Τσουχτή Μάνης
Η τσουχτή Μάνης είναι μια παραδοσιακή συνταγή που συνδυάζει απλά υλικά, αλλά έχει πλούσια γεύση. Ουσιαστικά, είναι ένα πιάτο που φτιάχνεται με παραδοσιακά ζυμαρικά (συνήθως χυλοπίτες), μυζήθρα ή κάποιο άλλο μαλακό τυρί και “τσουχτό” λάδι με καμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο. Ενίοτε συνδυάζεται με σύγκλινο ή μπέικον.
Η Μάνη ήταν ανέκαθεν μια περιοχή με σκληρό, δύσβατο έδαφος και σκληρές συνθήκες διαβίωσης. Οι άνθρωποι ήταν φτωχοί αλλά αυτάρκεις, μάθαιναν να αξιοποιούν στο έπακρο τα προϊόντα της γης τους και ό,τι παρήγαγαν από την κτηνοτροφία και την οικοτεχνία. Έτσι δημιουργήθηκαν φαγητά απλά, με ελάχιστα αλλά ποιοτικά υλικά.
Η τσουχτή Μάνης ξεκίνησε ως φαγητό της ανάγκης και της καθημερινότητας. Όταν οι άντρες έλειπαν στις δουλειές ή στον πόλεμο στο σπίτι έμεναν οι γυναίκες και τα παιδιά. Η τσουχτή ήταν ένα φαγητό γρήγορο, εύκολο και οικονομικό για να ταΐσει την οικογένεια.
Το όνομα «τσουχτή» συνδέεται με την ιδιότητα του φαγητού να “τσούζει” ή αλλιώς να “τσιμπάει” ελαφρώς, λόγω του καψίματος του λαδιού ή του βουτύρου που περιχύνεται πάνω στα ζυμαρικά και το τυρί. Η διαδικασία γίνεται για να πάρει το φαγητό ένα ιδιαίτερο άρωμα και μια υπέροχη γεύση. Αυτήν την τεχνική την συναντάμε και σε άλλα μέρη της Ελλάδος.
Το σύγκλινο, είναι καπνιστό χοιρινό της Μάνης και μια από τις κύριες πηγές πρωτεΐνης. Το συντηρούσαν στο λίπος του οπότε υπήρχε στα τότε σπίτια της εποχής και ήταν διαθέσιμο όλο τον χρόνο ώστε να δυναμώσει γευστικά το πιάτο.