Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΤΑ



ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ  ΠΑΝΤΑ. 


κόκκινο πάντα
Το κόκκινο panda είναι ένα θηλαστικό εγγενές στά ανατολικά Ιμαλάια και τη νοτιοδυτική Κίνα.
Αν και μοιράζονται ένα όνομα, τα κόκκινα πάντα δεν είναι στενά συνδεδεμένα με το γίγαντα panda .Ωστόσο, όπως oi γίγαντeς pandas, είναι  τρέφονται με μπαμπού  αυτοφυεί  στα υψηλά δάση της Ασίας.
Το κόκκινο panda έχει κοκκινωπή-καφέ γούνα, μια μακρή  δασύτριχη ουρά, και ένα βάδισμα σαν του λαγού εξ αιτίας των μικρότερων μπροστιμών ποδιών του.
Το καφεκόκκινο χρώμα του τριχώματος καθορίζει και τον τρόπο ζωής, όπως για προστασία και για τις ανάγκες του καμουφλάζ  ζει σττις κορυφες των ελάτων όπου τα κλαδιά είναι καλυμμένα με μάζες από κοκκινωπό-καφέ βρύα και λειχήνες λευκές.
Το κεφάλι και το μήκος του σώματος  ενός κόκκινου Panda μετρά περίπου 50 ως 64 εκατοστών (20 έως 25 ίντσες), και η ουρά του είναι 28 να 59 εκατοστών (11 έως 23 ίντσες).
κόκκινο-panda-2
Τα αρσενικά ζυγίζουν 03.07 έως 06.02 κιλά (8,2 έως 13,7 λίβρες) και τα θηλυκά από 3 έως 6 κιλά (6,6 έως 13,2 λίβρες).
Η μέση διάρκεια ζωής του κόκκινου panda είναι 8-12 χρόνια στην άγρια φύση , αλλά μπορούν να ζήσουν μέχρι και 15 χρόνια σε αιχμαλωσία .
Είναι ντροπαλό και μοναχικό , εκτός όταν ζευγαρώνει.
Είναι λυκόφωτα και νυκτόβια ζώα και συνήθως κοιμούνται στα δέντρα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Το κόκκινο panda είναι δενδρόβιο , και τρέφεται κυρίως με μπαμπού , αλλά τρώει και λουλούδια, φρούτα, βελανίδια, αυγά, και πουλιά, αλλά και μικρά τρωκτικά και έντομα.
κόκκινο διατροφικές panda
Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τα κόκκινα πάντα μπορούν να πέσουν σε νάρκη , μειώνοντας το μεταβολικό ρυθμό τους και αυξάνοντας τον κάθε λίγες ώρες για να ξυπνήσουν και να αναζητήσουν τροφή. Η προσαρμογή αυτή τους επιτρέπει να καταναλώνουν λίγη ενέργεια λόγω της ακινησίας, η οποία είναι εξαιρετικά ευεργετική λαμβάνοντας υπόψη τη χαμηλή περιεκτικότητα θρεπτικών ουσιων της διατροφής τους.
Τα κόκκινα πάντα είναι γενικά ήσυχα , αλλά σε κοντινή απόσταση ακούγονται με  λεπτές φωνές, σαν κελάϊδημα. Μπορούν επίσης να κάνουν σφύριγμα ή γρύλισμα.
Όπως τα γίγαντας pandas, έχουν ένα εκτεταμένο οστά του καρπού που λειτουργει σχεδόν σαν ένα αντίχειρα και βοηθά σε σημαντικό βαθμό την επιβίωση τους . Όταν κατεβαίνει από ένα δέντρο πάει με το κεφάλι προς τα κάτω, μετά  περιστρέφει τον αστράγαλο του για να ελέγξει την κάθοδό , και είναι ένα από τα λίγα είδη αναρρίχησης που το κάνουν.....
κόκκινο κάθοδο panda
Τα Νύχια του είναι φτιαγμένα για αναρρίχηση, αλλά αυτό το ήπιο ζώο μπορεί να υπερασπιστεί το χώρο του και τον εαυτό του. Στέκεται στα πίσω πόδια του και κάνει   χρήση αυτών των αιχμηρών νυχιών για να χτυπήσει εάν απειλείται. Αν αυτό δεν λειτουργήσει στην απομάκρυνση του εχθρού στο κόλπο το κόκκινο panda βάζει τα μεγάλα μέσα. Μπορεί να απελευθερώσει μια ισχυρή μυρωδιά από τους αδένες μυρωδιάς στη βάση της ουράς, που μπορεί να κάνει ένα αρπακτικόνα το σκεφτεί δύο φορές για ένα γεύμα με κόκκινο panda.
Τους πρόσωπο του είναι κυρίως άσπρο με κοκκινωπό καφέ "κομμάτια σαν δάκρυ» που εκτείνεται από το μάτι ως τη γωνία του στόματος. Οι σημάνσεις αυτές θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί για να κρατήσουν τον ήλιο έξω από τα μάτια τους.
Η αναπαραγωγική περίοδος πραγματοποιείται από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο . Μετά από μια περίοδο κύησης των 112-158 ημερών , το θηλυκό γεννά στα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Ιουλίου από 1-4 τυφλά και κουφά μικρά . Μόνο η μητέρα φροντίζει για τα μικρά μέχρι τον απογαλακτισμό τους, περίπου 6-8 μήνες. Τα μικρά μένουν με τις μητέρες τους μέχρι ναγεννηθουν τα επόμενα μικρ το επόμενο καλοκαίρι ή έως ότου γίνουν περίπου 1 χρόνου..
κόκκινο μικρά panda
Τα πλήρως αναπτυγμένα κόκκινα πάντα κυνηγούνται από τις συννεφιασμένες λεοπαρδάλεις (cloud leopards) [,αυτές που η γούνα τους θυμίζει συννεφάκια] και από τις λεοπαρδάλεις χιονιού , ενώ τα μικρότερα κόκκινα μικρά panda κυνηγούνται από γεράκια ,κουκουβάγιες και άλλα πτηνά. Οι κυριώτεροι όμως κυνηγοι για τα κόκκινα πάντα είναι οι άνθρωποι, που μερικές φορές ακόμα και τώρα τα κυνηγούν για τα δέρματα και τις γούνες τους, αλλά το χειρότερο  απειλούν την ύπαρξή τους με την την καταστροφή των οικοτόπων τους.
Το είδος έχει χαρακτηριστεί ως απειλούμενο και είναι στην Κόκκινη Λίστα της IUCN από το 2008 .
Το κόκκινο panda είναι τα μόνα που ζουν από τα είδη του γένους Ailurus (αίλουροι) και της οικογένειας Ailuridae (αιλουροειδών) . Έχει ήδη εκ των πρωτέρων ταινομηθεί στο είδος των ρακούν και των οικογενειών της αρκούδας, αλλά τα αποτελέσματα των φυλογενετικών ερευνων μας προσδίδουν ισχυρές ενδείξεις για την ταξινομική κατηγοριοποίηση στη δική τους οικογένεια των αιλουροειδών η οποία μαζι με τις οικογένειες της νυφίτσας του ρακούν και του skank αποτελούν μέλη της υπερ-οικογένειας των Musteloidea (Μαστελοειδών)
κόκκινο-panda-3
Η πρώτη γνωστή γραπτή απόδειξη του κόκκινο panda υπάρχει σε ένα κινέζικο πάπυρο του 13ου αιώνα.
Τα κόκκινα panda είναι επίσης γνωστά από έναν αριθμό διαφορετικών ονομάτων στις μητρικές περιοχές τους, όπως το μικρόσωμο panda , η κοκκινωπή γάτα-αρκούδα και η αλεπού -φωτιά στο Νεπάλ.
Το όνομα του web browser Firefox λέγεται ότι έχει προέλθει από ένα ψευδώνυμο του κόκκινο panda.
Τα κόκκινα panda είναι αρκετά προσαρμόσιμα στο να ζουν σε αιχμαλωσία, και είναι κοινή η παρουσία τους σε ζωολογικούς κήπους σε όλο τον κόσμο.
Το πιο συχνά αναφερόμενο παράδειγμα της διατήρησης του κόκκινου πάντα ως κατοικίδιο ζώο είναι από την Indira Gandhi. Το Panda παρουσιάστηκε στην οικογένεια του Γκάντι ως δώρο και στη συνέχεια στεγάζεται σε "ειδικό δεντρόσπιτο".
Σε μια μελέτη, τα θηλυκά κόκκινα πάντα βρέθηκε ότι έτρωγαν περίπου 20.000 φύλλα μπαμπού σε μία μόνο μέρα .
Όπως και τα ρακούν , έτσι και τα κόκκινα πάντα βουτάν τα πόδια τους στο νερό όταν χρειάζεται να ξεδιψάσουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα αρχαία μυστικά του Τσούτσουρα

Τα αρχαία μυστικά του Τσούτσουρα Greek Archaeoastronomy Στον Τσούτσουρα, έναν από τους πιο αινιγματικούς τόπους στην Ελλάδα, ο μύθος μπλέκε...