Η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου είναι πλέον έρημος (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Η λίμνη Αράλη στα σύνορα του Ουζμπεκιστάν με το Καζακστάν, το 1960 ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου με επιφάνεια 68.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μέχρι το 2015, είχε μετατραπεί σε μία άγονη έρημο, επηρεάζοντας και τις ζωές 3 εκατομμυρίων ανθρώπων. Σήμερα, υπάρχουν μόνο μερικοί διάσπαρτοι θύλακες νερού που συνολικά καλύπτουν μόλις 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η επιφάνειά της καλύπτεται πλέον από την έρημο Aralkum.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στον κόσμο. – Ibrahim Thiaw, Εκτελεστικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών
Η απώλεια του νερού σχεδόν διπλασίασε την ατμοσφαιρική σκόνη της περιοχής από το 1984 έως το 2015, από τους 14 στους 27 εκατομμύρια τόνους, μειώνοντας την ποιότητα του αέρα σε πόλεις έως και 800 χιλιόμετρα μακριά, ενώ επιβάρυνε και τα κρίσιμα αποθέματα νερού της περιοχής. Οι καταιγίδες διέσπειραν και επέκτειναν τα άλατα, καταστρέφοντας σοδειές σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων και μολύνοντας τις πηγές πόσιμου νερού.
Μάλιστα η σκόνη της ερήμου Aralkum είναι ιδιαίτερα τοξική λόγω των δοκιμών χημικών όπλων από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.
Μεταξύ 1960 και 1990, οι ποταμοί Amu Darya και Syr Darya που τροφοδοτούσαν τη λίμνη με νερό από τα βουνά, ανακατευθύνθηκαν για να παρέχουν άρδευση σε 7 εκατομμύρια εκτάρια χωραφιών βαμβακιού. Η ενέργεια αυτή μείωσε γρήγορα την επιφάνεια της λίμνης, χωρίζοντάς την αρχικά σε δύο κομμάτια και συνδέοντας τα εκατοντάδες νησιά της με την ακτή.
Η αλατότητα του νερού αυξήθηκε σε επίπεδα μεγαλύτερα από αυτά του ωκεανού, καταστρέφοντας όλη τη βιοποικιλότητα και το τοπικό οικοσύστημα. Μαζί, καταστράφηκαν και οι πηγές εισοδήματος όσων έμεναν στις ακτές της λίμνης, όπως μαρτυρούν τα χιλιάδες σκουριασμένα σκαριά αλιευτικών πλοίων που βρίσκουμε σήμερα στην έρημο.
Δυστυχώς η μοίρα της Αράλης δεν είναι μοναδική στον κόσμο. Συστήματα νερού σε Αφρική, Μέση Ανατολή, Ευρώπη και Αυστραλία, μειώνονται διαρκώς σε όγκο λόγω της βιομηχανοποιημένης αγροτικής δραστηριότητας και των κλιματικών πιέσεων. Η Αράλη αποτελεί μία ζοφερή υπενθύμιση του τι συμβαίνει όταν ο άνθρωπος δε βάζει σε προτεραιότητα τα αποθέματα νερού για το τοπικό περιβάλλον.
https://unboxholics.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου