Απροσδόκητες δομές βρέθηκαν κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό - Αλλάζουν όσα ξέραμε για τη Γη
Newsbomb 9 Φεβρουαρίου 2025 · 22:24
Ο επικεφαλής της ομάδας Simon Lamb, του Πανεπιστημίου του Ουέλινγκτον και ο επιστήμονας Cornel de Ronde, της GNS Science, δήλωσαν ότι το κλειδί για το παρελθόν του πλανήτη μας δείχνει μια σύνδεση μεταξύ δύο περιοχών του κόσμου
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν ένα παράθυρο στις πρώτες ημέρες της Γης και αυτό βρίσκεται στον πυθμένα του ωκεανού.
Μια ομάδα γεωεπιστημόνων χρησιμοποίησε σεισμούς για να μελετήσει τη σύνθεση του κατώτερου τμήματος του μανδύα της Γης κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό - και ανακάλυψαν κάτι αρκετά περίεργο.
Ο επικεφαλής της ομάδας Simon Lamb, του Πανεπιστημίου του Ουέλινγκτον και ο επιστήμονας Cornel de Ronde, της GNS Science, δήλωσαν ότι το κλειδί για το παρελθόν του πλανήτη μας δείχνει μια σύνδεση μεταξύ δύο περιοχών του κόσμου.
Το ένα είναι μια απομακρυσμένη γωνιά της Νότιας Αφρικής και το άλλο βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας στα ανοικτά των ακτών της Νέας Ζηλανδίας. Τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να συναρμολογήσουμε την προέλευση του πλανήτη μας - και ίσως ακόμη και της ίδιας της ζωής.
Οι μελέτες ξεκίνησαν όταν ο de Ronde χαρτογράφησε τη ζώνη του Barberton Greenstone Belt στην περιοχή Highveld της Νότιας Αφρικής.
«Οι γεωλογικοί σχηματισμοί στην περιοχή αυτή έχουν αποδειχθεί δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν, παρά τις πολλές προσπάθειες», έγραψε το ζευγάρι. «Υπήρχε, ωστόσο, κάτι πολύ παράξενο σε αυτόν τον βυθό.
![1739130266306-692124303-Clipboard_02-09-2025_01.jpg](https://img.bbmd.gr/img/900/max/82/2025/02/09/1739130266306-692124303-Clipboard_02-09-2025_01.jpg?t=BiMGDC2pTizLyivovZ2CYg)
Σύμφωνα με τον χάρτη του De Ronde, ο βυθός περιέχει μερικά από τα παλαιότερα πετρώματα στη Γη, που χρονολογούνται 3,3 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, όταν ο κόσμος είχε ηλικία μόλις 1,2 δισεκατομμυρίων ετών.
Η διάταξή τους δεν ταίριαζε με την κοινά αποδεκτή θεωρία για το πώς συμπεριφέρονταν οι τεκτονικές πλάκες της Γης στο παρελθόν.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, η νέα έρευνά τους προσέφερε «το κλειδί για να σπάσει αυτός ο κώδικας».
Και προσθέτουν: «Και χρειάστηκε η μελέτη των πετρωμάτων που έχουν αποθέσει στη Νέα Ζηλανδία, στο άλλο άκρο της μακράς ιστορίας της Γης, για να βγάλουμε νόημα».
Τελικά, οι βραχώδεις σχηματισμοί στη Νότια Αφρική έμοιαζαν πολύ με τις χαοτικές δομές του βυθού που βρέθηκαν κοντά στη Νέα Ζηλανδία.
Πιο συγκεκριμένα, έμοιαζαν με υποθαλάσσιες κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από σεισμούς κατά μήκος της ζώνης υποβύθισης Hikurangi της Νέας Ζηλανδίας.
Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε αμφισβητείται η από καιρό επικρατούσα πεποίθηση ότι η πρώιμη Γη ήταν πολύ μαλακή και λιωμένη για μεγάλη τεκτονική δραστηριότητα. Αντίθετα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο πλανήτης βίωνε ήδη τεράστιους σεισμούς πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, οι οποίοι συνέβαλαν στη διαμόρφωση της επιφάνειάς του - όπως ακριβώς βλέπουμε σήμερα.
Πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες, καθώς υπάρχουν ακόμη κενά στην κατανόησή τους, για παράδειγμα, από τι είδους υλικό είναι φτιαγμένες αυτές οι βαθιές δομές.
«Αυτό είναι το δίλημμά μας. Με το νέο μοντέλο υψηλής ανάλυσης, μπορούμε να δούμε τέτοιες ανωμαλίες παντού στον μανδύα της Γης. Αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς τι είναι ή ποιο υλικό δημιουργεί τα μοτίβα που έχουμε αποκαλύψει», δήλωσε ο Thomas Schouten, πρώτος συγγραφέας και διδακτορικός φοιτητής στο Γεωλογικό Ινστιτούτο του ETH της Ζυρίχης.
https://www.newsbomb.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου