Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου
Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019
Πικάντικη κολοκυθόσουπα με παρμεζάνα της διαιτολόγου Γεωργίας Στυλιανοπούλου
Πικάντικη κολοκυθόσουπα με παρμεζάνα της διαιτολόγου Γεωργίας Στυλιανοπούλου
Δημοσιεύτηκε από τον/την gynaikaeimai στις
Όταν θέλεις να φας μια ζεστή σούπα που γίνεται εύκολα και γρήγορα, αυτή η κολοκυθόσουπα σου δίνει την λύση! Αν σου αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις, με λίγο τσίλι θα απογειώσεις την συνταγή.
Τι θα χρειαστείς για να την απολαύσεις:
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
μισή κολοκύθα ή 4 φλιτζάνια κομμένη σε κύβους
1/2 κουταλιά της σούπας κάρυ ή κουρκουμά, αλατοπίπερο
1/2 κύβο λαχανικών
60 γρ παρμεζάνα
¼ κ.γ. σκόνη τσίλι (ή καυτερή πάπρικα)
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
μισή κολοκύθα ή 4 φλιτζάνια κομμένη σε κύβους
1/2 κουταλιά της σούπας κάρυ ή κουρκουμά, αλατοπίπερο
1/2 κύβο λαχανικών
60 γρ παρμεζάνα
¼ κ.γ. σκόνη τσίλι (ή καυτερή πάπρικα)
Χρόνος προετοιμασίας: 20’
Πως θα την φτιάξεις:
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2’
2. Στη συνέχεια προσθέτουμε τους κύβους της κολοκύθας και όλα τα μπαχαρικά (αλατοπίπερο, κάρυ, τσίλι) και ανακατεύουμε.
3. Προσθέτουμε τον κύβο λαχανικών με λίγο βραστό νερό μέχρι να καλύψει τα κομμάτια της κολοκύθας
4. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό για 15 λεπτά περίπου μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει και να λιώνει με ένα πιρούνι.
5. Μεταφέρουμε την σούπα σε ένα μπλέντερ
6. Την σερβίρουμε ζεστή με τα κομματάκια της παρμεζάνας που λιώνουν μέσα στην σούπα
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2’
2. Στη συνέχεια προσθέτουμε τους κύβους της κολοκύθας και όλα τα μπαχαρικά (αλατοπίπερο, κάρυ, τσίλι) και ανακατεύουμε.
3. Προσθέτουμε τον κύβο λαχανικών με λίγο βραστό νερό μέχρι να καλύψει τα κομμάτια της κολοκύθας
4. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό για 15 λεπτά περίπου μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει και να λιώνει με ένα πιρούνι.
5. Μεταφέρουμε την σούπα σε ένα μπλέντερ
6. Την σερβίρουμε ζεστή με τα κομματάκια της παρμεζάνας που λιώνουν μέσα στην σούπα
Καλή απόλαυση!
Στυλιανοπούλου Γεωργία
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
www.geonutrition.gr
https://gynaikaeimai.com/Σπαθόλαδο η Βαλσαμόλαδο : Ένα φυσικό "γιατρικό" με πολλές ιδιότητες !
Σπαθόλαδο η Βαλσαμόλαδο :
Ένα φυσικό "γιατρικό" με πολλές ιδιότητες !
Αποτέλεσε το περίφημο ίαμα των αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες, ενώ το πρότειναν οι θεραπευτές της εποχής για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του έλκους στομάχου.
Αναγνωρισμένο για τις πολλές του ιδιότητες, το σπαθόλαδο κατάφερε να διατηρηθεί ως “απαραίτητο γιατρικό”, από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ευρέως γνωστό πού μπορεί να το βρει κανείς ή πώς να το παρασκευάσει.
Αναγνωρισμένο για τις πολλές του ιδιότητες, το σπαθόλαδο κατάφερε να διατηρηθεί ως “απαραίτητο γιατρικό”, από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ευρέως γνωστό πού μπορεί να το βρει κανείς ή πώς να το παρασκευάσει.
Στην περιφέρεια, πολλοί είναι εκείνοι που το φτιάχνουν μόνοι τους. Στις αρχές Μαΐου και για περίπου έναν μήνα ανθίζει το σπαθόχορτο, ένα από τα σημαντικότερα λουλούδια της ελληνικής πανίδας. Το φυτό αυτό διακρίνεται, όχι μόνο για το έντονο κίτρινο χρώμα του, αλλά και για τις πολλές θεραπευτικές του ιδιότητες - αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές και επουλωτικές.
Βοηθά δε σημαντικά, όπως λέγεται, στην αντιμετώπιση της ισχιαλγίας, των ρευματικών πόνων και των πόνων των αρθρώσεων κι έχει άριστες επουλωτικές ιδιότητες (συνίσταται για την επούλωση πληγών, μωλώπων και εγκαυμάτων πρώτου βαθμού).
Το σπαθόχορτο ή το βαλσαμόχορτο, όπως το γνωρίζει αρκετός κόσμος, αποτελεί το κύριο συστατικό του σπαθόλαδου που, σύμφωνα με τον Διοσκουρίδη, είχε και ιδιότητες αντικαταθλιπτικού. Στις ΗΠΑ, όπου καταγράφει υψηλές πωλήσεις, ύστερα από σχετκό πρόγραμμα του ABC News, τον Ιούνιο του 1997, το σπαθόλαδο αποτέλεσε το εναλλακτικό "πρόζακ" για την ήπια και μέτρια κατάθλιψη. Στη Γερμανία το σπαθόλαδο, που χρησιμοποιείται ως αντισπασμωδικό αλλά και για την αντιμετώπιση αϋπνιών, αποτελεί συχνά συνταγογραφούμενο από τους γιατρούς φάρμακο κατά της μελαγχολίας.
Μεταξύ άλλων περιέχει υπερικίνη και ψευδο-υπερικίνη, φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα, αιθέρια έλαια (0,13% σε ολόκληρο το φυτό). Οι αναλγητικές ιδιότητες του βοτάνου είχε ειπωθεί πρώτα ότι οφείλονταν στις ουσίες hypericin, pseudohypericin και στα φλαβονοειδή, αλλά σύμφωνα με πρόσφατες φαρμακολογικές και κλινικές μελέτες τα αποτελέσματα επικεντρώνονται σε μια κυρίως δραστική ουσία του, τη hyperforin. Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται κυρίως σε νευραλγίες και τραυματισμούς νεύρων και γενικά συμπτωματολογία που ξεκινά από τραυματισμούς νεύρων, όπως απώλεια μαλλιών, κατάθλιψη και νευραλγία.
Το συγκεκριμένο φυτό κατά την περίοδο της ωρίμανσής του στους ορεινούς - κυρίως - όγκους μαζεύεται από τους παραγωγούς και με τη φυσική μέθοδο της ζύμωσης παρασκευάζεται το σπαθόλαδο, χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών ή άλλων ουσιών.
Το λάδι με το οποίο γίνεται η μείξη πρέπει να είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και όσο διαρκεί η έκθεσή του στο ήλιο να μην ανεβάσει την οξύτητά του, αλλά κυρίως να αποκτήσει ένα ιδιαίτερα βαθύ κόκκινο χρώμα.
Σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα φυτικά και φυσικά προϊόντα που υποβοηθούν την υγεία του ανθρώπου. Ισχιαλγίες, πληγές, εγκαύματα, μώλωπες, στομαχικές διαταραχές, γαστρεντερίτιδες, ελαφράς μορφής έλκη, στομαχόπονοι, πόνοι των αρθρώσεων, αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές και πολλές ακόμη ιδιότητες το κατατάσσουν μεταξύ των πιο ωφέλιμων για τον άνθρωπο βοτανολογικών σκευασμάτων.
Επίσης, με το σπαθόλαδο γίνονται επαλείψεις ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονά ή μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε τοπικά επιθέματα με διαποτισμένη γάζα.
Επίσης, είναι ιδανικό για κάθε θεραπευτικό ή χαλαρωτικό μασάζ - μπορεί να εμπλουτισθεί με αιθέρια έλαια ανάλογα. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πόσιμο, καθώς συνιστάται ιδιαιτέρως για τις κολίτιδες, την επώδυνη πέψη και τις ξινίλες του στομάχου.
“Κατ' αρχάς, το σπαθόχορτο το μαζεύουμε τον Μάιο και στις αρχές Ιουνίου σε παραθαλάσσιες περιοχές και όσο περνάει ο καιρός - μέχρι και το τέλος Ιουλίου - το βρίσκουμε στα ορεινά μέρη της Ελλάδας. Μαζεύουμε τα άνθη του και τα βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο, ενώ το 'μυστικό' σε αυτή την περίπτωση είναι να βάλουμε ένα πολύ καλό ελαιόλαδο. Συνήθως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα ή αγουρέλαιο, που η οξύτητά του είναι κοντά στο 0% είναι το καλύτερο λάδι που μπορούμε να βάλουμε” αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο βοτανολόγος Αλκιβιάδης Γρηγοριάδης.
“Κατόπιν - προσθέτει - το βάζουμε στον ήλιο και μέσα σε περίπου 40 ημέρες γίνεται το σπαθόλαδο. Καλό είναι, τα πρώτα εικοσιτετράωρα να μην το βγάλουμε κατευθείαν στον ήλιο, αλλά να το έχουμε σε φωτεινό μέρος. Τονίζω ότι όλο το μυστικό είναι στο ελαιόλαδο. Υπάρχουν πολλά σπαθόλαδα, κυρίως αυτά που έρχονται από το εξωτερικό, αλλά αυτά είναι με σπορέλαια που κάθε άλλο παρά έντονο κόκκινο χρώμα έχουν. Φυσικά, ένας που γνωρίζει από σπαθόλαδα, το αντιλαμβάνεται εύκολα αποκλειστικά από το χρώμα, γιατί αν δεν είναι καλό το ελαιόλαδο, αυτό γίνεται καφέ. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, γιατί αν το πάρουν σε πλαστικό μπουκαλάκι, είναι επικίνδυνο, αφού το σπαθόλαδο έχει την ιδιότητα να τραβάει όλα τα χημικά του πλαστικού μπουκαλιού”.
Σε ό,τι αφορά τις ιδιότητες του σπαθόλαδου, ο κ. Γρηγοριάδησς επισημαίνει πως "αποτελεί μιας πρώτης τάξης αντισηπτικό και επουλωτικό, ενώ βοηθά στις παλινδρομήσεις και στο έλκος στομάχου". Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, αν προστεθεί σε κεραλοιφή, τότε γίνεται πολύ αποτελεσματικό και στις κατακλύσεις.
"Τα αποτελέσματα είναι γνωστά από τα παλιά χρόνια, αφού οι πολεμιστές τα χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια των πολέμων. Το ευχάριστο είναι ότι γίνεται αποδεκτό σε μεγάλο βαθμό ακόμη και από την ιατρική κοινωνία” επισημαίνει.
Το σπαθόλαδο κρατάει περίπου δύο χρόνια από τη στιγμή που θα παραχθεί, ενώ το καλύτερο είναι να καταναλωθεί μέσα σε έναν χρόνο. “Καλό είναι να καταναλώνετε σύντομα και να μην το κρατάμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σήμερα, ο κόσμος έχει στραφεί προς τα βότανα και τα προϊόντα προς αυτή την κατεύθυνση. Και δεν είναι τυχαία, αφού βλέπει ότι δίνει λύσεις στα προβλήματά του. Ακόμη και στα μικρά παιδιά, σε περιπτώσεις συγκάματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση μιας κρέμας, ενώ βοηθάει και η καθημερινή επάλειψη στο πρόσωπο για να κερδίζει κάποιος χρόνια νεότητας!" αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγοριάδης συνιστώντας μας να καταναλώνουμε μια κουταλιά σπαθόλαδο το πρωι
Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019
Αριστοτέλης: Οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν Ιδεολάτρες και όχι Ειδωλολάτρες
Αριστοτέλης: Οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν Ιδεολάτρες και όχι Ειδωλολάτρες
Κάθε έθνος η λαός, ανάλογα με την πνευματικότητα του, δημιουργεί και την μοναδικά δίκη του θρησκεία. Ειδικά όμως οι αρχαιοέλληνες αντί θρησκείας με θεότητες στο επέκεινα δημιούργησαν μία κοσμοθέαση-κοσμοθεώρηση του σύμπαντος κόσμου, στον οποίο ενέταξαν συμβολικά ως θεότητες τις δυνάμεις της φύσεως, τίς υψηλές ιδέες και αρετές, αλλά και προιστορικούς ήρωες από τους οποίους ευεγερτήθηκαν.
Με την σημερινή έννοια της λέξης θρησκεία δεν είχαν θρησκεία,αλλά έναν κώδικα δεοντολογίας χωρίς δόγματα και ιερά βιβλία.’Ησαν ανεκτικοί προς το ετερόδοξον και ανεξίθρησκοι.Δεν ελάτρευαν πρόσωπα, αλλά ιδέες και αρετές.Η συκοφαντία περί ειδωλολατρείας των έχει βέβαια ιουδαική προέλευση.
Απαύγασμα του υψηλού πολιτισμού των Ελλήνων ήταν αυτό το μοναδικό είδος του θρησκεύεσθαι, που ήταν μία φιλοσοφικο-επιστημονική θρησκεία με ποιητικό τρόπο εκπεφρασμένη από του μεγάλους μύστες-ποιητές της αρχαιότητος.
Συμφώνως με τον Αριστοτέλη, στο «Μετά τα Φυσικά, 1049a.26 & 1029a.20 & 1036a.23», η αρχική κοσμική ύλη είναι αγέννητος, άφθαρτος, αόριστος, άγνωστος καθ’ αυτήν, νεκρά, άμορφος και έξωθεν κινούμενη. Τα τέσσερα αρχικά κοσμικά στοιχεία των φιλοσόφων της κοσμολογικής περιόδου, και δη του Εμπεδοκλέους, είναι οι εκδηλώσεις της αρχικής κοσμικής ουσίας.
Συμφώνως με τον Αριστοτέλη, στο «Φυσικά, 192a.16, 192b.18» & «Μετά τα Φυσικά, 1072b.3», η σκόπιμος κίνηση προκαλεί μορφοπλασματική ενέργεια, δια της οποίας η κοσμική ύλη μεταβαίνει εκ της δυνατότητας «δυνάμει» εις την πραγματικότητα «ενέργεια», δια της οποίας λαμβάνουνε υπόσταση τα πράγματα δια της επί της ύλης κυριαρχίας του Είδους (Ιδέα), όπερ αποτελεί την έννοια, την ουσία, τον τελικό σκοπό και την δύναμη, ήτις πραγματοποιεί τον σκοπό αυτόν.
Στην Γη κυριαρχεί δύναμη δημιουργός των τελικών μορφών της ύλης, η Εντελέχεια (βλ. Αριστοτέλης «Μετά τα Φυσικά, 1092a.3, 1050a.22»), η οποία εξωτερικώς εκδηλώνεται κατά την σχέση των συστατικών στοιχείων προς άλληλα και εσωτερικώς ως ψυχή των έμβιων όντων. Θρεπτική εις τα φυτά, αισθητική και κινητική στα ζώα και νοητική στον άνθρωπο, στον οποίο αθάνατος και θείος είναι ο ποιητικός νους, όστις προέρχεται, ως θείον δώρο, έξωθεν (θύραθεν) και είναι αληθώς θείος : είναι το καθαρό Λογικό, ο Νους. Ο θείος ούτος ξένος παρέχεται αφ’ εαυτού στον άνθρωπο, κατά την διάρκεια της ζωής και όταν το σώμα διαλύεται μετά την κυρίως ειπείν ζωή επιστρέφει προς τον καθολικό Νου, όστις είναι ο θεός και εν τω οποίο απορροφάται, κατά τον Αριστοτέλη στο «Περί ψυχής, 430a.17» & «Περί γενέσεως και φθοράς, 736b.27»!
Εν τη λειτουργία του σύμπαντος σκοπός της κοσμικής ύλης είναι το Είδος και του σώματος η ψυχή, ήτις είναι εντελέχεια η πρώτη σώματος φυσικού δυνάμει ζωή έχοντος.
Ο Κόσμος είναι ενιαίο και καλώς διατεταγμένο σύνολο και μεταβαίνει ολονέν σε ανώτερα στάδια εξέλιξης. Η προϊούσα αυτή εξέλιξη αποτελεί τον σκοπό της φύσεως, στον οποίο υπηρετούν όλοι οι επιμέρους σκοποί, διότι έκαστον ον δεν είναι μόνον σκοπός εαυτού, αλλά και μέσο προς πραγματοποίηση ανώτερων σκοπών, επί των οποίων πάλι στηρίζονται άλλοι έτι υψηλότεροι, ούτως ώστε πάντες συνεργάζονται προς πραγματοποίηση του ενός μεγάλου σκοπού, όστις είναι ο Κόσμος ως όλον. Ούτω ολόκληρο το σύμπαν αποτελεί ιεραρχία σκοπών, εν τη οποία τόσο και επί μέρους όσον και το όλον τελεί εις διαρκεί εξέλιξη προς αεί ανώτερους σκοπούς.
Αλλά ποιος είναι ο ύψιστος και έσχατος σκοπός, προς τον οποίον κατατείνει ο Κόσμος ;;
Τούτο μανθάνουμε, λέγει ο Αριστοτέλης, εάν εξετάσουμε την σχέση Είδους και ύλης κατά τα διάφορα στάδια της προς ανώτερους σκοπούς εξελίξεως.
Η ύλη υποχωρεί ολονέν περισσότερο όσο ανώτεροι είναι οι εκάστοτε πραγματοποιούμενες μορφές!
Συμβαίνει ότι και περί το έργο του καλλιτέχνη. Η ύλη από την οποία πλάττει τον ανδριάντα ή το άγαλμα, υποχωρεί αναλόγως προς το βαθμό της εμφανίσεως της μορφής/είδους/ιδέας, έως ότου δεν βλέπουμε πλέον εν τω μάρμαρο την ύλη, αλλά το καθαρό Είδος/Ιδέα/Μορφή!!
Κατά αυτήν την έννοια, μπορούμε να πούμε, πως οι αρχαίοι Έλληνες δεν ήταν ποτέ ειδωλολάτρες παρά μόνον ΙΔΕΟΛΑΤΡΕΣ!!
Με πληροφορίες απο Κεφάλα Ευστάθιο και Παπαδάκη Σπύρο
https://amfipolinews.blogspot.com/
Η Βουλή της Λιβύης «ακυρώνει» τη συμφωνία Σάρατζ-Ερντογάν – Ο Σάλεχ ζητάει άρση της αναγνώρισης του GNA από τον ΟΗΕ
Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου
Οι εξελίξεις στη Λιβύη φαίνεται πως προλαβαίνουν τα τουρκικά σχέδια, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ, με μακροσκελή επιστολή του στον ΟΗΕ, ζητάει την άρση αναγνώρισης της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας καθώς και την αποχώρηση του Προέδρου της κυβέρνησης, Φαγέζ αλ Σάρατζ, με αφορμή την παράνομη συμφωνία που υπέγραψε με την Τουρκία, παραβιάζοντας τόσο το Διεθνές Δίκαιο και την ελληνική κυριαρχία, όσο και τα δικαιώματα των Λίβυων στην εκμετάλλευση των πόρων που στοχοποιεί η Άγκυρα.
Όπως πρώτο ανέφερε το Πενταπόσταγμα, σε αντίστοιχη γραμμή κινείται και ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο οποίος επιθυμεί την αποχώρηση του Φαγέζ αλ Σάρατζ και θεωρεί τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης προκλητική.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ απηύθυνε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σχετικά με την υπογραφή μνημονίου συμφωνίας μεταξύ του ηγέτη της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγέζ αλ Σάρατζ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, το οποίο περιελάμβανε τη στρατιωτική συνεργασία και την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ του κράτους της Λιβύης και της Δημοκρατίας της Τουρκίας.
Ο Σαλέχ εξήγησε στην επιστολή του ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης συμφιλίωσης που επιβλήθηκε στον λαό της Λιβύης, είναι παράνομη καθώς δεν εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία (Skhirat). Όπως αναφέρεται στην επιστολή, τουρκικά όπλα ήδη μεταφέρονται στα λιμάνια της Μισράτα και της Τρίπολης, και ο σκοπός του μνημονίου GNA-Άγκυρας είναι να επιτρέψει την πλήρη πρόσβαση του τουρκικού στρατού σε περιοχές της Λιβύης, τον εναέριο χώρο, τα λιμάνια και τα χωρικά ύδατα. «Η σημαντικότερη συνέπεια της τουρκικής κατοχής του εδάφους της Λιβύης και της παραβίασης της κυριαρχίας της», σύμφωνα με το κείμενο της επιστολής.
Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας συνήθιζε να συνάπτει συμφωνίες με ορισμένες χώρες με τη βιτρίνα του «μνομονίου» με σκοπό τη διαφυγή της επικύρωσης από το Κοινοβούλιο όπως ορίζει το άρθρο 17 της Συνταγματικής Διακήρυξης και τα άρθρα (07) (34) / 9) της τροπολογίας του Συντάγματος, καθώς και σχετικό άρθρο της πολιτικής συμφωνίας Skhirat.
Όσον αφορά το δεύτερο μέρος του μνημονίου, το οποίο ορίζει την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ του κράτους της Λιβύης και της Τουρκίας, στην επιστολή εξηγήθηκε η ανεπάρκειά του για διάφορους λόγους, με πρωταρχικό το γεγονός η Λιβύη και η Τουρκία δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα. Όπως προβλέπεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (CNUDM), όπου τα άρθρα (03) (33) (55) (57) (56) της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών προσδιορίζουν το πλάτος των θαλάσσιων ζωνών (υφαλοκρηπίδας) κάθε κράτους και τον ορισμό και την παρουσίαση των παρακείμενων και αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και το δικαίωμα της πολιτείας στην εκμετάλλευση των πόρων της σε αυτή την περιοχή.
Ο Σαλέχ επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει ή επικυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διότι τα χωρικά ύδατά της δεν περιέχουν οικονομικές ζώνες λόγω διαφωνίας με την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η αποκλειστική οικονομική ζώνη είναι έως 200 ναυτικά μίλια από την ακτή της Λιβύης. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η εξερεύνηση των φυσικών πόρων στον τομέα αυτό αποτελεί νομικό δικαίωμα του λαού της Λιβύης και η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων θα δώσει στην Τουρκία την ευκαιρία να παραβιάσει την κυριαρχία της Λιβύης.
Στο τέλος της επιστολής, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να αποσύρει την αναγνώριση της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας και να αναγνωρίσει το μοναδικό νόμιμο όργανο, τη Βουλής των Αντιπροσώπων και των παραγώγων της, καθώς και να απορρίψει το μνημόνιο GNA-Άγκυρας, υπογραμμίζοντας ότι η νομοθετική αρχή δεν αναγνωρίζει μονομερείς συμφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και του τουρκικού κράτους.
Ο Σαλέχ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εκλεγμένο κοινοβούλιο δεν αναγνωρίζει τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ Ερντογάν και Σάρατζ, υποδεικνύοντας παράλληλα την παράνομη και εγκληματικής φύσης τουρκική παρέμβαση στον αραβικό κόσμο, που ξεκίνησε στη Συρία και στη Λιβύη και προειδοποίησε πως θα επεκταθεί και σε άλλες αραβικές χώρες.
https://www.pentapostagma.gr/
Λαλάγγια - τραγανά λαδοκούλουρα - Crispy lalaggia
Λαλάγγια - τραγανά λαδοκούλουρα - Crispy lalaggia
Αυτές είναι οι 10 τροφές που δεν «λήγουν» ποτέ – Η «απόλυτη λίστα» για να επιβιώσετε χωρίς σούπερ μάρκετ
Η «απόλυτη λίστα» τροφίμων που κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει συλλέξει αν χρειαστεί να επιβιώσει για καιρό χωρίς να έχει πρόσβαση σε φρέσκα τρόφιμα.
Άσπρο Ρύζι
Δεν είναι όλα τα ρύζια ίδια. Θα νομίζατε πως το καστανό και το λευκό ρύζι διαρκούν το ίδιο, αλλά αυτό είναι λάθος. Λόγω των ελαίων που υπάρχουν στο καστανό ρύζι, μπορεί να διαρκέσει το πολύ 6 μήνες, ενώ το λευκό ρύζι, μπορεί να κρατήσει ακόμα και για 30 χρόνια. Πράγμα που το κάνει εκπληκτικό αν σκεφτείς πως αυτό το καταναλώνουμε. Για να διαρκέσει τόσο, θα πρέπει να είναι αεροστεγώς κλεισμένα και σε μέρος σκοτεινό και με χαμηλή θερμοκρασία.
Μέλι
Το πιο παλιό βάζο μέλι που έχει βρεθεί, είναι 5500 χρόνων. Ποιος μπορούσε να φανταστεί πως διαρκεί τόσο το μέλι. Τα λουλούδια και οι μέλισσες πάνε μαζί για να δημιουργήσουν αυτή την φανταστική τροφή. Είναι υψηλά οξειδωτικό, με πολύ χαμηλή υγρασία κάτι που δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον που δεν εκτίθεται σε βακτήρια. Αν και μπορεί να πάρει υγρασία από το περιβάλλον, αν θερμανθεί, στραγγιστεί και σφραγιστεί κατάλληλα, μπορεί να κρατήσει για πάντα. Αυτό είναι κάτι που ούτε κι εγώ ήξερα, και φρόντισα να προμηθευτώ.
Αλάτι
Αυτό είναι λίγο πολύ γνωστό. Θέλω να πω, χρησιμοποιούμε το αλάτι για να διατηρήσουμε άλλα τρόφιμα. Είναι λογικό λοιπόν πως το αλάτι το ίδιο, μπορεί να κρατήσει για πολύ μεγάλο διάστημα. Το αλάτι του εμπορίου που αγοράζουμε, μπορεί να κρατήσει μέχρι 5 χρόνια το πολύ κι αυτό αν προσθέσουμε ιώδιο. Αλλά στο κάτω κάτω, ποιος θα χρησιμοποιούσε αλάτι περισσότερο κι από 5 χρόνια ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες;
Σόγια
Ούτε αυτό μας εκπλήσσει. Από μόνη της η σόγια προστίθεται για να διατηρήσουμε άλλα τρόφιμα ενώ στο ψυγείο διατηρείται για χρόνια.
Ζάχαρη
Εδώ το πιο σημαντικό είναι η υγρασία. Αν κρατήσουμε την υγρασία εκτός, τότε θα μπορέσει να διαρκέσει περισσότερο. Λένε πως όπως αποθηκεύσεις την ζάχαρη σου, κι όσο πιο μακριά κρατήσεις την υγρασία, τόσο περισσότερο θα κρατήσει.
Ξερά Φασόλια
Τώρα, από προσωπική πείρα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως τα φασόλια κρατάνε πολύ. Πάρα πολύ. Και το ξέρει κάθε φτωχικό σπίτι. Όταν ήταν ώρα για φαγητό, και ήμασταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, θα μουλιάζαμε φασόλια για λίγες ώρες και μετά τα μαγειρεύαμε. Υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει πως ακόμα και μετά από 3 δεκαετίες, κρατάνε αν και μπορεί να έχει αλλοιωθεί κάπως η γεύση τους.
Καθαρό σιρόπι σφενδάμου
Λέξεις όπως το «για πάντα», δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται έτσι απλά. Παρ’όλα αυτά, το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, έκανε έρευνες και απέδειξε πως το σιρόπι σφενδάμου, κρατάει για πάντα. Κυριολεκτικά. Αντιστέκεται στα μικρόβια, καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο.
Γάλα σε σκόνη
Αν και δεν είναι και τόσο γευστικό, θα κρατήσει πολύ περισσότερο από το φρέσκο γάλα. Όλοι έχουμε ακούσει πόσο άσχημα μυρίζει το γάλα όταν χαλάσει. Γίνεται σύντομα και συνήθως στο φρέσκο γάλα πολύ πολύ γρήγορα. Σίγουρα λοιπόν, δεν θα σε ενοχλήσει η γεύση του γάλακτος σε σκόνη.
Αλκοολούχα ποτά
Κι αυτό έρχεται από προσωπική μου εμπειρία. Πολλές φορές έτυχε να πιω κάποιο «σκληρό» ποτό αντί για κάποιο ελαφρύ, φρουκτώδες διαπιστώνοντας πως αυτά, μετά από ένα διάστημα αλλοιώνονται και χαλάνε πολύ γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση επιλέγεις τα καθαρά, αλκοολούχα ποτά.
Αποξηραμένο κρέας
Μέχρι πρότινος δεν το είχα ξανακούσει. Είναι σαν βοδινό κρέας αλλά ονομάζεται αποξηραμένο. Αποξηραμένο κρέας, με μούρα και καρπούς, δίνει ένα εξαιρετικό φαγητό που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Είναι κάτι παράξενο μεν αλλά πολύ χρήσιμο.
«Eλληνικά» θωρακισμένα στον Χαφτάρ μέσω Αιγύπτου; – Το σενάριο που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ώρες
Έντονο είναι το παρασκήνιο τις τελευταίες ώρες μετά την συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης. Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα είς βάρος των Ελληνικών συμφερόντων και κατά των Αιγυπτιακών, κάτι που όπως φένεται έχει ενεργοποιήσει της δύο πλευρές.
Οι τριμερείς συμμαχίες της Ανατολικής Μεσογείου που ενισχύονται συνεχώς τους τελευταίους μήνες, πρόκειται να αξιοποιηθούν στο έπακρο, καθώς οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας δημιουργούν ένα σκηνικό έντασης με απρόβλεπτες συνέπειες στην περιοχή.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα συμφέροντα είναι πολλά για όλες τις πλευρές, και γι’ αυτό το λόγο κάθε σενάριο είναι πιθανό. Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, αλλά και Ισραήλ, έχουν δημιουργήσει μια δύναμη κοινών συμφερόντων με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας και όλα δείχνουν πως πλησιάζουν οι πρώτες δράσεις της συμμαχίας.
Η ενεργοποίηση των τριμερών σχημάτων της ανατολικής Μεσογείου τίθεται ως ένας εκ των πρώτων στόχων της Ελληνικής διπλωματίας η οποία κινείται πρώτη και ακολουθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ήδη αξιωματούχοι του Χαφτάρ στέλνουν μήνυμα προς την Ελλάδα, ενώ και ο Ν. Δένδιας όπως ανέφερε λίγο πριν το Πενταπόσταγμα, έστειλε τελεσίγραφο στον Λίβυο πρέσβη.
Αθήνα και Κάιρο επισπεύδουν τις διακασίες και ήδη το πρώτο βήμα είχε γίνει με την επίσκεψη Καμπά στο Κάιρο, όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το Πενταπόσταγμα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, με δεδομένη την όλο και μεγαλύτερη ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο κρατών, και συζητήθηκαν οι δυνατότητες κοινής κατάρτισης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας για τη βελτίωση των τεχνικών δεξιοτήτων και των δύο στρατών.
Οι δύο αρχηγοί συζήτησαν επίσης μία σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ο κ. Φαρίντ επαίνεσε τις ισχυρές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των ένοπλων δυνάμεων των δύο φιλικών εθνών, οι οποίες διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.
Πάντως από την επίσκεψη βγήκαν και αρκετά στοιχεία στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά το πρώτο θέμα ήταν η εκπαίδευση των Ελληνικών Απάτσι στο Αιγυπτιακό ελικοπτεροφόρο και η εκπαίδευση Αιγυπτίων χειριστών ελικοπτέρων σε ελληνικούς εξομοιωτές.
Δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι όταν είχε γίνει η πρώτη συνεκπαίδευση με αυτό το πλοίο, οι Αιγύπτιοι είχαν δηλώσει στους έλληνες ομολόγους τους ότι θα πρέπει να νοιώθουν σε αυτό το πλοίο σαν να είναι «δικό» τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr, στην ατζέντα ήταν και το ζήτημα με τα θωρακισμένα ερπυστριοφόρα BMP-1 που αποσύρει ο ελληνικός στρατός και τα παραχωρεί στον αιγυπτιακό.
Θεωρητικά το Κάιρο ενδιαφερόταν αρχικά για να θέσει αυτά τα οχήματα στην χερσόνησο του Σινά όπου υπάρχει έντονη δράση ισλαμιστών ριζοσπαστών και τζιχαντιστών.
Ωστόσο από την στιγμή που Δένδιας και Σούκρι συμφώνησαν πως η κυβέρνηση της Τρίπολης που υπέγραψε με τους Τούρκους δεν έχει την απαραίτητη νομιμοποίηση, παρά την διεθνή αναγνώριση, πολλά είναι τα σενάρια που γεννιούνται.
Σε πηγαδάκια τόσο δημοσιογραφικά αλλά και όχι μόνο, υπήρξε η ιδέα και η άποψη της πιο ενεργής ενίσχυσης του Χαφτάρ, του αντιπάλου της Τρίπολης, με πιο δραστικό τρόπο. Μια ιδέα που ακούστηκε ήταν ορισμένα, αν όχι όλα τα πρώην ελληνικά BMP-1 να περάσουν από τα χέρια του αιγυπτιακού στρατού στα χέρια των ενόπλων του Χαφτάρ.
Να θυμίσουμε πως η Τουρκία έχει ήδη στείλει προς ενίσχυση του Σαράτζ πολεμοφόδια, οχήματα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο ανασταλτικός παράγοντας για την Αθήνα είναι ότι κάτι τέτοιο θα την ενέπλεκε επί της ουσίας σε ένα πόλεμο δι’ αντιπροσώπων με την Τουρκία στην Λιβυκή έρημο και κάτι τέτοιο δεν είναι προς το παρόν, στην φιλοσοφία της ελληνικής πολιτικής ως τρόπος αντίδρασης.
Πάντως όπως είχε αναφέρει σε αποκλειστικό του άρθρο το Πενταπόσταγμα, σχολιάζοντας την ομιλία του Σιάλα στο κανάλι της Λιβύης Αλ-Αχαρ, ο Λίβυος ερευνητής και νομικός εμπειρογνώμονας Τζαμάλ Σαλούφ δήλωσε στο Al Marsad ότι η συμφωνία αυτή είναι μια σαφής αναγνώριση της τουρκικής Κύπρου, τονίζοντας ότι αυτό το βήμα θα ωθήσει τη Λιβύη σε έναν proxy war με την Ελλάδα.
Ο Σαλούφ εξήγησε ότι η συμφωνία αυτή είναι μια απόπειρα της Τουρκίας να εμποδίσει την κατανομή των φυσικών αερίων τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου με την Αίγυπτο. Προσθέτει ότι απειλεί επίσης τα συμφέροντα της Ιταλίας και της Μάλτας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια δικαστική διαμάχη που μπορεί να κλιμακωθεί σε μια πλήρη στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ αυτών των μεσογειακών χωρών. Δήλωσε ότι ο επικεφαλής του GNA της Τρίπολης, Fayez al-Sarraj, έχει εμπλέξει αποτελεσματικά τη Λιβύη στα συνεχιζόμενα μεσογειακά προβλήματα θαλάσσιας οριοθέτησης.
Η Αθήνα θα μπορούσε να κινηθεί έξυπνα. Η εμπλοκή στον πόλεμο της Λιβύης έστω και με την παράδοση αρμάτων στην Αίγυπτο, τα οποία εν συνεχεία θα πήγαιναν στον Χαφτάρ δεν θα ήταν μία κακή ιδέα.
Επίσης η αποστολή κλιμακίου της ΕΥΠ για να συλλεχθούν πληροφορίες, μόνο καλό θα έκανε στη χώρα μας, ιδού η ευκαιρία λοιπόν.
https://www.pentapostagma.gr/
Φοβάσαι; Κι εγώ!
Φόβος φίλε μου… ένα από τα πιο βασικά συναισθήματα. Αυτός που μας σώζει τη ζωή και αυτός που μας κρατάει πίσω. Πόσο αντιφατικός μπορεί να είναι! Σε κάνει να νιώθεις μικρός, λίγος, ευάλωτος, μόνος. Δεν έχει σημασία αν τον βρίσκεις μπροστά σου καθημερινά, μόλις εμφανιστεί παγώνεις.
Μπορεί να φοβάσαι να πετάξεις με το αεροπλάνο, να βρεθείς σε ένα καινούριο μέρος, να σταθείς μπροστά στους συναδέλφους σου και να κάνεις την παρουσίαση σου, που τόσο κόπιασες για να ετοιμάσεις, μπορεί να φοβάσαι να οδηγήσεις, να πιεις μόνος σου ένα καφέ, να μιλήσεις σε έναν ξένο, να αναλάβεις ένα νέο project ή να υλοποιήσεις αυτή την υπέροχη επαγγελματική και καινοτόμα ιδέα που είχες, να ξεκινήσεις μια νέα σχέση, να εκφράσεις τα συναισθήματα σου… Μπορεί να φοβάσαι το σκοτάδι. Ίσως και την μοναξιά. Όσο διαφορετικά και αν είναι αυτά που σε φοβίζουν, το συναίσθημα παραμένει το ίδιο. Σε κρατάνε στο ίδιο σημείο. Είσαι εγκλωβισμένος μέσα στο μυαλό σου. Σου αρέσει αυτή η στασιμότητα; Ούτε και σε εμένα…
Νομίζω ότι όλα αυτά πηγάζουν από έναν μεγαλύτερο φόβο. Τον φόβο της αποτυχίας. Και είναι πολύ λογικό και εντελώς ανθρώπινο, κανείς δεν θέλει να βιώσει την αποτυχία και ότι αυτή συνεπάγεται. Πόσο σίγουρος είσαι όμως, ότι προτιμάς την ασφάλεια, από το ρίσκο της προόδου και της εξέλιξης;
Και αν μπορούσες να συμφιλιωθείς με όλους αυτούς τους φόβους σου; Δεν θα ένιωθες καλύτερα; Δεν θα ένιωθες πιο χρήσιμος, ικανός, γενναίος; Δεν θα είχες μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση; Μπροστά σου ανοίγεται ένας νέος κόσμος!
Πάντα υπάρχει η πιθανότητα κάτι να πάει στραβά! So what? Δεν θα μένεις πίσω για αυτό! Αντιμετώπισε τους φόβους σου σήμερα, τώρα! Μην τους αφήνεις για αργότερα! Όσο τους στοιβάζεις σε μια γωνιά, τόσο περισσότερο χώρο θα καταλαμβάνουν στη ζωή σου και δεν θα αφήνουν χώρο για τα όνειρα σου!
Αφιέρωσε λίγα λεπτά, πάρε μια βαθιά ανάσα και κάντο! Δεν θέλεις να γεράσεις και να αναρωτιέσαι πως θα ήταν, αν είχες καταφέρει να μπεις σε εκείνο το αεροπλάνο που τόσο πολύ φοβόσουν, για να δεις το μέρος που ονειρευόσουν! Δεν θέλεις να ζήσεις την υπόλοιπη ζωή σου με το “και αν…”. Και δεν πειράζει αν αποτύχεις! Γιατί είχες τη δύναμη να το προσπαθήσεις και αυτό έχει μεγαλύτερη αξία!
Και να θυμάσαι ότι ο κόσμος γύρω σου σε χρειάζεται! Εσένα, που είσαι μοναδικός! Την δική σου διαφορετική σκέψη και αντίληψη! Μην αφήνεις τον φόβο να σε κρατάει πίσω!
Από Gypsy Soul
https://gynaikaeimai.com/
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Chicago-style hot dog
Chicago-style hot dog Published on 12 Ιαν, 2025 | in Cookfoodpedia , Άρθρα και σκέψεις By Γιώργος Αναστόπουλος | Το Chicago-st...
-
Ιούλιος: λαογραφία - παροιμίες- ήθη - έθιμα - τραγούδια 09:01 Σάββατο, 1 Ιουλίου 2017 ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑ Ιούλιος, Γιούλ...
-
►Tarot: "Οι περισσότερες σχετικές γενικότητες / Major Arcana" .- 01/15/2018 από την Aquileana Τα είκοσι δύο φύλλ...
-
Ντάβανος: Γνωριμία με το έντομο... Ντάβανος , ο (ουσιαστικό) [λατινική λέξη tabanus = οίστρος] το έντομο που κεντρίζει τα βόδια, η ...