Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

ΤΑΡΤΕΣ. Ποια ξινή ζύμη πρέπει να χρησιμοποιώ, pate brisée, sablée ή sucrée;

Ποια ξινή ζύμη πρέπει να χρησιμοποιώ, pate brisée, sablée ή sucrée;

Ήρθε η ώρα των καλοκαιρινών φρούτων και οι φράουλες είναι οι αγαπημένες μας! Θέλοντας να φτιάξουμε ένα τάρτα με κρέμα ζαχαροπλαστικής και φράουλες, αναρωτηθήκαμε ποια ξινή ζύμη πρέπει να χρησιμοποιήσουμε. Έτσι, στο νέο μας γλυκό και nerdy άρθρο θα μάθουμε για τους διάφορους τύπους ξινής ζύμης, τις ιδιότητες και τις χρήσεις τους, μαζί με επαγγελματικά μυστικά και θα φτιάξουμε ατομικές και μίνι τάρτες με κρέμα ζαχαροπλαστικής, ζελέ φράουλας, φρέσκια φράουλα και μούρα από η γειτονιά!

Ατομική τάρτα με κρέμα ζαχαροπλαστικής, φράουλες, μούρα και ζελέ φράουλας από την Eat Dessert First Greece!

Υπάρχουν τρεις τύποι ζύμης που χρησιμοποιεί το γαλλικό ζαχαροπλαστείο για τάρτες: pâte brisée, pâte sablée και pâte sucrée. Ας τα προσεγγίσουμε αναλυτικά για να μάθουμε τις διαφορές τους με τη βοήθεια δύο από το αγαπημένο μας βιβλίο γαλλικής ζαχαροπλαστικής, το The Art of French Pastry (2013) του Jacquy Pfeiffer και του Pâtisserie & Baking Foundations (2012) από τους σεφ της μαγειρικής σχολής Le Cordon Bleu.

Πατ Μπρισέ

Το Pâte brisée είναι μια βασική ζύμη για αλμυρά και γλυκά παρασκευάσματα. Το όνομά του στα γαλλικά σημαίνει ζύμη που σπάει και αναφέρεται στην ευθραυστότητά της. Στο βιβλίο La Pâtisserie Pratique του Henri Pellaprat το 1913 , αναφέρεται ότι για να εξαφανιστεί η ανεπιθύμητη ελαστικότητα, πρέπει να αφήσουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Προειδοποιεί ότι εάν η ζύμη είναι πολύ σκληρή, αφού ψηθεί θα έχει την υφή του σκληρού χαρτονιού. Θα συρρικνωθεί επίσης κατά το ψήσιμο και το γέμισμα μπορεί να ξεχειλίσει.

Το Pâte brisée παρασκευάζεται με τα πιο απλά συστατικά: αλεύρι, βούτυρο, αυγό, αλάτι και νερό. Η τεχνική για την παρασκευή μπιτς έχει ως εξής: κοσκινίστε το αλεύρι σε μια επιφάνεια και φτιάξτε μια λακκούβα στο κέντρο. Προσθέστε κρύο βούτυρο σε κομμάτια και ανακατέψτε και τρίψτε το μείγμα με τα χέρια σας, έτσι ώστε το αλεύρι να πηγαίνει παντού και το μείγμα να έχει λεπτή υφή άμμου. Αυτό ονομάζεται μέθοδο λείανσης. Με αυτή τη μέθοδο, το λίπος του βουτύρου τυλίγεται γύρω από τη γλουτένη στο αλεύρι και μειώνει τη δράση του. Στη συνέχεια προσθέστε νερό, αλάτι και αυγό στο κέντρο και ανακατέψτε ξανά. Μόλις έχετε μια ωραία ζύμη, τυλίξτε την σε μεμβράνη και βάλτε την στο ψυγείο για να ξεκουραστεί.

Βρείτε εδώ τη συνταγή μας με pâte brisée:

Πατέ Σαμπλέ

Το Pâte sablée είναι μια ζύμη με υψηλότερη περιεκτικότητα σε βούτυρο και κρόκους, με αποτέλεσμα μια πιο εύθρυπτη υφή. Παρασκευάζεται με αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, βούτυρο, κρόκους και βανίλια. Αυτή η ζύμη χρησιμοποιείται καλύτερα για επιδόρπια που θα καταναλωθούν αμέσως. Αν θέλετε, για παράδειγμα, ένα τάρτα φρούτων να διατηρείται για δύο ημέρες στο ψυγείο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε την πιο σταθερή ζύμη pâte sucrée.

Το Pâte sablée κατασκευάζεται με την ίδια μέθοδο λείανσης με το pâte brisée. Αυτό του δίνει τη μαλακή, εύθραυστη υφή του. Η ζύμη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή μπισκότων που λιώνουν στο στόμα σας.

Pâte sucrée

Το Pâte sucrée είναι η ζύμη που χρησιμοποιείται πιο συχνά για τάρτες, όπως ψητά ή όχι τάρτες φρούτων, αλλά και για τάρτες γεμάτες κρέμα, όπως τάρτες λεμονιού ή σοκολάτας. Το όνομά του σημαίνει ζύμη με ζάχαρη, δηλαδή γλυκιά ζύμη. Παρασκευάζεται με αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, βούτυρο, αυγά και βανίλια. Χάρη στην ευθραυστότητά του στο υψηλό ποσοστό βουτύρου και στη μέθοδο παρασκευής του.

Η μέθοδος κρέμας που χρησιμοποιείται εδώ περιλαμβάνει το χτύπημα του βουτύρου με τη ζάχαρη πρώτα και στη συνέχεια την ενσωμάτωση των υπόλοιπων συστατικών. Γι 'αυτό το βούτυρο πρέπει να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπώντας το βούτυρο και τη ζάχαρη, δημιουργούνται φυσαλίδες αέρα στο μείγμα. Η υγρασία του βουτύρου και των αυγών ενεργοποιεί τη γλουτένη του αλευριού. Το αποτέλεσμα είναι μια σταθερή ζύμη με νιφάδες υφής.

Φτιάξαμε τα τάρτες μας με pâte sucrée!
Εν κατακλείδι…

Όποια ζύμη επιλέξατε, κάποια πράγματα παραμένουν ίδια Όπως μάθαμε :

  • Το πόσο εύθραυστη θα είναι η ζύμη μας εξαρτάται από την ποσότητα του λίπους που χρησιμοποιούμε. Το Pâte brisée, για παράδειγμα, είναι πιο εύθραυστο από το pâte sucrée, καθώς το πρώτο περιέχει πολύ περισσότερο βούτυρο από το δεύτερο.
  • Οι κρόκοι αυγών που χρησιμοποιούνται σε μερικές συνταγές κάνουν τη ζύμη πιο εύθρυπτη και δίνουν γεύση.
  • Τα αυγά μπορούν να αντικατασταθούν από υγρά όπως νερό, γάλα ή ξινή κρέμα.
  • Η ζάχαρη άχνη διαλύεται ευκολότερα από την κοκκοποιημένη ζάχαρη.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του αλευριού με άμυλο πατάτας για να μειώσετε τη γλουτένη και να κάνετε τη ζύμη λιγότερο ελαστική.

Λίγο μυστικό!

Όταν χρησιμοποιείτε ένα τάρτα ή δαχτυλίδι, είναι πολύ σημαντικό να το ευθυγραμμίσετε καλά χωρίς να αφήσετε κενά, γιατί εάν υπάρχει χώρος ανάμεσα στη ζύμη και τις πλευρές του τηγανιού, η ζύμη θα γλιστρήσει κατά το ψήσιμο και το σχήμα της θα χαλάσει!

Ο λανθασμένος και σωστός τρόπος επένδυσης ενός τάρτας ( The Art of French Pastry, Jacquy Pfeiffer).

Μόλις μάθουμε όλες τις επαγγελματικές πληροφορίες που χρειαζόμαστε, μπορούμε να φτιάξουμε τάρτες και τάρτες χωρίς φόβο!

Η συνταγή μας

Ξινή ζύμη (pâte sucrée)

Συστατικά για τη ζύμη

Βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου)85 γρ
Ζάχαρη άχνη55 γρ
Αλαςμια μικρή πρέζα
Αλεύρι αμυγδάλου20 γρ
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις160 γρ
Αυγά1 μικρό
Βανίλια
Το αλεύρι, η ζάχαρη, το αλάτι, το βούτυρο, το αυγό, η βανίλια και η σκόνη αμυγδάλου είναι τα συστατικά για τη γλυκιά ξινή ζύμη (pâte sucrée)

Πώς να φτιάξετε τη ζύμη

Χτυπάμε το βούτυρο με το αλάτι στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για ένα λεπτό. Προσθέστε τη ζάχαρη άχνη και κτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέστε τα τριμμένα αμύγδαλα και τη βανίλια και συνεχίστε να χτυπάτε. Προσθέστε το αυγό και το 1/4 του αλευριού. Χτυπάμε για ένα λεπτό και μετά βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ. Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώστε ελαφρά με το χέρι, αρκεί να το ενσωματώσετε. Δεν θέλουμε να ζυμώσουμε πάρα πολύ, έτσι ώστε η γλουτένη να μην ενεργοποιηθεί και η ζύμη μας να γίνει ελαστική - αυτό θα το έκανε να συρρικνωθεί κατά το ψήσιμο.

Τυλίξτε τη ζύμη σε μεμβράνη και ψύξτε για 2-3 ώρες ή καλύτερα όλη τη νύχτα για να χαλαρώσετε τους δεσμούς γλουτένης και για να απορροφήσει η υγρασία το άμυλο στο αλεύρι.

Η ζύμη μας είναι έτοιμη να τυλιχθεί και να ξεκουραστεί στο ψυγείο!

Όταν έρθει η ώρα να απλώσουμε τη ζύμη μας με τον πλάστη, πρέπει να προσέχετε να μην προσθέσετε πάρα πολύ αλεύρι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο φύλλα χαρτιού περγαμηνής ή δύο αντικολλητικές επιφάνειες, αντί να πασπαλίζετε με αλεύρι, ώστε να μην αλλάξετε την υφή της ζύμης, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα μια σκληρή ζύμη.

Κόψτε τα σχήματα ζύμης που θέλετε με κόπτες μπισκότων και ευθυγραμμίστε τα τάρτα. Φτιάξαμε μερικούς δακτυλίους ζύμης για μια πιο εντυπωσιακή εμφάνιση και μερικές μικρές τάρτες τοποθετώντας τα καλούπια μίνι κέικ ανάποδα στο τηγάνι μας και τοποθετώντας τη ζύμη στην κορυφή. Πρέπει να μαζέψετε τη ζύμη με ένα πιρούνι έτσι ώστε ο ατμός να διαφεύγει κατά το ψήσιμο και οι τάρτες σας να μην ανεβαίνουν. Τέλος, τοποθετήστε τα καλούπια στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα - όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο.

Κόβουμε τα σχήματα για τις τάρτες μας με κόπτες μπισκότων.
Φτιάξαμε δαχτυλίδια για τις μεμονωμένες τάρτες και τοποθετήσαμε τη ζύμη στην πίσω πλευρά των μίνι καλουπιών για να φτιάξουμε μικρά τάρτα.
Μην ξεχάσετε να τραβήξετε τη ζύμη με ένα πιρούνι για να διαφύγει ο ατμός κατά το ψήσιμο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 ° C για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, αφήστε τα τάρτες σας να κρυώσουν και ετοιμάστε την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Θα βρείτε τη συνταγή για την κρέμα ζαχαροπλαστικής στο προηγούμενο άρθρο μας « Όλοι φωνάζουμε για κρέμα ζαχαροπλαστικής! «. Βάλτε την κρέμα στο ψυγείο για να κρυώσει και πριν τη χρησιμοποιήσετε, χτυπήστε την για λίγο με το μίξερ για να γεμίσει. Προετοιμάστε μια τσάντα σωληνώσεων με ακροφύσιο για να κάνετε σχέδια στις τάρτες σας ή χωρίς ακροφύσιο για να τα γεμίσετε. Επιλέξαμε ένα πυκνό ακροφύσιο αστεριών. Τοποθετήστε την κρέμα ζαχαροπλαστικής στις τάρτες σας και στη συνέχεια προσθέστε φράουλες κομμένες σε κομμάτια και μούρα.

Η συνταγή για την κρέμα ζαχαροπλαστικής στο προηγούμενο άρθρο μας .
Μπορείτε επίσης να γεμίσετε τα τάρτα σας με αυτόν τον τρόπο.
Συλλέξαμε μούρα από ένα δέντρο στο κέντρο της Αθήνας.

Για το ζελέ φράουλας προσθέσαμε λίγη σκόνη ζελατίνης σε νερό αρωματισμένο με εκχύλισμα φράουλας. Αφού έβαλε στο ψυγείο, προσθέσαμε μικρά κομμάτια στις τάρτες μας.

Φτιάξαμε επίσης ένα ατομικό τάρτα με κρέμα ζαχαροπλαστικής, ζελέ φράουλας, μούρα και φράουλες.

Καλές καλοκαιρινές δημιουργίες όλοι!

https://eatdessertfirstgreece.com/

Η τουρκική προκλητικότητα και η ελληνική ετοιμότητα – Με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

 Η τουρκική προκλητικότητα και η ελληνική ετοιμότητα – Με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν


Η τουρκική προκλητικότητα – ειδικά – απέναντι στην Ελλάδα δεν αποτελεί είδηση. Το θέμα είναι πως έχει πάψει να αποτελεί είδηση ακόμη και το γεγονός ότι σημειώνονται τουρκικές προκλήσεις πριν από κάθε επίσημη ελληνοτουρκική συνάντηση – καμιά φορά, ακόμη και… κατά τη διάρκειά της

Η τουρκική προκλητικότητα – ειδικά – απέναντι στην Ελλάδα δεν αποτελεί είδηση. Το θέμα είναι πως έχει πάψει να αποτελεί είδηση ακόμη και το γεγονός ότι σημειώνονται τουρκικές προκλήσεις πριν από κάθε επίσημη ελληνοτουρκική συνάντηση – καμιά φορά, ακόμη και… κατά τη διάρκειά της!

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το περιστατικό με την επίσημη επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου, από τη θέση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, στην Άγκυρα, όταν την ώρα που έκανε δηλώσεις από κοινού με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίαζαν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Μια πρόκληση, που είχε σχολιάσει στον τηλεοπτικό αέρα ο Έλληνας πρωθυπουργός, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση…

Έτσι και τώρα, λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη, πλέον, συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, από τη μία, ο Τούρκος πρόεδρος διαμηνύει με «τσαμπουκά» (σ.σ. τουρκική λέξη) ότι θα στείλει ξανά το γεωτρύπανο Γιαβούζ στη Μεσόγειο και, μάλιστα, «για να ξεκινήσει γεωτρήσεις» και, από την άλλη, ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ζητά την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, επικαλούμενος τη Συνθήκη της Λωζάνης, που οι Τούρκοι επιδιώκουν να μετατρέψουν σε κουρελόχαρτο εδώ και καιρό!

Την απάντηση στον Ακάρ, πάντως, την έχει δώσει εδώ και εβδομάδες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όταν είχε διατυπώσει αντίστοιχο «αίτημα» ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα και τον επεισοδιακό τους διάλογο ζωντανά στον τηλεοπτικό αέρα.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε πει τότε το αυτονόητο: ότι όσο απειλούνται τα νησιά (από την Τουρκία) δεν μπορεί να υπάρξει αποστρατιωτικοποίηση.

Όσο για τους λόγους των τουρκικών προκλήσεων ειδικά πριν από μία επίσημη επαφή με την Ελλάδα, προφανώς, η κυβέρνηση Ερντογάν θέλει να αποδείξει, πρωτίστως στο εθνικόφρον εσωτερικό ακροατήριό του – μην ξεχνάμε ότι ο κυβερνητικός του εταίρος είναι ο Μπαχτσελί, ηγέτης ακροδεξιού κόμματος και πολιτικός «πατέρας» των Γκρίζων Λύκων – ότι θα έχει πάντα την υπεροχή στην περιοχή.

Και κυρίως, ακόμη κι όταν παριστάνει το «καλό παιδί» για να καθησυχάσει ΕΕ και ΝΑΤΟ, αυτό δεν σημαίνει ότι σκοπεύει να υποχωρήσει από αυτό που εκείνος έχει ορίσει ως «εθνικές θέσεις» – βλέπε «Γαλάζια Πατρίδα» κ.λπ.

Δένδιας: Πηγή ανησυχίας ο τουρκικός εξοπλισμός

«Ο εξοπλισμός της Τουρκίας με συστήματα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επιθετικές ενέργειες και που μπορούν να ανατρέψουν την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί πηγή ανησυχίας τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το σύνολο των λοιπών χωρών της περιοχής», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά».

Τόνισε, όμως, ότι «στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα ενισχύει τη συνεργασία της με πλείστες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, οι οποίες εκφράζουν τις ίδιες ανησυχίες για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας», προσθέτοντας πάντως πως οι συμμαχίες της Ελλάδας δεν στρέφονται εναντίον κανενός.

Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε, μάλιστα, πως ήταν ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που μετέβη στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη, πριν ακόμη επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός, ενέργεια που «έτυχε ιδιαίτερα θερμής αποδοχής, τόσο από τις χώρες της περιοχής, όσο και από τις ευρωπαϊκές χώρες».

Για να επισημάνει πως «η Ελλάδα, πλέον, δεν είναι απλώς παρατηρητής. Είναι “παίκτης” και διαμορφώνει τις εξελίξεις, χωρίς όμως να επιθυμεί να τις επιβάλλει ή να έχει βλέψεις κατά άλλων χωρών. Αντιθέτως, στόχος μας είναι να αποτελέσουμε γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου με την Ευρώπη», εξήγησε. 

Ερωτηθείς σχετικά με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο και στο Κρητικό Πέλαγος στα 12 ναυτικά μίλια, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας, «όποτε το κρίνει σκόπιμο για την προώθηση των συμφερόντων της», υπενθυμίζοντας μάλιστα πως έχει ήδη ξεκινήσει η σχετική τεχνική εργασία για ορισμένες περιοχές.

Ο κ. Δένδιας προσέθεσε, πάντως, ότι στην πρόσφατη επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα, η τουρκική πλευρά άκουσε τις ανησυχίες της Ελλάδας όσον αφορά και τον υπό κατασκευή σταθμό πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού.

Όσο για το στόχο της χώρας μας ως προς τις ελληνοτουρκικές θέσεις, ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι «από τη μια πλευρά, είμαστε υπέρ μιας θετικής ατζέντας, η οποία θα πρέπει να είναι σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη, εφόσον η Τουρκία αποφεύγει την ένταση και την κλιμάκωση. Από την άλλη», όμως, υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας, «εφόσον η Τουρκία επιστρέψει σε προκλητική συμπεριφορά, όπως έκανε μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, τότε το ενδεχόμενο λήψης περιοριστικών μέτρων πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι».

Την έξοδο του Γιαβούζ στη Μεσόγειο προανήγγειλε ο Ερντογάν

Την έξοδο του γεωτρύπανου Γιαβούζ στη Μεσόγειο προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τελετής στην οποία έκανε λόγο για ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

«Στη Μεσόγειο θα κάνουμε άλλη μια κίνηση. Το πλοίο μας Γιαβούζ βρίσκεται για συντήρηση στο λιμάνι Τάσουτζου. Με τη βοήθεια του Θεού, σύντομα θα επιστρέψει στο πεδίο δράσης του για να ξεκινήσει γεωτρήσεις», δήλωσε σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γείτονος.

Επεσήμανε, μάλιστα, πως η Τουρκία δεν ακούει τι λένε άλλοι για τις έρευνες της!

«Τώρα πια, με τα δικά μας πλοία, κάνουμε σεισμικές έρευνες, όπως και γεωτρήσεις. Κι όταν τα κάνουμε αυτά, δεν αναρωτιόμαστε ‘’ποιος θα πει τι’’. Διότι από εδώ και πέρα έχει σημασία το τι λέμε εμείς. Η απόφαση είναι δική μας», τόνισε.

Και όλα αυτά, λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 14 Ιουνίου. Με ένα ΝΑΤΟ, που τον έχει ήδη χαρακτηρίσει ως «αναξιόπιστο» σύμμαχο και ενώ – υποτίθεται – προσπαθεί να αποφύγει ενδεχόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις, ειδικά αν ξαναρχίσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ακάρ: «Τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα»

Στις διεκδικήσεις της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο επανήλθε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, επίσης παραμονές της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Βλέπουμε το διεθνές δίκαιο. Τι λέει η Λωζάνη; Τα νησιά δεν μπορούν να τα στρατιωτικοποιήσουν. Όμως, βλέπετε ότι τα έχουν στρατιωτικοποιήσει», ανέφερε σε συνέντευξή του στην κυβερνητική εφημερίδα «Ηurriyet», ο εκπρόσωπος άμυνας μιας κυβέρνησης που ακούει «Συνθήκη της Λωζάνης» και… βγάζει αφρούς.

Παράλληλα, τονίζοντας ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων στην περιοχή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο Ακάρ ισχυρίζεται το εξής παράδοξο: «Δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα κανενός. Όμως, είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα στις θάλασσές μας και στη Γαλάζια Πατρίδας μας, όπως και στην Κύπρο».

Ζητούν αποστρατιωτικοποίηση της Χίου

Μία αγαπημένη μέθοδος έκφρασης των τουρκικών προκλήσεων είναι αναμφίβολα οι Navtex. Έτσι, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό τις προκλήσεις και έχοντας ήδη θέσει – δια στόματος Ακάρ – θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, η Άγκυρα εξέδωσε Navtex, όπου με αφορμή ελληνική άσκηση, ζητά αποστρατιωτικοποίηση της Χίου.

https://www.in.gr/

Θυμίζει Ιόνιο: 70 λεπτά από την Αθήνα βρίσκεται μια απ’ τις ωραιότερες ελληνικές παραλίες

 Θυμίζει Ιόνιο: 70 λεπτά από την Αθήνα βρίσκεται μια απ’ τις ωραιότερες ελληνικές παραλίες

Ιδανικός προορισμός για μονοήμερη...

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και το μυαλό όλων αρχίζει ήδη να ταξιδεύει στις διακοπές του Αυγούστου.

Μέχρι να έρθει όμως η… άγια εκείνη ώρα χρειάζονται σίγουρα μερικές ανάσες δροσιάς κοντά στην πόλη. Τι θα λέγατε, λοιπόν, για μια βουτιά σε μια παραλία δίπλα στην Αθήνα, η οποία σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι σε κάποιο νησί του Ιονίου; Ναι, καλά καταλάβατε. Ο σημερινός μας προορισμός είναι η μαγευτική Ψάθα.

Στα νερά της φτάνει κανείς με αυτοκίνητο οδηγώντας για περίπου 70 λεπτά, 65 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας. Η πανέμορφη Ψάθα απέχει τρία μόνο χιλιόμετρα από το Αλεποχώρι και θεωρείται ο Νο1 προορισμός για μονοήμερη εκδρομή ή για ένα μπάνιο λίγων ωρών και επιστροφή το βράδυ στη βάση της Αθήνας.

Γιατί -εδώ που τα λέμε- πιο γρήγορα φτάνεις από το κέντρο της Αθήνας στην Ψάθα, παρά στο Χαλάνδρι σε ώρα αιχμής. Γι’ αυτό η απόφαση αξίζει και με το παραπάνω. Γεμίζεις το αμάξι με τα απαραίτητα και με 10 - 15 ευρώ βενζίνη φτάνεις σε έναν επίγειο Παράδεισο. Κι όχι δεν είναι υπερβολή.

Μόλις φτάσεις στην Ψάθα θα δεις ένα πυκνό πευκόδασος και κοφτερά βράχια να περιβάλλουν τον κόλπο που είναι στρωμένος με πολύχρωμα μικρά βότσαλα. Από την πρώτη βουτιά καταλαβαίνεις γιατί η συγκεκριμένη παραλία είναι η αγαπημένη κάθε Αθηναίου. Γιατί σε κάνει να πιστεύεις ότι είσαι σε κάποιο απ’ τα νησιά του Ιονίου και κάνεις… υπερλούξ διακοπές πάνω στο κύμα.

stigmiotypo_2021-05-30_21.20.24.png
YouTube/GkTech

Ταβερνάκια πάνω στο κύμα

Και το καλύτερο δεν το έχεις δει ακόμα. Γιατί μετά το μπάνιο, όταν θα σου έχει ανοίξει η όρεξη και θα θες κάτι να φας, δεν θα ξέρεις πού να πρωτοπάς.

Ταβερνάκια, κυριολεκτικά σπαρμένα μέσα στο κύμα σε περιμένουν με όλα τα καλά. Στα μαγαζιά της Ψάθας θα βρεις ψαροταβέρνες με φρέσκο ψάρι και μαγειρευτά που θα σας μείνουν αξέχαστα. Το «Cavo Doro», το «Λιμανάκι της Ψάθας» και ο «Άγγελος» είναι τα τρία εστιατόρια που έχουν αποσπάσει τις κορυφαίες κριτικές στο tripadvisor, με τεράστιες μερίδες, φρέσκα ψάρια με άψογο ψήσιμο, νόστιμες σαλάτες και τέλειο σαγανάκι. Και αυτά είναι μόλις μερικά από τα καλούδια που θα βρείτε όσο αγναντεύετε τη θάλασσα που είναι στα δυο μέτρα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φτάνοντας στην Ψάθα πηγαίνουν απευθείας στα ταβερνάκια. Πιάνουν… στασίδι, αφήνουν τα πράγματά τους και στη συνέχεια βουτάνε και επιστρέφουν για χαλάρωση και μια μπουκιά στο τραπέζι. Οι τιμές είναι ελαφρώς τσιμπημένες, όμως η αναλογία μεγέθους μερίδας-τιμής αφήνει τον επισκέπτη κάτι παραπάνω από ικανοποιημένο.

Διαμονή σε παραθαλάσσια καταλύματα

Αν, πάλι, δεν θέλετε να πάτε στην Ψάθα για μονοήμερη και επιθυμείτε να μείνετε 2 - 3 μέρες για μίνι διακοπές, τότε θα βρείτε πολλές και αξιοπρεπείς επιλογές. Υπάρχουν παραθαλάσσια καταλύματα με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων και θέα στον κήπο, στο βουνό και στον κόλπο. Δύο άτομα για 4 βράδια θα πληρώσουν περίπου 300 ευρώ.

Αν επιθυμείτε ολόκληρο σπίτι για να έχετε την άνεση και την ησυχία σας, πολύ κοντά στη θάλασσα, τότε υπολογίστε ότι με 80 ευρώ τη διανυκτέρευση μπορείτε να βρείτε κάτι πολύ καλό, ειδικά αν είστε δυο άτομα και όχι παρέα.

Και φυσικά το καλύτερο κομμάτι της εκδρομής στην Ψάθα έρχεται στο τέλος.

Το ηλιοβασίλεμα με τη μοναδική παλέτα χρωμάτων είναι το ιδανικό φινάλε μιας εκδρομής τόσο όμορφης και αναζωογονητικής που σίγουρα θα επαναλάβετε πολύ σύντομα. Γιατί όποιος πηγαίνει έστω και μια φορά στην Ψάθα το μόνο σίγουρο είναι ότι αργά ή γρήγορα θα επιστρέψει…   

 https://www.ethnos.gr/

Ελληνοτουρκικό εμπόριο: Τι εισάγουμε - Τι εξάγουμε - Περισσότερες οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία

 Ελληνοτουρκικό εμπόριο: Τι εισάγουμε - Τι εξάγουμε - Περισσότερες οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία

Σάββατο, 05 Ιουνίου 2021 18:20
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣhare

«Το διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας χαρακτηρίζεται διαχρονικά από την κυρίαρχη συμμετοχή (50%-70%) των προϊόντων διύλισης πετρελαίου/καυσίμων στη σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών και την ολοένα αυξανόμενη διεύρυνση του μείγματος των τουρκικών εξαγωγών» Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στην «ετήσια έκθεση για την τουρκική οικονομία και τις διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, 2020» που συνέταξε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στην Άγκυρα. 

«Για μία δεκαετία, από το 2009, όπως αναφέρει η έκθεση, το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών ήταν πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδας (με εξαίρεση το 2016). Το 2020 η αξιοσημείωτη μείωση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών (-56,14%), ανέστρεψε το εμπορικό ισοζύγιο, διαμορφώνοντας για την Ελλάδα έλλειμμα ύψους 213 εκατ. ευρώ (-787%).

Η λειτουργία του διυλιστηρίου STAR στη Σμύρνη, καθώς και αντίστοιχες επενδύσεις που υλοποιούνται με ταχύ ρυθμό σε άλλες περιοχές της Τουρκίας, εκτιμάται ότι θα υποκαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές εξαγωγές πετρελαιοειδών, τροποποιώντας έτι περαιτέρω τη σημερινή εικόνα».

 «Ο συνολικός όγκος εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών το 2020 μειώθηκε, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κατά 26,2% σε 2,9 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 1,34 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 32,2%, τοποθετώντας την Τουρκία στην 6η θέση μεταξύ των χωρών-προορισμών των ελληνικών προϊόντων (4η θέση το 2019).

Αντίστοιχα, οι ελληνικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 20,2% σε 1,5 δισ. ευρώ, κατατάσσοντας την Τουρκία στην 13η θέση ανάμεσα στις χώρες-προμηθευτές μας (10η θέση το 2019). Για την Τουρκία, το ίδιο έτος η Ελλάδα είναι η 23η χώρα-προορισμός των τούρκικων εξαγωγών και η 34η χώρα-προμηθευτής.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι προαναφερθείσες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές εμπορικές σχέσεις μπορούν να αποδοθούν, τόσο στην ανταγωνιστικότητα των τουρκικών προϊόντων λόγω αντικειμενικών παραγόντων (μέγεθος εγχώριας αγοράς, χαμηλότερο εργατικό και λειτουργικό κόστος) και στον προστατευτισμό που χαρακτηρίζει την τούρκικη εμπορική πολιτική.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

- η μείωση των ελληνικών εξαγωγών χαλκοσωλήνων από 43 εκατ. ευρώ το 2017 σε 26,6 εκατ. ευρώ το 2020 (-38,1%), μετά την επιβολή τουρκικών δασμών antidumping,

- η αύξηση των εισαγωγών τουρκικών ιχθυηρών (κατ. 0302) από 31,1 εκατ. ευρώ το 2017 σε 56,2 εκατ. ευρώ το 2020 (+80%).

Τι εξάγουμε στην Τουρκία

Τα σημαντικότερα ελληνικά προϊόντα που εξάγουμε στην Τουρκία (εκτός πετρελαιοειδών που αποτελούν το 36% της συνολικής αξίας) είναι: βαμβάκι (14%), πολυμερή προπυλενίου, μηχανές επεξεργασίας δεδομένων, προϊόντα αργιλίου, ρύζι, χαλκοσωλήνες, φάρμακα, χρυσός, εντομοκτόνα, λιπάσματα, υφάσματα, απορρίμματα χαρτιού, χρώματα, πούρα/τσιγάρα, πέτρες, κοσμήματα και σκάφη.

Συγκεκριμένα το 2020, επισημαίνεται η εντυπωσιακή αύξηση των ελληνικών εξαγωγών: αργύρου (1.233%), φαρμάκων (608%), φυτικού λίπους (333%), τεχνητών δερμάτων (345%), σκαφών (72%), εντομοκτόνων (53%), υφασμάτων (53%) και καλλυντικών (53%). Από την άλλη πλευρά, μειώθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές: ορυκτέλαιων (-58%), βαμβακιού (-24%), και απορριμμάτων χαρτιού (-27,6%).

Τι εισάγουμε από Τουρκία

Τα σημαντικότερα προϊόντα που εισάγουμε από την Τουρκία, είναι: οχήματα, πετρελαιοειδή, προϊόντα σιδήρου/χάλυβα, ιχθυηρά, υφάσματα/ενδύματα, ηλεκτρικές συσκευές (θερμαντήρες, ψυγεία, τηλεοράσεις), πλαστικά, πώματα, χαρτόνια, αλκοόλες και ηλεκτρική ενέργεια.

Αξιοσημείωτη ήταν το 2020 η αύξηση των εισαγωγών υφασμάτων (420%, 11 εκατ. ευρώ) και ενδυμάτων (1.057%, 16,4 εκατ. ευρώ), όπου περιλαμβάνονται οι χειρουργικές μάσκες και ρόμπες. Επίσης, σημαντική ήταν η αύξηση άκυκλων υδρογονανθράκων (79%) και φορτηγών οχημάτων (31%). Στην πλειοψηφία τους οι εισαγωγές των υπολοίπων τ/προϊόντων μειώθηκαν, με σημαντικότερη μείωση των πετρελαιοειδών (-59%).

Προκλήσεις και προοπτικές εξαγωγών συγκεκριμένων προϊόντων

(α) Αγροτικά προϊόντα - τρόφιμα/ποτά

Ο τομέας των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων διέπεται από υψηλό προστατευτισμό, ως προς τον εξωτερικό ανταγωνισμό, είτε μέσω πρακτικών που δυσχεραίνουν τις εισαγωγές είτε μέσω υψηλών δασμών. Τα προαναφερόμενα σε συνδυασμό με τις ανταγωνιστικές τιμές των τουρκικών προϊόντων προκαλούν δυσκολίες στην εξαγωγή συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων.

Ωστόσο, θετικές προοπτικές έχουν τρόφιμα όπως: κακάο, σοκολατοειδή, καφές, κατεψυγμένα-κατεψυγμένης ζύμης, βιολογικά, έτοιμα για μαγείρεμα ή για κατανάλωση τρόφιμα, gourmet, εθνικά προϊόντα, προϊόντα υγιεινής διατροφής.

Οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων παραμένουν περιορισμένες με κυριότερες αυτές των δημητριακών (κυρίως ρύζι), οι οποίες αν και μειωμένες το 2020 (-29,8%), αποτελούσαν το 71% των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων στην Τουρκία και το 3,20% των συνολικών εξαγωγών μη πετρελαιοειδών.

Ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση τα παρασκευάσματα διατροφής και τα φρούτα / ξηροί καρποί, ενώ είναι αμελητέες οι εξαγωγές ελαιολάδου, ποτών και τυροκομικών, λόγω κυρίως των ιδιαιτέρως υψηλών δασμών.

Πλεονεκτήματα τουρκικής αγοράς τροφίμων

Στα πλεονεκτήματα της τουρκικής αγοράκι τροφίμων συγκαταλέγονται τα εξής:

• Ευνοϊκά δημογραφικά στοιχεία: χαμηλός μ.ό. ηλικίας (32,4 έτη) κ.ά.

• Αυξανόμενη ζήτηση βιολογικών προϊόντων και έτοιμων γευμάτων (πχ κατεψυγμένα).

• Σταδιακή αύξηση εισοδήματος -διεύρυνση των μεσαίων πληθυσμιακών στρωμάτων.

• Καταναλωτικές συνήθειες όπως επίδειξη - μιμητικό αποτέλεσμα.

• Αυξανόμενη είσοδος νέων, ποιοτικών προϊόντων (π.χ. βιολογικών, μεσογειακής διατροφής)

• Ενίσχυση οργανωμένου λιανεμπορίου και σε περιορισμένο βαθμό delicatessen.

• Ενίσχυση ηλεκτρονικού εμπορίου (λόγω COVID-19), εξοικείωση καταναλωτών.

• Αύξηση τουριστικών ροών.

Μειονεκτήματα τουρκικής αγοράς τροφίμων

Σημαντικά όμως, όπως υπογραμμίζεται, είναι τα δασμολογικά και ισοδυνάμου αποτελέσματος εμπόδια. Ενδεικτικά:

• Επιβολή ειδικής επιβάρυνσης κατά την εισαγωγή επί της αξίας CIF, υπέρ του ταμείου λαϊκής κατοικίας, για ικανό αριθμό αγροτικών προϊόντων.

• Εκτός των επιβληθέντων δασμών προβλέπεται για ορισμένες κατηγορίες αλκοολούχων Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Ακόμα και στις περιπτώσεις όπου ο φόρος αυτός είναι μηδενικός προβλέπεται ένα minimum φόρου ανάλογα με το ποσοστό αλκοόλης, στοιχείο το οποίο ανεβάζει σημαντικά την τιμή των αλκοολούχων (μπύρα, ΕΦΚ: 63%+0,63 τ.λ/λ, κρασιά 5.75τ.λ./λίτρο καθαρού αλκοόλ, ούζο 171 τ.λ./ λίτρο καθαρού αλκοόλ)

• Νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση αλκοόλ στην Τουρκία.

. Ανταγωνιστικά εγχώρια (τουρκικά) προϊόντα με χαμηλότερες τιμές.

• Διαδικασίες εισαγωγής.

• Κίνδυνος αντιγραφής προϊόντων ή και Γεωγραφικών Ενδείξεων.

• Βάσει της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε-Τουρκίας, όλα τα αγροτικά προϊόντα, προέλευσης Ε.Ε δασμολογούνται στην Τουρκία. Η δασμολόγηση είναι ιδιαίτερα υψηλή - σχεδόν αποτρεπτική για ορισμένα τρόφιμα και ποτά- δεδομένου ότι ανταγωνίζονται κυρίως ομοειδή εγχώρια προιόντα.

β) Δομικά Υλικά

Ο κλάδος παραγωγής δομικών υλικών είναι από τους σημαντικότερους στην Τουρκία. Σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Ένωσης παραγωγών κατασκευαστικών υλικών για το 2019, η εγχώρια αγορά συρρικνώθηκε σημαντικά (-13%), σημειώνοντας κύκλο εργασιών 378 δισ. ΤΛ. εκ των οποίων 17,59 δισ. δολάρια εξαγωγές. Η Τουρκία είναι η 10η μεγαλύτερη χώρα σε εξαγωγές δομικών υλικών. Οι πιο σημαντικές της επιδόσεις είναι στην παραγωγή και στις εξαγωγές: τσιμέντου, έτοιμου σκυροδέματος, αεριζόμενου σκυροδέματος, σωλήνων από χάλυβα, υαλοπινάκων, υαλοπετασμάτων, κεραμικών υλικών επιχρίσματος, κεραμικών ειδών υγιεινής, δομικών επιχρισμάτων, φυσικών λίθων, ακατέργαστου μαρμάρου - τραβερτίνης, πλαστικών κουφωμάτων παραθύρων, πλαστικών προκατασκευασμένων στοιχείων, δομικών υλικών από αλουμίνιο.

(γ) Φαρμακευτικά

• Οι δαπάνες υγείας (δημόσιες και ιδιωτικές) στην Τουρκία αντιπροσωπεύουν το 5,1% του ΑΕΠ της χώρας (το μικρότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ), ο αντίστοιχος μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 8,9%).

• Από τις συνολικές δαπάνες υγείας ποσοστό περίπου 20% αντιπροσωπεύουν οι φαρμακευτικές δαπάνες.

• Ο εγχώριος φαρμακευτικός κλάδος αριθμεί 35.000 υπαλλήλους, ενώ η παραγωγή καλύπτει πάνω από 11.000 κωδικούς.

• Στην τουρκική αγορά δραστηριοποιούνται περί τις 500 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 81 παραγωγικές μονάδες και 11 παραγωγείς πρώτων υλών για τη φαρμακοβιομηχανία.

• Τα μη συνταγογραφούμενα (OTC - Over The Counter) καλύπτουν χαμηλό ποσοστό της αγοράς (περίπου 10%).

• Τα βιοτεχνολογικά φάρμακα αντιπροσωπεύουν το 17,4% της αγοράς συνταγογραφούμενων φαρμάκων, με πωλήσεις αξίας 6,1 δισ. τούρκικες λίρες.

• Το διάστημα 2010-2018, οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων σημείωσαν την υψηλότερη άνοδο (93,7%) ανερχόμενες σε 1,04 δισ. ευρώ σε αξία.

Τα εισαγόμενα από τις χώρες ΕΕ φάρμακα δεν επιβαρύνονται δασμολογικά. Πρέπει όμως να συνοδεύονται από πιστοποιητικό συμμόρφωσης (conformity certificate) του υπουργείου Υγείας της Τουρκίας. Από το 2010, για τα εισαγόμενα από την ΕΕ φαρμακευτικά προϊόντα, η Τουρκία δεν δέχεται τα πιστοποιητικά Ορθής Παραγωγικής Πρακτικής (GMP) τα οποία εκδίδονται από φορείς χωρών της ΕΕ, όπως γινόταν έως τότε. Έκτοτε, τα εξαγόμενα από χώρες της ΕΕ φαρμακευτικά προϊόντα γίνονται δεκτά από τις τ/ αρχές μόνον εφόσον συνοδεύονται από πιστοποιητικά τα οποία έχουν εκδοθεί από επίσημους Τούρκους ελεγκτές. Εάν το προϊόν δεν διαθέτει τέτοιο πιστοποιητικό δεν δύναται να πάρει άδεια κυκλοφορίας. Εξαιτίας της πρακτικής αυτής, παρατηρούνται καθυστερήσεις στη διαδικασία εισαγωγής.

Η Τουρκία επίσης έχει ενημερώσει την ΕΕ ότι η δαπάνη για αριθμό εισαγόμενων φαρμάκων, από το 2017, δεν θα καλύπτεται από την κοινωνική ασφάλεια (καλύπτονται τα εγχωρίως παραγόμενα), προκειμένου να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή. Με το μέτρο αυτό η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Φαρμακοβιομηχανιών (EFPIA) υπολογίζει ότι αποκλείεται 75% των εισαγόμενων προϊόντων.

(δ) Καλλυντικά

• Ρυθμοί ανάπτυξης αγοράς περίπου 10% ετησίως. Μέγεθος αγοράς άνω των 13 δισ. τούρκικων λιρών.

• Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται είσοδος ξένων επενδυτών και πολυεθνικών εταιρειών στην τοπική αγορά.

• Ανάπτυξη εγχώριας βιομηχανίας με έντονη εξάρτηση από εισαγόμενες πρώτες ύλες.

• Υψηλός ανταγωνισμός αγοράς - οι μεγαλύτερες πολυεθνικές δραστηριοποιούνται και στην τουρκική αγορά καλύπτοντας μεγάλο μερίδιο.

• Παράγοντες ανάπτυξης: ο αυξανόμενος αριθμός των εργαζόμενων γυναικών, η ανάπτυξη αστικών κέντρων, ο νεαρός πληθυσμός, η αλλαγή στα καταναλωτικά πρότυπα/αναζήτηση ποιοτικών-φυσικών προϊόντων, η διάδοση κι επέκταση κέντρων wellness & spa.

• Το 1/3 της αγοράς αφορά προϊόντα περιποίησης μαλλιών (61% σαμπουάν, styling). Επίσης, δυναμική παρουσιάζουν προϊόντα ανδρικής περιποίησης, αποτριχωτικά, μακιγιάζ ματιών, κραγιόν, οδοντόπαστες, αποσμητικά, προϊοντα υγιεινής-περιποίησης μωρών.

• Ενδιαφέρον για τα φυσικά προϊόντα.

• Άνοδος στα αντιηλιακά (ενημέρωση, τουρισμός).

Λιανική πώληση σε:

• Αλυσίδες λιανικής καλλυντικών: Sevil Kozmetiks, Tekin Acar, Αltug Parfumeri, Gratis,επίσης, Body Shop, Clinique, Yves Rocher, L' occitane.

• Μεγάλο ποσοστό πωλήσεων πραγματοποιείται στα σούπερ μάρκετ (προιόντα εγχώριας παραγωγής).

• Στα φαρμακεία η πώληση δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη.

Επενδύσεις

Οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες τουρκικές στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΛ+0,66% μετά τη σημαντική αποεπένδυση ελληνικών κεφαλαίων το 2016 (-96%), λόγω κυρίως της αποχώρησης της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ+2,20% από την τουρκική αγορά, οι ελληνικές επενδύσεις στη χώρα άρχισαν να έχουν αυξητική τάση ξανά το 2018 (86%), με το απόθεμα των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία να ανέρχεται σε 238,6 εκατ. ευρώ. Το 2019 σημειώθηκε μικρή μείωση των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία, της τάξης του 1,4%.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν αισθητά το 2015 (-50%) με το απόθεμα των τ/επενδύσεων να ανέρχεται σε 25 εκατ. δολάρια. Το 2019, ωστόσο, σύμφωνα με τα τουρκικά στοιχεία, το τουρκικό επενδυμένο κεφάλαιο στην Ελλάδα ανήλθε σε 32 εκατ. δολάρια, αυξημένο κατά 23% σε σχέση με το 2018.

https://www.naftemporiki.gr/

Steven Brill – Ο Θάνατος της Αλήθειας

  Steven Brill   Ο Θάνατος της Αλήθειας Αντικλείδι Ο Θάνατος της Αλήθειας : Το βιβλίο του  Steven Brill  για την παραπληροφόρηση στα social ...