Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

JunkTanks junktanks με σκοτεινά χρήματα

 JunkTanks junktanks με σκοτεινά χρήματα

Το πρόγραμμα

from thefreeonline on 16th Jan 2024 by .George Monbiot

Ένα σκιερό δίκτυο σκουπιδιών, σκουπιδιών χρημάτων, παραδίδει το ίδιο καταστροφικό πολιτικό πακέτο σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχουν στοιχεία φασισμού, στοιχεία δανεισμένα από το κινεζικό κράτος και στοιχεία που αντικατοπτρίζουν την ιστορία της δικτατορίας της Αργεντινής. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος για την κυβέρνηση που ανακοίνωσε ο Χαβιέ Μιλέι , ο νέος δημαγωγικός πρόεδρος της Αργεντινής, αισθάνεται τρομερά οικείο, εδώ στο βόρειο ημισφαίριο.

Ένα πρόγραμμα συντριβής τεράστιων περικοπών. κατεδάφιση δημόσιων υπηρεσιών· ιδιωτικοποίηση δημοσίων περιουσιακών στοιχείων· συγκεντρωτισμός της πολιτικής εξουσίας· Απόλυση δημοσίων υπαλλήλων· άρση των περιορισμών σε εταιρείες και ολιγάρχες. καταστρέφοντας τους κανονισμούς που προστατεύουν τους εργαζόμενους, τους ευάλωτους ανθρώπους και τον ζωντανό κόσμο· υποστήριξη των ιδιοκτητών έναντι των ενοικιαστών ; ποινικοποίηση της ειρηνικής διαμαρτυρίας ; περιορίζοντας το δικαίωμα στην απεργία. Κάτι χτυπάει ένα κουδούνι;

Ο Milei επιχειρεί, με ένα τεράστιο διάταγμα «έκτακτης ανάγκης» και ένα τέρας « μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο », αυτό που έκαναν οι Συντηρητικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και 45 χρόνια. Το πρόγραμμα συντριβής έχει εντυπωσιακές ομοιότητες με τον «μίνι» (maxi) προϋπολογισμό της Liz Truss, που χάλασε τις προοπτικές πολλών φτωχών και μεσαίων στρωμάτων και επιδείνωσε την αναταραχή που κυριαρχεί τώρα στη δημόσια ζωή.

Σύμπτωση? Καθόλου. Το πρόγραμμα του Milei επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από Αργεντινά νεοφιλελεύθερα thinktanks που ανήκαν σε κάτι που ονομάζεται Atlas Network , ένα παγκόσμιο συντονιστικό όργανο που προωθεί σε γενικές γραμμές το ίδιο πολιτικό και οικονομικό πακέτο παντού όπου δραστηριοποιείται. Ιδρύθηκε το 1981 από έναν υπήκοο του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Antony Fisher. Ο Fisher ήταν επίσης ο ιδρυτής του Ινστιτούτου Οικονομικών Υποθέσεων (IEA), ενός από τα πρώτα μέλη του δικτύου Atlas.

Η IEA δημιούργησε, σε αξιοσημείωτο βαθμό, την πολιτική πλατφόρμα της Liz Truss . Σε μια συνομιλία μέσω βίντεο την ημέρα του «μίνι» προϋπολογισμού της με ένα άλλο μέλος του ινστιτούτου, ο τότε γενικός διευθυντής του, ο Mark Littlewood, παρατήρησε: «Είμαστε έτοιμοι για αυτό τώρα. Αν δεν δουλέψει, φταις εσύ και εγώ». Δεν λειτούργησε – στην πραγματικότητα, κατέρρευσε θεαματικά, με μεγάλο κόστος για όλους μας – αλλά, χάρη στα μέσα ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου του BBC , τα οποία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αυτούς τους φανατικούς εταιρικούς λομπίστες ως προμηθευτές ιερών γραμμάτων, είναι εκτός λειτουργίας το άγκιστρο.

Πέρυσι, ο IEA εμφανιζόταν στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης κατά μέσο όρο 14 φορές την ημέρα : ακόμη πιο συχνά από ό,τι πριν από την καταστροφή που βοήθησε να προκληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν αμφισβητήθηκε σχεδόν ποτέ ποιος το χρηματοδοτεί ή ποιον εκπροσωπεί. Οι τρεις συνομήλικοι που ορίστηκαν από την Truss στη λίστα τιμών της παραίτησής της έχουν εργαστεί για ή με οργανισμούς που ανήκουν στο Atlas Network (Matthew Elliott, TaxPayers' Alliance, Ruth Porter, IEA and Policy Exchange, Jon Moynihan, IEA).

Τώρα, όπως και οι δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ, τους παραχωρήθηκαν ισόβιες εξουσίες να διαμορφώσουν τη ζωή μας, χωρίς δημοκρατική συναίνεση. Ο Τρας πρότεινε επίσης τον Λίτλγουντ, αλλά η ανταμοιβή του για την καταστροφή των ζωών ανθρώπων μπλοκαρίστηκε από την επιτροπή διορισμών της Βουλής των Λόρδων .

Τίποτα δεν έχει μάθει: αυτές οι εταιρικές ομάδες λόμπι εξακολουθούν να διαμορφώνουν την πολιτική μας. Το Policy Exchange, το οποίο, όπως παραδέχτηκε ο Rishi Sunak , «μας βοήθησε να συντάξουμε» τους μοχθηρούς νέους νόμους κατά των διαδηλώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου , είναι επίσης μέλος του Atlas Network.

Θα μπορούσαμε να περιγράψουμε ορισμένες πολιτικές ως του Milei ή του Bolsonaro, ή του Truss ή του Johnson ή του Sunak, αλλά είναι όλες παραλλαγές στα ίδια θέματα, που έχουν εκκολαφθεί και τελειοποιηθεί από junktanks που ανήκουν στο ίδιο δίκτυο. Αυτοί οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί είναι απλώς τα πρόσωπα που φοράει το πρόγραμμα.

Και ποιοι, με τη σειρά τους, είναι οι junktanks; Πολλοί αρνούνται να αποκαλύψουν ποιος τους χρηματοδοτεί , αλλά καθώς οι πληροφορίες έχουν διαρρεύσει, ανακαλύψαμε ότι το ίδιο το δίκτυο Atlas και πολλά από τα μέλη του έχουν πάρει χρήματα από δίκτυα χρηματοδότησης που δημιούργησαν οι αδελφοί Κοχ και άλλοι δεξιοί δισεκατομμυριούχοι, καθώς και από πετρέλαιο , άνθρακα και καπνοβιομηχανίες και άλλα συμφέροντα που αψηφούν τη ζωή. Τα junktanks είναι απλώς οι μεσάζοντες. Πηγαίνουν στη μάχη για λογαριασμό των δωρητών τους, στον ταξικό πόλεμο που διεξάγουν οι πλούσιοι εναντίον των φτωχών . Όταν μια κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του δικτύου, ανταποκρίνεται, στην πραγματικότητα, στα χρήματα που τη χρηματοδοτούν.

Τα σκουπίδια με σκοτεινό χρήμα, και το δίκτυο Atlas, είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό μέσο συγκάλυψης και συγκέντρωσης ισχύος. Είναι το κανάλι μέσω του οποίου οι δισεκατομμυριούχοι και οι εταιρείες επηρεάζουν την πολιτική χωρίς να δείχνουν τα χέρια τους, μαθαίνουν τις πιο αποτελεσματικές πολιτικές και τακτικές για να ξεπεράσουν την αντίσταση στην ατζέντα τους και στη συνέχεια διαδίδουν αυτές τις πολιτικές και τακτικές σε όλο τον κόσμο. Έτσι οι ονομαστικές δημοκρατίες γίνονται νέες αριστοκρατίες .

Φαίνεται επίσης να είναι ικανοί στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Για παράδειγμα, σε όλο τον κόσμο, τα νεοφιλελεύθερα junktank όχι μόνο έχουν ασκήσει πίεση για ακραία μέτρα κατά των διαδηλώσεων, αλλά έχουν δαιμονοποιήσει επιτυχώς τους περιβαλλοντικούς διαδηλωτές ως «εξτρεμιστές» και «τρομοκράτες». Αυτό μπορεί να βοηθήσει να εξηγηθεί γιατί οι ειρηνικοί περιβαλλοντικοί ακτιβιστές που μπλοκάρουν έναν δρόμο δέχονται τακτικά γροθιές, κλωτσιές και φτύσιμο, και σε ορισμένα σημεία τους χτυπούν ή απειλούνται με όπλα, από άλλους πολίτες, ενώ οι αγρότες ή οι φορτηγατζήδες που εμποδίζουν έναν δρόμο όχι.

Θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει γιατί μετά βίας υπάρχει βουητό κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης ή δημόσια ανησυχία όταν επιβάλλονται ακραίες ποινές: όπως η ποινή φυλάκισης έξι μηνών που επιβλήθηκε τον Δεκέμβριο στον αγωνιστή για το κλίμα Stephen Gingell για αργή πορεία σε έναν δρόμο του Λονδίνου.

Όμως τα χειρότερα έρχονται. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ανέπτυξε ποτέ μια δική του συνεκτική πλατφόρμα. Δεν χρειάζεται. Οι πολιτικές του έχουν γραφτεί γι' αυτόν, σε μια Εντολή για Ηγεσία 900 σελίδων που εκπονήθηκε από μια ομάδα thinktanks υπό την ηγεσία του Heritage Foundation. Το Ίδρυμα Heritage είναι – έφτασες πριν από εμένα – μέλος του Atlas Network. Πολλές από τις προτάσεις στην «εντολή» είναι, ειλικρινά, τρομακτικές . Δεν έχουν καμία σχέση με τις δημόσιες διεκδικήσεις και ότι έχουν να κάνουν με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Όταν ο Φρίντριχ Χάγιεκ και άλλοι διατύπωσαν για πρώτη φορά τις αρχές του νεοφιλελευθερισμού , πίστευαν ότι θα υπεράσπιζε τον κόσμο από την τυραννία. Όμως, καθώς τα μεγάλα χρήματα εισέρρευσαν και δημιουργήθηκε ένα διεθνές δίκτυο νεοφιλελεύθερων thinktanks για να αναπτύξει και να διατυπώσει τα αιτήματά του, το πρόγραμμα που υποτίθεται ότι θα μας απελευθέρωσε έγινε μια νέα πηγή καταπίεσης.

Οι υπερπλούσιοι

Στην Αργεντινή, όπου ο Milei έχει μπει στο κενό που άφησε η κατάφωρη κακή διακυβέρνηση των προκατόχων του και είναι σε θέση να επιβάλει, με αληθινό δόγμα σοκ , πολιτικές στις οποίες διαφορετικά θα αντιστεκόταν σκληρά, οι φτωχοί και οι μεσαίες τάξεις πρόκειται να πληρώσουν ένα τρομερό τίμημα . Πως ξέρουμε? Διότι πολύ παρόμοια προγράμματα έχουν πεταχτεί σε άλλες χώρες, ξεκινώντας από τη γειτονική Χιλή της Αργεντινής, μετά το πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοσέτ το 1973 .

Αυτά τα σκουπίδια είναι σαν τις πρωτεΐνες αιχμής σε έναν ιό. Είναι τα μέσα με τα οποία η πλουτοκρατική εξουσία εισβάλλει στα κελιά της δημόσιας ζωής και καταλαμβάνει. Είναι καιρός να αναπτύξουμε ένα ανοσοποιητικό σύστημα.

http://www.monbiot.com

https://thefreeonline.com/

Η ευτυχία του Επίκουρου…

 Η ευτυχία του Επίκουρου…


110

.Posted on  by Άιναφετς

Θέλεις να είσαι ευτυχισμένος; Φυσικά και θέλεις! Τότε τι σε εμποδίζει;
Η ευτυχία σου εξαρτάται μόνο από εσένα.

Αυτό υποστήριζε ο Επίκουρος, ένας από τους πιο παρεξηγημένους Έλληνες φιλοσόφους.
Το βασικό εμπόδιο για την ευτυχία έλεγε ότι είναι το άγχος.

Το λεξικό μας λέει ότι άγχος είναι η συναισθηματική κατάσταση που χαρακτηρίζεται κυρίως από έντονη συνεχή δυσφορία και οφείλεται σε φόβο ή ανησυχία για κάτι.
Η λέξη προέρχεται από το αρχαίο ἄγχω που σημαίνει στραγγαλίζω, πνίγω (ότι δηλαδή κάνει το άγχος στην ευτυχία.)
Η φιλοσοφία του Επίκουρου βασιζόταν σε τέσσερις βασικές αλήθειες. Ονομάζεται και «θεραπεία με τα τέσσερα μέρη», ένα γιατρικό για την επιδημική ασθένεια του ανθρώπινου άγχους:

«Θεραπεία με τα τέσσερα μέρη»

«Δεν υπάρχουν θεϊκά πλάσματα που μας απειλούν.
Δεν υπάρχει μετά θάνατο ζωή.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι εύκολο να το αποκτήσουμε.
Αυτό που μας κάνει να υποφέρουμε είναι εύκολο να το υπομείνουμε.»

.

«Μην φοβάσαι το Θεό»

Επίκουρος έλεγε: «Είμαι έτοιμος να συναγωνιστώ τον Δία σε ευτυχία όσο έχω ψωμί και νερό.»
Φυσικά μια τέτοια άποψη έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με κάθε θρησκεία αφού της αφαιρεί κάθε δύναμη επιβολής πάνω στις μάζες αφού δείχνει ότι δεν είναι θεόσταλτη. Δεν είναι να απορεί κανείς ότι η άποψη του πολεμήθηκε απ’ όλες τις θρησκείες και η προπαγάνδα που στήθηκε τον παρουσίαζε ως άθεο.

.

«Μην ανησυχείς για το θάνατο»

Ίσως από τις πιο γνωστές ιδέες του. «Μην φοβάστε», έλεγε, «το θάνατο, γιατί όταν υπάρχουμε δεν είναι ο θάνατος παρόν και όταν είναι παρόν δεν υπάρχουμε εμείς». Προκαλεί σύγχυση το να ανησυχείς για την θνητότητά σου και είναι αχαριστία να απεχθάνεσαι τα όρια της ζωής.

.

«Ό,τι είναι καλό είναι εύκολο να το αποκτήσεις»

Οι βασικές μας ανάγκες είναι λίγες και εύκολες να αποκτηθούν:
Φαγητό, νερό, στέγη και ασφάλεια από τους εχθρούς μας. Δεν χρειάζονται για να αποκτηθούν πολύ προσπάθεια ή πολλά χρήματα. Όλες οι άλλες ανάγκες είναι επίπλαστες και απαιτούν κόπο και χρήμα για να αποκτηθούν. Αν μάλιστα καταφέρουμε και τις αποκτήσουμε μας στερούν την ελευθερία γιατί απαιτούν ακόμα περισσότερο κόπο και χρήμα για να τις κρατήσουμε δημιουργώντας φυσικά περισσότερο άγχος. Και ενώ τα σώματα μας χρειάζονται όλα τα παραπάνω, το μόνο που χρειάζονται οι ψυχές μας είναι να είναι πεπεισμένες ότι τα σώματα μας θα πάρουν όλα αυτά που χρειάζονται.

Σώμα ικανοποιημένο και ψυχή σίγουρη μας κάνουν χαρούμενους και αυτό είναι το κλειδί για την ευτυχία. Η Επικούρεια φιλοσοφία μας βοηθάει να καταλάβουμε πόσο λίγα χρειαζόμαστε, να είμαστε ευτυχισμένοι που τα κατέχουμε και να έχουμε την σιγουριά ότι θα συνεχίσουμε να τα κατέχουμε. Από την άλλη δεν υπάρχει λόγος να μην χαιρόμαστε τις εκάστοτε πολυτέλειες αν τύχει να είναι εύκολα προσβάσιμες. Δεν υπάρχει κάτι κακό στην πολυτέλεια αυτή καθ’ αυτή, αλλά κάθε εξάρτηση από αυτή είναι επιζήμια για την ευτυχία μας, όπως και κάθε επιθυμία για άχρηστα πράγματα.

.

«Ό,τι είναι τρομερό είναι εύκολο να το υπομείνεις»

Αυτή η διδασκαλία είναι ίσως η πιο δύσκολη να αποδεχτούμε. Η αρρώστια και ο πόνος δεν είναι ευχάριστα σε κανένα αλλά η φύση μας έχει κάνει έτσι ώστε να μην υποφέρουμε πολύ από αυτά. Η αρρώστια για παράδειγμα είναι είτε σύντομη, είτε χρόνια και είτε μέτρια ή βαριά, αλλά χρόνια και βαριά είναι εξαιρετικά σπάνιο· έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε με την προοπτική ότι θα υποφέρουμε.

Αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία στη φιλοσοφία του Επίκουρου είναι η πεποίθηση ότι δεν ερχόμαστε στη γη δεμένοι με σχοινιά. Δεν είμαστε οι μαριονέτες ενός δημιουργού· δεν υπάρχει κάποιο σενάριο που πρέπει να ακολουθήσουμε ή από το οποίο περιοριζόμαστε.
Από εμάς εξαρτάται να ανακαλύψουμε τους περιορισμούς που μας θέτει η ίδια η φύση μας.

.

epikouros

Το παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα απ΄την εξαιρετική ανάρτηση που μπορείτε να διαβάσετε εδώ 

https://ainafetst.wordpress.com/

Φασόλια μαυρομάτικα:Διατροφική αξία και οφέλη υγείας

 

Φασόλια μαυρομάτικα:

Διατροφική αξία και οφέλη υγείας

Φασόλια μαυρομάτικα: Διατροφική αξία και οφέλη υγείας
Bigstock

Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι απίστευτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες και πρωτεΐνη σε κάθε μερίδα.

Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι εξαιρετικά θρεπτικά και προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους, της υγείας της καρδιάς και της υγείας του πεπτικού συστήματος.

Αποτελούν επίσης καλή πηγή πολλών σημαντικών μικροθρεπτικών συστατικών, όπως φολικό οξύ, χαλκό, θειαμίνη και σίδηρο.

Μαυρομάτικα φασόλια: Διατροφικό προφίλ

Ένα φλιτζάνι (170 γραμμάρια) μαγειρεμένα μαυρομάτικα φασόλια περιέχει:

  • Θερμίδες: 194
  • Πρωτεΐνη: 13 γραμμάρια
  • Λίπος: 0,9 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 35 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 11 γραμμάρια
  • Φολικό οξύ: 88% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας (DV)
  • Χαλκός: 50% DV
  • Θειαμίνη: 28% DV
  • Σίδηρος: 23% DV
  • Φώσφορος: 21% DV
  • Μαγνήσιο: 21% DV
  • Ψευδάργυρος: 20% DV
  • Κάλιο: 10% DV
  • Βιταμίνη Β6: 10% DV
  • Σελήνιο: 8% DV
  • Ριβοφλαβίνη: 7% DV

Εκτός από τα θρεπτικά συστατικά που αναφέρονται παραπάνω, τα μαυρομάτικα φασόλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, οι οποίες είναι ενώσεις που δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα για την πρόληψη της βλάβης των κυττάρων και την προστασία από ασθένειες.

Τα μαυρομάτικα φασόλια έχουν συσχετιστεί με μια σειρά από ισχυρά οφέλη για την υγεία, όπως:

Απώλεια βάρους

Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη και διαλυτές φυτικές ίνες, αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή τροφής για να ενισχύσετε την απώλεια βάρους.

Η πρωτεΐνη, ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της γκρελίνης, μιας ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την τόνωση του αισθήματος της πείνας.

Εν τω μεταξύ, οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι ένας τύπος ίνας που σχηματίζει μια σύσταση σαν γέλη και κινείται αργά μέσω του πεπτικού σας συστήματος για να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι μεταξύ των γευμάτων.

Σύμφωνα με μια μελέτη σε 1.475 άτομα, όσοι έτρωγαν τακτικά φασόλια είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο αυξημένου λίπους στην κοιλιά και 22% χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Μια άλλη ανασκόπηση 21 επιμέρους μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμπερίληψη οσπρίων, όπως τα μαυρομάτικα φασόλια, στη διατροφή σας θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική απώλειας βάρους και μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους.

black-eyed-peas-fasolia-mavromatika

Πεπτική υγεία

Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες αποτελούν βασικό θρεπτικό συστατικό όσον αφορά την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης διαλυτών ινών μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της κανονικότητας στην κίνηση του εντέρου και στην αύξηση της συχνότητας των κενώσεων σε άτομα με δυσκοιλιότητα.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη των πεπτικών διαταραχών, όπως η παλινδρόμηση οξέος, οι αιμορροΐδες και τα έλκη στομάχου.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες που βρίσκονται στα μαυρομάτικα φασόλια και σε άλλα φυτά μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως πρεβιοτικά, διεγείροντας την ανάπτυξη των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερό σας για ένα πιο υγιές μικροβίωμα.

Αυτά τα ευεργετικά βακτήρια όχι μόνο υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος, αλλά έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή, ενισχύουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού και μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Υγεία της καρδιάς

Το να απολαμβάνετε μαυρομάτικα φασόλια ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή και δυνατή, καθώς μπορεί να συμβάλουν στην μείωση αρκετών παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Σε μια ανασκόπηση δέκα επιμέρους μελετών η τακτική κατανάλωση οσπρίων συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα ολικής και LDL (“κακής”) χοληστερόλης, τα οποία και τα δύο μπορούν να συμβάλλουν σε καρδιακές παθήσεις.

Μια άλλη μελέτη σε 42 γυναίκες έδειξε ότι ακολουθώντας μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων εμπλουτισμένη με 1 φλιτζάνι όσπρια την ημέρα για 6 εβδομάδες μείωσε σημαντικά την περίμετρο της μέσης και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και αρτηριακής πίεσης.

Η τακτική κατανάλωση οσπρίων έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής, οι οποίοι μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Πηγή: healthline.com

https://www.onmed.gr/

Γίνεται να παγώσετε εκ νέου κρέας που έχει ξεπαγώσει;

 Γίνεται να παγώσετε εκ νέου κρέας που έχει ξεπαγώσει;

Γίνεται να παγώσετε εκ νέου κρέας που έχει ξεπαγώσει;
Bigstock

Το φρέσκο κρέας χαλάει γρήγορα και η κατάψυξή του είναι μια συνηθισμένη μέθοδος συντήρησης.

Η κατάψυξη του κρέατος όχι μόνο βοηθά στη διατήρησή του, αλλά η αποθήκευσή του σε θερμοκρασίες κάτω των -18°C για αρκετές ημέρες μπορεί ακόμη και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο ορισμένων τροφιμογενών ασθενειών, όπως η τοξοπλάσμωση.

Ωστόσο, μπορεί να αναρωτιέστε εάν το κρέας μπορεί να καταψυχθεί περισσότερες από μία φορές.

Είναι ασφαλής η επανακατάψυξη του κρέατος;

Μπορεί να έρθει κάποια στιγμή που θα ξεπαγώσετε το κατεψυγμένο κρέας και μετά θα αποφασίσετε να μην μαγειρέψετε λίγο ή κάποιο από αυτό.

Σε αυτήν την περίπτωση, είναι ασφαλές να καταψύξετε ξανά το κρέας μέχρι μεταγενέστερη ημερομηνία, αρκεί το κρέας να έχει εξαρχής αποψυχθεί και αποθηκευτεί σωστά στο ψυγείο την πρώτη φορά που αφαιρέθηκε από την κατάψυξη.

Αν και η απόψυξη, μεταφέροντας το κρέας από την προηγούμενη μέρα από την κατάψυξη στην απλή ψύξη του ψυγείου, δεν είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπαγώσετε το κρέας, είναι ο ασφαλέστερος για να το κάνετε εάν πιστεύετε ότι μπορεί να θελήσετε να καταψύξετε ξανά μέρος ή ολόκληρο το κομμάτι.

Ως γενικός εμπειρικός κανόνας, το κρέας μπορεί να ξανακαταψυχθεί εφόσον:

  • αποθηκεύτηκε σωστά στην ψύξη για όσο ξεπάγωνε (μετά την κατάψυξη)
  • καταψυχθεί ξανά εντός 3-4 ημερών
  • δεν έμεινε εκτός ψυγείου για περισσότερο από 2 ώρες
  • δεν πέρασε περισσότερο από 1 ώρα σε θερμοκρασίες άνω των 32°C

Επιπτώσεις της απόψυξης και της επανακατάψυξης του κρέατος

Η επανακατάψυξη του κρέατος μπορεί να γίνει με ασφάλεια, αλλά η ποιότητά του μπορεί να επηρεαστεί.

Για παράδειγμα, η κατάψυξη και η απόψυξη του κρέατος περισσότερες από μία φορές μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο χρώμα και την οσμή, απώλεια υγρασίας και αυξημένη οξείδωση του λίπους και της πρωτεΐνης του.

Η οξείδωση είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα ηλεκτρόνια μεταφέρονται από το ένα άτομο στο άλλο. Όταν αυτό συμβαίνει στα κρέατα, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση της ποιότητάς τους.

Οποιεσδήποτε αλλαγές στην ικανότητα του κρέατος να συγκρατεί την υγρασία του μπορεί επίσης να επηρεάσει σημαντικά την τρυφερότητα και το πόσο ζουμερό είναι.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αποθήκευση με απλή ψύξη και η κατάψυξη κρέατος περισσότερες από μία φορές μπορεί να έχουν θετικές επιπτώσεις σε αυτούς τους παράγοντες.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο εκάστοτε τύπος κρέατος, καθώς και ο ακριβής αριθμός των κύκλων κατάψυξης-απόψυξης που υφίσταται το κρέας, επηρεάζουν το πώς θα ανταποκριθεί στην επαναλαμβανόμενη επανακατάψυξη.

Refrigerator-psygeio-kreas

Βοδινό κρέας

Για παράδειγμα, μια μελέτη παρατήρησε το πώς διάφοροι συνδυασμοί κατάψυξης-απόψυξης επηρέασαν κομμάτια μοσχαρίσιας μπριζόλας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας συνδυασμός κατάψυξης, απόψυξης και παλαίωσης των κομματιών αύξησε την τρυφερότητά τους, σε σύγκριση με τις φρέσκες μπριζόλες που είχαν παλαιωθεί αλλά δεν είχαν καταψυχθεί.

Επιπλέον, μια ανασκόπηση επιμέρους ερευνών σχετικά με τις επιπτώσεις της αποθήκευσης κόκκινου κρέατος σε συνθήκες ψύξης και κατάψυξης διαπίστωσε ότι η κατάψυξη κρέατος για μικρότερο χρονικό διάστημα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων από τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ποιότητα του κόκκινου κρέατος.

Κρέας από αρνί

Μια μελέτη με παϊδάκια αρνιού συνέκρινε το πώς η κατάψυξη και η αποθήκευσή τους σε διάφορες θερμοκρασίες επηρέασε τους δείκτες ποιότητας, όπως η υφή, η συρρίκνωση και το πόσο ζουμερά παρέμειναν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αρνί που αποθηκεύτηκε σε θερμοκρασίες βαθιάς κατάψυξης μεταξύ -50°C και -80°C παρέμεινε πιο τρυφερό μόλις αποψύχθηκε, σε σύγκριση με το αρνί που αποθηκεύτηκε σε κανονικές θερμοκρασίες κατάψυξης -18°C.

Χοιρινό κρέας

Η χοιρινή μπριζόλα είναι ένα συνηθισμένο κομμάτι κρέατος που προέρχεται από τα πλευρά ενός χοίρου. Δύο μελέτες εξέτασαν τις επιπτώσεις της κατάψυξης και της απόψυξης τέτοιων κομματιών.

Η πρώτη μελέτη συνέκρινε τρεις αλληλουχίες κατάψυξης-απόψυξης σχετικά με την ποιότητα του χοιρινού φιλέτου. Κάθε ακολουθία προκάλεσε αυξημένο αποχρωματισμό του κρέατος, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παλαίωση του χοιρινού πριν από την κατάψυξη θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρηθεί η τρυφερότητά του.

Η δεύτερη μελέτη έδειξε ότι η κατάψυξη και στη συνέχεια η απόψυξη της χοιρινής μπριζόλας δεν επηρεάζει σημαντικά την τρυφερότητα του κρέατος. Από την άλλη, οι χυμοί του κομματιού μπορεί να μειωθούν μετά την κατάψυξη και την απόψυξή του.

Πουλερικά

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες τεχνικές απόψυξης για κατεψυγμένο κοτόπουλο περιελάμβαναν την μεταφορά του από κατάψυξη στην ψύξη του ψυγείου από την προηγούμενη μέρα, ξεπάγωμα σε φούρνο μικροκυμάτων, βύθιση σε ζεστό νερό, βύθιση σε νερό της βρύσης και του απόψυξη έξω στον πάγκο της κουζίνας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καμία από τις τεχνικές απόψυξης δεν είχε σημαντική επίδραση στο χρώμα ή την υφή του κοτόπουλου. Εντούτοις, η απόψυξη στο ψυγείο ή στο φούρνο μικροκυμάτων είχε ως αποτέλεσμα περίπου 18% λιγότερη συρρίκνωση από τις άλλες μεθόδους.

Ωστόσο, άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι όσες περισσότερες φορές ένα στήθος κοτόπουλου καταψύχεται και αποψύχεται, τόσο πιο πιθανό είναι να παρατηρήσετε αλλαγές στο χρώμα και το πόσο ζουμερό είναι το κομμάτι.

Πώς να ξεπαγώσετε με ασφάλεια το κρέας

Για καλύτερα αποτελέσματα μετά την εκ νέου κατάψυξη του κρέατος, θα πρέπει να το ξεπαγώσετε πλήρως πριν το μαγειρέψετε.

Ακολουθούν τρεις διαφορετικές μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ξεπαγώσετε το κρέας με ασφάλεια:

  1. Απόψυξη στο ψυγείο: Η απόψυξη μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 7 ημέρες ανάλογα με το μέγεθος. Μόλις αποψυχθούν, τα κρέατα πρέπει να μαγειρεύονται εντός 3 ημερών.
  2. Απόψυξη με κρύο νερό: Αυτή είναι μια γρήγορη μέθοδος απόψυξης που συνεπάγεται την τοποθέτηση του κρέατος σε μια πλαστική σακούλα κάτω από δροσερό τρεχούμενο νερό. Τα κρέατα που έχουν αποψυχθεί με αυτόν τον τρόπο πρέπει να μαγειρεύονται αμέσως.
  3. Απόψυξη σε φούρνο μικροκυμάτων: Τα τρόφιμα που αποψύχονται στο φούρνο μικροκυμάτων πρέπει να μαγειρεύονται αμέσως, καθώς η διαδικασία απόψυξης μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη θερμοκρασία ορισμένων σημείων του κομματιού.

Προσοχή: Εάν υπάρχει έστω και μια μικρή πιθανότητα να θέλετε να καταψύξετε ξανά μέρος ή όλο το κρέας πριν το μαγειρέψετε, φροντίστε να το έχετε ξεπαγώσει σταδιακά στην ψύξη του ψυγείου.

Εναλλακτικά, το κρέας που έχει αποψυχθεί κάτω από κρύο νερό ή στο φούρνο μικροκυμάτων θα πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως.

Πηγή: healthline.com

https://www.onmed.gr/

Γρίπη Α και Γρίπη Β: Διαφορές σε συμπτώματα και αντιμετώπιση

  Γρίπη Α και Γρίπη Β: Διαφορές σε συμπτώματα και αντιμετώπιση Bigstock Μιχάλης Θερμόπουλος Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2025 19:00 Η κοινή γρίπη π...