Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΤΙΜΠΟΥΚΤΟΥ
ιδρύθηκε γύρω από ένα πηγάδι
Οι Τουαρέγκ του Τενέρε ήταν γνωστοί για την κτηνοτροφία βοοειδών και το εμπόριο καραβανιών, ως κύριοι των καραβανιών. Φημολογούνταν, στην αρχαιότητα, σύμφωνα με τον Στράβωνα, ως λαός που «η λεηλασία στις παρυφές της ερήμου» ήταν σύνηθες ανάμεσά τους.
Κατά τη διάρκεια των καυτών «ξηρών εποχών» στο Σαχέλ, όταν οι άνεμοι Χαρμάταν έπνεαν στην περιοχή προς τη δυτική αφρικανική ακτή, οι Τουαρέγκ έφερναν συχνά τα βοοειδή τους πιο κοντά στον ποταμό Νίγηρα, όπου το φύλλωμα παρέμενε πράσινο και υπήρχε αρκετό νερό για άνδρες και βοοειδή. Την υγρή περίοδο, όταν επέστρεφαν οι βροχές, άφησαν τα υπάρχοντά τους με υπηρέτες στους οικισμούς και πήγαν στην ενδοχώρα με τα βοοειδή τους, για να επιστρέψουν ξανά κατά την «ξηρή περίοδο». Μεταξύ εκείνων με τους οποίους άφησαν τα υπάρχοντά τους ενώ έλειπαν ήταν γνωστή μια ηλικιωμένη γυναίκα, γνωστή ως Μπουκτού. Είχε ένα πηγάδι. Και επειδή το νερό ήταν πολύ σημαντικό σε αυτήν την περιοχή, έγινε διάσημη και το μέρος που έζησε έγινε γνωστό από τους ταξιδιώτες ως 'tim(πηγάδι) του Buktu'. Εξ ου και ο οικισμός γύρω της ήταν γνωστός ως Timbuktu (πηγάδι του Buktu). Η πόλη που έγινε μεσαιωνική πόλη μάθησης και εμπόρων χρυσού στη δυτική Αφρική ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ.
Τον 12ο αιώνα μ.Χ., τα βιβλία στο Τιμπουκτού ήταν «ακριβότερα από τον χρυσό» ή το αλάτι και το δέρμα από την πόλη Κάνο, η οποία βρισκόταν επίσης στη δυτική Αφρική. Το Πανεπιστήμιο Sankore ιδρύθηκε στο Τιμπουκτού τον 9ο αιώνα μ.Χ. Ήταν για το δεύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο. Φοιτητές από το εξωτερικό και τη δυτική Αφρική ήρθαν να σπουδάσουν εδώ υπό τους ρήτορες όπως ο Sidi Yiyia. Αυτό έγινε πριν δημιουργηθεί η Οξφόρδη ή το Κέμπριτζ. Μια μελέτη πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Τα μαθηματικά που ανακαλύφθηκε ότι διδάσκονται σε αρχάριους στο πανεπιστήμιο Sankore στάλθηκαν στο Scholars στη Γαλλία για ανάλυση. Ανακάλυψαν ότι τα μαθηματικά είναι τα ίδια που διδάσκονται τώρα σε φοιτητές του 2ου έτους σε ένα πανεπιστήμιο στη Γαλλία. (2019).
Για τους περισσότερους ανθρώπους στην Ευρώπη εκείνης της εποχής, το Τιμπουκτού ήταν ένας μύθος. Η παρακμή της πόλης ξεκίνησε τον 16ο αιώνα μ.Χ., υπό την αυτοκρατορία των Σονγκάι, η οποία κατέρρευσε περίπου το 1598, ως αποτέλεσμα των επιδρομών των Μαροκινών.
Κάτι αστείο συνέβη κατά τη διάρκεια της εισβολής. Οι Αφρικανοί στη Σονγκάι που είχαν προσηλυτιστεί στο Ισλάμ, θέλοντας πάντα να πάρουν το ηθικό υψηλό επίπεδο, διαμαρτυρήθηκαν κατά των Μαροκινών για «εισβολή σε άλλο «μουσουλμανικό έθνος». Ενώ ήταν σε μεγάλο βαθμό απασχολημένοι με αυτό, αντί να υποστηρίζουν τους στρατούς τους στον αγώνα για να απωθήσουν τους εισβολείς, οι Μαροκινοί γκρέμισαν την πόλη λίγο-λίγο, καίγοντας ό,τι δεν μπορούσαν να απομακρύνουν. Οι Μαροκινοί έκοψαν ακόμη και δέντρα και έσκισαν τις πόρτες των σπιτιών που τα πήγαν στο Μαρόκο. «Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη σφαγή που έλαβε χώρα όταν εισέβαλαν οι Μαροκανοί» - (Το tarikh al Fatash, χρονικά του αναζητητή, γραμμένο εκείνη την περίοδο στο Τιμπουκτού).
Χρειάστηκαν περίπου 1200 χρυσοχόοι για να λιώσουν τον χρυσό που έφεραν πίσω οι Μαροκανοί από το Τιμπουκτού. Ο Judar Pasha, ένας ισπανικός μηχανισμός που προσλήφθηκε από τους Μαροκανούς για την εισβολή και τη λεηλασία της αυτοκρατορίας γύρω από το Τιμπουκτού, ανταμείφθηκε με μια καμήλα χρυσό από το Τιμπουκτού.
Ο Ahmed Baba, ο κορυφαίος μελετητής του πανεπιστημίου στο Τιμπουκτού (αντίστοιχο με ένα VC σήμερα), ήταν αλυσοδεμένος στο Μαρόκο. Σήμερα, στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου της Φεζ, σώζεται ζωγραφικό έργο 5 τόμων με την επιγραφή· «Αχμέντ Μπάμπα, αυτός ο μεγάλος Μαροκανός λόγιος».
![](https://royalkiss.business.blog/wp-content/uploads/2025/02/fb_img_17389872839578096944904337506933.jpg?w=720)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου