στις ΗΠΑ είναι η Allen, στη Νότια Ντακότα, όπου το 96%  είναι Native American. (γηγενείς Αμερικάνοι).
Το 27% των Αμερικανών πιστεύουν ότι ποτέ δεν προσγειώθηκαν στο φεγγάρι.
Υπάρχουν περισσότεροι χρήστες του Facebook στις ΗΠΑ από τους πολίτες που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bertolt Brecht – Το θέατρο ήταν μονόδρομος στην ζωή του

  Bertolt Brecht – Το θέατρο ήταν μονόδρομος στην ζωή   του Αν και γεννήθηκε στις ευημερούσες μεσαίες τάξεις της Γερμανίας, το 1898, δεν χρε...